We hebben 488 gasten online

Recensie 'Buurman..Jij?! waargebeurde misdaadverhalen' Fred Soeteman

Gepost in Recensies

buurman..jij?! fred soeteman

Zelden komt het voor dat men zo kan 'genieten' van waargebeurde misdaadverhalen. Maar deze zijn dan ook van de hand van Fred Soeteman die voor zijn krant De Telegraaf dertig jaar lang rechtszaken bijwoonde en daar verslag van deed. Buurman... Jij?! houdt zich niet bezig met zogeheten megazaken die het nieuws soms weken of maanden achtereen hebben beheerst. Het is een kaleidoscopische verzameling van staaltjes van menselijk falen en wanbedrijf, die zich bij wijze van spreken bij iedereen om de hoek kunnen voordoen- inderdaad: bij de buurman, van wie niemand ´t ooit had verwacht. Natuurlijk ook met aandacht voor de manier waarop de mensen die ervoor hebben doorgeleerd, en die ons de vervolging en bestraffing uit handen nemen, hun wettelijke bevoegdheden tot heil van de samenleving in stelling brengen. Soeteman hoopt dat Buurman...Jij?! zijn lezers over de streep trekt en hen verlokt om zelf ook eens een strafzitting te gaan bijwonen, al was ´t alleen maar om er bij de borrel over mee te kunnen praten als weer eens wordt beweerd dat wereldvreemde rechtsplegers maar wat aanmodderen.
Uit de bocht gevlogen magistraten, vaak immers ook iemands buurman/vrouw, komen eveneens aan bod, net als politiemensen die het in hun dienstijver af en toe niet al te nauw lijken te nemen met recht en plicht. Dat zulke functionarissen, en zelfs H.M. de Koningin, ook (beoogd) slachtoffer kunnen zijn blijft evenmin onbelicht. "Zo´n galbak, zo'n etterbak van een koter, Duivelsjong, Loeren in het bos, Tegen seks en onfatsoen en Ome Dirk de verwekker-" is nog maar een bescheiden greep uit Buurmans strafrechtelijke grabbelton. Voor ´t zelfde geld proeft men eerst het Snoepje van de week, maakt men kennis met de Dartele dominee, hoort men Voetstappen op de trap, of is men getuige van Graaien op het kerkhof.
Soms is er een glimlach, maar vaak zal er woede zijn met opwellende tranen: De piepjonge vader en moeder die hun kindje al tijdens de bevalling vermoorden, of de oorlogsmisdadiger die wat justitie betreft mag "kronkelen op de vloer van zijn cel."
Bij Buurman kun je terecht voor de gekste gebeurtenissen in het gewone leven: Zuster Helena´s stalen pijp, In flight heisa, Hemd in de keel, Het monster dat in mij zit, Oude Willems lucifers, of Zaterdag messen in de havermout. Veel van de verhalen zijn verlucht met tekeningen van Soetemans onafscheidelijke metgezel in de vaderlandse rechtszalen, de onnavolgbare tekenaar Chris Roodbeen. Egbert Myjer, rechter in het Europese hof voor de Mensenrechten in Straatsburg spreekt in zijn Voorwoord van "Een bijna misdadig dik boek, maar ´t is geen straf om het te lezen." Het boek telt 568 pagina's

Auteur: Fred Soeteman

Titel: Buurman... Jij?! Waargebeurde misdaadverhalen

Uitgeverij: Vèrse Hoeven ISBN 9789075703634 € 24,50