We hebben 152 gasten online

Rechtspraak

Vermogensbeheerder Wilfred Aalders Deel 1

Gepost in De belegger bedrogen

Verhoor van 120 getuigen in zaak rond beleggingsfraude Wilfred Aalders enThijs Bloemers

Bende hield zich tien jaar lang bezig met oplichten beleggers

Hein van Dooren in Eindhovens Dagblad 12 september 2008

den Bosch: In een rechtszak tegen een internationaal opererende beleggingsbende zal justitie 120 getuigen opgeroepen. Die moeten helderheid brengen in een omvangrijk dossier tegen zeven verdachten. het zevental wordt verdacht van witwassen, verduistering, oplichting, faillissementsfraude en deelname aan een criminele organisatie.

Onder de slachtoffers bevinden zich een makelaar (René Clercx) en een tandarts(Jos van Stiphout). uit Helmond.

De tandarts heeft in 2005 een van de verdachten, Wilfred Aalders uit Ede, die gisteren 11 september 2008 samen met de 59 jarige Thijs Bloemers uit Braamt voor de rechter stond, met vijf schoten om het leven proberen te brengen. Hij is voor de schietpartij veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf.

Thijs Bloemers en Wilfred Aalders worden door het openbaar Ministerie beschouwd als hoofdverdachten in de zaak. Tien jaar lang zijn zij volgens officier van justitie E. Klop, bezig gewesst met het oplichten van mensen. Tientallen miljoenen zouden daarbij verduisterd zijn. de 59 jarige Bloemers wordt door de officier gezien als de meest kwaadaardige. "Financieel gezien ging hij over lijken", aldus de officier.

Gisteren, 11 september, draaide het vooral om de vraag of de twee verdachten, die als enige van de bende nog steeds in voorlopige hechtenis zitten, tijdelijk op vrije voeten kunnen worden gesteld om zich met hun advocaten voor te bereiden op de strafzaak.

De advocaten M.Grube en P.Pen voerden aan dat het dossier zo omvangrijk is dat het onmogelijk is de zaak goed voor te bereiden, zolang hun cliënten in detentie zitten. De advocaten kunnen hun cliënten slechts een maal in de week bezoeken. Op die manier kun je in korte tijd "geen vier meter papier lezen, bespreken en van commentaar voorzien', aldus advocaat Pen.

De rechtbank honoreerde het verzoek tot schorsing. De beide verdachten, Wilfred Aalders en Thijs Bloemers, mogen van 27 oktober tot 22 december hun cel verlaten. Ze moeten hun paspoorten inleveren , mogen Nederland niet Verlaten en het is hen bovendien verboden contact te hebben met andere verdachten en getuigen.

Wilfred A. vond zijn klanten maar lastig

 

Philip de Witt Wijnen in NRC 8 januari 2008

 

Aangehouden vermogensbeheerder eerder al beschoten door ontevreden belegger

 

Tot 2000 was Wilfred A., de gisteren aangehouden vermogensbeheerder, succesvol. Het ging mis toen de aandelenbeurzen instortten en hij buiten de beurs om ging beleggen.

 

Een kakkineuze jongeman, in strakke maatpakken gestoken, met een grote mond. Maar: geen onaardige of domme jongen.

 

Zo omschrijven collega-vermogensbeheerders de gisteren opgepakte Wilfred A., voormalig eigenaar van het Limburgse vermogensadviesbureau TPC. De 44-jarige A. wordt door justitie gezien als hoofdverdachte in een netwerk dat jarenlang particuliere beleggers uit Nederland, Duitsland en België voor tientallen miljoenen euros heeft opgelicht. Er werden nog zes anderen aangehouden: drie voormalige medebestuurders van TPC, de voormalige huisadvocaat, de ex-administrateur en een Belg die een milieubedrijf leidde waarin TPC had geïnvesteerd. Bij de advocaat werd bij de inval een vuurwapen aangetroffen.

 

Collegas die A. kennen uit de tijd dat hij vice-voorzitter was van de Vereniging van Vermogensbeheerders en Commissionairs (2000-2004) kijken niet echt van zijn arrestatie op. Hij had vaak geweldige verhalen, waarvan ik me steeds afvroeg of die wel klopten, zegt er een. Zo moest hij geregeld naar Londen om regeringsleiders te adviseren, zei hij.

