We hebben 134 gasten online

Gezinsmoord Richard H. Zoetermeer 2005 Deel 3

Gepost in Gezinsdoding

Persberichten

Twintig jaar en tbs voor gezinsmoord Zoetermeer

Bron telegraaf 13 april 2007

DEN HAAG - Het gerechtshof in Den Haag heeft vrijdag Richard H. in hoger beroep tot twintig jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging opgelegd. De 35-jarige H. bekende al dat hij in april 2005 zijn 31-jarige vrouw en zijn twee dochtertjes van drie en vijf jaar oud vermoordde.

Het Openbaar Ministerie (OM) had twee weken geleden levenslang geëist. De rechtbank veroordeelde H. vorig jaar ook al tot levenslang. H. ging tegen deze straf in hoger beroep, omdat dit vonnis hem „geen perspectief” bood. Met resultaat, zo blijkt nu.

Het gerechtshof legde hem geen levenslang op, omdat H. verminderd toerekeningsvatbaar is. Volgens het hof kan de verdachte inzien dat de misdrijven die hij heeft gepleegd strafbaar zijn. Hij heeft echter onvoldoende geestelijke vermogens om ze te voorkomen.

H. onderhield destijds meerdere buitenechtelijke relaties. Een daarvan was met een Poolse vrouw. Hij verklaarde haar graag thuis te willen ontvangen, maar zijn gezin stond die ontmoetingen in de weg.

H. sloeg in de nacht van 6 op 7 april zijn vrouw met een hard voorwerp op het hoofd. Nadat hij haar had gewurgd, ging H. naar de slaapkamers van zijn dochters en kneep ook hun keel dicht. Hij begroef de lijken in een zelf gedolven graf in een bos in Brabant.

Thuis in Zoetermeer wiste hij alle sporen. Het weekeinde daarop kwam zijn Poolse vriendin langs. Nadat zij was vertrokken, gaf H. zijn gezin als vermist op.

Bloedsporen in de woning en in de auto van H. en leugens van de man leidden de politie naar H. als dader. Op zijn aanwijzingen konden de lichamen worden opgegraven.

Het OM is niet „helemaal tevreden” met de uitspraak van het gerechtshof. Justitie vindt het niet honoreren van een levenslange celstraf „niet passend” vanwege de ernst van de gepleegde misdrijven, het motief hiervoor en het leed voor de nabestaanden.

Het OM weet nog niet of het de uitspraak bij de Hoge Raad gaat aanvechten. „We kijken eerst of daar voldoende aanknopingspunten voor zijn”, laat een woordvoerder weten.

De advocaten van H., Jacqueline van den Bosch en Carolien Noorduyn, zijn wel tevreden met de uitspraak. „De verdediging vindt dat met deze uitspraak recht wordt gedaan aan de ernst van de feiten, maar ook aan het gegeven dat H. deze feiten niet heeft gepleegd bij zijn volle verstand. Hij zal nu eerst een lange gevangenisstraf ondergaan en daarna worden behandeld voor zijn persoonlijkheidsstoornis.”

De raadsvrouwen verwachten dat H. niet bij de Hoge Raad in cassatie gaat.

Opnieuw levenslang geëist voor gezinsmoord Zoetermeer

DEN HAAG - Advocaat-generaal Marcel van der Horst heeft vrijdag 30 maart 2007 voor het gerechtshof in Den Haag een levenslange gevangenisstraf geëist tegen de 35-jarige Richard H. Hij heeft bekend dat hij in de nacht van 6 op 7 april
2005 zijn 31-jarige vrouw en zijn twee dochtertjes van drie en vijf jaar oud
heeft vermoord.

De rechtbank veroordeelde Zoetermeerder H. vorig jaar al tot levenslang,
comform de eis van de officier van justitie. H. tekende hoger beroep aan,
omdat de maximale straf hem „geen perspectief“ biedt. Volgens Van der Horst
gaat H. er aan voorbij „dat hij zelf op niets ontziende wijze aan drie
jonge, zeer jonge mensen een toekomst heeft ontnomen door hen letterlijk de
adem te benemen.”

Het betoog van Van der Horst werd voorafgegaan door een verklaring van de
moeder van Claudia, de echtgenote van H. Zij schetste in enkele minuten het
nauwelijks te bevatten leed dat H. de nabestaanden heeft aangedaan. „Wij
zitten gevangen in ons verdriet, woede en onmacht. Wij hebben levenslang en
moeten dit lot met ons meetorsen.”

