We hebben 267 gasten online

De zaak Savanna Deel 3b

Gepost in Kinderdoding

Persberichten Deel 2

21 september 2004 In Holten (Overijssel) heeft de politie Twente afgelopen nacht rond drie uur het lijk van een peutermeisje in de kofferbak van een auto gevonden. De inzittenden, een man zonder vaste woon- of verblijfplaats en een vrouw uit Alphen aan den Rijn, zijn gearresteerd en zullen vrijdag worden voorgeleid aan de rechter-commissaris in Den Haag.

De auto viel op omdat hij reed op een plaats waar dat 's nachts niet is toegestaan. Toen de politie poolshoogte kwam nemen en de kofferbak bekeek werd het dode meisje aangetroffen. Op het lichaampje van het meisje zal sectie worden verricht om de doodsoorzaak vast te stellen, de politie gaat er vooralsnog van uit dat de peuter door een misdrijf om het leven is gekomen. Door de politie Hollands Midden, aan wie de zaak is overgedragen, zijn zo'n twintig rechercheurs op de zaak gezet. Over de identiteit van het meisje is nog niets bekendgemaakt.

31-05-2005 Peuter vocht laatste dag voor haar leven

Moeder van Savanna mist schuldbesef Door Annelieke Dijkstra De vrouw die haar dochter met een washand in de mond opsloot in een 'strafkast', haar uithongerde en sloeg tot de dood erop volgde, presenteerde zich gisteren in de rechtszaal als de ideale moeder. 

Sonja de J., moeder van de zwaar mishandelde en gedode peuter Savanna, deed of haar neus bloedde toen de rechter haar confronteerde met de gruwelijke details uit het dossier. Hoewel veel getuigen hebben gezien en gehoord hoe ze haar dochtertje sinds de geboorte stelselmatig mishandelde en verwaarloosde, was alles wat ter sprake kwam 'misschien één keer gebeurd'. Savanna onder een koude douche zetten als straf, urenlang aan bed vastketenen of haar expres een uur met een rammelende maag laten wachten op een rijstwafel? Volgens Sonja de J. was het allemaal overdreven. Ze was gek op Savanna, alleen wist ze soms niet wat ze met haar aanmoest.

Hoewel het rapport van het Pieter Baan Centrum nog moet worden behandeld in de rechtszaal, leek het gisteren onmiskenbaar dat Sonja de J. psychische problemen heeft. De 33-jarige vrouw praat soms onsamenhangend, dan weer geraffineerd, maar steeds emotieloos en kil. Een verloskundige noemde haar 'zwaar gestoord'.

Schuldbesef ontbrak bij De J., die gisteren ook uitblonk in het beschuldigen van anderen. Ze had een zware jeugd gehad, want haar moeder was een tirannieke vrouw die er lol in had haar pijn te doen. De mannen in haar leven sloegen of verkrachtten haar.

De tranen blijven weg bij Sonja de J. als de rechter vertelt hoe het 3-jarige meisje vocht voor haar leven terwijl ze onder de koude douche een washandje in haar mond moest proppen. En ook als Sonja de J. hoort hoe ze het washandje met een zwachtel om Savanna's hoofd bond en haar onder het bed langzaam liet stikken. Sonja de J. huilt wel zodra ze vertelt dat ze nog heeft getracht haar dochter te reanimeren, toen ze een 'uurtje later ging kijken hoe het met haar ging'. Na de reanimatiepoging keek ze een soap op tv en stak ze een peuk op om te bedenken wat er met het lijkje moest gebeuren. 31-05-2005 'We doen Johnnie weg, we hebben last van hem' Het bizarre leven van Sonja de J. Door Annelieke Dijkstra De moeder van Savanna is een psychiatrisch patiënte die onder het oog van velen haar kinderen zwaar mishandelde. Een overzicht van het leven van Sonja de J. Jeugd

Ze komt niet uit een vrolijk gezin, zegt ze. Over haar vader niets dan goeds, maar haar moeder kan haar aankijken of ze de duivel zelf is. Haar drie zussen en zij krijgen geregeld slaag, moeten in de kelder zitten of zich in de kast verstoppen. Waarom haar moeder dat doet, weet ze ook niet. Er hoeft geen reden te zijn voor een pak slaag, meestal is ze gewoon 'niet lief'. Haar vader doet ook mee, onder dwang van moeder. Hij is eigenlijk een softie die bang is voor zijn vrouw. Haar ma staat in het dorp bekend als een mannenversierder, gaat veel uit en laat het huishouden en het geld verdienen aan haar man over. Uiteindelijk scheiden haar ouders en belandt Sonja op 11-jarige leeftijd in een kindertehuis. Ze loopt daar vaak weg, vlucht dan naar haar moeder, waarna ze weer wordt teruggeplaatst. Uiteindelijk gaat ze op 18-jarige leeftijd bij haar vader wonen. Zij was zijn lievelingetje, want ze deed haar denken aan zijn oudste dochter, die omkwam bij een ongeluk. Sonja is niet voor niets vernoemd naar die oudste zus en zegt dat haar vader haar zag als zijn 'wensbaby'.

Mannen

Sonja de J. zoekt vooral mannen uit die haar 'slaafje' willen zijn. In de periodes dat ze geen vaste relatie heeft, pikt ze volgens getuigen geregeld jongens op die 'voor een wip' de boodschappen voor haar doen. Haar vaste vriendjes zijn sociaal zwakke types die totaal gedomineerd worden. Ze hoeft maar met haar vingers te knippen en ze verschonen de luiers en geven de kinderen te eten. Haar eerste echtgenoot Jan ('hij verkrachtte en sloeg me') gaat er uiteindelijk vandoor met hun twee kinderen. Vervolgens woont De J. samen met haar neef Reffles, wordt ze zwanger van Savanna van 'goede vriend' Dennis, gaat daarna met Romijn samenwonen en trouwt uiteindelijk met Mario, die vandaag terechtstaat wegens de dood van Savanna. Met hem krijgt ze nog een kind, Rowena. In het dorp hoort Sonja de J. al snel de roddels dat ze 'net zo'n hoer' is als haar moeder. Omdat ze van dat gezeur af wil zijn, noemt ze zichzelf voortaan Cecilia. Als de rechter vraagt of ze door het kiezen van zwakke partners ook niet haar moeders patroon heeft gevolgd, knikt ze met haar hoofd. ,,Dat zou best eens kunnen ja.''

Kinderen

Op haar 19de krijgt ze haar eerste kind: dochter Malissa. Dan al spreekt ze de angst uit dat ze net zo wordt als haar eigen moeder. Ze voelt niks voor het kind en verzorgt haar omdat het eenmaal zo hoort. Als Malissa 5 maanden is, raakt Sonja weer zwanger. Zoon Johnnie wordt geboren en hij krijgt net als zijn zusje klappen. Ze krijgen een handdoek in hun mond, nauwelijks eten en worden vastgebonden op bed. Dan zegt Sonja tegen Jan: ,,We doen Johnnie weg, het kind waar we het meest last van hebben.'' Uiteindelijk vertrekt Jan met de kinderen, die nu pubers moeten zijn. Sonja heeft nooit pogingen gedaan hen nog eens te zien.

Ze laat zich steriliseren maar maakt die operatie ongedaan als ze in 2000 weer een kinderwens heeft. Ze wordt zwanger van Savanna. Bij de bevalling wil ze het 'vieze' kind niet op haar buik. Als ze een prikje krijgt bij de arts, zegt ze vier keer: ,,Zo, nu wordt ze eens teruggepakt.'' Als in mei 2004 dochter Rowena wordt geboren, koestert ze voor het eerst moedergevoelens. Rowena woont sinds De J.'s arrestatie in een pleeggezin.

Hulpverlening

Van de vele hulpverleners die in de loop der jaren bij de psychiatrisch zieke Sonja over de vloer komen, zijn er twee die altijd in haar blijven geloven. Gezinsvoogd Mieke van jeugdzorg en Cyl, van de gezinshulp van thuiszorg. Terwijl buren, kraamhulpen, verloskundigen en consultatiebureau-artsen voortdurend aangeven dat ze denken dat Savanna in gevaar is, blijven Mieke en Cyl vertrouwen houden in moeder Sonja. Maar de kraamhulp van Rowena zit na een dag bij De J. huilend in de auto en de verloskundige -zelf moeder van een peuter- staat op het punt Savanna te 'ontvoeren' als het meisje zich als een aapje aan haar vastklampt. Opvallend is de afwezigheid van de psychiatrische hulp. Aangezien Sonja de J. een borderlinepatiënt is die medicatie nodig heeft om rustig te blijven, staat ze onder strikte begeleiding. Maar al in januari 2003, als Savanna na een uithuisplaatsing terug mag komen, gooit Sonja de psychologe het huis uit. De J. neemt haar medicijnen niet meer geregeld in en blijft daardoor agressief en onvoorspelbaar. Als Mieke komt, is ze echter de vriendelijkheid zelve.

