We hebben 106 gasten online

Brand Hoofddorp is gezinsdrama

Gepost in Gezinsdoding

 

HOOFDDORP - De brand in Hoofddorp waarbij dinsdagochtend vijf mensen omkwamen, is hoogstwaarschijnlijk een gezinsdrama.

Dat heeft burgemeester Theo Weterings van Haarlemmermeer dinsdag bekendgemaakt.

Volgens hoofdofficier van justitie Jeroen Steenbrink zijn er aanwijzingen gevonden van brandstichting, maar geen aanwijzingen dat er sprake was van hulp van buitenaf. Volgens Steenbrink is het ''zeer waarschijnlijk'' dat een van de gezinsleden de brand zelf heeft gesticht. In de woning is onder meer een jerrycan aangetroffen.

De vijf slachtoffers zijn vrijwel tegelijk in de woning overleden. De hoofdofficier bevestigde op de persbijeenkomst ook dat er inderdaad een explosie is geweest.

Hulpverlening

Verder zegt Weterings dat het gezin bekend was bij de hulpverlening. De 43-jarige vader van het gezin schakelde een maand geleden de politie in toen zijn vrouw (35) van huis was weggelopen.

Hij maakte zich ongerust. Zowel maatschappelijk werk als Jeugdzorg werd ingeschakeld, maar de ouders gaven kort daarna aan dat ze geen hulp meer nodig hadden.

De burgemeester gaat ervan uit dat de hulpverleners geen fouten hebben gemaakt. Daar wordt overigens wel onderzoek naar gedaan.

Bewoners

Burgemeester Weterings stelde dat de vijf lichamen die zijn aangetroffen, zeer waarschijnlijk van de bewoners van het pand zijn. Het gaat om een 43-jarige man uit Irak, een 35-jarige vrouw uit Rusland en drie kinderen van 7, 9 en 11 jaar oud. Zij waren sinds 2000 in Nederland.

Het definitief vaststellen van de identiteit op basis van DNA-onderzoek gaat vermoedelijk nog enkele dagen duren.

Confronteren

De stoffelijke overschotten worden dinsdagavond uit de woning gehaald en overgebracht naar een mortuarium. Daar is voor gekozen om de kinderen in Toolenburg hier niet mee te confronteren.

Het gaat om een kinderrijke buurt. Volgens de burgemeester stond het gezin goed bekend in de wijk en had het een goede band opgebouwd met wijkbewoners.

Bron diverse media.

Vader stak woning Hoofddorp zelf in brand

De 43-jarige vader van het gezin uit Hoofddorp dat dinsdag omkwam bij een woningbrand, heeft het vuur zelf aangestoken. Die conclusie trekt de politie na een onderzoek, zo is vandaag bekendgemaakt. Behalve de man kwamen ook zijn 35-jarige vrouw en hun drie kinderen van 11, 9 en 7 jaar om het leven. In de woning werden lege jerrycans gevonden en waren de deuren van binnen gebarricadeerd. Bij de brand zijn alle vijf gezinsleden omgekomen.

Motorbenzine
Volgens de politie zijn in de woning meerdere brandhaarden gevonden. De vader heeft motorbenzine gebruikt om de woning in vuur en vlam te zetten, zo blijkt uit het onderzoek. Hij heeft daarbij geen hulp van buitenaf gehad, want er is geen braakschade aangetroffen.

De politie heeft de nabestaanden van het gezin van de uitkomst van het strafrechtelijk onderzoek op de hoogte gesteld.

Herdenking
Zo'n tachtig inwoners van de wijk Toolenburg in Hoofddorp hebben vanmiddag het omgekomen gezin herdacht. Dat gebeurde in de protestante kerk De Lichtkring in bijzijn van de Iraakse ambassadeur, omdat de vader van het gezin Irakees was.

'Sinds de knal is Toolenburg voorlopig niet meer hetzelfde'', zei burgemeester Theo Weterings van Haarlemmermeer.
Verdriet, ontsteltenis, boosheid en angst zijn emoties die volgens de burgemeester in de wijk een rol spelen, zeker nadat bekend werd dat de tragedie in Toolenburg geen ongeluk was. 'Kennis over het ontstaan van de knal voegt nog emoties toe', aldus Weterings. Bron Volkskrant 9 juli 2011

De vijf slachtoffers van de brand aan de Haya van Somerensingel in Hoofddorp blijken zoals al verwacht de 43-jarige bewoner, zijn 35-jarige vrouw en hun drie kinderen van 11, 9 en 7 jaar oud. De identiteit van het gezin is officieel vastgesteld, zo heeft het OM in Haarlem vandaag bekendgemaakt.Het is nog onbekend wat de doodsoorzaak is van de vijf gezinsleden en hoe de brand is ontstaan. Daar wordt nog onderzoek naar gedaan, aldus het OM.

Gezinsdrama
Hoofdofficier van justitie Jeroen Steenbrink maakte gisteravond al bekend dat de brand in de woning is aangestoken door één van de gezinsleden. Er is een jerrycan in de woning gevonden en de deuren waren gebarricadeerd. Burgemeester Theo Weterings van Haarlemmermeer sprak van een gezinsdrama.

De gemeente informeerde gisteravond omwonenden over de dramatische gebeurtenissen. Vrijdag wordt in de wijk Toolenburg in Hoofddorp een herdenkingsbijeenkomst gehouden voor het gezin