 

Volgens een ander had A. rond 2000 wel 100 miljoen gulden onder beheer, bij zijn in 1996 opgerichte beleggingskantoor TPC - oorspronkelijk gevestigd in Venlo, later verhuisd naar een idyllisch kasteeltje in het naburige Steijl. A. had het vak geleerd bij een Duitse bank in Keulen. Wilfred had beslist verstand van zaken. Hij stuurde maandelijks een onleesbare nieuwsbrief aan zijn klanten, maar daar stonden geen onzinnige dingen in.

 

Tweeënhalfjaar geleden kwam A. voor het eerst in opspraak. De Amsterdamse advocaat Hendrik-Jan Bos spande voor zeventien TPC-klanten civiele procedures aan. De beleggers kregen, na aanvankelijk enkele goede jaren, geen rendement meer uitgekeerd op hun beleggingen. Volgens hen belegde A. allang niet meer in effecten van beursgenoteerde bedrijven, maar investeerde hij met hun geld in private bedrijfjes in verschillende landen, waarvan hij zelf bestuurder en/of aandeelhouder was. De beleggers dienden claims in ter hoogte van ruim 10 miljoen euro, schat advocaat Bos. Veel procedures lopen nog, sommige zijn geschikt. Behalve A. sprak Bos ook diens toenmalige advocaat Thijs B. aan. Die zou als partner in crime bij de malafide praktijken van A. diep betrokken zijn. Ook B. werd gisteren aangehouden. Zijn advocaat Romke Wybenga vindt dat vreemd, omdat zijn cliënt zich altijd bereid heeft getoond om aan het strafrechtelijk onderzoek mee te werken. Volgens Wybenga was B. niet meer dan een advocaat die juridisch advies aan TPC verstrekte. Eind 2006 heeft B. vrijwillig zijn praktijk gestaakt.

 

Eén klant van TPC, een gepensioneerde tandarts, wilde zijn civiele vordering niet afwachten. Op een druilerige zomerdag in augustus 2005 ging hij met zijn vrouw bij A. langs om zijn geld terug te halen - hij had nog zes ton tegoed. Om zijn woorden kracht bij te zetten beschoot hij in een vlaag van wanhoop zijn vermogensbeheerder. A. kwam goed weg: hij raakte lichtgewond aan zijn hand. De ex-tandarts werd ingerekend en tot vijf jaar celstraf veroordeeld.

 

Met TPC liep het slechter af: A. vroeg in januari faillissement aan. De Autoriteit Financiële Markten had toen al diens vergunning ingetrokken. De toezichthouder had na eigen onderzoek een strafklacht tegen TPC ingediend, net als advocaat Bos.

 

Volgens een collega-vermogensbeheerder ging het mis met de ooit succesvolle A. toen de aandelenbeurzen begin deze eeuw instortten. Toen begon hij ineens te roepen dat de AFM niet deugde en zijn klanten maar lastig waren.

Aanhoudingen apotheose voor wild duo

De Volkskrant, Economie, 8 januari 2008
Door Merijn Rengers

AMSTERDAM Het wordt een optimistisch gesprek, dat de voormalige tandarts Jos van S. vandaag heeft bij de reclassering in Eindhoven. De gevangenisstraf van Van S. zit er bijna op. Hij kreeg in 2005 vijf jaar cel (netto zo’n drie jaar) nadat hij met een geladen pistool verhaal was gaan halen bij Wilfred A., de toenmalige directeur van de vermogensbeheerder TPC.

Het gesprek op het kantoor van TPC, een kasteeltje in het Limburgse Steijl, liep uit de hand, waarna er geschoten werd. Van S. gaf zichzelf aan en werd (ook in hoger beroep) veroordeeld.

‘Maandag zouden er pleidooien zijn in de rechtszaak over het geld dat A. van ons heeft weggemaakt’, zegt zijn vrouw Elly. ‘Maar de tegenpartij bleek te zijn opgepakt.’ De tegenpartij in dit geval is Thijs B., voormalige advocaat te Arnhem en zakenpartner van Wilfred A. De 7 ton die het echtpaar van S. bij de opgepakte adviseurs inlegde, is tot op heden onvindbaar.