H. had destijds meerdere buitenechtelijke affaires. Een daarvan was met een
Poolse vrouw, die hij via internet had leren kennen. Hij wilde haar op 8
april thuis kunnen ontvangen. Hij heeft zelf verklaard dat zijn gezin hem
daarbij in de weg stond.


In de bewuste nacht sloeg H. eerst zijn vrouw met een hard voorwerp
bewusteloos, om haar vervolgens te wurgen. Daarna liep hij naar de
slaapkamers van zijn dochtertjes, die hij eveneens wurgde. Hij vervoerde de
lichamen van de slachtoffers naar een bos in Brabant, om deze in een zelf
gedolven graf te dumpen. Terug in Zoetermeer wiste hij de sporen. Het
weekend daarop bracht hij thuis door met zijn Poolse vriendin. Nadat zij
vertrokken was, gaf H. zijn gezin als vermist op.

Het duurde tien dagen voordat de politie hem als dader kon ontmaskeren. Zij
betrapte H. op leugens en vond bloedsporen in de woning en in H.'s auto. De
lichamen konden op H.'s aanwijzing worden opgegraven. Alleen een levenslange
celstraf kan volgens aanklager Van der Horst tot „adequate vergelding”
leiden.

Richard H.: Laat me nooit vrij

DEN HAAG - 27-02-07 AD Ze waren zelf ook verbaasd. Wie zijn vrouw en kinderen vermoordt omwille van een minnares, móét wel gestoord zijn.

Maar hoe goed de gedragsdeskundigen Richard H. ook onderzochten, een afwijking vonden ze niet. Dat bleek gisteren voor de rechtbank in Den Haag.

De 34-jarige Zoetermeerder wist precies wat hij deed toen hij in april 2005 zijn vrouw Claudia en dochters Marieke en Charlotte ombracht, hen in een bos begroef en bij de politie aangifte deed van hun vermissing. H. maakte met het misdrijf de weg vrij voor de komst van zijn Poolse minnares naar Zoetermeer.

Een psychiater en een psycholoog spraken elkaar eerder nog tegen over de vraag of Richard H. verantwoordelijk kan worden gehouden voor de gruweldaad. De twee deskundigen van het Pieter Baan Centrum (PBC) waren gisteren eenduidig: H. is volledig toerekeningsvatbaar.

Zijn tranen na het misdrijf werden als krokodillentranen betiteld. Dat hij zijn dochters van 3 en 5 zou hebben omgebracht zodat ze samen met hun moeder konden zijn, vonden de deskundigen een smoes en de bewering van H. dat hij zelfmoord zou hebben overwogen, noemden ze ‘weinig overtuigend’. De Zoetermeerder heeft volgens hen gebrekkig ontwikkelde geestvermogens, maar geen psychiatrische afwijking.

Er was de advocaten van H. veel aan gelegen hun cliënt verminderd of volledig ontoerekeningsvatbaar te laten verklaren. Hij zou dan in aanmerking komen voor een tbs-behandeling, met kans op genezing en vrijlating. Maar Richard H. lijkt af te stevenen op levenslange gevangenisstraf. Vrijdag formuleert de officier van justitie de eis. Twee weken later volgt het vonnis.

Richard H. nam gisteren een voorzichtig voorschot op zijn straf. Nog voor zijn advocaat hem kon adviseren niet te antwoorden, antwoordde H. volmondig nee op de vraag van de rechtbank of hij vond dat hij het recht had ooit nog vrij te komen.

Gezinsmoordenaar Richard H. wil af van levenslang

Fred Soeteman in Telegraaf

DEN HAAG 10 januari 2007 Richard H. (35) uit Zoetermeer, die zijn vrouw Claudia (31) en zijn dochtertjes Charlotte (3) en Marieke (5) heeft gewurgd, wil van zijn levenslange gevangenisstraf af.

„’t Is omdat ik nog steeds niets van mezelf begrijp”, zei hij gisteren voor het gerechtshof in Den Haag op de vraag waarom hij in hoger beroep is gekomen. „En omdat de straf die me is opgelegd me geen enkel perspectief biedt.”

