We hebben 157 gasten online

De Hypofyse

Gepost in Gezondheid

De hypofyse is een klier die gelegen is midden in het hoofd in een benige bescherming, die het turkse zadel (sella turcica) heet. De zenuwen naar de ogen kruisen juist boven de hypofyse. De klier speelt een belangrijke rol bij de regulatie van de groei en ontwikkeling, stofwisseling en voortplanting.

hypofyse
De hypofyse hangt als 'een zakje' onder aan de hersenen.

De hypofyse produceert:
1. prolactine (melkklierhormoon)
2. groeihormoon, een hormoon dat de groei reguleert
3. ACTH, het hormoon dat de cortisol productie in de bijnier bestuurt
4. TSH, dat de schildklier aanstuurt in de aanmaak van schildklierhormoon
5. en LH (luteiniserend hormoon) en FSH (follikel-stimulerend hormoon), welke samen de eisprong reguleren en de productie van oestrogeen en progesteron bij vrouwen, en de zaad- productie en testosteron aanmaak bij mannen.

Een vergroting van de hypofyse leidt tot locale klachten als hoofdpijn of problemen met zien. Gezwellen in de hypofyse kunnen ook de productie van een of meer van de hypofyse-hormonen verstoren, of juist leiden tot overproductie van een van deze hormonen.
We onderscheiden grofweg de volgende hypofyse problemen:
1. hypofyse-vergroting met overmatige aanmaak van groeihormoon; bij volwassenen leidt dit tot de ziekte acromegalie.
2. hypofyse-vergroting met overmatige aanmaak van prolactine (prolactinoom).
3. hypofyse-vergroting waarbij teveel ACTH wordt gemaakt; deze aandoening leidt tot het zogenaamde ziekte van Cushing (zie later).
4. gezwellen van de hypofyse, die zelf geen hormonen aanmaken, maar groeien en daardoor klachten geven van gezichtsuitval en hoofdpijn: niet-endocrien actieve tumoren.

NB 1. gezwellen die TSH, LH of FSH maken bestaan ook, maar zijn uitermate zeldzaam.

NB 2. bovenstaande gezwellen zijn in de regel goedaardig; er komen wel kwaadaardigheden van of uitzaaiingen van kanker in de hypofyse voor, maar ook deze zijn zeer zeldzaam.

hypofyse