Dat geldt niet alleen voor het pensioengeld van het tandsartsenstel. De Bovenregionale Recherche Zuid-Nederland, die de aanhoudingen verrichtte, verdenkt A. en B. ervan dat zij de afgelopen tien jaar ‘voor tientallen miljoenen’ hebben gefraudeerd. De gedupeerden zijn vermogende Nederlanders, Duitsers en Engelsen, die hun geld (vaak meer dan een miljoen per persoon) toevertrouwden aan het duo, en daar weinig tot niets van terugzagen.

Behalve A. en B. zijn nog vier mensen in Nederland aangehouden. De Belgische politie pakte in verband met het onderzoek in Sint Niklaas een 48-jarige man op. In totaal werden op 14 plaatsen invallen gedaan. Nieuwe aanhoudingen worden niet uitgesloten.

De fraude van A. en B. was geraffineerd. Zij adviseerden klanten om geld te steken in bedrijven waaraan zij via de achterdeur verbonden waren. Deze bedrijven, die in Nederland, maar ook in China waren gevestigd, kregen steevast financiële problemen, waardoor de beleggingen in rook opgingen.

A. en B., die de hele wereld over reisden en volgens de politie ook op de Britse Maagdeneilanden en in Panama geld hadden gestald, leefden avontuurlijk. Zo werd A. in juni 2004 door een Nigeriaanse bende in Brussel beroofd van ruim 1 miljoen euro aan contanten.

A. dacht het contante geld tegen een zeer gunstige koers om te wisselen voor dollars, maar liep in een professioneel opgezette val, waarbij de Nigeriaanse oplichters onder meer gebruik maakten van acteurs die zich als Belgische politiemensen en als bankpersoneel voordeden.

A. deed aangifte van de overval, en probeerde het geld tevergeefs te claimen bij zijn beroepsaansprakelijkheidsverzekering. In een telefonische toelichting zei hij destijds ‘dat het helemaal niet zo’n rare transactie was’ en dat hij ‘op kunstveilingen in Oost-Europa kwam waar veel grotere contante bedragen van hand tot hand gingen’.

Voor Elly van S. en de andere gedupeerden is de aanhouding van het duo, die volgt op een grootschalig onderzoek waarbij tientallen getuigen zijn gehoord, een vorm van genoegdoening. ‘Ik heb vandaag van alle kanten telefoontjes gehad. Het is nog de vraag of we iets van ons geld terugzien. Maar de meeste mensen zullen nu snappen dat we op een geraffineerde, vooropgezette wijze zijn opgelicht. Een paar jaar terug geloofde niemand ons.’

Grootste beleggingsfraude van de afgelopen jaren De tientallen miljoenen die Wilfred A. en Thijs B. volgens de politie hebben weggesluisd, maakt de affaire de grootse beleggingsfraude van de afgelopen jaren. Tennissponsor en beleggingsgoeroe René van den Berg pompte in 2003 en 2004 in totaal meer dan 100 miljoen euro door zijn piramidespel, maar een groot deel van dat geld werd getraceerd: Van den Berg betaalde de ene belegger met de inleg van de volgende.

A. en B., die ervan verdacht worden een criminele organisatie te hebben geleid, hebben het geld grotendeels aan het zicht van hun klanten onttrokken, door het via China en een aantal belastingparadijzen weg te boeken.

Vermogensbeheerder vast voor fraude

8 januari 2008 NRC

Amsterdam, 8 jan. Tot de zeven opgepakte verdachten van grootschalige beleggingsfraude behoort de 44-jarige vermogensbeheerder Wilfred A., die tweeënhalf jaar geleden door een boze klant werd neergeschoten.

A. was tot voor kort directeur en eigenaar van de Limburgse vermogensbeheerder TPC. Dat bedrijf, dat al twee jaar in staat van faillissement verkeert, speelde volgens een woordvoerster van de recherche Zuid-Nederland een „centrale rol” in een criminele organisatie die de afgelopen tien jaar voor tientallen miljoenen euro’s heeft gefraudeerd.

In een gezamenlijk actie van de politie Zuid-Nederland en die in België werden vanochtend zeven verdachten aangehouden, zes Nederlanders en een Belg. Bij de verdachten zitten vier voormalige bestuurders en de voormalige advocaat van TPC. Ook is de eigenaar van een Limburgs administratiekantoor aangehouden. Bij een van de verdachten is een vuurwapen aangetroffen.

De zaak rond deze beleggingsfraude is aan het rollen gekomen na aangifte in 2005 van de Autoriteit Financiële Markten, en van zestien gedupeerde beleggers in 2006.