Bang vogeltje gestikt in een washandje

 
Door onze redacteur Sheila Kamerman NRC
 
Moeder van Savanna ontkent `alle leugens'
 
DEN HAAG 31 MEI. Ondanks alle zorg en hulpverlening bij moeder Sonja werd niet voorkomen dat haar verwaarloosde dochtertje Savanna door verstikking omkwam.
 
Alle getuigenissen die de rechter in Den Haag Sonja de J. gisteren voorhield, waren ,,praatjes''. Gekleed in een lange spijkerblouse over een zwarte broek, het donkerblonde haar opgestoken, ontkende Sonja (33) consequent alles wat anderen over haar aan de politie vertelden. Zij sloeg haar dochtertje Savanna niet, ze bond haar niet vast in bed, ze zette haar niet onder de koude douche, ze gaf haar voldoende te eten, ze kleineerde haar niet en ze kwamen wél regelmatig buiten. En, nee, ze had ook geen enkel idee waarom anderen zo over haar zouden liegen.
 
Sonja de J. wordt verdacht van doodslag op haar driejarige dochtertje Savanna september vorig jaar. Het lijkje werd bij toeval door de politie gevonden in de kofferbak van haar moeders auto, toen die met haar toenmalige vriend Mario B. op weg was om haar te begraven. Het jongere zusje van Savanna, Rowena van zes maanden, zat op de achterbank. Vandaag dient de zaak van Mario B. Volgende week dinsdag is de laatste zittingsdag.
 
Volgens deskundigen heeft Sonja een borderline persoonlijkheidsstoornis en hangen daarmee haar extreme stemmingswisselingen, haar alles-of-niets-houding en haar heftige boosheid samen. Ze zag Savanna niet als een kind, maar als een volwassene, zeggen mensen om haar heen. Toen Savanna op het consultatiebureau een prikje kreeg, zei Sonja: ,,Zo, nu wordt ze eens een keer teruggepakt.'' Het leek wel, zei de arts van het consultatiebureau tegen de politie, alsof Sonja dacht dat Savanna het op haar gemunt had. ,,Dacht u dat ook?'', wil de voorzitter van de rechtbank weten. ,,Leugens'', zegt Sonja.
 
De onmacht van Sonja om haar kinderen op te voeden, werd al veel eerder door hulpverleners opgemerkt. Savanna had nog een oudere halfzus en broer, geboren uit een eerdere relatie van Sonja, begin jaren negentig. ,,Ik voelde eigenlijk niets, ik was gevoelloos'', zegt Sonja tegen de rechter over de geboorte van de eerste. ,,Ik wist niet hoe ik ermee om moest gaan.''
 
Die kinderen werden - het meisje was toen anderhalf jaar oud, het jongetje een paar maanden - uit huis geplaatst. De Raad voor de kinderbescherming concludeerde toen al dat de moeder de grip op de opvoeding kwijt was en dat maskeerde met kunstgrepen zoals vastbinden, een handdoek in de mond proppen en hardhandig afdwingen. Toch mocht ze het enige tijd later opnieuw proberen en kwamen de kinderen thuis, totdat Sonja en haar man gingen scheiden en hij de kinderen meenam. Ze heeft ze daarna niet meer gezien.
 
Sonja de J. praatte gisteren uitgebreid en open, maar zonder emoties over haar leven en over Savanna. De rechter schetste een moeizame jeugd met een tirannieke moeder. Ze sloeg haar dochters en sloot ze op in de kelder. Met haar vader kon ze het wel vinden, maar hij was doodsbang voor zijn vrouw. Hij sloeg zelfs tegen zijn zin zijn eigen dochters, omdat zij hem dat opdroeg.
 
Sonja, zo bleek, kopieerde later haar moeders voorkeur voor dociele mannen die ze kon commanderen. Een vriendin trof een van haar minaars een keer aan opgesloten op het balkon omdat hij `stout' was. ,,Welnee'', zei Sonja nu. ,,Hij was de kattenbak aan het verschonen.'' ,,Maar dan hoef je de deur toch niet op slot te doen?'', vroeg de rechter.
 
Sonja liet zich steriliseren, omdat ze geen kinderen meer wilde. Ze kreeg een relatie met haar neef en liet de sterilisatie ongedaan maken. Omdat ze geen kind wilde van haar neef gebruikte ze een vriend als zaaddonor. In 2001 werd Savanna geboren.
 
Ook hier zijn direct twijfels over de opvoedkundige capaciteiten van Sonja bij betrokken hulpverleners. De verloskundige die haar bij de geboorte begeleidde, viel het op dat ze Savanna beslist niet op haar buik wilde na de bevalling. Ze vond dat geen normale reactie voor een moeder. Sonja: ,,Ik vind dat vies, ik wilde dat ze eerst gewassen werd, en aangekleed, dan wilde ik haar wel vasthouden.'' De verloskundige vond Sonja ,,een vrouw die niet goed was. Argwanend, agressief.''
 
Niet alleen hulpverleners, ook buren en vrienden uitten hun zorgen. Savanna werd onder toezicht geplaatst. Met elf maanden werd Savanna uit huis geplaatst in een tehuis. Ze was toen alleen nog gewend zuigelingenvoeding te drinken en kende geen vast voedsel. Ze was ondervoed, angstig en afwerend. Bezoekjes van haar moeder liet ze gelaten over zich heenkomen. Ze huilde niet toen Sonja weer vertrok, citeert de rechter medewerkers van het tehuis. ,,Ze heb elke keer gehuild'', zegt Sonja. Langzaam ging het beter met Savanna. Ze veranderde volgens begeleiders in het kindertehuis van ,,een bang vogeltje'' in een meisje ,,dat kan stralen''.
 
Ondanks ernstige twijfels bij de medewerkers in het kindertehuis, kreeg Sonja een tweede kans. Ze moest dan wel hulp bij de opvoeding van Savanna en psychiatrische hulp, waaronder medicatie, voor zichzelf accepteren. Hulp die ze, zo bleek gisteren, makkelijk kon saboteren.
 
Het Meldpunt Kindermishandeling, het consultatiebureau, de geestelijke gezondheidszorg en andere hulpverleners meldden vermoedens van kindermishandeling. Ook de voogd zelf constateerde verschillende malen blauwe plekken. Omdat zij Savanna vaak zag vallen tijdens huisbezoeken, liet de voogd zich door de moeder overtuigen dat de blauwe plekken daardoor kwamen. Alle aanwezige zorg kon niet voorkomen dat Savanna uiteindelijk overlijdt. Ze is gestikt in een washandje dat in haar mond was gepropt en was vastgeplakt met tape.
 
Enkele maanden daarvoor hadden de verloskundige en de kraamhulp die in het huis van Sonja kwamen wegens de geboorte van Rowena nog hun zorgen geuit. Zij vonden het zeer zorgelijk dat Savanna na de geboorte van haar zusje dagenlang op haar kamer moest blijven, vaak met de deur op een hangslot. Ze mocht de nieuwe baby niet zien. De verloskundige merkte dat Savanna zich ,,als een aapje'' aan haar vastklampte, toen ze haar toch haalde en optilde om haar in de wieg te laten kijken. ,,Ik heb in de auto zitten huilen'', citeert de rechter haar. ,,Ik wist dat er van die twee kinderen nooit iets terecht zou komen.''
 
De rechter kijkt Sonja vragend aan. ,,Herkent u daar iets van?''
 
Sonja: ,,Ja, leugens.''
 
