We hebben 245 gasten online

Recensie 'De Nieuwe tsaar' Steven Lee Myers

Gepost in Geschiedenis

De nieuwe tsaar Steven Lee Myers

De ondertitel van dit monumentale werk is 'De opkomst en heerschappij van Vladimir Poetin'. Geen mens kan er tegenwoordig meer omheen Vladimir Poetin speelt een zeer centrale rol in het politieke leven van alledag. Denk daarbij maar eens aan de vliegramp MH 17 of de bezetting van de Krim. Maar ook de oorlog in Syrië waarin Rusland tot op de dag van vandaag bij betrokken is. Myers heeft een geweldige biografie geschreven en geeft een totaal beeld hoe Poetin er in slaagde als lid van de KGB en werkzaam in Dresden, uiteindelijk uit te groeien tot wat wel genoemd wordt 'De nieuwe Tsaar'. De Russen dragen hem op handen en dat komt vooral omdat na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie er nu weer een leider is die Rusland weer een machtige plaats in de wereld terug wil geven. Poetin maakt daarbij handig gebruik van nationalistische sentimenten en niet alleen daarvan.

De wijze waarop hij gebruikt maakt van de grondstoffen van zijn land, het in handen krijgen van bedrijven voor zijn naaste medewerkers en de wel zeer opvallende aanslagen en of uitschakeling van politieke tegenstanders, het komt allemaal uitvoerig aan de orde. Poetin slaagt erin na zijn terugkeer naar Rusland, hij gaat wonen en werken in St. Petersburg, zijn positie steeds meer uit te breiden. Uiteindelijk gaat hij naar Moskou waar hij langzamerhand doordringt in de omgeving van President Jeltsin. Het is uiteindelijk Jeltsin die hem naar voren schuift als zijn opvolger. En dan slaagt Poetin er in om zijn macht decennia lang uit te oefenen en inmiddels is hij opnieuw gekozen en zal president zijn tot 2024. Lees dit boek om een compleet beeld te krijgen van deze nieuwe Tsaar. Aanbevolen!.

Door de door Poetin begonnen oorlog tegen Oekraïne heb ik dit boek opnieuw opgezocht en dan blijkt dat mijn recensie, geschreven op 13 april 2018 niet aan belang heeft ingeboet. Toen schreef ik al dat Poetin Rusland weer een plaats in de wereld terug wil geven. Nu blijkt ten koste van alles.

Titel: De nieuwe tsaar

Auteur: Steven Lee Myers

Uitgeverij: Prometheus ISBN 9789035145139 607 pagina's € 15