We hebben 558 gasten online

2006 Gerard Reijn: 'Docent met krijtje' krijgt geen gelijk

Gepost in Onderwijs

Volkskrant 25 september 2006

Lex Straaijer heeft zijn rechtszaak verloren. Zijn werkgever, de hogeschool Fontys in Eindhoven, hoeft hem niet zijn oude werk terug te geven. Wiskundedocent Straaijer kwam twee weken geleden in het nieuws omdat hij zich door Fontys geïntimideerd voelde. Hij had niet onder stoelen of banken gestoken dat hij bedenkingen had tegen het competentiegerichte leren.

En juist die onderwijsvorm, die niet zozeer gericht is op het verwerven van kennis maar op vaardigheden, heeft Fontys dit jaar hogeschoolbreed doorgevoerd. .

De rechtbank wreef het Straaijer aan dat hij niet had meegewerkt aan alle procedures van de reorganisatie. Maar ook zijn kritische opvatting over het competentiegerichte leren wordt hem aangewreven. Hij zou te weinig hebben geprobeerd zich te informeren en invloed uit te oefenen.

Volgens Straaijer wil de hogeschool hem afrekenen op zijn kritische houding. Hij is uit het veld geslagen door de uitspraak.

Zijn advocaat René Theunissen is verbaasd over het vonnis. Volgens hem betekent de uitspraak dat werknemers in conflict met hun werkgever moeten bewijzen dat ze honderd procent loyaal zijn. 'Fontys heeft tijdens de zitting gezegd tegen Straaijer: "U bent een docent met een krijtje voor het bord. Dat willen we niet meer." Het betekent dus dat de werkgever zomaar de spelregels kan veranderen, en mag zeggen: "Wij gaan iets anders doen en wij denken dat jij dat niet kan".' Hij denkt dat Straaijer wordt gestraft omdat hij voor zijn mening is uitgekomen.

Fontys bestrijd dat het om een afrekening gaat met een medewerker die te kritisch is. 'In de discussie mag iedereen zijn mening geven. In die tijd gaf Straaijer geen enkele tegenwerping. Maar als er een beslissing is genomen, moet iedereen loyaal meewerken.'

Straaijer blijft in de 'tijdelijke administratieve eenheid', dat wil zeggen op non-actief. Fontys zegt ander werk voor hem te zoeken.