Gerechtelijk vooronderzoek tegen voogd van Savanna
De driejarige Savanna stond onder toezicht van Bureau Jeugdzorg Noord-Holland. Dat betekent dat een gezinsvoogd het gezin begeleidde en aanvullende hulp coördineerde. Toch stierf Savanna in september vorig jaar aan mishandeling. De Inspectie voor de jeugdzorg concludeerde dat Bureau Jeugdzorg Noord-Holland ,,onbegrijpelijke fouten'' had gemaakt bij de begeleiding van de moeder. Ondanks talrijke meldingen van kindermishandeling en gebrekkige opvoeding liet de gezinsvoogd van Bureau Jeugdzorg zich steeds ,,leiden door het perspectief van de moeder'' en greep niet in.
De voogd en de locatiemanager van het bureau zijn op non-actief gesteld. Tegen de voogd is een strafrechtelijk vooronderzoek ingesteld. Dit onderzoek zal naar verwachting eind augustus zijn afgerond. Dan wordt besloten of de voogd wordt vervolgd.
De inspectie houdt niet alleen de voogd verantwoordelijk voor de fouten, bij de hele vestiging van het bureau ontbreekt het aan ,,tijdige controle en sturing''. Volgens hoofdinspecteur Joke de Vries ,,kon en moest de voogd solitair werken''. De kinderen liepen ,,onaanvaardbare risico's.''
 
dinsdag 31 mei 2005 uur.
Moeder Savanna vroeg hulp per fax
Van onze verslaggever Aimée Kiene

DEN HAAG - Sonja de J., de 33-jarige vrouw uit Alphen aan den Rijn die ervan wordt verdacht haar 3-jarige dochter Savanna te hebben vermoord, heeft drie maanden voor de dood van het meisje een fax gestuurd aan de gezinsvoogd, waarin ze vraagt Savanna mee te nemen en een ‘goed gezin voor haar te zoeken.’
De J., die maandag terecht stond in de rechtbank in Den Haag, vertelde dat zij die brief schreef omdat ze het ‘allemaal niet meer aan kon’. De J.: ‘Ik vond dat Savanna leed, ik was eindelijk zo ver dat ik aan haar ging denken in plaats van aan mezelf.’ Het was een van de weinig momenten waarop de verdachte maandag toegaf dat er iets mis was met de manier waarop Savanna opgroeide. De verklaringen van hulpverleners, die hun zorgen uitten over de veiligheid van het meisje, deed De J. af als leugens. Een kraamhulp van het vijf maanden oude zusje van Savanna bezocht het gezin een paar maanden voor de dood van de peuter. Zij verklaarde: ‘Savanna was bleek, had blauwe wallen onder de ogen en liep op de buitenkant van haar voeten. Ze klemde zich als een aapje aan me vast. Ze deed me nog het meest denken aan een kind uit een oorlogsgebied.’ En een wijkverpleegkundige zei: ‘Ze leek op een verschrikte, afgerichte hond.’ De gezinsvoogd, die het gezag voor de peuter deelde met de moeder, besloot het kind ondanks deze verklaringen en herhaaldelijke meldingen bij het Meldpunt Kinderbescherming toch thuis te laten. In september vorig jaar werd Savanna dood gevonden in de achterbak van een auto waarin Sonja de J. en haar vriend Mario B. zaten. Savanna had een prop in haar mond, die was vastgeboden met een zwachtel. Mario B. wordt morgen gehoord door de rechtbank in Den Haag. In 2001 werd De J. na een psychologisch onderzoek omschreven als een ‘zeer getraumatiseerde vrouw met een borderline persoonlijkheidsstoornis’. Ze groeide op bij een dominante moeder en een vader die voor het inkomen zorgde én alle huishoudelijke taken op zich nam. Die geschiedenis lijkt zich te herhalen, hield de voorzitter van de rechtbank De J. gisteren voor. Alle mannen waarmee De J. een relatie had, gedroegen zich als ‘haar slaafje’. Bij haar eerste man kreeg de J. twee kinderen, die al begin jaren negentig bij haar werden weggehaald. De kinderbescherming beschrijft in een rapport dat ‘de moeder kunstgrepen moet uithalen om controle over de kinderen te houden’. Ze deed dat door ze vast te binden en een handdoek in hun mond te stoppen. Volgens de verklaringen van vriendinnen van De J. werd Savanna, jaren later, geregeld onder de koude douche gezet, vastgebonden aan het bed en opgesloten in een kast. Ook kreeg zij slecht te eten. De J. – die in rapporten van hulpverleners wordt beschreven als iemand die getraind is in het geven van gewenste antwoorden – schoof de beschuldigingen continu af op anderen, of zei dat ze ‘hooguit één keer’ waren voorgekomen. Van de dood van Savanna zei ze zich niks meer te herinneren. ‘Ik zou niet weten wat er toen in mijn hoofd omging.’
maandag 30 mei 2005 14:09 Halfzusje en broertje Savanna ook mishandeld Twee andere kinderen van Sonja de J., die ervan wordt verdacht haar dochtertje Savanna te hebben mishandeld en vermoord, zijn begin jaren negentig uit huis geplaatst omdat zij eveneens door hun moeder werden mishandeld. Dat werd duidelijk in de rechtbank van Den Haag, waar het proces tegen De J. is begonnen. De twee kinderen, een meisje en een jongen geboren in 1992 en 1993, zijn uit huis gehaald door de Kinderbescherming omdat zij mishandeld werden door De J. De vader van de twee kinderen, met wie De J. destijds getrouwd was, heeft de kinderen na de scheiding meegenomen. Volgens De J. heeft zij haar kinderen sindsdien nooit meer gezien. De J. liet zich na de geboorte van het jongetje in 1993 steriliseren omdat ze bang was geworden voor moeilijke bevallingen en ook geen kinderen meer wilde van haar toenmalige echtgenoot. Sterilisatie
Een paar jaar later liet de vrouw haar sterilisatie terugdraaien toen zij samenwoonde met haar neef Reffles M. Volgens De J. is M. overigens niet de vader van Savanna, want zij wilde geen kind met haar neef. Reffles M. is ook verdachte in de moordzaak, maar hij moet pas in het najaar voor de rechter verschijnen. Volgens Sonja de J. is ene Dennis de vader van Savanna. Vlak na de geboorte van Savanna belden omwonenden met de Kinderbescherming, omdat De J. toen al haar pasgeboren dochtertje zou mishandelen en verwaarlozen.
Moeder Savanna: Iedereen liegt of overdrijft
Gepubliceerd op maandag 30 mei 2005
Savanna was klein voor haar leeftijd, mager, bleek en hologig. Ze deed denken aan een bang vogeltje of aan een hond die vaak was gemept. Vele getuigen in de zaak van de vermoorde peuter verklaarden maandag in deze trant op de eerste dag van het proces. Maar het is allemaal niet waar, zei Savanna's moeder Sonja de J. Zij staat samen met haar vriend Mario B. terecht. “Herkent u hier iets in?” was een vraag die voorzitter R. Elkerbout van de rechtbank in Den Haag maandag vaak stelde aan de vrouw uit Alphen aan den Rijn, die wordt verdacht van het ombrengen van haar driejarige dochter. “Ja”, antwoordde zij. “Ik herken hier leugens in.” Dinsdag hoort de rechtbank B.. Dinsdagmiddag en volgende week maandag is een aantal deskundigen van onder meer het Pieter Baan Centrum en het Nederlands Forensisch Instituut aan de beurt, de dag daarna volgen het requisitoir van de officier van justitie en de pleidooien van de advocaten Mishandelingen
Een verloskundige en een kraamhulp meldden na de geboorte van Savanna's jongere zusje Rowena, in mei 2004, bij het Meldpunt Kindermishandeling vermoedens van mishandeling. Buren wendden zich in de loop der jaren ook al vaak tot het meldpunt. Vriendinnen van Sonja vertelden de politie dat Savanna onder een koude douche werd gezet als ze stout was en dat ze werd vastgebonden in bed of opgesloten op haar kamer. Als ze niet netjes om eten vroeg, zou Savanna's moeder haar gerust een uur laten wachten, terwijl het kind al langere tijd slecht at. Ook zeiden getuigen dat het kind vermoedelijk werd geslagen. Sinds de lente van 2004 maakten de moeder en haar vriend er een gewoonte van een washand in de mond van de peuter te proppen, als ze gilde of krijste. Soms bonden ze er nog een zwachtel omheen, opdat Savanna de prop niet uit haar mond kon halen. Volgens de patholoog-anatoom had die washand elke keer dodelijk kunnen zijn. Dood
Mogelijk is het meisje op 20 september vorig jaar zo gestorven, toen haar moeder een woedeaanval kreeg, haar kind knevelde en onder het bed schoof. Die nacht laadden de verdachten het lichaam in de achterbak van de auto en reden naar de omgeving van Holten in Overijssel, waar ze Savanna in het bos wilden begraven. De politie voorkwam dat toen ze het tweetal aanhield op een weg waar het 's nachts verboden is om te rijden. Toen het meisje stierf was ze drie jaar oud en woog ze circa tien kilo. De laatste anderhalf jaar ging haar gewicht achteruit, zo blijkt volgens het OM uit documentatie van het consultatiebureau. Het kind was al eens uit huis geplaatst toen ze elf maanden oud was. Het gezin stond de afgelopen jaren vrijwel permanent onder toezicht van diverse instanties. Eerder kinderen uit huis gehaald
Een halfzusje en -broertje van de vermoorde peuter Savanna zijn begin jaren negentig door de Kinderbescherming uit huis gehaald, omdat zij mishandeld zouden worden. Het meisje werd in februari 1992 geboren, het jongetje dik een jaar later. De vader van de kinderen, met wie Sonja de J. toen was getrouwd, heeft de kinderen bij de scheiding een paar jaar later meegenomen. Sonja, die wordt verdacht van het mishandelen en ombrengen van Savanna, heeft die kinderen volgens eigen zeggen nooit meer gezien. Sterilisatie
De verdachte heeft zich na de geboorte van het jongetje laten steriliseren, omdat ze angstig was geworden voor moeilijke bevallingen. Bovendien wilde ze van haar toenmalige echtgenoot geen kind meer. Toen ze een paar jaar later samenwoonde met Reffles M. haar neef, heeft ze die sterilisatie weer teruggedraaid. M. is ook verdachte in de Savanna-zaak, de rechtbank buigt zich pas in het najaar over zijn rechtszaak. Volgens De J. is M. niet de vader van Savanna, want ze wilde niet met haar neef een kind verwekken. Ze ging met ene Dennis naar bed, die ze zag als zaaddonor. Al vrij snel na de geboorte van het meisje kwamen verklaringen van onder meer buren, die de Kinderbescherming belden omdat De J. hardhandig met het kind zou omgaan. Ook zeiden getuigen dat Sonja het kind te weinig te eten gaf en haar luier niet verschoonde. Volgens de verdachte zijn de beweringen van de getuigen allemaal zwaar overdreven. Ze ontkent dat ze haar kind hardhandig behandelde en slecht te eten gaf. Dat ze tegen het kind schreeuwde alsof het een volwassene was, is ook niet waar, aldus Sonja. Ontkenning
De 27-jarige moeder uit Alphen aan den Rijn wordt onder meer verdacht van doodslag en zware mishandeling. Volgens het Openbaar ministerie was Savanna al in het huis van de moeder door verstikking om het leven gekomen. Het meisje zou door haar ouders ook stelselmatig zijn uitgehongerd. De moeder ontkent tot nu toe dat ze haar dochtertje heeft omgebracht. De rechtbank in Den Haag heeft vier dagen uitgetrokken voor de openbare behandeling van de rechtszaak. Maandag hoort de rechtbank alleen de moeder van de peuter. Dinsdag is het de beurt aan Mario B., met wie Sonja een relatie had ten tijde van de dood van haar dochtertje. Samen zaten ze in de auto waarmee ze het lijkje van Savanna vervoerden, waarschijnlijk om het in het bos te begraven. Volgende week maandag komen deskundigen aan bod en dinsdag volgen requisitoir en pleidooien. Tuchtrechtspraak
Binnen de jeugdzorg gaan inmiddels stemmen op om tuchtrechtspraak in te voeren, die de eigen beroepsgroep controleert en sanctioneert. Gevallen waarin het misgaat, worden dan voorgelegd aan de eigen rechter. Die toetst volgens de gangbare en wenselijke maatstaven van de jeugdzorg. De landelijke branchecommissie Bureaus Jeugdzorg (MO-groep) krijgt veel signalen van de bureaus Jeugdzorg om tuchtrecht te bewerkstelligen, meldde een woordvoerster van de MO-Groep maandag. Aanleiding hiervoor is de dood van Savanna. Het Openbaar Ministerie heeft een onderzoek ingesteld naar de gezinsvoogd die voor het gezin werkzaam was, om te beoordelen of ze laakbaar heeft gehandeld. Ook andere beroepsgroepen zoals medisch beroepsbeoefenaren en advocaten hebben een eigen rechter. Overigens kan het OM toch nog in actie komen als de wet is overtreden. Bron: ANP
 

