We hebben 143 gasten online

Recensie 'Hillary' Gail Sheehy

Gepost in Recensies

Hillary Gail Sheehy

De ondertitel van deze biografie is: ' Prijsvechter, martelaar en opportunist'. Niets is minder waar. Wat een vrouw is Hillary Rodham. En waarom ging ze er uiteindelijk toe over zich Hillary Rodham Clinton te noemen. Er zijn duidelijk twee mannen in haar leven die een stempel er op hebben gedrukt. De eerste is haar vader die eigenlijk weinig empathie voor zijn dochter kon opbrengen. Haar vader hield zich nauwelijks met haar bezig. Zijn zelfbeeld was zo kwetsbaar dat hij Hillary's groeiende kwaliteiten als een bedreiging zag. Hij gaf geen blijk van trots over de prestaties van zijn dochter. Haar vader was een behoorlijk negatief mens. Voor Hillary waren de jaren aan de universiteit meer dan een utopische fase waarin ze de vrijheid had om zichzelf en de wereld te verkennen. Maar hoe meer ze op eigen kracht had weten te bereiken, zonder de sturende invloed van haar vader, hoe meer hij zich had teruggetrokken. De dag dat zijn dochter afstudeerde, aan een van de beste universiteiten van het land en nationale geschiedenis schreef, als de eerste studente die ooit een toespraak had gehouden tijdens de buluitreiking van Wellesley, schitterde haar vader door afwezigheid.

Hillary wordt omschreven als ' leergierig, dynamisch en onafhankelijk. Het was op Yale dat Hillary ene Bill Clinton ontmoette. Bill Clintons IQ deed in geen enkel opzicht onder voor dat van Hillary. Toen Bill Clinton in Hillary's leven kwam, zette hij haar hele wereldje op zijn kop. Ze kregen een relatie die wordt omschreven als ' Preutsheid ontmoet Passie'. Maar met Bill Clinton zou het plotseling een stuk minder gemakkelijk worden om de dingen onder controle te houden. Daar zou ze in haar verdere leven nog vaker mee worden geconfronteerd. Er ontstond al snel een symbiose tussen hen.

Bill bleek een moeilijke jeugd te hebben gehad waarmee hij als volwassene moest leren leven. Bill was precies te soort briljante en 'beschadigde' jongen die het moederlijke in Hillary aansprak. Uiteindelijk koos Hillary er niet voor carrière te maken in Washington, New York of Chicago maar te trouwen met Bill Clinton en zich in Arkansas bij hem te voegen. Toen wist ze nog niet dat het voor achttien jaar zou zijn. In die begintijd waren er al overduidelijke aanwijzingen dat Bill geneigd was tot seksuele avontuurtjes. In de loop der jaren zou Hillary alles doen wat in haar vermogen lag om Bill te veranderen, maar de behoefte van Bill aan liefde zou altijd zo groot blijven dat in nooit een brave jongen zou worden. En Hillary werd de vrouw van de gouverneur van Arkansas. De geboorte van hun dochter Chelsea was voor de beide echtelieden een grote vreugde. Maar Bill werd niet herkozen tot Gouverneur. Het was Hillary die Bill leerde terugvechten. Nu ze had besloten minder tijd te besteden aan haar eigen politieke carrière kon ze optreden in de schaduw van Bill Clinton. Ze nam daarbij ook de naam Clinton aan. Maar de geruchten over Bill's buitenechtelijke relaties werden snel luider. Maar hoe bont Bill het soms ook maakte, Hillary heeft nooit overwogen van hem te scheiden. Dat Bill een zwak had voor vrouwen wist Hillary al van het begin af aan. Het had niets met haar te maken. Gail Sheehy omschrijft het als Hillary's blinde vlek. Ze zag op geen enkele manier een connectie tussen zijn seksuele escapades en hun relatie. Want zij was het die hem zijn politieke ideeën aandroeg, het meeste geld verdiende. Hillary trad op als Bill's geweten en uiteindelijk nam ze het voor hem op.

