We hebben 579 gasten online

2006 Leendert van Driel: Docenten moeten meer kansen en minder uren krijgen

Gepost in Onderwijs

Soepeler vakanties leraren

Trouw 3 april 2006

Vakanties van docenten moeten niet langer gekoppeld worden aan de vakanties van leerlingen, en het aantal lesuren per docent moet omlaag.

Alleen zo krijgen docenten meer tijd zichzelf te ontwikkelen en (bij)scholen. Deze aanbeveling doet rector L. van Driel in een onderzoek waarop hij morgen promoveert. Het is opmerkelijk dat een schoolleider de gevoelige kwestie van de schoolvakanties aansnijdt, eerdere voorstellen in deze richting kwamen niet uit de hoek van de scholen.

Volgens Van Driel is de werkdruk van docenten te hoog vanwege de te grote hoeveelheid lessen en leerlingen. De overheid zou het aantal lesuren per docent moeten verminderen, in ruil daarvoor moeten docenten en vakbonden de ’heilige’ schoolvakanties loslaten.

Van Driel vergelijkt het werkritme van een docent met een intervalloop: hollen, stilstaan en hollen. „In de schoolweken is het keihard werken, in de vakantie valt het stil. Intervallopen zijn veel vermoeiender dan duurlopen, omdat het tempo niet rustig, gelijkmatig is.”

De promovendus neemt het de overheid kwalijk dat docenten nauwelijks in staat worden gesteld om zich te ontplooien. Vergeleken met andere landen staat de Nederlandse leerkracht veel uren voor de klas.

De rector erkent dat met zijn voorstel meer docenten nodig zijn. Maar omdat het beroep met minder uren en flexibeler vrije dagen aantrekkelijker wordt, zullen meer mensen in het onderwijs willen werken.

In 2002 adviseerde de Onderwijsraad dat leraren hun werk over meer weken zouden moeten spreiden. Dit advies heeft in de dagelijkse schoolpraktijk niets veranderd.

De onderwijsvakbond Aob is net als van Driel een warm voorstander van professionalisering. De gedachte om de schoolvakanties los te laten, noemt de Aob echter ’theoretisch’. „We hebben nu niet eens genoeg mensen voor de klas, laat staan als we die vakanties loslaten”, zegt Martin Knoop van de Aob. Hij acht het hooguit mogelijk dat docentenvakanties enkele weken langer duren dan die van leerlingen