Keur aan deskundigen bij proces-Savanna

Gepubliceerd op woensdag 25 mei 2005
DEN HAAG (ANP) - Vier dagen heeft de rechtbank Den Haag uitgetrokken voor de behandeling van de rechtszaak rond de vermoorde peuter Savanna. Haar moeder, Sonja de J. en diens vriend, Mario B. staan terecht voor hun betrokkenheid bij de dood van het Alphense meisje (3) in september vorig jaar. De rechtbank hoort onder anderen deskundigen van het Pieter Baan Centrum (PBC) in Utrecht waar de verdachten zijn geobserveerd. Ook komen een arts-patholoog van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) en een forensisch geneeskundige op verzoek van de rechtbank hun versie geven van de doodsoorzaak van Savanna. Geen bekentenis Sonja heeft nooit bekend dat ze haar dochter heeft gedood. Volgens het Openbaar Ministerie is het meisje stelselmatig uitgehongerd. Officier van justitie I. Degeling zei tijdens een eerdere pro forma-zitting dat Savanna op de dag van haar dood op 20 september nog maar 10 kilo woog. Sonja en Mario zouden haar bewust geen eten hebben gegeven, omdat ze stout was of omdat ze niet in netjes Nederlands om eten had gevraagd. Op de dag van haar dood zou Sonja haar dochter een washand of een sok in de mond hebben gestopt en deze hebben afgeplakt. Het meisje werd vervolgens opgesloten in de slaapkamer waar ze is gestikt, aldus het OM. Het meisje werd per toeval aangetroffen door de politie. De verdachten reden in de nacht van 20 op 21 september op een weg in Holten waar geen verkeer was toegestaan. Ze werden staande gehouden door agenten die in de kofferbak het lichaam van Savanna vonden en een schep.
 

Advocaat gezinsvoogd roept tientallen getuigen op

Gepubliceerd op maandag 23 mei 2005
DEN HAAG (ANP) - De advocaat van de gezinsvoogd die betrokken was bij de zaak van de vermoorde peuter Savanna uit Alphen aan den Rijn, heeft ongeveer veertig getuigen opgeroepen. Tegen de hulpverleenster loopt een gerechtelijk vooronderzoek. Aan de hand daarvan beslist het Openbaar Ministerie (OM) of ze strafrechtelijk wordt vervolgd of niet. De raadsman van de gezinsvoogd, S. Burmeister, zei maandag echter de indruk te hebben dat justitie de zaak wil doorzetten. Hij wil alle mensen horen die in het dossier van Savanna voorkomen, van buren tot gedragsdeskundigen. Die verhoren vinden plaats bij de onderzoeksrechter, de rechter-commissaris. Ook de moeder van Savanna, Sonja J. en haar vriend Mario B., worden door Burmeister gehoord. Mishandeling J. en B. worden ervan verdacht het 3-jarig meisje zodanig te hebben mishandeld dat zij daardoor op 20 september vorig jaar is overleden. De vrouw zou Savanna een washand of een sok in haar mond hebben gestopt en haar mond hebben afgeplakt. Hierdoor stikte het meisje. Volgens het OM is Savanna stelselmatig uitgehongerd. Haar lichaam werd per toeval door de politie gevonden toen de auto van de twee verdachten in Holten werd aangehouden door surveillerende agenten. In de kofferbak vonden zij het lijkje. Elders in de auto lag een schep. Volgens het OM wilden de moeder en de vriend Savanna in het bos begraven. De gezinsvoogd kwam later in beeld bij justitie. Volgens het OM is een vooronderzoek ingesteld, omdat ,,zij mogelijk heeft nagelaten te handelen daar waar dat wel had gemoeten om de veiligheid van Savanna te waarborgen''. De verdenking zou kunnen leiden tot een verdenking van dood door schuld, in de uitoefening van ambt of beroep. De jeugdhulpverlening was al vanaf begin 2002 betrokken bij het gezin, maar uit onderzoek is gebleken dat de verschillende instanties grove steken hebben laten vallen.
 