Drie van vier zielkundige experts hebben gerapporteerd dat met moordenaar H. psychisch eigenlijk niet veel mis was toen hij begin april 2005 vrouw en kroost het leven benam ’om weer vrij te zijn’, en vooral om met zijn Poolse internetchat- en webcamliefje Joanna – ’Ik was helemaal debiel van haar. Gek en bezéten’ – een nieuw leven te kunnen beginnen. Vandaar dat zijn beide advocaten nu in de appelprocedure met succes hemel en aarde hebben bewogen om een op eigen houtje aangezochte psychologische expert als mevr. prof.dr. C. de Ruiter naar voren te schuiven, die als voorlopige en zeer afwijkende conclusie heeft genoteerd dat H. sterk verminderd toerekeningsvatbaar moet zijn geweest.

Liefdesnestje
Wat de gruwelijke gebeurtenissen zelf betreft neemt Richard H. ten overstaan van hofpresidente mevr. mr. Bea Stoker overigens geen woord terug van zijn gedetailleerde bekentenis: na een avond op de kartbaan had hij thuis na een uurtje tv-kijken eerst nog een uur liggen woelen in bed voordat hij tot de conclusie was gekomen dat Claudia, na zeven jaar huwelijk en bekoelde harstocht, dood moest omdat Joanna nu eenmaal per autobus uit Polen zou aankomen om bij hem, als in een liefdesnestje, een paar nachten ongestoord te komen genieten.

„Hoe zit je dan met je gevoel..?” wilde presidente mr. Stoker weten toen Richard had verteld over de vrijpartij met Joanna na de moordpartij. H.’s antwoord: „Dat is weg op zo’n moment. Ik ging helemaal óp in Joanna.”

In de drukbezette Haagse rechtszaal passeerde zijn dubbelleven in vogelvlucht de revue: hoe hij er buitenechtelijke relaties met twee à drie vrouwen tegelijk op na hield, wetend wat Claudia hem had bezworen: „Als je zoiets doet pluk ik je helemaal kaal, en dan zie je de kinderen ook nooit meer.” Hij kon ’t niet laten: „’t Was de spanning van het stiekeme. ”

Het proces wordt in maart hervat.

Zaak Richard H in hoger beroep.

Advocaten willen nader onderzoek Richard H.

DEN HAAG (ANP) 19 september 2006 De advocaten van Richard H. willen aanvullend onderzoek naar de geestesgesteldheid van hun cliënt. Dat bleek dinsdag tijdens een eerste pro forma-zitting van het hoger beroep in de zaak-H. bij het gerechtshof in Den Haag. Richard H. is veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf wegens de moord op zijn vrouw en twee dochtertjes. Hij vermoordde in april 2005 zijn vrouw Claudia (31) en zijn twee dochtertjes van drie en vijf jaar oud in zijn woning in Zoetermeer. De stoffelijke overschotten begroef hij in een Brabants bos. Daarna gaf hij zijn gezinsleden als vermist op. Sporen in de woning en in zijn auto leidden na tien dagen tot H. ontmaskering als moordenaar.

Tijdens het proces tegen H. voor de rechtbank is uitvoerig gedebatteerd over zijn psychische gesteldheid. Het opleggen van de tbs-maatregel was volgens de rechtbank niet aan de orde, omdat H. volgens de deskundigen voor geestelijk gezond moet worden gehouden. Eén deskundige achtte H. verminderd toerekeningsvatbaar, maar zijn conclusie was volgens de rechtbank door de anderen, onder wie gedragskundigen van het Pieter Baan Centrum, beargumenteerd weersproken.
De advocaten van H., Van den Bosch en Noorduyn, hebben niettemin tbs bepleit, omdat bij H. wel een ,,gebrekkige ontwikkeling van de geestvermogens'' is vastgesteld. De raadslieden menen dat die problematiek behandelbaar is en dat de kans bestaat dat hun cliënt opnieuw een ernstig misdrijf zou plegen als hij niet wordt verpleegd in een tbs-kliniek. De rechtbank verwierp die redenering.
Tbs lijkt voor H. de enige mogelijkheid om onder de levenslange celstraf uit te komen. Dinsdag lieten zijn raadslieden doorschemeren dat zij op zoek zijn naar weer een nieuwe deskundige, die H.'s psyche zou moeten onderzoeken. De advocaten wensten geen verdere toelichting te geven. H. was dinsdag niet in de rechtszaal aanwezig.
Op 1 november zullen Van den Bosch en Noorduyn hun onderzoekswensen tijdens wederom een pro forma-zitting nader concretiseren. De inhoudelijke behandeling van de zaak-H. staat gepland op 9 januari 2007

Laatste nieuws:Richard H. in beroep tegen levenslange gevangenisstraf

DEN HAAG (ANP) 18 april 2006- De 34-jarige Richard H. heeft hoger beroep aangetekend tegen zijn veroordeling tot levenslang. De rechtbank in Den Haag legde H. deze straf op 31 maart op, wegens de moord op zijn vrouw Claudia (31) en zijn twee dochtertjes van drie en vijf jaar.

