We hebben 307 gasten online

Liber amicorum: Geen vraag was te veel

Gepost in Over mijzelf

liber amicorum klein

Geen vraag was te veel

Ik leerde je kennen als \'de overbuurman van schuin tegenover\'. Je zoon Tom zat bij mij in de klas op de basisschool, maar ik kan me niet herinneren dat ik je in die tijd echt vaak gezien of al gesproken had. Dat veranderde op de middelbare school, aangezien ik vanaf 4VWO tot aan mijn eindexamen de geschiedenislessen bij jou heb mogen volgen. Ik ging altijd met plezier naar de les en luisterde dan vol interesse naar alle verhalen die je altijd zo uit je mouw leek te schudden. En geen vraag was te veel, steeds was alle kennis paraat en werden onduidelijkheden meteen helder gemaakt. De lessen, overhoringen en proefwerken waren altijd geordend opgebouwd, wat een verademing was in vergelijking met sommige andere vakken... Er ging steeds behoorlijk wat voorbereiding en leerwerk aan vooraf, maar als leerling wist je precies wat er van je verwacht werd op een proefwerk. En ook buiten de lessen om was je een betrokken docent: altijd een vrolijk\'hoi\' als we elkaar tegenkwamen in de luchtbrug, een kort praatje hoe het met mij of Christa ging als daar de tijd voor was.

Na het Peellandcollege vertrok ik voor een jaar naar Oostenrijk. In die periode heb ik je niet gezien, maar er ontstond een mailcontact dat nog tot op de dag van vandaag bestaat. Toen ik terugkwam uit Oostenrijk brak er een wat lastiger jaar voor mij aan, maar ook toen hielden we contact. Ik herinner me nog goed dat we een keer samen gingen lunchen bij de Beekman&Beekman in Deurne. Je doortastende kijk op dingen en lieve aanmoedigende woorden zorgden voor rust en nieuwe moed om door te gaan. Ik verhuisde naar Nijmegen en ons contact duurde voort middels mails, gezellige uitjes naar Maastricht, wandelingen door de Ooijpolder en etentjes. En steeds die heerlijk uitvoerige gesprekken over de meest uiteenlopende onderwerpen.

Ik vond het vervelend om te vernemen dat de laatste periode op het Peelland niet altijd makkelijk voor je is geweest. Vooral omdat ik weet hoe zeer dat alles je bijna het plezier in het lesgeven ontnam. Maar je liefde voor het vak en voor je leerlingen is veel sterker, dat wist je zelf gelukkig ook. Met enorm veel trots kun je je carrière op het Peelland afsluiten en heerlijk gaan genieten van je tijd met Els, de kinderen, het reizen, je onderzoek en natuurlijk je website. Want de wetenschap en de \'geschiedenisscene\' is nog lang niet van je af, daar ben ik 100% van overtuigd!

Lieve Jo, mede door jouw interessante en leuke lessen heeft geschiedenis ook in mijn leven en studiekeuze een belangrijke plaats ingenomen. Hiervoor, maar ook voor het feit dat ik altijd bij je terecht kan en voor het contact dat we nog steeds onderhouden, wil ik je heel hartelijk danken. Ik wens je een heel mooi afscheid van het Peellandcollege en niets dan goeds voor de toekomst!

Gaby Kloosman, oud leerling