Fouten gemaakt in zaak-Savanna

Gepubliceerd op donderdag 10 maart 2005
De jeugdhulpverlening heeft op diverse punten forse steken laten vallen in de zaak van de 3-jarige peuter Savanna uit Alphen aan den Rijn, die vorig jaar september dood in de kofferbak van haar moeders auto werd gevonden. De Inspectie Jeugdzorg maakte donderdag de spijkerharde conclusies bekend van een onderzoek naar de dood van de peuter. Zo greep het Bureau Jeugdzorg Noord-Holland niet in toen de moeder, die verdacht wordt van het doden van haar dochtertje, hulpverleners buiten de deur zette en geen opvoedkundige adviezen accepteerde. De teamleider liet de gezinsvoogd te veel alleen opknappen. Hij zei ook het zijn taak niet te vinden dossiers te lezen, aldus de inspectie. Non-actief
De verantwoordelijke manager van Jeugdzorg Noord-Holland en de voogd die de 3-jarige peuter en haar moeder begeleidden, zijn inmiddels op non-actief gesteld. De brancheorganisatie voor de jeugdzorg, de Maatschappelijke Ondernemersgroep, bevestigt donderdagochtend alleen dat er 'personele maatregelen' zijn genomen. De gezinsvoogd hield te veel rekening met de wensen van haar moeder. Terwijl de veiligheid van het kind juist het belangrijkst zou moeten zijn. Dat zegt hoofdinspecteur J. de Vries van de Inspectie Jeugdzorg donderdag. Veiligheid kind voorop
"Een gezinsvoogd is geen hulpverlener. Hij of zij moet hulp organiserenen en regisseren. Bij zorgelijke signalen over de situatie van een kind moet de jeugdbescherming de veiligheid van het kind voorop stellen.", aldus De Vries. Volgens de hoofdinspecteur blijkt uit het onderzoek dat gezinsvoogden zich moeten realiseren dat zij een spil in het web zijn in een familie waar een kind in een onveilige situatie verkeert. "Ze moeten tijdig extra deskundigheid inschakelen als er sprake is van een ingewikkelde thuissituatie en de Bureaus Jeugdzorg moeten zorgen voor ondersteuning en sturing.'' Verwaarlozing en mishandeling
Al voor februari 2002 ging het niet goed in het gezin, blijkt uit het onderzoek. Naar aanleiding van een melding bij het AMK over verwaarlozing, ondervoeding en vermoedens van mishandeling, werd de peuter in februari 2002 uit huis geplaatst en onder toezicht gesteld. Een half jaar later mocht ze terug naar haar moeder die inmiddels naar Alphen aan den Rijn was verhuisd. Tot haar dood in september 2004 bleven de signalen dat het kind werd mishandeld terugkomen. Volgens de inspectie heeft de Raad voor de Kinderbescherming willens en wetens de terugkeer van het 3-jarige meisje niet getoetst. De raad wist ook niet wat het risico was dat ze thuis liep. Het AMK was destijds niet gehoord. Het Bureau Jeugdzorg liet het meisje naar huis gaan terwijl er toen al signalen waren dat haar moeder geen advies over de opvoeding accepteerde. Dat laatste en het aanvaarden van hulpverlening was een voorwaarde om het kind thuis te laten wonen. De inspectie vindt het onaanvaardbaar dat het Bureau Jeugdzorg geen actie ondernam toen de moeder hulpverleners buiten de deur zette. Signalen
Het lijkt erop dat signalen van het consultatiebureau, de geestelijke gezondheidszorginstelling die de moeder moest helpen en diverse meldingen bij het AMK hierdoor als incidenten werden afgedaan. De teamleider liet de gezinsvoogd teveel alleen opknappen en hield geen toezicht. Hij zei het ook niet zijn taak te vinden
dossiers te lezen. Verhuizing
Uit het rapport blijkt verder dat het Bureau Jeugdzorg naliet de zaak na een verhuizing van het gezin naar Alphen aan den Rijn, over te dragen aan een Bureau Jeugdzorg in de nieuwe regio. De afstand legde een zware druk op de gezinsvoogd en de informatieoverdracht tussen de verschillende instanties was hierdoor slecht. Zo kwam het consultatiebureau waar de moeder van de peuter wegens een nieuw kind op bezoek kwam, er pas veel later achter dat het 3-jarige meisje onder toezicht stond. Bronnen: ANP
10 maart 2005.
De moord op Savanna: onderzoek schokkend


Alle verantwoordelijke instanties die zich bezighielden met het gezin van de vermoorde peuter Savanna, hebben gefaald. Dat zegt de Inspectie voor de Jeugdzorg.

Een overzicht uit het onderzoek:

Al voor februari 002 ging het niet goed in het gezin, blijkt uit het onderzoek. Naar aanleiding van een melding bij het AMK (Advies en Meldpunt Kindermishandeling) over verwaarlozing, ondervoeding en vermoedens van mishandeling, werd de peuter in februari 2002 uit huis geplaatst en onder toezicht gesteld. Een half jaar later mocht ze terug naar haar moeder die inmiddels naar Alphen aan den Rijn was verhuisd. Tot haar dood in september 2004 bleven de signalen dat het kind werd mishandeld terugkomen.

Volgens de inspectie heeft de Raad voor de Kinderbescherming willens en wetens de terugkeer van het 3-jarige meisje niet getoetst. De raad wist ook niet wat het risico was dat ze thuis liep. Het AMK was destijds niet gehoord.

Het Bureau Jeugdzorg liet het meisje naar huis gaan terwijl er toen al signalen waren dat haar moeder geen advies over de opvoeding accepteerde. Dat laatste en het aanvaarden van hulpverlening was een voorwaarde om het kind thuis te laten wonen.
De inspectie vindt het onaanvaardbaar dat het Bureau Jeugdzorg geen actie ondernam toen de moeder hulpverleners buiten de deur zette.

De inspectie concludeert dat de gezinsvoogd zich bij het toezicht op de veiligheid van de peuter te veel heeft laten leiden door de moeder. De voogd deed erg haar best het contact met de moeder goed te houden. Het lijkt erop dat signalen van het consultatiebureau, de geestelijke gezondheidszorginstelling die de moeder moest helpen en diverse meldingen bij het AMK hierdoor als incidenten werden afgedaan.

De teamleider liet de gezinsvoogd te veel alleen opknappen en hield geen toezicht. Hij zei het ook niet zijn taak te vinden dossiers te lezen. Uit het rapport blijkt verder dat het Bureau Jeugdzorg naliet de zaak na een verhuizing van het gezin naar Alphen aan den Rijn, over te dragen aan een Bureau Jeugdzorg in de nieuwe regio. De afstand legde een zware druk op de gezinsvoogd en de informatieoverdracht tussen de verschillende instanties was hierdoor slecht. Zo kwam het consultatiebureau waar de moeder van de peuter wegens een nieuw kind op bezoek kwam, er pas veel later achter dat het 3-jarige meisje onder toezicht stond.

Het AMK bleek vooral de laatste meldingen van hulpverleners over het gezin veel te summier te hebben opgeschreven. In die periode drong het consultatiebureau aan op uithuisplaatsing van zowel de peuter als de nieuwe baby. Het AMK concentreerde zich echter op de toestand van de nieuwe baby in het gezin. De ander stond al onder toezicht, was de gedachte. De inspectie vindt dat het AMK ook expliciet de zorgen over de veiligheid van de 3-jarige peuter had moeten opschrijven.

Verder valt uit het rapport op te maken dat de moeder geestelijke gezondheidszorg kreeg. De gezinsvoogd heeft zich hier ook voor ingespannen. De zorg van de GGZ beperkte zich volgens het onderzoek alleen tot praktische hulpverlening en het medeorganiseren van hulp
 

10-03-2005 Moeder Savanna palmde voogd in

Door Annelieke Dijkstra Als Sonja de J. zegt dat de blauwe plekken van haar dochtertje Savanna ontstaan omdat het kind zo vaak valt, neemt de gezinsvoogd van bureau jeugdzorg dat klakkeloos aan. Als Sonja de J. weigert Savanna voor haar taalontwikkeling naar een peuterspeelzaal te sturen, slikt de toeziend voogd dat ook. En als vrijwel alle andere hulpverleners alarm slaan omdat Savanna bont en blauw is, negeert ze die signalen. Tot er niets meer valt te ontkennen en Savanna op 20 september 2004 dood wordt aangetroffen in de kofferbak van haar moeders auto.

Het rapport van de inspectie voor de jeugdhulpverlening dat gisteren verscheen, schetst een pijnlijk beeld van de medewerkster van bureau jeugdzorg die sinds januari 2003 toezicht op Savanna hield. De ervaren, oudere hulpverleenster lijkt volledig te zijn ingepalmd door Savanna's moeder. Sonja de J. besloot welke instanties wel en niet over de vloer mochten komen, of ze wel of niet naar de kinderarts ging met Savanna en of ze wel of geen psychische hulp aanvaardde. Het gezag dat een gezinsvoogd moet uitstralen tegenover ouders die hun kinderen verwaarlozen en slecht opvoeden was nooit aanwezig, zo blijkt uit de rapportage van de inspectie.

Justitie onderzoekt of Savanna is overleden door laakbaar handelen van de voogd. Vooral enkele maanden voor haar dood riep zo'n beetje elke instantie dat Savanna gevaar liep. De Raad voor de Kinderbescherming vermoedde mishandeling en constateerde ondervoeding. Het consultatiebureau wist zeker dat de blauwe plekken door mishandeling kwamen en wilde dat Savanna uit huis werd gehaald. De kraamhulp voor Savanna's zusje Rowena vertelde de gezinsvoogd dat Savanna erg slecht werd behandeld. Desondanks hield de voogd vast aan haar eigen indruk: het meisje ging goed vooruit, moeder werkte 'goed mee om de situatie te verbeteren'. Op 20 september was Savanna dood.