Maar toen Bill zich niet kiesbaar stelde als presidentskandidaat in 1987 kwam het Hillary voor alsof een politieke toekomst er niet meer zou zijn. Bill zocht zoals zo vaak zijn toevlucht in het aangaan van relaties met andere vrouwen.

Hillary had jarenlang geprobeerd om perfect te zijn, had niet alleen geleerd om de zwakheden van haar man te rationaliseren, maar zelfs om er munt uit te slaan.

Maar ze kon niet toestaan dat hij een serieuze verhouding had. Ze legde Bill uit hoe hij in elkaar zat.Ze vertelde hem dat hij nog steeds de littekens droeg van de traumatische ervaringen die hij als klein jongetje van vier had meegemaakt. Ze besloten hun huwelijk te redden. Maar Bill kon het niet laten. Nog voor dat hij had aangekondigd zich verkiesbaar te stellen voor het presidentschap kwamen er opnieuw vrouwen die zeiden en relatie te hebben gehad met Bill. Hillary prees Bill omdat hij eerlijk was geweest en had toegegeven dat hij een probleem had en verklaard dat hij zijn leven wilde beteren. Het beeld dat de Clintons probeerden te creëren was dat van een opmerkelijke integratie van twee sterke persoonlijkheden met een flinke dosis lef. Maar Hillary had zo' n dikke beschermde muur om zich heen gebouwd dat het haar beoordelingsvermogen in de weg stond als het aankwam op onthullingen. Hillary was bereid veel op te offeren voor haar dochter.

Bill werd tot president gekozen en Hillary werd first lady. Maar tussen de inauguratie op 21 januari 1993 en 4 november 1994 deed de ene na de andere onthulling, vernedering, beschamende gebeurtenis, schandvlek en persoonlijke tragedie het Witte Huis van de Clintons en hun privé-wereld op hun grondvesten schudden. Hillary's hervorming van de gezondheidszorg haalde het niet en de democratische partij verloor niet allen de controle over de Senaat, maar ook over het Huis van Afgevaardigden.

Maar ondanks alles behaalde Bill zijn herverkiezing tot president.

En Bill kon het niet laten en loog tegen Hillary, en zij stond dat toe. Maar de vraag was wat Bill aan Hillary heeft verteld over zijn relatie met Monica Lewinsky begin 1998. Maar Bill is in veel opzichten een klassiek voorbeeld van een rokkenjager. Maar Hillary vergeeft hem keer op keer. En Bill bleef daardoor zichzelf zien als slachtoffer van zijn jeugdtrauma. En dus ook in de zaak rond Monica Lewinsky voerde Hillary een oorlog tegen hun gezamenlijke vijanden. Uiteindelijk werd de impeachmentprocedure het niet.

Maar Hillary zou voor zichzelf gaan kiezen en besloot zich kandidaat te stellen voor het Congres namens de staat New York. Ze werd gekozen.

 

Gail Sheehy schrijft dat ze er van overtuigd is dat Hillary geschikt is voor het presidentschap. Let wel dit boek is door haar geschreven in 1999. Wij weten dat Hillary in 2008 zich kandidaat stelde voor het presidentschap namens de democratische partij. Ze verloor van Obama. Maar werd Secretary of State tijdens de eerste ambtstermijn van Obama. Haar belevenissen zijn door haar beschreven in haar boek 'Cruciale keuzes'. Zie mijn recensie van dit boek.  Recensie 'Cruciale keuzes' Hillary Clinton

Inmiddels weten we dat Hillary Clinton door de Democratische Partij gekozen is tot presidentskandidaat voor de verkiezingen in november 2016. Hillary Clinton maakt grote kans de eerste vrouwelijke president te worden van de VS.

 

Titel: Hillary

Auteur: Gail Sheehy

Uitgeverij: Bruna ISBN 9789022984604 € 19,95