H. pleegde de moorden in april van het vorig jaar, in zijn woning in Zoetermeer. De rechtbank noemde de moorden ,,gruwelijk, uiterst lafhartig, bruut en volstrekt zinloos''. H. heeft de moorden bekend. Hij ruimde zijn gezin uit de weg om een Poolse minnares thuis te kunnen ontvangen.

Het Openbaar Ministerie (OM) had levenslang tegen H. geëist en heeft met het rechtbankvonnis het maximale bereikt. Het OM berust dan ook in het vonnis, aldus een woordvoerster.

Psyche

De advocaten van H. hebben tijdens het proces het opleggen van een tijdelijke gevangenisstraf en de tbs-maatregel bepleit. De psyche van hun cliënt is uitvoerig door deskundigen onderzocht. Slechts één van hen ontdekte een persoonlijkheidsstoornis en achtte behandeling geboden. De rechtbank beschouwde H. op grond van de overige gedragskundige rapportages volledig toerekeningsvatbaar.

Het rechtscollege vond levenslang onontkoombaar, vanwege de uitzonderlijke ernst van de misdrijven, het leed dat de naaste familie is aangedaan en de schok die de moorden in de samenleving hebben veroorzaakt.

Honkbalknuppel

Richard H. sloeg op de bewuste avond zijn slapende echtgenote met een honkbalknuppel op het hoofd, waarna hij haar wurgde. Ook zijn beide kinderen wurgde hij, toen zij lagen te slapen in hun bedjes. De stoffelijke overschotten vervoerde H. in de achterbak van zijn auto naar de bossen bij het Brabantse Alphen-Chaam, waar hij ze begroef.

Het daaropvolgende weekend bracht H. met zijn - onwetende - minnares thuis door. Toen zij weer was vertrokken, gaf H. zijn gezin als vermist op. Na tien dagen ontmaskerde de politie hem als de moordenaar. De rechtbank rekende het H. zwaar aan dat hij lang heeft geprobeerd de volledige waarheid te verdoezelen.

Levenslange gevangenisstraf voor Zoetermeerse man wegens moord op zijn vrouw en twee dochtertjes

's-Gravenhage, 31 maart 2006 – De rechtbank ’s-Gravenhage heeft de Zoetermeerse man die in de nacht van 6 op 7 april 2005 zijn vrouw en hun twee dochtertjes om het leven heeft gebracht en de lichamen heeft begraven in het recreatiegebied ’t Zand in Noord-Brabant, veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Hij heeft zich naar het oordeel van de rechtbank schuldig gemaakt aan drievoudige moord. De rechtbank acht de man volledig toerekeningsvatbaar voor de door hem gepleegde feiten.

Geen TBS
De verdediging had bepleit dat de rechtbank aan verdachte een TBS-maatregel zou opleggen, ook als de rechtbank hem volledig toerekeningsvatbaar zou achten.
De rechtbank acht het opleggen van de maatregel van TBS met dwangverpleging echter niet aangewezen. De maatregel van TBS (met dwangverpleging) heeft tot doel de samenleving te beveiligen tegen personen die een strafbaar feit of strafbare feiten hebben gepleegd en vanwege hun psychische stoornis een gevaar zijn voor de veiligheid van personen of goederen. De verpleging en de behandeling in het kader van de TBS zijn de middelen waarmee de beveiliging wordt nagestreefd.
Ten aanzien van deze verdachte geldt volgens de rechtbank dat niet is gebleken dat hij vanwege een psychische stoornis een gevaar vormt voor de veiligheid van personen of goederen.