Een andere klant van A., een voormalige tandarts uit Helmond, eiste in augustus 2005 zijn geld op, nadat TPC gestopt was met het uitkeren van rente. Hij zette zijn vordering kracht bij door A. met een pistool te bedreigen op diens eigen kantoor in het Limburgse plaatsje Steyl. Na een korte worsteling vuurde de boze klant vijf schoten op A, af, die lichtgewond raakte aan zijn hand. De schutter, Jos van S., werd veroordeeld tot vijf jaar celstraf.

In diezelfde zomer diende een groep andere gedupeerde beleggers een miljoenenclaim in tegen A. wegens oplichting. Een van de grieven was dat A. het geld van zijn klanten voor een groot deel in bedrijven investeerde waar hij zelf als aandeelhouder of bestuurder bij betrokken was, onder meer in China en in Luxemburg. A. werkte in die tijd samen met zijn advocaat Thijs B. Ook hij behoort tot de verdachten die vanochtend werden opgepakt.

Justitie vermoedt dat de groep rond Wilfred A. zich behalve aan verduistering eveneens heeft schuldig gemaakt aan witwassen en faillissementsfraude. De politie sluit nieuwe aanhoudingen in deze zaak niet uit.

Vermogensbeheerders verdacht van beleggingsfraude

Marc van den Eerenbeemt, Merijn Rengers
7 januari 2008 in Volkskrant

AMSTERDAM - Vermogensbeheerders Wilfred A. (44) en Thijs B. (58) zijn maandagmorgen aangehouden op verdenking van grootschalige internationale beleggingsfraude. Met vijf anderen zouden zij in de afgelopen tien jaar als criminele organisatie voor tientallen miljoenen euro's hebben gefraudeerd. Bij voormalig advocaat B. werd een vuurwapen gevonden.

De Bovenregionale Recherche Zuid-Nederland (BRZN) deed vanmorgen om zeven uur invallen op negen locaties in Nederland. Hierbij zijn behalve de twee hoofdverdachten nog vier zes mannelijke verdachten aangehouden in de leeftijd van 32, 50, 51 en 53 jaar. De invallen vonden plaats in woningen en kantoren in Ede (waar A. woont), Braamt (waar B. woont), Belfeld, Nijkerk, Venlo, Uden, Nijverdal en Steijl.

Faillissementsfraude
In Sint Niklaas in België werd een 48-jarige man aangehouden en vijf locaties doorzocht. Het Openbaar Ministerie in Den Bosch verdenkt de arrestanten behalve van beleggingsfraude en lidmaatschap van een criminele organisatie van witwassen, verduistering, oplichting, het plegen van valsheid in geschrifte en faillissementsfraude.

Het duo is al langer middelpunt van civiele rechtszaken rond verdwenen beleggingsgeld van particuliere investeerders. Wilfred A. werd in augustus 2005 neergeschoten in zijn kantoor door een gedupeerde belegger, maar overleefde de schietpartij.

De aangifte van een groep beleggers in de zomer van 2006 was aanleiding tot het opzetten van een groot onderzoek. Het werkterrein van de verdachten strekte zich uit van Nederland tot België, Luxemburg, Engeland, Zwitserland, Hong Kong, China, de Britse Maagdeneilanden en Panama. Tijdens de actie zijn administraties en computers in beslag genomen.

Speurwerk
Advocaat Hendrik Jan Bos, die 17 gedupeerde beleggers bij staat, toont zich verheugd over de aanhouding. 'De politie heeft verschrikkelijk veel speurwerk verricht. De onderneming was zeer complex opgezet. Het geld is de hele wereld rond gepompt. Soms werd het geld opgenomen en weer op een andere rekening gestort, om het spoor door te knippen.' De gedupeerde cliënten van Bos hebben claims op A. en B. van circa 700 duizend euro per persoon.

Wilfred A. is oud-vicevoorzitter van de Nederlandse Vereniging van Vermogensbeheerders. Thijs B. was advocaat in Arnhem en richtte later een advocatenkantoor in China op. In 2005 trok de Autoriteit Financiële Markten AFM de vergunning in van een van de beleggingsbedrijfjes. De rechtbank Arnhem heeft onlangs bij tussenvonnis vastgesteld dat B. behalve als advocaat ook feitelijk betrokken was bij de bedrijven.

