We hebben 140 gasten online

Recensie 'Een zegenrijk gewest: Nieuw-Nederland in de zeventiende eeuw' Jaap Jacobs

Gepost in Recensies

een zegenrijk gewest Jaap Jacobs

Nieuw-Nederland, het gebied rond het huidige New York was een van de eerste Nederlandse koloniën die zich in de zeventiende eeuw van een handelspost ontwikkelden tot een vestigingskolonie. Na ongeveer vijftien jaar van kleinschalige bonthandel niet de Indianen vestigden zich vanaf 1625, toen Nieuw-Amsterdam op Manhattan gesticht werd, steeds meer Nederlanders in het gebied. Hoewel Nieuw-Nederland in bevolking toenam, viel de kolonie in 1664 in Engelse handen. In 1673, tijdens de Tweede Engelse Oorlog, werd het gebied heroverd, om vervolgens vanaf 1674 definitief onder Engels bestuur te komen.
In Een zegenrijk gewest maken we kennis met roemruchte historische figuren als de directeuren Wouter van Twiller, Willem Kieft en Petrus Stuyvesant. Maar daarnaast laat het boek zien hoe zich in een relatief korte periode in Nieuw-Nederland een kleine samenleving kon ontwikkelen met specifiek Nederlandse trekken. Aan de hand van prachtig origineel bronnenmateriaal ontstaat een uniek beeld van de dagelijkse realiteit van het leven in Nieuw- Nederland: van het gezinsleven, de geloofsbeleving, de handel, het bestuur en de verhouding met de oorspronkelijke bewoners.
Het resultaat is een meesterlijke historische studie die een overkoepelend overzicht biedt over een van de meest fascinerende episoden uit de Nederlandse geschiedenis.
Jaap Jacobs (1963) is als historicus werkzaam aan de Rijksuniversiteit Leiden. Uitgeverij. This volume is available in English translation as New Netherland: A Dutch Colony in Seventeenth-Century America (Brill Academic Publishers).

Zie ook het thema: Een zegenrijk gewest

Thema Een zegenrijk gewest: Onderwijs in Nieuw-Nederland in de periode 1621-1664

Thema Een zegenrijk gewest: Het dagelijks leven in de kolonie Beverwijck 1652-1664

 

 

Auteur: Jaap Jacobs

Titel: Een zegenrijk gewest Nieuw Nederland in de zeventiende eeuw

Uitgeverij:  Prometheus en Bert Bakker ISBN 9789053338032 and Brill Academic Publishers