We hebben 234 gasten online

Levenslang

Beslissing AG geen nader onderzoek met oog op herz...
13 juni 2018 13:55

Er komt geen nader onderzoek met het oog op herziening in de zaak tegen de tot levenslang veroordeelde Louis H. Dat heeft advocaat-generaal Harteveld vandaag 13 juni 2018 beslist. De beslissing van de [ ... ]

Levenslang gestraftenVerder lezen
Levenslang voor broers R. in hoger beroep
21 mrt 2018 14:22

In eerste instantie had de rechtbank van Noord Nederland de oudste broer voor dezelfde juridische feiten veroordeeld tot 30 jaar gevangenisstraf met tbs(ECLI:NL:RBNNE:2015:5389). https://linkeddata. [ ... ]

Levenslang gestraftenVerder lezen
Levenslang George H. voor 'medicijnmoorden'
05 dec 2017 11:16

De 27 jarige  George H. is op 4 december 2017 door het Gerechtshof van Amsterdam veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf. Het Hof achtte bewezen dat George H. in 2013 twee jonge Dominicanen heef [ ... ]

Levenslang gestraftenVerder lezen
Geen gronden voor herziening in de zaak Baybasin
06 juli 2017 07:55

Geen gronden voor herziening in de zaak Baybasin Bron:  edactie van chtennieuws.nl Er zijn geen gronden voor herziening van de veroordeling van de in 2002 tot een levenslange gevangeniss [ ... ]

Levenslang gestraftenVerder lezen
Levenslang gestrafte Loi Wah C. heeft recht op voo...
15 apr 2017 09:21

De NOS meldt hierover op 14 april 2017 het volgende: De Staat moet de tot levenslang veroordeelde Loi Wah C. zeggen waaraan hij moet voldoen om in aanmerking te komen voor gratie. Dat heeft de re [ ... ]

Levenslang gestraftenVerder lezen

Eis Levenslang Marco de K. voor moord in Tilburgse hotelkamer en schietpartij in Marseille Deel 2

Gepost in Toch geen levenslang

Persberichten

Marco de Kok bekent moord

door Geert Nijland. woensdag 25 februari 2009 Bron de Stem

BREDA - Marco de Kok (41) uit Baarle-Hertog heeft bekend dat hij op 14 januari Kelly Balmaakers heeft vermoord. Dat wordt bevestigd door het Openbaar Ministerie (OM) in Breda. Het OM doet verder geen inhoudelijke mededelingen over de bekentenis. Ook de advocaat van Marco de Kok, mr. Jan Sneep, wil niet inhoudelijk op de bekentenis reageren. Hij zegt door het OM nog niet te zijn ingelicht over de verklaring van zijn cliënt. Ook heeft hij hem na zijn bekentenis niet gesproken. De Kok wist na de moord bijna twee weken uit handen van de politie te blijven. Hij vluchtte via omwegen naar het Duitse Mönchengladbach waar hij op dinsdag 27 januari werd gearresteerd. De Duitse politie trof in zijn hotelkamer munitie en een pistool aan. De Kok raakte bij zijn aanhouding lichtgewond. Vorige week werd hij uitgeleverd aan Nederland. Wat de aanleiding is geweest voor de moord op Kelly in het Tilburgse hotel Mercure blijft vooralsnog onduidelijk. Dinsdagavond 13 januari deed zich een ruzie voor in de hotelkamer en de volgende dag rond 13.00 uur vond hotelpersoneel het levenloze lichaam van de jonge vrouw. Zij bleek te zijn doodgeschoten. Verschillende bronnen hebben tegenover deze krant verklaard dat Marco de Kok verliefd was op Kelly. Ze gingen sinds een jaar regelmatig met elkaar om, maar tot een vaste relatie zou dat niet hebben geleid. Kelly was geïnteresseerd in de verdachte, maar zij zou niets hebben gevoeld voor een serieuze relatie. Volgens een kennis kon De Kok met deze afwijzende houding niet omgaan en legde hij steeds meer druk op Kelly om hem toch te zien.