Levenslange gevangenisstraf
De verdediging had betoogd dat de rechtbank de maximale tijdelijke gevangenisstraf voor moord, die als gevolg van een wetswijziging per 1 februari 2006 is verhoogd van 20 tot 30 jaar, zou kunnen opleggen.
De rechtbank is echter van oordeel dat de nieuwe wetsbepaling niet van toepassing is en dat zij gebonden is aan de bepaling die gold ten tijde van het plegen van de moorden. Dit betekent, aldus de rechtbank, dat verdachte ofwel een levenslange gevangenisstraf ofwel een tijdelijke gevangenisstraf van maximaal 20 jaar kan worden opgelegd.
De uitzonderlijke ernst van de misdrijven die de verdachte heeft gepleegd, het leed dat hij daarmee aan in het bijzonder de naaste familie van de slachtoffers heeft aangedaan en de schok die zijn handelen in de samenleving heeft teweeggebracht, kunnen naar het oordeel van de rechtbank tot geen andere beslissing leiden dan het opleggen van een levenslange gevangenisstraf.

Levenslang voor Richard H.

ROTTERDAM. NRC 1 APRIL. De rechtbank in Den Haag heeft gisteren de 34-jarige Richard H. uit Zoetermeer veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf. wegens moord op zijn vrouw Claudia (31) en zijn twee dochters van vijf en drie jaar. Het openbaar ministerie had ook levenslang geëist. H. vermoordde zijn gezin in zijn woning in de nacht van 6 op 7 april 2005. Hij begroef de lichamen in de bossen bij het Brabantse Alphen-chaam. Daarna gaf hij zijn vrouwen kinderen als vermist op.

Tien dagen later arresteerde de politie Richard H. als verdachte onder meer na de vondst van bloedsporen bij de woning en in de auto van H. Na zijn arrestatie bekende hij de moorden. Hij bleek een relatie te hebben met een Poolse vrouw, die hij via internet had leren kennen. Een paar dagen voordat zij naar Nederland kwam, raakte hij in paniek. Hij had tegen haar gezegd dat zijn gezin hem had verlaten en dat hij alleen woonde. Hij sloeg zijn vrouw in haar slaap op haar hoofd met een honkbalknuppel en wurgde haar. Daarna wurgde hij hun dochters, ook in hun slaap. Het weekend dat daarop volgde, bracht hij met zijn vriendin door in zijn huis.

De voorzitter van de Haagse rechtbank, R. Elkerbout, noemt de moorden in het vonnis 'gruwelijk en uiterst lafhartig', 'bruut en volstrekt zinloos', getuigend van een 'volkomen gebrek aan respect voor de waarde van het menselijk leven', en gepleegd uit 'puur eigenbelang'. Het leed voor de nabestaanden was volgens Elkerbout 'onbeschrijflijk en onherstelbaar'.

De rechtbank vindt levenslang onontkoombaar, gezien de uitzonderlijke ernst van de misdrijven, het leed dat de naaste familie van de slachtoffers is aangedaan en de schok die de moorden in de samenleving hebben veroorzaakt.


Bron ANP Zoetermeerder Richard H. moet de rest van zijn leven in de gevangenis doorbrengen. Dat eiste de officier van Justitie vrijdag 3 maart voor de rechtbank in den Haag. Volgens hem is bewezen dat H. zijn vrouw Claudia en zijn dochtertjes Marieke en Charlotte heeft vermoord en hun lichamen verborgen

De zaak tart volgens de aanklager elke beschrijving. In de nacht van 6 op 7 april 2005 sloeg H. zijn 31-jarige slapende vrouw met een honkbalknuppel hard op het hoofd. Toen zij daarna nog bleek te leven, wurgde H. haar. Vervolgens liep hij naar de slaapkamers van zijn dochters van drie en vijf jaar oud, die hij ook wurgde.

De officier van justitie is van mening dat Richard H. de moorden met voorbedachten rade en op zeer koelbloedige wijze heeft gepleegd en een ‘onvoorstelbaar grote schok’ in de samenleving heeft veroorzaakt.

Ook na de gruwelijke misdrijven heeft H. het hoofd volgens de officier alleen oog gehad voor zijn eigen belangen. H. vervoerde de lijken van zijn vrouw en kinderen in zijn auto naar de bossen nabij het Brabantse Alphen-Chaam, dolf een graf en dumpte de lichamen erin. Daarna reed hij terug naar Zoetermeer.

Hij poogde de sporen van het geweld in de woning uit te wissen, liet de hond uit, belde de school van zijn oudste dochter om haar ziek te melden, sms'te zijn baas en ging uiteindelijk naar zijn werk. Niemand merkte iets bijzonders aan hem.

