We hebben 175 gasten online

Videobeelden dvd´s nr. 41, nr. 42 en nr. 43 De jaren Dertig

Gepost in Inhoudsopgave Videobeelden DVD´s

nrs. 41, 42 en 43

 Per deel een half uur.                                                                                                                             

 

1. Beurskrach en Happy Days in Amerika

Eind oktober -'29, zwarte donderdag. Beelden van Wallstreet, de drooglegging en de trek van miljoenen daklozen door Amerika. Maar ook het optimisme van president Roosevelt en zijn New Deal. De bouw van wolkenkrabbers en in 1937, als symbool van techniek en vooruitgang de Golden Gate Bridge.

2. Frankrijk en de nood in Europa

Depressie 1934: massademonstraties en de bestorming van het Parlement. Na volksstemming komt in 1935 het Saargebied bij Duitsland. Een jaar later wint het Volksfront van Leon Blum de verkiezingen. Resultaat van dit kortstondig bewind is de 40-urige werkweek. Eind jaren -'30 uitbreiding van de Franse gezinnen door de invoering van de kinderbijslag.

3. Groot-Brittannië en zijn buren

Sterke monarchie in Engeland, vooral na het aftreden van Edward VIII in -'36. Door de verbeterde communicatie (telefoon) is er meer en sneller contact met de landen van de Commonwealth. Ook toenemend vliegverkeer. In Engeland geen revolutionaire chaos, maar wel, net als in Frankrijk, een doorbetaalde vakantie. Neville Chamberlain vliegt in -'38 naar Munchen voor vredesonder -handelingen.

4. De Sovjet-Unie onder het bewind van Stalin

Balletvoorstellingen, uitgaan nu voor iedereen. Mensen op weg naar nieuwe ontsloten gebieden, zoals Siberië. De bouw van de gigantenstad Magnitogorsk in de Oeral. Na ernstige hongersnood wordt het collectiviseren van het platteland wat minder. Tijdens Stalin ook jaren van angst en "showprocessen". De positie van de vrouw is na de revolutie veranderd: werk in allerlei beroepen mogelijk!

5. Duitsland in het teken van Hitler

Zomerse beelden van Berlijnse families aan het water. In sloppenwijken hangt de communistische vlag naast de nazi-vlag. Een toespraak van Hitler over het terugbrengen van de werkloosheid. Boekverbrandingen, de aanleg van de Autobahn, huizenbouw. In 1938 aansluiting Oostenrijk bij Duitsland. Rechters brengen de nazigroet bij beëdiging. De vlucht van Sigmund Freud.

6. Italië en Spanje

Massale demonstraties voor Mussolini. De Pontijnse moerassen worden drooggelegd. Protesten in de Volkenbond na bombardement op Ethiopië. Na de gewonnen oorlog in Ethiopië, paradetroepen voor Mussolini.

De links-intellectuele cultuur in republikeins Spanje. Franco naar Spaans-Marokko om de opstandige koloniale troepen tegen de republiek te leiden. Burgeroorlog. Bombardementen op Madrid en Barcelona. Vluchtelingen in de sneeuw over de Pyreneeën naar Frankrijk.

7. De wereld en het nieuwe Japan

Beelden van Japan waar het leven op het platteland nog het stedelijk element overheerst. Door de wereldcrisis is onder andere de zijde-export in elkaar gestort. Japanners emigreren naar Californië. Al in 1933 Japanse soldaten in Mantsjoerije, Japan uit Volkenbond. Toenemende militarisering van Japan. De keizer Hirohito is nog een goddelijk symbool.

8. Rampspoed over China

Japanse bommen op Shang-hai. Meerderheid van China is nog echt landelijk. Grote afhankelijkheid van de buitenlandse machten. In Peking 1935 studentenopstand tegen Japan. Al tientallen jaren ergens oorlog in China. In de bergen de eerste Maoistische republiek. De echtgenote van generaal Chang Kai Chek, een zeer politieke vrouw, komt uit een rijke, vooraanstaande familie uit Shang-hai en weet veel donaties te vergaren. In 1937 groot Japans offensief in China.

 9. Kolonialisme: Afrika en Azië

Indië in de jaren dertig: zoutmars van Gandhi tegen het Britse zoutmonopolie. Het spinnewiel van Gandhi wordt het symbool van de Indische zelfstandigheid. Na jarenlange gevangenschap van Gandhi vertrekt hij naar Londen voor een onderhandeling over de zelfstandigheid van Indië.

Nigeria: de Britse gouverneur op bezoek in Afrika. Steeds meer mensen in Afrika trekken van het platteland naar de (goud)mijnen.

De band waar de volgende delen op staan deed het niet meer en konden dus niet worden overgezet .

10. Verandering in het Midden-Oosten en Latijns-Amerika

Oliewinning in Iran. Al veel joden emigreren naar Palestina. Ontstaan van nieuwe samenlevingsvormen: de kiboets. In Turkije tracht Kemal Ataturk zijn land te moderniseren. Zelfs Turkse vrouwen in het parlement. Argentinië: nog steeds grootgrondbezit uit de tijd van de Spaanse en Portugese overheersing. Crisis in de koffieplantages door daling koffieprijs; onverkoopbare koffie is het gevolg. In Brazilië nog diepe armoede bij de oorspronkelijke negerslaven en de Indianen.

 11. De bewustwording van de Derde Wereld

In Brits Oost-Afrika bestrijding van de malaria. Britse landbouwdeskundigen overtuigen de bevolking van de noodzaak van een afwisselende bebouwing. In Frans-Marokko strijd het Franse leger tegen stammen in het Atlasgebergte. Sultan Mohammed V bezoekt Parijs en ondersteunt de Marokkaanse vrijheidsbeweging. Keizer Haile Selassie van Ethiopië vraagt in de Volkenbond aandacht voor zijn land. In Belgisch Kongo wordt een traditionele hangende touwbrug gebouwd. In de Himalaya: kappen van wouden voor koloniale doeleinden.

 12. Traditie en vernieuwing

De positie van de vrouw verandert. Ritmische gymnastiek wordt mode. Inerview met Alva Myrdal, een vindingrijke Zweedse politica die de Nobelprijs voor de vrede zal krijgen. Opkomst van het nudisme. De elektriciteit verbreidt zich over het Amerikaanse platteland. De bouw van de Boulderdam in Amerika en in Nederland de Zuiderzeewerken zijn symbolen van technische vooruitgang. Toename auto-industrie. Beelden van nog onberoerd joods Amsterdams stadsleven in 1938.

 13. Nieuwe denkbeelden, verwachtingen, oorlog

Chamberlain arriveert uit Duitsland met een vredesdocument. De volgende dag wordt Sudetenland bezet. Aan de zelfstandigheid van Tsjechoslowakije komt snel een einde. Diverse bekende artiesten zoals Charles Chaplin en Greta Garbo reizen nog tussen Amerika en Europa. Maar dan de vlucht van Thomas Mann uit Duitsland. Einstein vertrekt naar Californië. De introductie van gasmaskers voor burgers. Vanaf herfst -'39 steeds meer Engelse soldaten in Noord-Frankrijk.

De televisieprogramma's bestaan uit louter archiefbeelden (zwart-wit). De commentaarteksten zijn geschreven door de auteur van het cursusboek.

Uitzendingen duren een half uur.