De Kok schoot 'in impuls' door Geert Nijland . zaterdag 28 februari 2009  Bron de Stem

 BREDA - De moordenaar van Kelly Balmaakers (22) uit Made heeft naar eigen zeggen 'in een impuls' geschoten op het slachtoffer. Het tweetal had op dinsdagavond 13 januari stevige ruzie gekregen op een kamer in het Tilburgse hotel Mercure. Na middernacht liep een tweede ruzie uit op een pistoolschot.

Dat heeft deze krant uit betrouwbare bron vernomen. Het Openbaar Ministerie in Breda wil niet inhoudelijk reageren op het verhoor van de 41-jarige Marco de Kok uit Baarle-Hertog, die de moord inmiddels heeft bekend.

Hoe het stel dinsdagavond in het Tilburgse hotel terecht is gekomen, blijft onduidelijk. Volgens haar moeder had Kelly met een vriendin afgesproken in Breda. Over De Kok heeft Kelly in elk geval niet gesproken.

Diverse bronnen uit de omgeving van de Baarlenaar beweren stellig dat De Kok voor de moord een wapen heeft gestolen uit het huis van een kennis die lid is van een schietvereniging. Hij zou daarvoor eerst de sleutel van de wapenkast hebben gestolen of nagemaakt. Justitie wil hierover niets zeggen.

De Kok werd op 27 januari, twee weken na de moord, aangehouden in Mönchengladbach. De politie trof in zijn hotelkamer munitie en een pistool aan.

Verschillende bronnen hebben tegenover deze krant verklaard dat Marco de Kok verliefd was op Kelly. Ze gingen sinds een jaar regelmatig met elkaar om, maar tot een vaste relatie zou dat niet hebben geleid. Kelly zou de omgang met hem hebben willen beëindigen. Volgens een kennis kon De Kok niet omgaan met deze afwijzing en legde hij grote druk op Kelly om hem toch te zien.

Kelly werd in hoofd geschoten door Geert Nijland BREDA – Bron de Stem

BREDA - De moordenaar van Kelly Balmaakers (22) uit Made heeft het slachtoffer op 14 januari van dit jaar in een Tilburgse hotelkamer in het hoofd geschoten. Dat blijkt uit de dagvaarding van de 41-jarige Marco de Kok uit Baarle-Hertog. Het Openbaar Ministerie spreekt formeel nog van een verdachte, maar De Kok heeft de moord in februari al bekend. Het tweetal had vlak voor de moord ruzie gekregen in de hotelkamer. 

Eerder al bleek dat het slachtoffer en de verdachte een relatie hadden met elkaar. Volgens diverse bronnen zou Kelly Balmaakers aan die relatie een einde hebben willen maken. 

De Kok werd pas enkele weken na de moord aangehouden in Duitsland. Hij bleek toen in het bezit te zijn van vuurwapens en munitie. Ook voor dit feit moet De Kok komende maandag voorkomen in Breda. Daarnaast verdenkt het OM de man van betrokkenheid bij een schietpartij in Marseille op 29 juni vorig jaar. Daarbij raakte één man gewond. Ook voor de diefstal van 50.000 euro uit een gokbedrijf aan de Ginnekenweg in Breda moet De Kok zich maandag verantwoorde

Uitstel rechtszaak om afwezigheid verdachte maandag 12 oktober 2009 | 10:17 Bron de Stem