Advocaat voogd Savanna woedend

Gepubliceerd op donderdag 10 maart 2005
Advocaat Simeon Burmeister is woedend dat het OM in Den Haag een gerechtelijk vooronderzoek heeft ingesteld naar de gezinsvoogd die betrokken was bij de zaak van de 3-jarige peuter Savanna. Het OM maakte dat donderdag bekend, na het verschijnen van een zeer kritisch rapport van de Inspectie Jeugdzorg over de kwestie. Burmeister noemt het in een geprek met Planet.nl "ongelofelijk dat er een gerechterlijk vooronderzoek is gestart. Het is alleen maar stigmatiserend en beschadigend voor mijn cliënt. " Verklaring OM
Het Openbaar Ministerie in Den Haag is naar aanleiding van het donderdag uitgebrachte rapport van de Inspectie Jeugdzorg overgegaan tot het onderzoek. De voogd zou volgens het OM nalatig zijn geweest. "Mocht door het onderzoek van het OM worden besloten tot vervolging dan zou dat dus kunnen betekenen dat zorgverleners strafrechterlijk vervolgd kunnen worden voor iets dat ze tijdens de behandeling hebben nagelaten. Strafrechtelijke vervolging is normaal pas mogelijk bij kwade opzet. Dit valt onder de regels van het tuchtrecht en niet het strafrecht", aldus de advocaat. Het vooronderzoek is ingesteld omdat "zij mogelijk heeft nagelaten te handelen daar waar dat wel had gemoeten om de veiligheid van Savanna te waarborgen. Mogelijk heeft zij ook (te lang) verzuimd te reageren op signalen die vanuit verschillende kanten werden gegeven, zoals door buurtbewoners en diverse (zorg)instellingen", aldus een verklaring van het OM. Volgens justitie zou het onderzoek kunnen leiden tot de verdenking van "dood door schuld, in de uitoefening van ambt of beroep of zwaar lichamelijk letsel door schuld, in de uitoefening van ambt of beroep". De voogd wordt nadrukkelijk níet verweten opzettelijk te hebben gehandeld maar wel mogelijk verwijtbaar nalaten om te handelen daar waar dat wel geboden was, stelt justitie. Politiek
Minister Donner van Justitie en staatssecretaris Ross van Volksgezondheid hebben geschokt gereageerd op het rapport van de Inspectie Jeugdzorg naar het tragisch overlijden van Savanna uit Alphen aan den Rijn vorig jaar september. Zij schrijven in een brief aan de Tweede Kamer dat uit het onderzoek blijkt dat het Bureau Jeugdzorg Noord-Holland ernstig tekort is geschoten in de werkwijze en uitvoering van zijn taak. Het lichaam van het meisje werd vorig jaar september ontdekt in de kofferbak van haar moeders auto. De moeder en haar vriend worden ervan verdacht de peuter te hebben gedood. Donner en Ross menen dat de maatregelen die inmiddels door hetzelfde bureau Jeugdzorg zijn genomen, hen vertrouwen geven dat risico's op vergelijkbare incidenten tot een minimum zijn beperkt. De reacties van Donner en Ross zijn bij advocaat Burmeister niet in goede aarde gevallen. "Donner en Ross doen in het openbaar uitspraken over deze zaak terwijl wij andere afspraken hadden, wij zijn tot stilte gemaand. Politiek gezien is mijn cliënt dus reeds veroordeeld. Dat is een ernstige schending van het recht." Het 3-jarige meisje werd in september vorig jaar dood aangetroffen in de kofferbak van haar moeder. Het meisje is waarschijnlijk lange tijd zeer ernstig mishandeld. Volgens de inspectie heeft de jeugdhulpverlening ernstige fouten gemaakt in de begeleiding van het gezin. Spoeddebat
De Tweede Kamer heeft donderdagavond in een spoeddebat een onderzoek geëist naar het functioneren van alle bureaus Jeugdzorg in Nederland. PvdA-Tweede-Kamerlid Kalsbeek vroeg het debat aan. Een meerderheid van de Kamer (CDA, VVD, D66, CU en SGP) is bang dat bij andere bureaus dezelfde fouten in de werkwijze een rol spelen. De onderzoekers moeten voor de zomer aanbevelingen doen over verbetering van de manier van werken van de bureaus. PvdA, D66, GroenLinks en de SP willlen dat minister Donner van Justitie de positie van gezinsvoogden verbetert. Nu hebben ze zoveel gezinnen onder hun hoede dat ze nauwelijks toekomen aan goede hulpverlening. Experimenten hebben uitgewezen dat de voogden veel beter resultaat boeken als ze meer tijd aan een probleemgezin kunnen besteden. De fracties vinden dat alle voogden minder gezinnen moeten krijgen toegewezen. Donner beloofde op het voorstel terug te komen. Hij wees het niet af. Trudy van de Ven
Savanna stelselmatig uitgehongerd" 10-01-05 De Alphense peuter Savanna die in september dood in de achterbak van een auto werd gevonden, is stelselmatig uitgehongerd. Dat heeft officier van justitie Degeling gezegd voor de rechtbank in Den Haag.

Volgens het OM woog het driejarige meisje bij haar dood nog maar tien kilo. Savanna's moeder en haar vriend zouden haar voor straf geen eten hebben gegeven, bijvoorbeeld omdat ze stout was of niet netjes om eten had gevraagd.

Volgens de openbaar aanklager waren de moeder en haar partner vermoedelijk van plan het lijkje van Savanna te begraven in een bos bij Holten.

Aceton
Vandaag was de pro forma-zitting. De zaak wordt waarschijnlijk eind mei en begin juni inhoudelijk behandeld. Het OM verwijt de verdachten doodslag op de peuter, en dat die het hele leven van het kind heeft geduurd.

Volgens het OM wijst het sectierapport van de patholoog-anatoom uit dat de structurele ondervoeding op zichzelf al dodelijk had kunnen zijn. Eerder maakte justitie al bekend dat het kind waarschijnlijk gestikt is in een washandje dat in haar mond was gestopt. Vervolgens werd haar mond met tape dichtgeplakt.

Bij sectie bleek dat het lichaam van Savanna aceton aanmaakte. Dat gebeurt volgens het Nederlands Forensisch Instituut onder meer bij extreme vormen van ondervoeding, waarbij het lichaam zichzelf gebruikt als brandstof om aan energie te komen.
Opzet bij moeder van Savanna'
 
Door een onzer redacteuren NRC
 
DEN HAAG, 13 DEC. Volgens het openbaar ministerie heeft Sonja de J., de moeder van de 3-jarige Savanna uit Alphen aan den Rijn, haar dochtertje opzettelijk van het leven heeft beroofd. Dat bleek vanmorgen tijdens de pro forma-zitting voor de rechtbank in Den Haag. De 32-jarige vrouw mishandelde het meisje zodanig dat zij daardoor op 20 september overleed. De vrouw zou Savanna een washand of een sok in haar mond hebben gestopt en haar mond hebben afgeplakt. Vervolgens zou het meisje, opgesloten in de slaapkamer, zijn gestikt. Volgens de advocaat van de moeder heeft zij niet bekend.

Moeder Savanna ontkent doden peuter Uitgegeven: 13 december 2004 11:46
Laatst gewijzigd: 13 december 2004 13:40 DEN HAAG - Sonja de J. , de moeder van de 3-jarige Savanna uit Alphen aan den Rijn, heeft niet bekend dat zij haar dochtertje om het leven heeft gebracht. Dat zei haar advocaat J. van der Linden, maandag na de pro forma-zitting voor de rechtbank in Den Haag.

