We hebben 122 gasten online

Tandvleesontsteking verergert de ernst van ouderdomsdiabetes

Gepost in Gezondheid

Mensen met ouderdomsdiabetes kunnen hun bloedsuikerwaarden verbeteren als ze infecties aan hun tandvlees en kaakbot (parodontitis) laten behandelen. Het gemiddelde bloed-glucosegehalte dat bij diabetici doorgaans te hoog is daalt als de tandarts zijn werk goed heeft gedaan. Dat blijkt uit een recente publicatie van tandartsen verbonden aan het tandheelkundig centrum van belde Amsterdamse universiteiten (ACTA) en het Slotervaart Ziekenhuis (Diabetes Care, februari).

Het was een zogenaamde meta-analyse, waarin vijf kwalitatief goede bestaande onderzoeken naar hetzelfde onderwerp zijn gebundeld om de resultaten goed te kunnen zien.

In de onderzoeken deden 371 mensen met ouderdomsdiabetes (type u diabetes) en parodontitis mee. Een deel van hen werd behandeld, terwijl bij de anderen de parodontitis (nog) niet werd aangepakt.
Een belangrijke meetwaarde voor het resultaat was het HbAic-gehalte in het bloed. Dit
geglyceerd hemoglobine ontstaat doordat glucose zich in het bloed bindt aan het hemoglobine in onze rode bloedcellen en weerspiegelt het gemiddelde glucosegehalte in bloed in de voorafgaande 6-8 weken van de bepaling. Hoe hoger het glucosegehalte in het bloed, hoe hoger deze waarde, hoe ernstiger de diabetes.

Na een paar maanden waren er duidelijke verschillen tussen patiënten die wel of niet aan hun parodontitis waren behandeld. Het gevolg is dat door deze tandheelkundige behandelingen de kans groot is dat de gehele algemene gezondheid van deze patiënten op lange termijn zal verbeteren. Vooral ook omdat door een hoog glucosegehalte in het bloed de kans op infecties elders in het lichaam toeneemt.

Parodontitis is een chronische infectieuze aandoening van het steunweefsel van ons tandvlees en kaakbot. Zonder behandeling leidt de afwijking tot botafbraak rond de tanden en kiezen, tot ontsteking met pusvorming en uiteindelijk tot losstaande tanden en kiezen. De behandeling bestaat uit intensieve mondhygiënische instructies aan de patiënten, verwijdering van plaque en tandsteen in de ruimte die door de ontsteking tussen tandvlees en tandwortels is ontstaan. Soms zijn chirurgische ingrepen nodig. Diabetes-behandelaren zouden hun patiënten moeten vragen of ze vaak bloed zien bij het tandenpoetsen. En wanneer dat het geval is hen snel te verwijzen naar hun tandarts.

Bron: M.A.J.Eijkman in Wetenschap NRC Handelsbladf zaterdag 20 februari 2010