We hebben 201 gasten online

Strafpleiter Wim Anker, Symbool van hoop

Gepost in Algemene berichten

Wim Anker is de specialist op het gebied van levenslange gevangenisstraf Volgend jaar kan hij een jubileum vieren want dan verzamelt hij precies 25 jaar alles over levenslang.
Wie informatie zoekt over levenslange gevangenisstraf wordt doorverwezen naar `de database' van Wim Anker.
,Toen ik dat voor het eerst hoorde, moest ik erg lachen. Mijn tweelingbroer en ik hebben niet eens een
computer!"
Wim Anker is uitgegroeid tot de stem van de levenslang gestraften..
Het anker is niet voor niets het symbool van hoop, zegt hij zelf.
Hij begon met het verzamelen van informatie tijdens een van zijn eerste zaken waarin levenslang werd geëist, voor de ontvoering van en moord op Digna van der Roest in Groningen begin jaren `80 Het ' 9-jarige meisje was van haar fiets getrokken en een jaar lang werd naar haar gezocht Ze bleek vreselijk te zijn misbruikt. „Door. de gruwelijkheid van de zaak en alle media-aandacht hield ik rekening met levenslang op. Volkert van der G. de zwaarste eis mogelijk. Er bleek niets bekend te zijn over levenslang, waardoor ik zelf alle informatie bijeen moest zoeken."

Levenslang werd in het verleden vrijwel alleen opgelegd bij een meervoudige moord „Bij enkelvoudige moord en als de verdachte geen strafblad heeft, volgt in de regel geen levenslang. Zo kreeg de moordenaar van Pim Fortuyn een celstraf van 18 jaar. Ferdi E., de ontvoerder en moordenaar van Gerrit kreeg een straf van 20 jaar en tbs. Als er wel levenslang

wordt opgelegd bij een enkelvoudige moord, is er sprake van meerdere ernstige feiten of heeft de betrokkene een lang strafblad. Mohammed B. had behalve de moord op Theo van Gogh ook op diverse agenten geschoten, dat leverde levenslang op. Volkert van der G. kreeg geen levenslang maar 18 jaar omdat het `alleen' ging om de moord op Pim Fortuyn."
De veroordeling van Julien C. vindt hij `op het randje'. Deze 24-jarige man vermoordde de 8-jarige Jesse op school.; Waarschijnlijk speelt een rol dat de man totaal geen zicht geeft op zijn motief en geen enkele vorm van berouw toont."
De Hoge Raad heeft recentelijk beslist dat deze zaak opnieuw moet worden behandeld door een ander
gerechtshof.