BREDA (ANP) - De 31-jarige Marco de K. uit Baarle-Hertog, verdacht van de moord op Kelly Balmaakers (22) uit Made, heeft zichzelf in de gevangenis in Dordrecht verwond. Dat bleek maandagmorgen bij de rechtbank in Breda, waar De K. niet verscheen bij de behandeling van zijn strafzaak. Volgens een woordvoerder van de rechtbank heeft De K. zichzelf diep in zijn armen gesneden, maar is er geen slagader geraakt. De verdachte is voor behandeling overgebracht naar het ziekenhuis in Dordrecht. De rechtbank heeft de behandeling van zaak tegen hem geschorst in afwachting van nieuws over zijn toestand. De rechtbank wil het proces per se in aanwezigheid van de verdachte voeren.De K. liet donderdag nog via zijn advocaat weten dat hij wilde verschijnen bij de rechtbank, om verantwoording af te leggen tegenover de familie van het slachtoffer.

De Kok nooit meer vrij’ door Geert Nijland.: vrijdag 16 oktober 2009 Bron de Stem

Breda – Marco de Kok (41) uit Baarle-Hertog, verdacht van de moord op Kelly Balmaakers, moet als het aan justitie ligt levenslang de gevangenis in. Bij zijn eis hield de officier van justitie er nadrukkelijk rekening mee dat De Kok ook poging tot moord en poging tot doodslag ten laste wordt gelegd in verband met een schietincident in Marseille. Ook acht de officier kans op herhaling groot. De rechtszaak werd gisterochtend onderbroken, omdat De Kok zich in de gevangenis van Dordrecht van het leven had proberen te beroven. Die poging mislukte en De Kok werd lichtgewond overgebracht naar het ziekenhuis. Het was lang onzeker of de rechtszaak in Breda zou worden voortgezet. Uiteindelijk ging de zaak toch verder in aanwezigheid van De Kok. De Kok heeft de moord op Kelly Balmaakers uit Made al in februari bekend. Balmaakers werd op 14 januari van dit jaar in een Tilburgse hotelkamer door het hoofd geschoten.

Moord Kelly: open vragen door zwijgen Marco de Kok door Geert Nijland.  vrijdag 16 oktober 2009  Bron de Stem

BREDA - De spanning in de rechtszaal is te snijden als de deur opengaat voor de binnenkomst van Marco de Kok. De hele maandagochtend heeft de bekennende verdachte van de moord op Kelly Balmaakers (22) uit Made op zich laten wachten. En nu weer duurt het tergend lang voordat de man zich laat zien. In een blauwe overall komt hij dan eindelijk binnen. Zichtbaar op van de zenuwen. 

De hulpverleningsoverall heeft hij op last van rechtbankvoorzitter H. Alferink aan moeten doen om de verbanden om zijn armen aan het zicht te ontnemen. Vanochtend vroeg probeerde De Kok zich hoogstwaarschijnlijk van het leven te beroven in een wanhopige poging om aan de rechtszaak te ontkomen. Maar meer dan wat oppervlakkige verwondingen zou dat niet hebben opgeleverd.

Over het voorval wordt tijdens de zitting niet meer gesproken. De 'verdachte' zelf doet er ook het zwijgen toe. Volgens zijn advocaat mr. Jan Sneep vooral 'omdat hij het geestelijk niet aan kan'. 

De Kok heeft de moord op Kelly direct na zijn aanhouding in februari al bekend. Wat hij tegenspreekt, is de lezing van officier van justitie mr. Koert van Damme over zijn betrokkenheid bij een schietincident in Marseille op 29 juni vorig jaar. De Kok zou als een wildeman op mensen geschoten hebben, nadat hij vlak daarvoor in een snackbar was beroofd van duizend euro. Eén Fransman raakte daarbij gewond. Justitie acht De Kok onder meer schuldig aan poging tot moord op deze man, omdat er gericht zou zijn geschoten.

