We hebben 449 gasten online

Koningin verleent na 23 jaar gratie aan levenslang veroordeelde

Gepost in Algemene berichten

Koningin verleent na 23 jaar weer gratie

6 juli 2009

Een 50-jarige man uit Voorne-Putten die een levenslange gevangenisstraf uitzat, heeft gratie gekregen. Hij is vrijgelaten, omdat hij terminaal ziek is.

Het is voor het eerst sinds 1986 dat in Nederland gratie is verleend bij het opleggen van levenslang. Destijds kwam de seriemoordenaar Hans van Zon op vrije voeten.

De man uit Voorne Putten zat vast voor een dubbele moord in de Duitse stad Frankfurt in 1992. Hij zou twee mannen hebben doodgeschoten bij een eetcafé. De Duitse rechter legde hem levenslang op. Die straf werd door Nederland overgenomen, toen hij in 1998 naar een gevangenis in ons land verhuisde.

Koningin Beatrix zet persoonlijk handtekening onder vrijlating

Gratie wordt verleend bij Koninklijk Besluit. Koningin Beatrix zet persoonlijk haar handtekening onder de vrijlating. In deze zaak is dat op 29 juni gebeurd.

Advocate Judith Serrarens had al eerder in kort geding gevraagd om haar cliënt vrij te laten, op medische gronden. Dat werd afgewezen. De advocate vindt het ver gaan dat gratie nu alsnog wordt verleend, enkel om de laatste weken stervend bij de familie door te brengen. "Mijn cliënt heeft er gemengde gevolens bij. Hij is blij dat hij nu bij zijn vrouw en kinderen is, maar het heeft erg lang geduurd voor deze beslissing is genomen. De gevangenhouding diende al geruime tijd geen enkel doel meer".

De vrijlating komt op een moment dat het opleggen van levenslange gevangenisstraffen in Nederland ter discussie staat. De Hoge Raad oordeelde onlangs, op 16 juni, dat levenslang niet in strijd is met de mensenrechten zoals die zijn vastgelegd in een Europees verdrag. Wel tekende de hoogste rechtsinstantie aan dat er enig perspectief moet zijn op vrijlating.

'Levenslang gestraften aan hun lot overgelaten'

Volgens sommige advocaten is dat perspectief er niet en is de mogelijkheid op gratie in Nederland een dode letter. In de Rotterdamse zaak-Inn & Out, waarbij drie verdachten levenslang hebben gekregen voor een drievoudige moord, hebben de advocaten betoogd dat het hier een inhumane straf betreft. Zij wijzen erop dat in vrijwel alle Europese landen na verloop van tijd wordt bekeken of de levenslange straf nog wel zinvol is bij een veroordeelde. In Nederland gebeurt dat niet. "Levenslang gestraften worden volledig aan hun lot overgelaten", aldus de advocaten. Zij hebben nader onderzoek gevraagd naar het gratiebeleid in Nederland.

Eén van de advocaten, mr. Julius von Boné, zegt dat ook het huidige geval van gratie van de man uit Voorne-Putten hem niet op andere gedachten brengt. "De Hoge Raad zegt duidelijk dat een gestrafte de hoop moet kunnen houden dat hij ooit weer vrijkomt. Ik kan mij niet voorstellen dat de Raad het een hoopvolle gedachte vindt dat je naar huis mag enkel en alleen om te sterven".

Het gerechtshof in Den Haag maakt op 17 juli bekend of zij nader onderzoek wenst naar de levenslange straffen in Nederland, of dat zij direct uitspraak kan doen tegen de drie verdachten.

bron RTV Rijnmond

Gratie voor doodzieke levenslang gestrafte

ANP
Gepubliceerd op 07 juli 2009 09:32, bijgewerkt op 7 juli 2009 12:07

DEN HAAG -

Een man die een levenslange gevangenisstraf uitzit, heeft gratie gekregen omdat hij ongeneeslijk ziek is. Na een advies van de rechtbank en het Openbaar Ministerie heeft minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie daarover een besluit genomen. Koningin Beatrix heeft het gratieverzoek formeel ondertekend, zoals zij met elke wet doet.

Een woordvoerder van het ministerie van Justitie heeft dinsdag een bericht daarover van RTV Rijnmond bevestigd. Hij kan verder niet ingaan op de individuele situatie.

Volgens ingewijden gaat het om een man die in Duitsland is veroordeeld voor een dubbele moord in 1992. Daarvoor kreeg hij levenslange celstraf opgelegd. Vanaf 1998 mocht hij zijn straf verder in Nederland uitzitten. Volgens RTV Rijnmond gaat het om een man van 50 uit Voorne-Putten.

Kanker

De man heeft nog maar kort te leven. Hij kreeg in april te horen dat hij nog drie maanden had, aldus zijn advocaat Judith Serrarens dinsdag. ‘Dus je moet aannemen dat het op z'n einde loopt.’ De man heeft kanker in een vergevorderd stadium.

De 50-jarige cliënt van Serrarens is een week geleden op vrije voeten gekomen. Hij werd in Duitsland veroordeeld tot levenslang wegens een dubbele moord in Frankfurt in 1992 en wilde later de rest van zijn straf in Nederland uitzitten.

In maart vroeg de advocaat in een kort geding al om vrijlating, maar dat werd afgewezen. ‘Ik hoop dat er in de toekomst iets soepeler mee wordt omgegaan. De gratie had ook net te laat kunnen komen. De Staat zou best wat royaler kunnen zijn. Zeker als het gaat om iemand die al zeventien jaar heeft gezeten.’

Roofmoorden

De laatste aan wie gratie werd verleend, in 1986, was wijlen Hans van Z.. Hij kreeg in 1969 levenslang wegens drie roofmoorden.

Volgens de woordvoerder van Justitie komt het in de praktijk overigens bijna niet voor dat een levenslang gestrafte, die dus echt zijn leven lang vastzit, in de cel sterft. Als zij terminaal zijn, komen ze vrij. In Nederland zijn ongeveer dertig mensen die een levenslange straf uitzitten, aldus de woordvoerder.

Jaarlijks worden een paar duizend gratieverzoeken ingediend waarvan pakweg een kwart wordt gehonoreerd. Dat bijkt uit cijfers van Justitie. De meest recente cijfers zijn van 2007. In dat jaar dienden 2852 gedetineerden een verzoek om gratie in bij Justitie, waarvan 792 werden gehonoreerd, zei een woordvoerder van het ministerie dinsdag. Inwilliging gebeurt alleen als de betrokkene goede redenen heeft.

Werkstraf

Gratie is niet alleen een invrijheidsstelling. Meestal gaat het om een deel aan het einde van de cel- of taakstraf, dat wordt omgezet in een werkstraf of een boete. De betrokkene heeft bijvoorbeeld uitzicht op een baan of moet voor zijn gezin zorgen.

Het vaakst wordt gratie verleend aan gedetineerden die zich schuldig hebben gemaakt aan diefstal, drugsdelicten, valsheid in geschrifte of onverzekerd rondrijden. Voordat de minister van Justitie een besluit neemt over een gratieverzoek, worden de rechtbank en het Openbaar Ministerie geraadpleegd.

url: http://www.volkskrant.nl/binnenland/article1255006.ece/Gratie_voor_doodzieke_levenslang_gestrafte