Volgens het Openbaar Ministerie heeft de 32-jarige vrouw uit Alphen aan den Rijn het meisje zodanig mishandeld dat zij daardoor op 20 september om het leven is gekomen. De vrouw zou Savanna een washand of een sok in haar mond hebben gestopt en haar mond hebben afgeplakt. Vervolgens zou het meisje, opgesloten in de slaapkamer, zijn gestikt. Volgens Van der Linden is nog niet duidelijk waaraan het meisje is overleden. "Het onderzoek naar de doodsoorzaak is nog niet afgerond. Mijn cliënt heeft niet bekend." Hij wilde niet ingaan op de vraag hoe Savanna dan wel om het leven is gekomen. Moeder vermoorde Savannah bekent betrokkenheid Uitgegeven: 28 oktober 2004 22:25
Laatst gewijzigd: 28 oktober 2004 23:15 AMSTERDAM - De 27-jarige man en de 32-jarige vrouw uit Alphen aan de Rijn die verdacht worden van de dood op het driejarige meisje Savannah, moeten nog dertig dagen in voorlopige hechtenis blijven. Zo besloot de rechtbank van Den Haag donderdag. De vrouw, de moeder van Savannah, heeft betrokkenheid bij de dood van haar kind toegegeven, aldus het Openbaar MinisterieDe twee werden eind september gearresteerd toen het kind werd aangetroffen in de kofferbak van de auto waarin zij reden. De man heeft bekend betrokken te zijn geweest bij de mishandeling van het kind. Beide verdachten worden psychologisch onderzocht in het Pieter Baan Centrum. Een derde verdachte, een man uit Nieuwkoop, is door de politie verhoord in verband met betrokkenheid bij de mishandeling. Ook tegen hem wordt een zaak voorbereid. Savannah kwam door verstikking om het leven, bleek uit onderzoek. Eerder werd al bekend dat zij thuis werd omgebracht. De zaak leidde tot ophef, omdat de mishandeling van het kind bekend was bij de buurt, de politie en de Raad voor de Kinderbescherming. Een stille tocht in Alphen aan de Rijn trok driehonderd mensen. vrijdag, oktober 01, 2004 Voor Savanna werd inhuis plaatsing bij echte vader nooit overwogen De een na de andere deskundige pleit voor organisatorische maatregelen in de jeugdzorg. Volgens hoofdinspecteur Joke de Vries (een criminologe) van de inspectie jeugdhulpverlening en jeugdbescherming zijn de hulpverleners veelal te jong. Er zouden meer oudere hulpverleners moeten zijn. De Vries wil verder dat bij elke zaak een coördinator wordt aangesteld. Hoogleraar opvoedkunde Jo Hermanns pleit voor directe inzet van een 'snelhulp', die dagelijks bij de moeder langsgaat. Aanleiding voor de kritiek is de moord op het 3-jarige meisje Savanna uit Alphen aan den Rijn. Het lichaam van Savanna werd afgelopen week gevonden in de kofferbak van de auto van haar moeder. Het probleemgezin was bekend bij hulpverleningsorganisaties. Jeugdzorg heeft diverse waarschuwingen en meldingen over de gruwelijke thuissituatie van de peuter Savanna (3) uit Alphen aan de Rijn binnengekregen maar zag daarin geen reden om in te grijpen. Het kind bleek gedurende haar korte leventje voortdurend aan mishandelingen te zijn blootgesteld. Jeugdzorg, die al in 2002 als voogd van Savanna was aangesteld, wist dat moeder Sonja de J. in het verleden al had geprobeerd een kind uit een eerdere relatie om te brengen. "Dat weten wij, maar we hebben niets met die zaak te maken", verklaarde directeur Lemstra van de Jeugdzorg gisteren. De organisatie wist ook van de mishandelingen van Savanna. Lemstra: "Er zijn twee meldingen over mishandeling bij het Advies en Meldpunt Kinderbescherming (AMK) geweest, die wij ter harte hebben genomen. Op basis van onderzoek door het AMK is ons echter niet gebleken dat een uithuisplaatsing nodig was." Volgens een andere woordvoerster van het AMK werd in mei dit jaar en in december 2002 gemeld dat Savanna werd mishandeld. Van een onderzoek door het AMK is volgens haar echter helemaal geen sprake geweest. "Het AMK doet geen officieel onderzoek. Na die twee meldingen is de hulp aan het gezin enige tijd geïntensiveerd." Verder hebben ze de informatie doorgegeven aan de jeugdzorg in een andere provincie en aan andere instanties." Een uithuisplaatsing gebeurde wel eerder, in februari 2002. Savanna werd toen vanwege de onveilige situatie vijf maanden lang ergens anders ondergebracht. Een dergelijke maatregel wordt in de regel genomen als er sprake is van ernstige lichamelijke of geestelijke mishandeling of verwaarlozing en als de veiligheid van het kind in gevaar komt. De moeder is in die tijd vanwege psychische problemen onder behandeling geweest. Directeur De Gouw van de GGD Zuid-Holland Noord bracht deze omstandigheden gisteren naar buiten. "De hulpverleners hadden goed zicht op wat er in het gezin aan de hand is", verklaarde De Gouw. "Iedereen heeft zich de afgelopen dagen veelvuldig afgevraagd of er signalen waren dat er zo iets verschrikkelijks zou kunnen gebeuren. Die signalen waren er niet." Vorige week donderdag en vrijdag kwamen er nog hulpverleners over de vloer. Moeder Savanna kreeg intensieve begeleiding Savanna, het driejarige Alphense meisje dat maandagnacht bij Holten dood in de kofferbak van haar moeders auto is gevonden, werd door tal van hulpverleners in de gaten gehouden. Zo’n vier tot vijf keer per week kwamen er mensen van de gespecialiseerde gezinszorg, van Jeugdzorg, van de Jeugdgezondheidszorg en van de Geestelijke Gezondheidszorg over de vloer om Savanna, haar babyzusje Rowena en hun 32-jarige moeder te begeleiden. De mogelijkheid van het opleggen van een beschermingsmaatregel als co-ouderschap wordt in de nederlandse jeugdhulpverlening niet onderzocht. De idee is dat alleen beide ouders dit kunnen nastreven. Eerder konden kinderen van deze moeder in veiligheid worden gebracht door ze bij de vader onder te brengen. Uit niets blijkt dat deze keer de mogelijkheid van inhuisplaatsing bij de echte vader is overwogen. Peuter (3) vermoord in moeders huis - maandag 27 september 2004 09:37 - Bron: NRC Handelsblad De vorige week dood aangetroffen peuter Savanna blijkt in de woning van haar moeder in Alphen aan de Rijn om het leven te zijn gebracht. Dat maakte de politie bekend. Het driejarige kind werd in de nacht van maandag op dinsdag dood aangetroffen in de kofferbak van een auto.

De exacte doodsoorzaak is nog niet met zekerheid vastgesteld. Het openbaar ministerie in Den Haag meldt dat het waarschijnlijk om verstikking gaat. De 32-jarige moeder van Savanna en de 27-jarige vriend van de moeder zijn in verzekerde bewaring gesteld. Hoewel ze ontkennen, worden beiden verdacht van betrokkenheid bij de dood van het meisje.

Tegenover de politie verklaarden de twee dat ze het meisje soms lastig vonden en haar daarom wel eens onder de koude douche zetten of een tik gaven. De directe buren maakten hier al geruime tijd melding van', maar volgens hen er werd niets gedaan door de politie. Buurjongen Nordin: ''Over die baby deed die vrouw ook zo raar. Ze verborg steeds onder haar kleren dat ze zwanger was. Toen haar dikke buik op een dag weg was en mijn zus geïnteresseerd vroeg naar de bevalling, kreeg ze een snauw. ‘Ik ben helemaal nooit zwanger geweest!' zei ze toen. Later zagen we haar lopen met een baby in haar armen, diep verborgen onder haar jas.''

Op moment van aanhouding gaven de moeder en haar vriend aan dat ze onderweg waren naar Holten om het lichaam van Savanna te begraven. De auto werd aangehouden, omdat deze zich bevond op een plek waar dat niet was toegestaan. Hun vier maanden oude baby zat in een stoeltje op de achterbank. De baby, Rowena, logeert nu op een veilige adres.

De moeder en haar vriend zullen psychologisch en psychiatrisch worden onderzocht. Dode peuter vermoord in huis moeder


Door een onzer redacteuren ALPHEN AAN DEN RIJN, 25 SEPT. De driejarige Savanna die in de nacht van maandag op dinsdag dood werd aangetroffen in de kofferbak van een auto is volgens de politie maandagochtend 20 september in de woning van haar moeder in Alpen aan den Rijn om het leven gebracht. Dat heeft het openbaar ministerie in Den Haag gistermiddag meegedeeld. De doodsoorzaak is mogelijk verstikking, maar dat is nog niet met zekerheid vastgesteld. De 32-jarige moeder van Savanna en de 27-jarige vriend van de moeder zijn door de rechter-commissaris van de rechtbank in Den Haag in verzekerde bewaring gesteld. Zij worden verdacht van betrokkenheid bij de dood van het meisje. De moeder en haar vriend ontkennen. Ze hebben wel tegen de politie gezegd dat ze het meisje soms lastig vonden en haar daarom wel eens onder de koude douche zetten of een tik gaven. De moeder en haar vriend hebben ook gezegd dat ze in de nacht van maandag op dinsdag naar Holten waren gereden om het lichaam van Savanna te begraven. Ze werden aangehouden omdat ze reden op een plek waar dat niet mocht. Hun vier maanden oude baby zat in een stoeltje op de achterbank. De baby, Rowena, is inmiddels op een veilige plek ondergebracht. De moeder en haar vriend zullen psychologisch en psychiatrisch worden onderzocht. Bureau Jeugdzorg Noord-Holland onderzoekt samen met de Raad voor de Kinderbescherming of er fouten zijn gemaakt in de hulpverlening aan de Savanna en haar moeder. Jeugdzorg deelde gistermiddag mee dat het meisje in 2002 tijdelijk uit huis werd geplaatst. Haar moeder werd, nadat ze was behandeld, weer in staat geacht haar kind zelf op te voeden. Een gezinsvoogd hield toezicht. De vier instanties die bij het gezin over de vloer kwamen, beschouwen dat niet als een verkeerde beslissing, bleek gisteren tijdens een speciale persconferentie. Vorige week donderdag en vrijdag zijn er nog hulpverleners bij het gezin geweest. Er was toen geen aanleiding om te veronderstellen dat er sprake was van een crisissituatie, sterker nog diverse hulpverleners spraken de laatste tijd van een opgaande lijn. Volgens Jeugdzorg werd de hulpverlening intensiever na twee meldingen bij het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling. Onduidelijk is waar en wanneer het vervolgens is misgegaan. Twee oudere kinderen van de moeder werden eerder al definitief uit huis geplaatst. Buren van Savanna en haar moeder zeiden gistermiddag dat het meisje vaak onder de blauwe plekken zat en dat ze haar ook wel hadden horen gillen. Buurvrouw Maribel Cisterna zei dat ze dat ,,zeker drie keer'' had gemeld bij de politie. Volgens haar werd er ,,niets'' met die klachten gedaan.