Het tweetal zou hun klanten op allerlei manieren - persoonlijk, maar ook via hun bedrijf - hebben aangezet geld te lenen en te investeren in bedrijven waarbij zij zelf waren betrokken. Gemene deler van deze bedrijven is volgens advocaat Bos het feit dat zij vroeg of laat in de problemen komen, omdat geld verdwenen is, bestuurders hebben gesjoemeld of een faillissement onafwendbaar bleek.

De belegger die Wilfred A. in 2005 neerschoot, de gepensioneerde tandarts Jos van S., werd veroordeeld tot vijf jaar cel.

DNB biedt gedupeerden TPC compensatie

AMSTERDAM (ANP) -19 juni 2007 Gedupeerde beleggers van de failliete Limburgse vermogensbeheerder TPC zien wellicht wat van hun geld terug. De Nederlandsche Bank (DNB) geeft ze de mogelijkheid een claim in te dienen tot 20.000 euro per persoon of instelling, schreef DNB dinsdag in een advertentie.

TPC is een voormalig bedrijf van Wilfred Aalders, de vroegere vice-voorzitter van de Nederlandse vereniging van vermogensbeheerders. Hij werd in 2005 neergeschoten door een gedupeerde belegger, die daarvoor tot vijf jaar cel werd veroordeeld. Aalders overleefde de aanslag, waarbij hij door vijf kogels werd getroffen.
De beleggers moeten kunnen aantonen dat ze geld hebben verloren vóór 20 juli 2005. Na dat moment trok de Autoriteit Financiële Markten (AFM) de vergunning van TPC in. De handreiking van DNB past binnen het beleggerscompensatiestelsel, dat sinds eind 2005 van kracht is. Klanten kunnen tot 19 november hun claim indienen.

Schoten op Aalders geen moordpoging

20 september 2006,

Oud-tandarts Jos S. uit Helmond heeft zich niet schuldig gemaakt aan een poging tot moord toen hij vorig jaar vermogensbeheerder Wilfred Aalders in zijn kantoorpand villa Elise in Steyl neerschot.

Dat is het oordeel van het gerechtshof in Den Bosch.

Omdat er wel sprake was van poging tot doodslag, veroordeelde het gerechtshof S. tot vijf jaar cel. Die straf legde de rechtbank in Roermond S. het vorig jaar ook op. Het openbaar ministerie had acht jaar cel geëist wegens poging tot moord. S. wilde Aalders het vorig jaar gijzelen omdat hij zijn zeven ton aan spaargeld zou hebben verduisterd.

Aangifte om verdwenen beleggingen

de Volkskrant, Economie, 26 juli 2006

Dertien boze beleggers hebben dinsdag aangifte gedaan tegen hun vermogensbeheerder Wilfred Aalders en tegen zijn advocaat en zakenpartner Thijs Bloemers. De beleggers verwijten het tweetal dat zij aan het hoofd staan van een criminele organisatie die miljoenen euro’s heeft weggesluisd naar onder meer Zwitserland en China.

In Amsterdam hebben veertig boze beleggers zich verenigd onder de noemer van de Stichting Aangenaam Erfgenaam. Een woordvoerder zegt dat er zich dagelijks nieuwe gedupeerden melden, en dat de stichting op korte termijn collectief aangifte zal doen tegen Aalders en Bloemers.

Romke Wybenga, de advocaat van Thijs Bloemers, noemt de aangifte een zwaktebod. ‘Het is een zielige poging om nog iets van deze zaak te maken. Meer niet.’ Wilfred Aalders, die vorig jaar door een boze klant werd neergeschoten, was dinsdag niet bereikbaar voor commentaar.

Vrijwel alle bedrijven waarbij Aalders was betrokken, zijn failliet verklaard. Volgens Frans van Hooft, een van de vier curatoren die zich bezighouden met de bedrijven van Aalders, kan de schade in de tientallen miljoenen lopen.

Twee Duitse advocaten hebben de afgelopen maanden in Nederland onderzoek gedaan naar de mogelijkheden voor een aantal Duitse gedupeerden om geld terug te krijgen van Aalders of Bloemers. Ook de economische opsporingsdienst FIOD/ECD en het Openbaar Ministerie onderzoeken de zaak.

Hendrik Jan Bos, de advocaat van de gedupeerden die aangifte hebben gedaan, zegt dat de zaak tegen Aalders en Bloemers net zo groot is als die van René van den Berg, de wonderbelegger tegen wie vorige week vijf jaar cel wegens grootschalige oplichting werd geëist. ‘Zij zijn alleen een stuk slimmer,’ zegt Bos. ‘En hebben het geluk dat de curatoren ze met rust laten.’

