We hebben 84 gasten online

Familiedrama Almere 2009

Gepost in Gezinsdoding

Vader en dochters dood in woning Almere

Van onze verslaggeefster Charlotte Huisman 8 juni 2009 

ALMERE - In een woning in Almere zijn zondagmiddag het lichaam van een 46-jarige man en zijn twee dochters van drie en zeven jaar gevonden. Een politiewoordvoerster spreekt van een gezinsdrama.

De politie trof de drie levenloze lichamen aan, nadat de 35-jarige ex-vrouw van de man zondagmiddag alarm had geslagen. Zij kwam de kinderen ophalen en kon de woning niet in.

De politie onderzoekt alle mogelijkheden, maar denkt dat het om een ‘gezinsdrama’ gaat. Hoe de kinderen om het leven zijn gekomen, kon een woordvoerster niet zeggen. Het vermoeden bestaat dat de vader zichzelf van het leven heeft beroofd.

De kinderen woonden bij de moeder in Lelystad. Zij arriveerde tegen half zes bij de woning van haar ex-man aan het Jeroen Boschplantsoen in Almere en vertrouwde het niet dat ze niet naar binnen kon. De politie forceerde vervolgens de deur.

Afgezet
Het rijtjeshuis en de naburige woningen in de nieuwbouwwijk Tussen de Vaarten zijn met linten afgezet. De politie heeft bij het huis een tent opgebouwd om de voordeur van de buitenwereld af te schermen. De lichamen liggen nog binnen. Een hond in het huis heeft het overleefd en is uit voorzorg met de dierenambulance afgevoerd.

Er hadden zich bij de afzetting tientallen mensen verzameld. De verslagenheid in de buurt is groot. Een man vertelde dat hij de vader wel eens zag met de hond en dat hij altijd vriendelijk gedag zei. De familie van de overledenen krijgt slachtofferhulp.

Zwijndrecht
Vorige maand was er in Nederland ook al een familiedrama. Een 46-jarige man uit Zwijndrecht bracht in het Brabantse Bavel eerst zijn ex-vriendin om het leven. Daarna vermoordde hij in Zwijndrecht zijn twee kinderen en ex-vrouw, alvorens hij zichzelf het leven benam.

Een paar keer per jaar heeft in Nederland een familiedrama plaats. Tussen 2000 en 2006 lag het totaalaantal op 25. De laatste drie jaar bleef het aantal per jaar ongeveer gelijk.

‘Verschrikkelijk, ik heb ze hier zien spelen’

Door PETER LAGERWEIJ en MAAIKE RUEPERT in Algemeen Dagblad 7 juni 2009

ALMERE - Een paar weken geleden hingen er volgens buren nog slingers voor de ramen in het huis aan het Jeroen Boschplantsoen in Almere.

,,Leuk, denk je dan nog, er is een kindje jarig,’’ zegt een van de buurtbewoners.

Gisteren moesten de lijkjes van twee kinderen uit hetzelfde pand worden gedragen. De twee meisjes van 3 en 7 jaar zouden zijn omgebracht door hun 46-jarige vader, die daarna de hand aan zichzelf sloeg.

De moord en zelfmoord zijn ingeslagen als een bom in de als keurig bekend staande nieuwbouwwijk in Almere. Een buurvrouw van een paar huizen verderop, S. de Kloe, spreekt van een afschuwelijk drama. ,,Het komt wel heel dichtbij als zoiets vlak bij je gebeurt. En dan meteen al die ramptoeristen hier in de straat, vreselijk.’’

Een buurtbewoner wordt door haar emoties ongekend fel: ,,Het waren zulke kleine meisjes. Laat ze toch rusten.’’

Buurvrouw De Kloe kende de slachtoffers niet zo heel erg goed. ,,Ik zag hem en de kinderen wel lopen, maar ik had niet erg veel contact met ze. Een jaar of zo geleden hadden we een caravan gekocht en toen raakten we aan de praat omdat hij er net zo één had gehuurd. Ik begreep toen wel dat hij met zijn vrouw in scheiding lag.’’

Een bewoner enkele huizen verderop is aangeslagen door het nieuwste Nederlandse familiedrama bij hem om de hoek. ,,Ik zag een ambulance rijden en politiewagens en dacht al dat het mis was,’’ zegt A. de Gast.

Zelf is hij ook vader, dus de vondst van een vader en diens twee dochters laat hem niet onberoerd. ,,Verschrikkelijk. Ik heb die meisjes zien spelen hier in buurt.’’ Ook de zwarte hond van de familie was een bekende verschijning.

Een moeder verderop is met haar gedachten bij de gedode kinderen: ,,Ze hadden van die lieve blonde koppies. Ze hebben nog met mijn kinderen limonade gedronken.’’

Het gezin was pas kort uit elkaar. Het woonde al vanaf de oplevering van de huizen aan het Jeroen Boschplantsoen in de wijk Tussen de Vaarten. De man zou naar verluidt van beroep productiemedewerker zijn maar onlangs zijn ontslagen.

