We hebben 100 gasten online

Recensie 'Vechtlust' Vincent de Vries

Gepost in Recensies

Vechtlust

Voetbal International heeft inmiddels een naam opgebouwd in biografieën van bekende voetballers. ‘Vechtlust’ is daar een goed voorbeeld van. De ondertitel van het boek luidt: ’ Het bizarre leven van Fernando Ricksen’. Onlangs kon Nederland hernieuwd kennismaken met Fernando Ricksen toen deze in het tv programma ‘De wereld draait door‘ bekend maakte dat hij aan de ongeneselijke spierziekte ALS leed. Een spierziekte die er onherroepelijk voor zorgt dat steeds meer spieren uitvallen hetgeen uiteindelijk tot de dood leidt. Dat is natuurlijk ook bizar. In ‘Vechtlust’ wordt in zo’n 483 pagina’s door sportjournalist Vincent de Vries het inderdaad bizarre leven geschetst. Vincent de Vries noemt Ricksen niet een gemiddeld iemand, een knokker, een strijder, iemand die niet klein te krijgen is. In dertig enerverende sessies met Fernando werd het boek form gegeven. De titel ‘Vechtlust’ is dan dus ook goed gekozen. In het boek wordt de carrière van de voetballer Ricksen beschreven die zou uitgroeien van de A- jeugd van Fortuna-Sittard tot profvoetballer bij deze club.

Hij maakte de overgang naar het AZ van Scheringa, die met AZ grootse plannen had. Voor 15 miljoen werd hij doorverkocht aan Glasgow Rangers waar hij zes seizoenen deel van zo uitmaken. Daarna zou hij vier jaar gaan spelen bij Zenit Sint-Petersburg. Tijdens zijn professionele loopbaan zou hij ook twaalfmaal voor het Nederlands elftal uitkomen, na eerst al in de jeugdelftallen van Oranje te zijn uitgekomen. Ook diverse kampioenschappen en bekers staan op zijn erelijst. Maar wat doet zo’n succes met een eenvoudige jongen. Na lezing van het boek kun je niets anders constateren dan dat het sportieve succes hem bijna in de afgrond deed belanden en dat hij doordat hij Veronica ontmoette zijn leven ten goede is gekeerd. Daarin zijn duidelijk parallellen te vinden met het leven van Andy van der Myde. Recensie ´Geen genade´ Het voetballeven ontspoorde door de grote hoeveelheid geld waardoor drank, vrouwen en uiteindelijk ook drugs hem bijna fataal werden.

Fernando tekende zijn eerste contract op zijn zestiende, een zogenaamd koelkasttraject, dat hem 750 gulden per maand opleverde. Een paar jaar later zijn eerste profcontract bij Fortuna-Sittard , dat hem een paar honderd gulden per maand meer opleverde. Hij verdiende bij Fortuna-Sittard zo’n 1500 gulden per maand. Na zijn overstap naar AZ, waar hij voor vijf jaar tekende ging hij een half miljoen gulden per jaar verdienen, de winstpremies nog niet meegerekend. Dat was dus bijna het dertigvoudige. Glasgow Rangers, waar Dik Advocaat trainer was, wilde Riksen overnemen. Scheringa wilde dat Ricksen bij AZ bleef en bood hem een contract voor het leven aan. Dat hield in dat Ricksen elk seizoen een miljoen gulden kon verdienen en dat vijftien jaar lang. Een verdubbeling van het salaris dat hij tot dan toe bij AZ verdiende, exclusief winstpremies. Uiteindelijk verkocht AZ Ricksen aan Glasgow Rangers. Op 23-jarige leeftijd ging hij daar, exclusief premies anderhalf miljoen euro verdienen. Zo’n dertigduizend euro per week. In hoofdstuk 7 en hoofdstuk 8 wordt uitvoerig beschreven hoe de weelde ertoe leidde dat Ricksen ontspoorde.

Citaat: ‘Aanvankelijk stelde ik me nog vrij afstandelijk op richting vrouwen. Het leek me niet verstandig om direct toe te slaan. Het was van korte duur. Omdat ik merkte dat het steeds makkelijker ging, werd het bijna schering en inslag. … Maar wat wil je? Ik was jong, ik had geld en ik was bekend. Dat word je snel interessant. Met drank ga je dan zo voor de bijl. Vergeet niet dat het vaak heel mooie meisjes waren die zich aanboden. Zeg daar maar eens nee tegen als die constant voor je neus staan’.

‘Maar ik was niet de enige voetballer die vreemd ging. Eigenlijk ben je als voetballer ook gek als je niks doet. Je kunt de mooiste vrouwen krijgen. Ik maakte er in ieder geval misbruik van. Ik had die spanning ook nodig. Ik zocht het niet voor niets op. Ik vergeleek het met een menukaart. Thuis had ik de beste biefstuk, maar ook biefstuk gaat wennen. Ik wilde ook weleens wat anders eten’..

Zijn toekomst, na behaalde successen met Glasgow-Rangers, leek niet rooskleurig, maar Zenith Sint-Persburg, waar Dick Advocaat aan het roer stond, haalde hem naar Rusland toe. Ricksen bleek een salaris te gaan verdienen van 1,2 miljoen per jaar, maar in dit geval was dat netto en niet bruto, zoals bij Glasgow Rangers. Dus dertig duizend euro netto per week. Geen wonder dat gezien de eerdere ontsporing uiteindelijk ook in St.Petersburg het Bergafwaarts ging met Ricksen, zoals uitvoerig wordt beschreven in Hoofdstuk 16. Uiteindelijk zegt hij er zelf over:

’Het is heel makkelijk om anderen daarvan de schuld te geven…. Maar dat is niet fair. Ik ben de schuldige. Ik was degene die het allemaal deed… Voor de buitenwereld zijn al die rare fratsen misschien smeuïg, maar ik ben er niet trots op. Soms kijk ik echt met afschuw terug. Door mezelf zo te vernietigen heb ik mezelf pijn gedaan. Gelukkig is nu bijna alles voorbij. Ik ben nog niet waar ik wil zijn, maar ik ga er op een goede manier mee om.

Titel: Vechtlust

Auteur: Vincent de Vries

Uitgeverij: Voetbal International ISBN 9789067970327 € 19,90