Wilfred Aalders kwam graag even pianospelen

Merijn Rengers
Volkskrant 26 juli 2006

AMSTERDAM - Is de neergeschoten en failliete vermogensbeheerder Wilfred Aalders de slimme equivalent van beleggersgoeroe René van den Berg? Klanten, advocaten en justitie vermoeden van wel.

Wilfred Aalders kon heel mooi pianospelen, zegt Elly van Stiphout. Van Stiphout, tandartsvrouw en sinds augustus vorig jaar – toen haar man Jos in een gevecht met Wilfred Aalders de trekker van een pistool overhaalde – vrouw van een gedetineerde, vertrouwde hem blindelings, zegt ze nu.

‘Hij was zo aardig, zo aimabel. Hij bezocht ons vaak in het weekeinde, en nam zijn vrouw en kinderen mee,’ vertelt Van Stiphout. ‘Hij praatte nooit over geld, maar kwam binnen en ging achter de piano zitten. En hij speelde prachtig. Het geld, zei hij, dat regel ik voor jullie.’

Dat bleek een illusie. Net als tientallen andere klanten van Wilfred Aalders, is Elly van Stiphout het geld dat haar man met zijn tandartsenpraktijk bij elkaar verdiend had, kwijt. En net als alle andere klanten vraagt zij zich nu af hoe zij Wilfred Aalders en zijn zakenpartner Thijs Bloemers zo heeft kunnen vertrouwen.

Aalders, een forse Groninger van in de veertig, voelde feilloos aan wanneer er geld te halen was. De Limburgse vermogensbeheerder, tevens vice-voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Vermogensbeheerders, stond lange tijd op goede voet met ál zijn klanten. Hij begon zijn brieven steevast met de aanhef ‘lieve klant’, hij gaf cadeautjes aan de kinderen en stond bij een begrafenis zij aan zij met de familie wanneer een klant overleed.

Bij één begrafenis stapte hij daarna op de familie af, om die te condoleren en en passant mede te delen dat de overledene vlak voor zijn dood grote sommen contant geld had opgenomen, waardoor er helaas geen geld meer over was om onder de erfgenamen te verdelen.

De charme van Aalders en Bloemers strekte zich uit tot over de landsgrenzen. Twee Duitse advocaten speuren inmiddels in Nederland naar het geld dat hun cliënten aan het duo toevertrouwden. Het geld, dat geïnvesteerd zou worden in betrouwbare, hoogrenderende bedrijven, is weg – zegt bijvoorbeeld de Duitse advocate Anneke Brandt, die vorige maand in Amsterdam was om te onderzoeken of het zin heeft om tegen Bloemers of Aalders te procederen.

De Amsterdamse advocaat Hendrik Jan Bos, die dinsdag namens dertien gedupeerden aangifte deed tegen Aalders en Bloemers, wil niet meer wachten op de slepende juridische procedures tegen het duo, omdat hun vennootschappen vrijwel allemaal failliet zijn. ‘Er moet een stevige curator op deze zaak komen. En justitie moet deze enorme fraude oppakken,’ zegt Bos. ‘Het is zinloos om te procederen tegen failliete bedrijven.’

Romke Wybenga, de advocaat van Thijs Bloemers, zegt dat Bos zijn hand overspeelt met de aangifte. ‘Ik doe één zaak voor Thijs, en die gaat hij gewoon winnen. Bos roept hard, maar kan niets bewijzen. Het is gewoon zielig dat hij nu naar justitie stapt.’

Toch lijkt het erop alsof het drammen van Bos effect sorteert. Zowel de FIOD/ECD als het Openbaar Ministerie onderzoeken inmiddels de gangen van Bloemers en Aalders, die volgens Bos deel uitmaken van een criminele organisatie.

‘Ga maar na,’ zegt Bos. ‘Het geld werd belegd in China, in Luxemburg, in Zwitserland. De heren hebben tientallen BV’s opgericht, en ze deels failliet laten gaan. Het is allemaal van tevoren uitgedacht. De heren zijn de slimme equivalenten van René van den Berg.’