H. sms'te en mailde ‘intiem’ met twee verschillende vrouwen. Op vrijdag 8 april haalde hij de Poolse ‘webcamgirl’ Joanna op van het Amstelstation in Amsterdam. H. had haar in 2003 via internet leren kennen. H. legde contact met haar en het tweetal heeft elkaar een aantal malen ontmoet, zowel in Nederland als in Polen. Op 8 april zou hij Joanna dan eindelijk meenemen naar zijn eigen huis. Om dat mogelijk te maken, zag hij zich genoodzaakt zijn gezin te vermoorden.

Het liefdespaar bracht het weekeinde met elkaar door. Hij sms'te de ouders van zijn vrouw dat zij die zaterdag een leuke dag hadden in Tropicana in Rotterdam. Joanna keerde op zondag weer terug naar Polen.

Op maandagmorgen legde H. broodkruimels op de ontbijtbordjes van zijn kinderen. In de loop van de dag lichtte hij zijn schoonmoeder in over het feit dat zijn vrouw en de twee meisjes waren verdwenen. ‘s Avonds deed hij aangifte van vermissing. De politie begon meteen een grootscheeps onderzoek. H. heeft verklaard dat hij genoot van alle aandacht die hem door de mysterieuze verdwijning van zijn gezinsleden ten deel viel.

Tien dagen later viel H. door de mand, dankzij verklaringen van hemzelf en getuigen en dankzij bloedsporen bij de woning en in H.'s auto. Al spoedig bleek dat H. er meerdere dubbellevens op nahield en affaires had met andere vrouwen. ‘Niemand heeft daar ooit enig vermoeden van gehad’, zei officier Belien. ‘Zijn vrouw ook niet. Zij hield van hem.’

Vier gedragsdeskundigen onderzochten Richard H. Volgens een van hen kunnen de moorden de Zoetermeerder niet volledig worden toegerekend wegens een persoonlijkheidsstoornis. De drie anderen menen dat H. geestelijk niets mankeert en dat hij volledig verantwoordelijk kan worden gehouden voor zijn daden. Officier Belien sloot zich bij de laatste conclusie aan, waarmee de mogelijkheid om H. tbs op te leggen is komen te vervallen.

De advocaten van H. menen dat H. verminderd toerekeningsvatbaar is en daarom wel in aanmerking komt voor tbs. Zij bepleitten dan ook een gematigde celstraf in combinatie met een behandeling in een tbs-kliniek. Vrijdagmiddag houden de advocaten van H. hun pleidooi. De rechtbank sluit het onderzoek 17 maart en doet op 31 maart uitspraak.

Levenslang geëist voor gezinsmoord


Door een onzer redacteuren NRC 3 maaart 2006

Den Haag, 3 maart. Richard H. uit Zoetermeer moet een levenslange gevangenisstraf krijgen. Dat heeft de officier van justitie voor de rechtbank in Den Haag geëist. De 34-jarige verdachte bracht vorig jaar zijn vrouw Claudia en dochters Marieke en Charlotte om het leven.

Volgens de officier is H. volledig toerekeningsvatbaar en moet hij daarom geen tbs krijgen. Het Pieter Baan Centrum deed uitgebreid onderzoek naar de verdachte en liet maandag, op een eerdere zitting, weten dat H. geen ernstige psychische stoornis heeft.

Eerder waren daarover de meningen verdeeld. Bovendien zou hij de moorden met voorbedachten rade hebben gepleegd. H. zou rustig en bedachtzaam te werk zijn gegaan. H. bekende eerder dat hij had nagedacht over de manier waarop hij zijn gezin om het leven zou brengen. Volgens de officier heeft hij niet gehandeld in een opwelling, hij was ook niet in paniek of geschrokken. „Hij nam georganiseerd en adequaat maatregelen om te voorkomen dat iemand achter zijn daden zou komen.”

Zo verpakte H. de lijken in vuilniszakken en begroef ze. Hij kwam daarna thuis, nam een douche, liet vervolgens de hond uit en stuurde een sms naar zijn werk dat hij wat later zou komen.

H. sloeg zijn 31-jarige vrouw met een honkbalknuppel dood, april vorig jaar. De kinderen van 3 en 5 wurgde hij in hun slaap. De man gaf vervolgens zijn gezin op als vermist. Tien dagen later, na een sporenonderzoek van de politie en tegenstrijdige verklaringen van H., werd hij gearresteerd. Hij bekende diezelfde avond.