Maar in de mudvolle rechtszaal is niemand echt geïnteresseerd in dit verhaal. Alle aanwezigen hopen op een antwoord op de grote vraag waarom De Kok op 14 januari Kelly Balmaakers vermoordde in een Tilburgse hotelkamer. Hij schoot haar in het hoofd. Een urenlange ruzie was aan dit fatale moment voorafgegaan. Daarbij vielen rake klappen waarbij Kelly mogelijk een boedneus heeft opgelopen. Scheldend liep Kelly daarop naar de badkamer waar zij seconden later door De Kok werd doodgeschoten. Zij viel voorover in de badkuip. De Kok hield zijn pistool op enkele centimeters afstand van haar slaap en haalde vervolgens de trekker over. "Ik weet niet waarom. Er is geen waarom. Het wapen lag daar gewoon", zegt De Kok in zijn laatste woord.

Hij besefte naar eigen zeggen niet dat hij het wapen pakte, maar in de meters die hij naar de badkamer overbrugde, laadde hij het pistool wel door. De officier van justitie is daarom van mening dat De Kok met voorbedachte rade heeft gehandeld. Opmerkelijk is dat de rechter tijdens het laatste woord van de verdachte niet doorvraagt. Mogelijk kan het zwijgen doorbroken worden. Waarom niet gevraagd naar de reden van de ruzie? Wilde Kelly een einde aan de relatie maken? Een relatie die volgens raadsman Sneep heftig was. Wilde De Kok Kelly vergeefs betrekken bij een misdaad? Bij de politie verklaarde De Kok immers dat hij van plan was een bank te beroven in Baarle-Hertog. Ook staat vast dat De Kok handelde in wapens. Wat wist Kelly daarvan? Allemaal vragen die onbeantwoord blijven.

Voor de nabestaanden van Kelly moet dit onverteerbaar zijn. Haar moeder legt tijdens de zitting een verklaring af en kijkt daarbij moedig in de richting van De Kok. "Dit is een nachtmerrie die wij nooit meer te boven komen. Onze dochter komt nooit meer thuis", zegt ze bewogen.

De Kok zegt tegen de rechter te hopen op een langdurige straf. Een straf die voor de nabestaanden van Kelly acceptabel is.

Naast de de moord en de schietpartij in Marseille moet De Kok zich ook verantwoorden voor de diefstal van 50.000 euro bij zijn voormalige werkgever Kasinet aan de Ginnekenweg in Breda. Daar bracht Kelly, die aan de overkant eetzaak De Kom-Eet exploiteerde, regelmatig broodjes en leerde zij haar moordenaar kennen.