Ook Elly van Stiphout is niet bij de pakken gaan neerzitten. Ze bereidt zich voor op het hoger beroep van haar man Jos, die tot vijf jaar cel is veroordeeld, en is als penningmeester toegetreden tot een stichting van gedupeerden van Wilfred Aalders.

Die stichting houdt kantoor bij Aangenaam Erfgenaam, een organisatie die zich inzet voor de belangen van erfgenamen. Een woordvoerder van Aangenaam Erfgenaam zegt dat er zich veertig gedupeerden hebben aangemeld, die tezamen twintig miljoen euro van Aalders en Bloemers tegoed hebben.

In totaal, zegt hij, zijn nog tientallen miljoenen euro’s weg. ‘Niet iedereen durft zich bij ons te melden. Mensen schamen zich dat ze eerst zo goed van vertrouwen waren, en nu hun geld tot in China moeten gaan zoeken.’

Bankroet Aalders met miljoenenclaims

de Volkskrant, Economie, 12 april 2006
Merijn Rengers

Het faillissement van de neergeschoten vermogensbeheerder Wilfred Aalders vertoont overeenkomsten met dat van meester-oplichter René van den Berg. Dat zegt Frans van Hooft, Aalders' curator. Hij verwacht niet dat klanten veel terug zullen zien van hun miljoenenbeleggingen.

Volgens Van Hooft heeft Aalders klanten onder meer aangeraden te investeren in een Chinees bedrijf dat waarschijnlijk niet bestaat.

Van Hooft is curator van TPC en van W. Aalders Holding, beide eigendom van de vermogensbeheerder, die in augustus 2005 door een boze klant werd neergeschoten. De schutter, een gepensioneerde tandarts, werd onlangs veroordeeld tot vijf jaar cel. Aalders verklaarde in de rechtszaal dat de schotenwisseling de opmaat vormde tot zijn faillissement.

Uit diverse rechtszaken die sindsdien zijn gevoerd, komt een ander beeld naar voren. Zo moest Aalders al ruim voor de schietpartij zijn vergunning als vermogensbeheerder afstaan, onder druk van de toezichthouder AFM.

Ook eisen voormalige klanten hun geld terug. 'Het gaat om grote bedragen, maar die zijn nergens te vinden', zegt Van Hooft. 'Het zijn informele beleggingen, waarbij Aalders klanten aanraadde te investeren in bedrijven waarbij hij zelf betrokken was.'

Van een van de bedrijven waarin werd belegd, het Chinese Shanghai Outerwear, heeft de curator twijfels of het wel echt bestaat. 'Er ontbreken harde bewijzen voor het bestaan van deze firma.'

Hendrik Jan Bos, de advocaat van een aantal gedupeerden, wil dat de curator Aalders laat gijzelen, om hem te dwingen openheid van zaken te geven. Volgens betrokkenen bij de zaak hebben de gedupeerden tezamen een bedrag van meer dan honderd miljoen euro tegoed van de vermogensbeheerder.

Tandarts die Vermogensbeheerder Wilfred Aalders neerschoot is door de rechtbank van Roermond veroordeeld tot 5 jaar gevangenisstraf

ROERMOND/HELMOND – De 55-jarige tandarts in ruste uit Helmond krijgt vijf jaar celstraf wegens poging tot doodslag op de 43-jarige vermogensbeheerder Wilfred Aalders. Dat heeft de rechtbank in Roermond gisteren besloten. Eerder had het Openbaar Ministerie acht jaar cel geëist wegens poging tot moord, maar de rechtbank vond dat er voor de ’voorbedachte rade’ te weinig bewijs was.

De vermogensbeheerder zou zevenhonderdduizend euro van de verdachte achterover hebben gedrukt. De Helmonder kwam op 23 augustus 2005 naar het kantoorpand van Aalders, villa Elise in Steyl. Hij trok een pistool en beschoot Aalders. Die werd door vijf kogels getroffen.

De wanhopige Helmonder sloeg daarna het slachtoffer nog enkele malen met de kolf van het pistool tegen het hoofd. Hij vluchtte en meldde zich later die dag bij de politie in Helmond.

Advocaat van de Helmondse tandarts in ruste, H. van Dijk, is gistermiddag direct in hoger beroep gegaan tegen het vonnis. „Wij blijven er bij dat er sprake is van noodweer in deze zaak.“ Volgens de raadsman zal de zaak nu over ongeveer zes maanden dienen bij het hof in Den Bosch.