De zaak tart volgens de officier van justitie elke beschrijving. „Het gaat hier om koelbloedigheid.” Ook na de moord heeft H. zich „schokkend” gedragen. „Hij heeft zich niet gevoelig getoond, hij dacht alleen aan zijn eigen belangen. En hij heeft iedereen in onzekerheid gelaten.”

De verdachte hield er, naar eigen zeggen, meerdere relaties buiten zijn huwelijk op na. Via internet ontmoette hij een Poolse vrouw. Toen zij langs zou komen zag hij geen andere mogelijkheid dan zijn gezin uit de weg te ruimen. Na de moorden kwam zij naar Nederland. Het stel spendeerde het weekend in Zoetermeer. Niemand vermoedde dat H. zo’n dubbelleven leidde, zei de officier. Ook zijn vrouw niet.

De rechtbank sluit het onderzoek op 17 maart en de uitspraak volgt op 31 maart.

 

03 maart 2006

Den Haag 6 aug 2005

DEN HAAG, 6 AUG. Tijdens een pro-forma zitting legde het openbaar ministerie (OM) Richard H. gisteren drie keer moord door verwurging ten laste.

H. had zijn familie op 11 april dit jaar als vermist opgegeven. Toen de politie hem op 21 april als verdachte aanhield bekende hij direct dat hij zijn vrouw Claudia en zijn twee dochters Marieke en Charlotte op 6 april in zijn woonplaats Zoetermeer had gedood.

 

H. wil ,,zijn verantwoordelijkheid nemen'' voor de dood van zijn vrouw en twee dochters, aldus zijn advocaat J.A. van den Bosch gisteren op de rechtbank in Den Haag. De politie was hem gaan verdenken omdat de verklaringen die hij had afgelegd niet klopten. In het huis waren bloedsporen van de vrouw gevonden. H. zou zijn vrouw op het hoofd hebben geslagen en daarna gewurgd hebben. Ook in de auto van de man en op de plaats in de straat waar de auto had gestaan werd bloed aangetroffen.

 

H. leidde de politie na zijn aanhouding naar de plek waar hij de slachtoffers begraven had. De politie vond de drie lichamen langs een bospad in de Brabantse gemeente Alphen-Chaam.

 

Het OM verklaarde half juli dat uit politieonderzoek was gebleken dat H. een buitenechtelijke relatie had met een Poolse vrouw. Tegen deze vrouw zou hij hebben gezegd dat hij wel getrouwd was, maar dat zijn vrouw en twee kinderen al enkele jaren vermist waren.

 

De moorden vonden plaats vlak voordat de Poolse vrouw op negen en tien april bij Richard H. op bezoek kwam. De Poolse is volgens het OM niet bij de zaak betrokken. Overigens verklaarde de advocaat van H. gisteren dat haar cliënt de mogelijke oorzaken die door de politie zijn aangedragen niet herkent.

 

Volgens zijn advocaat zal H. bij de rechtbank ,,zijn eigen verhaal doen''. Voor haar cliënt is het nu ,,van groot belang te achterhalen waarom hij dit heeft kunnen doen''. Ook voor H. is namelijk nog onduidelijk ,,hoe het zover heeft kunnen komen'', zegt zijn advocaat.

 

Gisteren werd ook bekend dat alle verhoren van de verdachten op DVD zijn opgenomen, een unicum in de Nederlandse rechtspraak. Mogelijk zullen delen van de verhoren tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak, gepland op 26 september, te zien zijn

DEN HAAG (ANP) - 8 april 2005 De 33-jarige Richard H. uit Zoetermeer die bekend heeft zijn vrouw Claudia en zijn twee dochters Marieke en Charlotte om het leven te hebben gebracht, blijft langer in voorarrest. De rechtbank in Den Haag heeft de voorlopige hechtenis van de man met negentig dagen verlengd.

Hem zal moord op de vrouw en de kinderen ten laste worden gelegd, blijkt woensdag uit de verklaring van het Openbaar Ministerie.

De 31-jarige vrouw en haar dochters van vijf en drie jaar uit Zoetermeer werden op 6 april door de echtgenoot en vader om het leven gebracht. Hij gaf ze vijf dagen later als vermist op. De lichamen werden op zijn aanwijzingen vrijdag 22 april teruggevonden langs een zandweggetje in het Brabantse Alphen-Chaam. Het motief voor de moord is nog onduidelijk