De uitspraak is op 26 oktober. Geheime liefde gedood op hotelkamerdoor door Fred Soeteman in telegraaf BREDA - Ze hadden die avond nog als een verliefd stel in het restaurant aan tafel gezeten, maar ’s nachts schoot crimineel Marco de K. (41) zijn aantrekkelijke Kelly (22) in een badkamer van het Tilburgse hotel Mercure een kogel door het hoofd. Levenslange gevangenisstraf was gisteren de eis van officier van justitie mr. Koert van Damme bij de rechtbank in Breda. De K. heeft minachting voor andermans leven laten zien zoals die zelden wordt vertoond, wat onderstreept wordt doordat hij een half jaar tevoren, in juni 2008 in Marseille, „als een dolle stier had lopen schieten” bij een cafetaria, nadat een zakkenroller er vandoor was gegaan met duizend dollar van hem. De strafzaak tegen Marco de K. kon pas na uren vertraging beginnen, omdat de verdachte zich ’s morgens vroeg in het huis van bewaring in Dordrecht met een mes in zijn beide armen had gekerfd. Hij had geen slagaders geraakt, maar moest wel voor behandeling naar het ziekenhuis voordat hij, tegen zijn zin, alsnog naar de rechtszaal kon worden overgebracht. Eerder heeft hij verteld dat hij met zijn geheime geliefde Kelly Balmaakers, na het etentje, in hun Tilburgse hotelkamer slaande ruzie had gekregen; zo hevig dat andere hotelgasten zich beklaagden over overlast. Hij smeet uit nijd een van haar laarzen het raam uit en gaf te kennen dat ze maar beter kon „oprotten”. Het liep volledig uit de hand. Weer werd over en weer geslagen, geschopt en gebeten. „Rot maar op naar je dikke wijf en je k..kinderen!” zou Kelly hem hebben toegesnauwd terwijl ze naar de badkamer liep, kennelijk om haar bloedneus te stelpen. En Marco pakte de Smith & Wesson die op het bureautje lag. Hij laadde het wapen door en stapte naar de badkamer. Kelly zat daar volgens hem op haar knieën en hing voorover over de rand van de badkuip. Hij schoot onmiddellijk. Voor de nabestaanden van Kelly die het proces bijwoonden, onder wie haar moeder, was het afschuwelijk te moeten aanhoren dat Marco de K. heeft verklaard dat hij die dag met het pistool en ook nog een ingekort dubbelloops jachtgeweer naar het beoogd liefdesnestje was gekomen, „omdat ze met mij wilde meedoen aan een overval op een bank in Baarle Hertog”. Ze kenden elkaar zo’n twee jaar. Het vrolijke, als lief en aardig beschreven, meisje dat broodjes bracht vanuit de cafetaria die zij dreef met haar toenmalige vriend, was gevallen voor de in de wapenhandel afgegleden vader van drie dochters, die haar met verve het hof had gemaakt. Hij overlaadde haar met cadeaus maar was ook erg jaloers. Waarom hij in die nacht van 14 januari tot moord was gekomen kan of wil hij niet uitleggen. „Dat wapen lag daar gewoon. Voor ik het wist, had ik het in mijn hand, dat rotding. Kelly lag vloekend over de rand van het bad. Ze begon wéér van: „Ga toch terug naar je vette wijf… Verder kwam ze niet. Toen had ik het al gedaan.” Onderzoekers schetsen De K. als iemand met een uitgesproken antisociale levensstijl, op zoek naar spanning, met nauwelijks functionerend geweten, en met kenmerken van psychopathie. Hij is volledig toerekeningsvatbaar. Voor tbs is hij niet geschikt. Uit een oogpunt van maximale beveiliging van de samenleving rest voor hem alleen levenslang, concludeerde de officier van justitie. De K. bleef stil in de rechtszaal. Tot hij uitbracht: „Ik hoop dat de straf zo hoog is dat haar familie ermee kan leven.” De officier bediende hem op zijn wenken. „Onze Kellebel”, zo begon Kelly’s moeder haar aangrijpende slachtofferverklaring, waarin ze haar dochter omschreef als naïef en vol vertrouwen: „Ze wilde nooit kwaad in mensen zien, ook niet als ik waarschuwde.” De moeder vermeldde hoe ze die avond nog een telefoontje van Kelly had gehad: ’Ma, maak je geen zorgen. Alles is goed, ik ben om half twee thuis’. „Hoe bang ben ik geworden, dat ik zó kan haten…” zei de moeder tenslotte. Uitspraak: 26 oktober.

Levenslang voor Marco de Kok door León Krijnen en Adri Buijs. maandag 26 oktober 2009 Bron De Stem

BREDA - Marco de Kok is maandagmiddag tot levenslang veroordeeld voor de moord op Kelly Balmaakers. De Kok, die, toen hij de rechter het levenslang hoorde uitspreken zijn duim opstak, kondigde daarna onmiddellijk aan niet in hoger beroep te zullen gaan. Zijn gezicht naar de familie van de door hem vermoorde Kelly Balmakers wendend zei hij: "Die mensen zie me hier nooit meer terug". Zijn advocaat, Jan Sneep, zei na afloop dat hij nog met zijn cliënt over diens beslissing zou spreken. "Ik zie zeker mogelijkheden om in hoger geroep te gaan", aldus Mr. Sneep, "maar het is mijn cliënt die die knoop binnen veertien dagen door moet hakken". De advocaat zei de straf opvallend hoog te vinden: "tussen de 12 en 20 jaar was meer gepast geweest".