'Áls van S. de bak ingaat, moet Aalders mee'

Reportage: de tandarts die zijn vermogensbeheerder neerschoot, trof zijn slachtoffer woensdag voor de rechter

Tandarts Van S, wilde zijn vermogensbeheerder Aalders gijzelen, maar kreeg ruzie en schoot hem neer. 'Als hij netjes voor mijn geld had gezorgd, was dit niet gebeurd.'

Van onze verslaggever Merijn Rengers Volkskrant 23 februari 2006 ROERMOND

Een half jaar nadat het de 55-jarige Jos van S: een goed idee leek met een geladen pistool verhaal te gaan halen bij zijn vermogensbeheerder Wilfred Aalders, treffen de gepensioneerde tandarts en de omstreden adviseur elkaar weer. Ditmaal niet in de luxueuze kantoorvilla van Aalders in het Limburgse Steijl, maar twintig kilometer verderop - in de rechtbank van Roermond.

Van S. staat, na een half jaar voorarrest, voor de rechter. Hij wordt beschuldigd van poging tot moord op Aalders. Die is, op zijn beurt, naar de rechtbank getogen om daar een verklaring af te leggen als slachtoffer en zo zijn eis tot een schadevergoeding van minstens een half miljoen euro kracht bij te zetten.

De zitting heeft wel wat weg van een Aalders-reünie. Bijna alle hoofdrolspelers in het drama rond de vermogende tandarts, die nooit iets heeft teruggezien van de zeven ton die hij aan Aalders toevertrouwde, zijn aanwezig. Zoals zijn vrouw, lid van de plaatselijke schietvereniging en eigenares van het pistool dat Van S. meenam naar het kantoor van Aalders.

Maar ook diverse andere klanten van Aalders, die in zijn gloriedagen gevierd adviseur en vice-voozitter van de Nederlandse Vereniging van Vermogensbeheerders was. Zij verbijten zich op de publieke tribune. 'Die tandarts is totaal gebroken omdat zijn pensioengeld is verdwenen is', zegt een van hen in de pauze. 'Natuurlijk had hij nooit een pistool moeten meenemen, maar als hij de bak ingaat, moet Aalders in de cel naast hem.'

Ook van S. zelf vindt zichzelf meer slachtoffer dan dader. 'Als hij netjes voor mijn geld had gezorgd, was dit niet gebeurd', zegt hij. 'En zelfs als hij op de dag van het incident eerlijk had toegegeven dat hij een oplichter is, was er nooit geschoten.'

Van S. houdt in de rechtbank vol dat hij met een stiekem meegesmokkeld pistool naar het kantoor van Aalders ging om de vermogensbeheerder te gijzelen. 'Ik wilde hem onder dwang meenemen naar mijn huis en daar mijn accountant en advocaat bellen om samen met hen Aalders uit te horen\ zegt Van S.

Het liep echter anders. In het halletje van het kantoor van Aalders kwam het tot een schermutseling. Van S. - die net tien dagen eerder voor het eerst het pistool van zijn vrouw had v:astgehouden - haalde de trekker over. Daarna vielen nog vier schoten voordat Van S. het kantoorpand verliet en zich kort daarop aangaf bij de politie in Helmond.

De officier van justitie acht de lezing van Van S. - dat in de hal een gevecht ontstond waarbij de tandarts uit angst en verwarring het vuur opende - uitermate onwaarschijnlijk en eist acht jaar onvoorwaardelijke celstraf. Over het half miljoen schadevergoeding dat Aalders eist, is zij kort: dat is onzin. Zij wil hoe dan ook niet ingaan op de financiële handel en wandel van Aalders.

Volgens de advocaten van Van S. is die wel degelijk belangrijk. Zo pakte financieel toezichthouder AFM Aalders de vergunning als vermogensbeheerder af, eisen boze klanten miljoenen, liet hij zich in met schimmige en verboden valutatransacties, werd hij beroofd van een miljoen euro aan contanten en werden diverse mensen in zijn directe omgeving uit hun functie gezet omdat zij zich te veel met Aalders inlieten.

'Wilfred Aalders is een regelrechte oplichter', benadrukt Henk van Dijk, de strafrechtadvocaat van Van S., vlak voordat de rechters aankondigen over twee weken uitspraak te doen. 'Aalders liegt voortdurend over geld, en op precies dezelfde manier liegt hij over wat er in Steijl echt is gebeurd.'