Halverwege de avond plaatste de politie schermen rond het huis. De moeder van de meisjes, die na de scheiding in Lelystad woonde, is op het politiebureau opgevangen.

Gezinsdrama in Almere: 3 doden

Bron Algemeen dagblad 7 juni 2009

ALMERE - In Almere heeft de politie in een woning een vader van 46 en zijn twee dochters van 3 en 7 jaar oud levenloos aangetroffen. Dat gebeurde nadat de ex-vrouw van de man alarm had geslagen. Zij kwam de kinderen ophalen en kon de woning niet in.

De politie onderzoekt alle mogelijkheden, maar denkt dat het om een ,,gezinsdrama'' gaat. De kinderen woonden bij de moeder in Lelystad. Zij arriveerde tegen half zes bij de woning van haar ex-man aan het Jeroen Boschplantsoen in Almere en vertrouwde het niet dat ze niet naar binnen kon. De politie forceerde vervolgens de deur.
Hoe de drie om het leven zijn gekomen, wil de politie niet zeggen. Het rijtjeshuis en de naburige woningen in de nieuwbouwwijk Tusen de Vaarten zijn met linten afgezet. De politie heeft bij het huis een tent opgebouwd om de voordeur van de buitenwereld af te schermen. De familie krijgt slachtofferhulp.
Vorige maand was er in Nederland ook al een familiedrama. Een 46-jarige man uit Zwijndrecht bracht in het Brabantse Bavel eerst zijn ex-vriendin om het leven. Daarna vermoordde hij in Zwijndrecht zijn twee kinderen en ex-vrouw, alvorens hij zichzelf het leven benam.

Opnieuw familiedrama in Nederland

Een paar keer per jaar heeft in Nederland een familiedrama plaats. Tussen 2000 en 2006 lag het totaalaantal op 25. De laatste drie jaar bleef het aantal per jaar ongeveer gelijk. Hieronder volgt een selectie.

2009 - juni: In een woning in Almere vindt de politie een dode 46-jarige vader en zijn twee dochters van 3 en 7.
2009 - mei: in Zwijndrecht en Bavel worden twee dode tieners en drie volwassenen gevonden. De dode man blijkt de vader van de twee kinderen te zijn. De identiteit van de vrouwen is nog niet bevestigd.
2009 - februari: een 39-jarige vader in Den Haag berooft zijn 5-jarige zoon en zichzelf van het leven.
2008 - februari: In Roosendaal worden de lichamen gevonden van een meisje van zes en een jongen van vier. De vermoedelijke dader, de vader, wordt later dood in een kanaal gevonden.
2007 - maart: In Haarlem brengt een 32-jarige man zijn schoonmoeder om het leven, waarna hij zichzelf en zijn twee zoontjes (4 en 6 jaar) voor een trein werpt.
2007 - maart: In het Gelderse Hengelo vindt de politie de ontzielde lichamen van een moeder en haar twee kinderen. De vader van het gezin is zwaargewond. Hij zou samen met zijn vrouw het plan hebben opgevat om eerst hun kinderen en daarna zichzelf van het leven te beroven. Het motief zou schulden zijn.
2006 - december: Een 5-jarig jongetje wordt dood gevonden in een woning in Apeldoorn. De 27-jarige moeder van het kind meldt zich zelf bij de politie en zegt dat zij de dader is.
2006 - februari: In een woning in Huissen (Gelderland) worden vier leden van een gezin dood aangetroffen. Het gaat om een man, een vrouw, een 7-jarig meisje en een 5-jarig jongetje.
2005 - december: Een man doodt zijn twee dochters (3 en 4,5 jaar) en zichzelf in zijn huis in Middelburg. De moeder is ten tijde van het drama niet aanwezig.
2005 - november: Twee Haagse kinderen worden samen met hun vader dood in een brandende auto in Holten gevonden. De twee (10 en 8 jaar) blijken eerst te zijn doodgestoken. De politie vindt de 38-jarige moeder van de kinderen, de ex-echtgenote van de man, doodgestoken in een woning in Den Haag.
2005 - oktober: Een man gooit zijn vriendin en haar 8-jarige zoon van de vijfde etage van een flat in Leidschendam en springt daarna zelf. Ze zijn alle drie dood.
2005 - augustus: In een woning in het Groningse Tolbert treft de politie twee dode kinderen aan. De agenten reageerden op een telefoontje van de moeder die vertelde dat een ex-vriend haar kinderen ernstig had mishandeld.
2005 - april: Een vrouw en haar twee kinderen uit Zoetermeer worden gedood. De man en vader bekent de drie te hebben omgebracht.
2005 - april: Een familiedrama in Hilversum eist vijf levens. In een woning worden vijf lichamen aangetroffen op de bovenverdieping. Volgens de politie heeft de man zijn vrouw en drie kinderen gedood en daarna zelfmoord gepleegd.
2005 - januari: De politie treft twee kinderen van 3 en 6 jaar dood aan in een woning in Zoetermeer. De 38-jarige moeder heeft uren eerder zelfmoord gepleegd door zich voor de trein te gooien.