We hebben 373 gasten online

Hoofdstuk 12: Benny Sopacua levenslang voor geweldpleging en moord op 28-jarige hoofdagente Allegonda Gremmer

Gepost in Boek: De praktijk van de levenslange gevangenisstraf in Nederland

De 28-jarige Rotterdamse hoofdagente Allegonda Gremmer werd in oktober 1997 doodgeschoten in een Haagse woning aan de Onyxhorst .

Allegonda Gremmer (28), was lid van het Arrestatieteam dat 28 oktober 1997 de Almelose Molukker Bennie Sopacua (toen 42) wilde aanhouden, op verzoek van de Twentse politie.

S. werd, samen met drie andere mannen, gezocht voor de mishandeling van een 47-jarige timmerman en zijn 43-jarige vrouw in het Twentse dorp Beckum. Het Rotterdamse arrestatieteam kreeg van de regionale politie opdracht S. te arresteren.

De mishandeling van het Beckumse echtpaar - de timmerman overleed later in het ziekenhuis - stond echter niet op de dagvaarding van S. De Twentse politie had niet voldoende bewijs om de verdachten te vervolgen. Zij hadden alle vier een alibi.

Volgens de Twentse politie berustte de mishandeling van het echtpaar op een vergissing. De vier verdachten, uitsmijters bij een seksclub in Enschede, hadden het waarschijnlijk gemunt op de voormalige manager van de seksclub, die er met dertigduizend gulden vandoor was gegaan. Hij woonde in dezelfde straat als het echtpaar, en was eerder al mishandeld en bedreigd met de dood.

Het onderzoek naar de mishandeling van het Beckumse echtpaar gaf de politie een onthullende kijk in de Twentse sekswereld. Verschillende uitsmijters zijn inmiddels aangehouden voor geweldpleging, ontvoering en bedreiging. Een week eerder eiste de Almelose rechtbank tegen een 32-jarige inwoner van Moordrecht acht jaar gevangenisstraf, wegens ontvoering en pogingen tot doodslag. Bij Bennie S. stonden deze delicten ook op de dagvaarding. De moord op Gremmer stond echter bovenaan. Volgens S. is de dood van de hoofdagente een ongeluk geweest. Toen zijn voordeur  's ochtends om zes uur door het arrestatieteam werd geramd, greep hij in paniek naar het pistool dat onder zijn bed lag en rende de overloop op. Wat er verder is gebeurd kan hij zich niet goed herinneren. 'Vermoedelijk viel ik van de trap, en ging toen mijn pistool af', legde hij uit aan de rechtbank.

De officier van justitie zette nogal wat vraagtekens bij deze verklaring. 'U wist dat de politie naar u op zoek was. Heeft u bij het horen van het lawaai daar niet aan gedacht?' S. antwoordde ontkennend. 'Ik dacht aan oorlog of een aardbeving.' Dat hij een geladen pistool onder zijn bed had liggen, vond S. niet vreemd. 'Ik heb het daar tijdens de verhuizing neergelegd, omdat ik op dat moment geen betere plaats wist.'

S. had zich die vroege ochtend schietklaar bovenaan de trap in de woning opgesteld, "als een roofdier dat zijn prooi opwachtte", aldus hoofdofficier van justitie B. Hendriks. "Allegonda Gremmer had geen schijn van kans."

Het was aan de professionaliteit van de Rotterdamse agente te danken dat S. levend het pand had verlaten, beklemtoonde de hoofdofficier. "Hoewel zij voelde dat ze geraakt was, schoot ze niet terug."

De verklaringen van de dader over de fatale schietpartij zijn tegenstrijdig. Aanvankelijk vertelde hij onmiddellijk te hebben geschoten, omdat hij vermoedde dat er werd ingebroken. Ter zitting zei hij het schot per ongeluk te hebben gelost..

Hij had zijn pistool die nacht schietklaar onder zijn kussen liggen. De Almeloër wachtte op de eerste verdieping Gremmer op en schoot haar neer toen ze de trap op kwam. Na het schot gooide de verdachte zijn vuurwapen weg en werd hij ingerekend. Gremmer overleed ter plaatse aan de halswond. Het was de eerste keer dat een lid van een arrestatieteam tijdens een actie werd doodgeschoten. Omdat het niet lukte de deur te forceren, was Gremmer door een ingeslagen raam naar binnen gegaan. De verrassingstactiek werkte daarom niet.

Volgens advocaat F. Berg zijn wapens een hobby van zijn cliënt. 'Hij heeft zelfs zijn zoon Brownie vernoemd naar zijn favoriete pistool, de Browning.' Berg benadrukte dat er geen bewijs was dat S. eerder met het pistool had geschoten.

Bennie S. is al in 1985 tot tien jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens doodslag op een geldloper. Met het oog hierop eiste de officier van justitie een levenslange gevangenisstraf.

Op 28 oktober 1997 hield de politie vier verdachten aan, allen uitsmijter bij sekshuizen in Enschede. Het ging behalve om hoofdverdachte S. om B.S (28), M.B. (32), en R.H. (40), allen afkomstig uit Moordrecht. De officier eiste dinsdag tegen B.S. en R.H. vier jaar gevangenisstraf. De vierde verdachte hoorde voor zijn aandeel vorige week al acht jaar cel vorderen. De verdachten zouden zich van februari 1996 tot augustus 1997 hebben schuldig gemaakt aan zware mishandelingen, bedreigingen, verboden wapenbezit, vrijheidsberovingen en pogingen tot doodslag.

De samenleving moet maximaal tegen de 42-jarige uitsmijter Bennie S. worden beschermd, vond de Almelose rechter G. Stoové. Hij veroordeelde S. tot een levenslange gevangenisstraf, onder meer voor de moord op hoofdagente A. Gremmer. Volgens Stoové is S. 'van elk normbesef ontbloot' en heeft hij geen enkel respect voor menselijk leven.

Ook het gerechtshof in Arnhem veroordeelde Bennie S. in juli 1998 conform de eis van het OM tot levenslang.

Op 25 januari 2000 verwierp de Hoge Raad[1] het cassatieverzoek van Bennie S.


[1] Hoge Raad LJN AA4574 25-01-2000

Geraadpleegde Bronnen:

Cassatie Hoge Raad 25 januari 2000 http://www.blikopdewereld.nl/rechters%20en%20deskundigen/cassatie_hoge_raad_bennie_s.htm

NRC 4 februari 1998 Levenslang geëist voor moord op agente Gremmer

NRC 18 februari 1998 'Roofdier wachtte op prooi'; Levenslang voor moord op hoofdagente

Volkskrant 4 februari 1998 (pagina 7 Justitie eist levenslang voor moord op agent

Volkskrant, Binnenland, 18 februari 1998 (pagina 7) : Rechter bestraft moord op agente met levenslang

 Zie verder Hoofdstuk 13: Levenslang Juan N.