25 september 200 Alphense peuter was al bij moeder weggehaald Uitgegeven: 24 september 2004 15:34
Laatst gewijzigd: 24 september 2004 16:55 ALPHEN AAN DEN RIJN - De thuissituatie van het dode meisje dat in een kofferbak is gevonden, was zo ernstig, dat de peuter in 2002 tijdelijk uit haar huis in Alphen aan den Rijn is geplaatst. Dat maakten de gezamenlijke hulpverleningsinstanties vrijdagmiddag bekend.

In de tijd dat de 3-jarige Savanna elders verbleef, was haar moeder onder behandeling. Na de behandeling achtte Bureau Jeugdzorg Noord-Holland, die het toezicht en de begeleiding van het gezin voor zijn rekening nam, de moeder weer in staat het kind zelf op te voeden. De peuter keerde daarop terug naar huis. Een gezinsvoogd hield toezicht. De hulpverlening rondom het gezin werd later geïntensiveerd op grond van twee meldingen bij het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling. De moeder accepteerde deze extra zorg. Hoe lang Savanna uit huis geplaatst is geweest, is niet duidelijk. Evenmin is bekend hoe het ondanks de intensieve begeleiding mis heeft kunnen gaan. Verdachten ontkennen betrokkenheid bij dood peuter Uitgegeven: 24 september 2004 18:32
Laatst gewijzigd: 24 september 2004 18:32 DEN HAAG - De vrouw en man die zijn aangehouden in verband met de vondst van een dode peuter in de kofferbak van een auto in Holten ontkennen betrokkenheid bij de dood van het meisje. De verdachten hebben tegenover de politie wel verklaard dat ze onderweg naar Holten waren om het kind te begraven. Het Openbaar Ministerie heeft dat vrijdag bekendgemaakt.

De rechtbank in Den Haag heeft vrijdag besloten dat de 27-jarige man en de 32-jarige vrouw uit Alphen aan den Rijn langer van blijven zitten. Volgens justitie zijn ze betrokken bij de dood van het dochtertje van de vrouw. De doodsoorzaak staat nog niet vast, mogelijk is het meisje door verstikking om het leven gekomen, aldus de verklaring van het OM Uit onderzoek is gebleken dat het meisje al op maandagochtend in de woning van de vrouw is vermoord. De man heeft verklaard dat hij daarbij niet aanwezig was. Ook de vrouw ontkent dat ze haar dochtertje, Savanna, om het leven heeft gebracht. Het kind was wel eens "lastig", heeft het duo verklaard tegenover de politie. Het meisje kreeg daarom wel eens een tik of werd door haar moeder en de man wel eens onder een koude douche gezet. De man en vrouw zullen psychologisch en psychiatrisch worden onderzocht. Kofferbak Het 3-jarige meisje werd in de nacht van maandag op dinsdag in Holten bij toeval aangetroffen in de kofferbak van de auto waarin de beide verdachten reden. Op de achterbank van de auto zat nog een baby van vier maanden die inmiddels op een veilige plek is ondergebracht. Eerder vrijdag bleek de situatie in het gezin van Savanna zo ernstig, dat de peuter in 2002 tijdelijk uit haar huis in Alphen aan den Rijn was geplaatst. Dat maakten de gezamenlijke hulpverleningsinstanties bekend. In de tijd dat de 3-jarige elders verbleef, was haar moeder onder behandeling. Na de behandeling achtte Bureau Jeugdzorg Noord-Holland, die het toezicht en de begeleiding van het gezin voor zijn rekening nam, de moeder weer in staat het kind zelf op te voeden. De peuter keerde daarop terug naar huis. Een gezinsvoogd hield toezicht. Kindermishandeling De hulpverlening rondom het gezin werd later geïntensiveerd op grond van twee meldingen bij het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling. De moeder accepteerde deze extra zorg en was daar zelfs blij mee. Savanna is vijf maanden uit huis geplaatst geweest en daarna teruggeplaatst. De vier instanties die bij het gezin over de vloer kwamen, beschouwen dat niet als een verkeerde beslissing, bleek vrijdag tijdens een persconferentie. Vorige week donderdag en vrijdag zijn er nog hulpverleners bij het gezin geweest. Er was toen geen aanleiding om te veronderstellen dat er sprake was van een crisissituatie, sterker nog diverse hulpverleners spraken de laatste tijd van een opgaande lijn. De twee oudste kinderen uit het gezin verblijven bij hun biologische vader.

Buurtonderzoek in zaak dode peuter in kofferbak

Uitgegeven: 22 september 2004 11:45
Laatst gewijzigd: 22 september 2004 11:46 ALPHEN AAN DEN RIJN - De politie is woensdagochtend in Alphen aan den Rijn een buurtonderzoek begonnen om meer inzicht te krijgen in de zaak van het meisje dat in Holten in de kofferbak van een auto werd gevonden. De politie gaat ervan uit dat de peuter door een misdrijf om het leven is gekomen. Dit maakte het Openbaar Ministerie woensdagochtend bekend.

Het buurtonderzoek wordt in Alphen aan den Rijn gehouden, omdat dit de woonplaats is van de vrouw die het lijkje in de nacht van maandag op dinsdag bij zich in de auto had. De man die bij haar was, heeft geen vaste woon- of verblijfplaats. Beiden zitten vast. Politie vindt lijk peutermeisje in kofferbak Uitgegeven: 21 september 2004 17:40 DEN HAAG - De politie Twente heeft in de nacht van maandag op dinsdag in Holten in de kofferbak van een auto het levenloze lichaam van een peutermeisje aangetroffen. De inzittenden, een man zonder vaste woon- of verblijfplaats en een vrouw uit Alphen aan den Rijn, zijn aangehouden. Zij worden vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Den Haag. Dit heeft het parket Den Haag van het Openbaar Ministerie laten weten.

De politie gaat ervan uit dat het meisje door een misdrijf om het leven is gekomen. Op het lichaampje wordt sectie verricht om de doodsoorzaak vast te stellen. De politie Twente heeft de zaak overgedragen aan de politie Hollands Midden, die ongeveer twintig rechercheurs op de zaak heeft gezet. Omstreeks drie uur zag de politie in Holten een auto rijden op een plaats waar dat 's nachts niet is toegestaan. Toen de kofferbak werd bekeken, troffen de agenten het lichaampje aan 21 september 2004 In Holten (Overijssel) heeft de politie Twente afgelopen nacht rond drie uur het lijk van een peutermeisje in de kofferbak van een auto gevonden. De inzittenden, een man zonder vaste woon- of verblijfplaats en een vrouw uit Alphen aan den Rijn, zijn gearresteerd en zullen vrijdag worden voorgeleid aan de rechter-commissaris in Den Haag.

De auto viel op omdat hij reed op een plaats waar dat 's nachts niet is toegestaan. Toen de politie poolshoogte kwam nemen en de kofferbak bekeek werd het dode meisje aangetroffen. Op het lichaampje van het meisje zal sectie worden verricht om de doodsoorzaak vast te stellen, de politie gaat er vooralsnog van uit dat de peuter door een misdrijf om het leven is gekomen. Door de politie Hollands Midden, aan wie de zaak is overgedragen, zijn zo'n twintig rechercheurs op de zaak gezet. Over de identiteit van het meisje is nog niets bekendgemaakt.