De 41-jarige De Kok heeft zijn 22-jarige vriendin Kelly Balmakers uit Made op 14 januari van dit jaar na een ruzie op een kamer in het Mercure Hotel in Tilburg met een schot in het hoofd om het leven gebracht.
De Kok vluchtte daarna naar Duitsland, waar hij twee weken later in een hotel in Mönchengladbach werd gearresteerd.
Op 25 februari kwam hij tot een bekentenis, waarna de officier van justitie van de Bredase rechtbank op 12 oktober levenslang eiste tegen hem eiste. Die eis werd vanmiddag door de rechter gehonoreerd.

Uit het feit dat De Kok het vuurwapen uit een bureau lade pakte, enkele stappen moest zetten om in de badkamer te komen en het wapen ondertussen doorlaadde, leidt de rechtbank af dat “hij voldoende gelegenheid had om over de betekenis en de gevolgen van het feit na te denken”. Zij concludeert daarbij dat er geen sprake is van een hevige gemoedsopwelling maar van voorbedachte rade en acht daarmee moord bewezen.

Volgens de rechtbank balanceerde De Kok voor zijn daad al enige tijd op het randje van het toelaatbare en ging er zelfs soms flink overheen. Daarmee sleurde hij Kelly, die hij leerde kennen in een Bredase snackbar en waarmee hij al langere tijd een relatie had, mee. Familie en vrienden verklaarden achteraf dat Kelly sinds zij een relatie met De Kok had sterk in haar nadeel was veranderd.

Ook de diefstal van 50.000 euro van zijn werkgever Kasinet aan de Ginnekenweg in Breda acht de rechtbank bewezen evenals de poging tot moord en 3 maal poging tot doodslag op 28 juni in Marseille. Omdat hij destijds het vermoeden had dat hij in een plaatselijke snackbar van 1000 euro bestolen was schoot hij op vier aanwezigen van de Franse eettent. De eigenaar werd daarbij in zijn been geschoten.

De rechtbank neemt de conclusies van gedragsdeskundigen over waarin wordt gesteld dat gezien zijn persoonlijkheidproblematiek en zijn demotivatie om van gedrag te veranderen de man nauwelijks behandelaar en de kans op herhaling zeer groot is. TBS is hiervoor niet geschikt en bovendien ontstaat daarbij de kans de man op enig moment toch weer in de samenleving komt, aldus de rechtbank.

“Levenslang is definitief, maar alleen levenslang past hier als antwoord voor het grote verdriet dat U velen heeft bezorgd”. “U heeft uw recht verspeeld om uw vrijheid te herkrijgen”, aldus de rechtbank in haar slotzin.

Voor het jaar 2000 kregen in Nederland in totaal dertien personen levenslang opgelegd door de rechtbank. Na 2000 waren dat er tot maandagmiddag al vijfentwintig. In Brabant zijn na de eeuwwisseling vijf zaken in een veroordeling tot levenslange gevangenisstraf geëindigd. Voor zover bekend was het gisteren de eerste keer dat de rechtbank in Breda levenslang oplegde.

In Nederland betekent levenslang letterlijk voor de duur van iemands leven. Deze vorm van levenslang werd in 1878 in Nederland ingevoerd na het afschaffen van de doodstraf in 1870. Wel kan een veroordeelde na twintig jaar gratie aanvragen.

Op de website rechtspraak.nl wordt het als volgt uitgelegd: "Iemand kan levenslang krijgen als hij een moord of meerdere moorden heeft gepleegd. Ook aan iemand die wordt verdacht van het plegen van terroristische aanslagen of het leiding geven aan een terroristische organisatie kan de rechter levenslang opleggen. Daarnaast kunnen aanslagen tegen de regering of de koning(in) met levenslang worden bestraft."

 Zie ook http://nl.respectance.com/Kelly_Balmaakers