We hebben 291 gasten online

Hoofdstuk 13: Levenslang Juan N.

Gepost in Boek: De praktijk van de levenslange gevangenisstraf in Nederland

De 58 jarige Juan N. uit Spanje schiet op 20 juni 1997 zijn ex-vrouw Maja Goeijers dood, met een dubbelloops geweer,  in haar woning en kapsalon in Gilze-Rijen. Tijdens de schietpartij raakte ook een aanwezige klant ernstig gewond aan haar hand.

De 54-jarige vrouw was in 1983 na een huwelijk van zeventien jaar van de verdachte gescheiden. De man zou zijn ex-vrouw sinds 1992 met moord en verkrachting hebben bedreigd. Op 20 juni dit jaar ging hij met een dubbelloops jachtgeweer met afgezaagde loop, verstopt in een paraplu, de kapperszaak van zijn ex-vrouw binnen en schoot haar door het hoofd.

Officier van justitie mr. F.M. le Cocq d'Armandville-Begheyn had levenslang geëist, onder andere omdat de man niet wilde meewerken aan een psychologisch onderzoek bij het justitieel onderzoekscentrum Pieter Baan. Le Cocq wees al eerder, bij de behandeling van de zaak voor de Bredase rechtbank op, dat de Bredanaar al in de periode van de echtscheiding zijn vrouw had gedreigd haar te vermoorden. Uit aangiften van het latere slachtoffer bleek dat hij haar de jaren daarna vele keren telefonisch heeft bedreigd. Dat ging door toen hij een celstraf van acht jaar uitzat omdat hij in oktober 1991 zijn broer in Spanje tijdens een ruzie had doodgeschoten.

Na aftrek van de reguliere strafkorting was hij in februari vrijgekomen. Vervolgens sprak hij, volgens verklaringen van getuigen, op zijn werk over de aankoop van een jachtgeweer en zei hij dat hij zijn ex ging vermoorden. Hij kocht het geweer op 14 juni 1997 in Antwerpen. Op 20 juni reed hij naar Rijen waar hij zijn ex-vrouw doodschoot. Daarna reed hij naar Spanje om zijn vriendin en hun zoon te bezoeken. Na ruim een week keerde hij terug naar Nederland waar hij zich bij de politie aangaf. Op 29 juni werd hij in Leeuwarden ingesloten.

Mr. F.W. van Baarle, de advocaat van de Bredanaar, had de rechtbank gevraagd zijn cliënt te veroordelen voor doodslag. Hij achtte de moord en de jarenlange bedreigingen niet bewezen. Volgens de advocaat wilde de Bredanaar zijn ex niet doden, omdat hij daarmee de drie ton verspeelde die hem zouden toekomen. De rechtbank acht opzet wel bewezen.

De rechtbank in Breda veroordeelde Juan N. uiteindelijk tot levenslange gevangenisstraf wegens moord op zijn ex-echtgenote en poging tot doodslag op een andere vrouw.

Het Gerechtshof Den Bosch veroordeelde hem eveneens tot levenslange gevangenisstraf op 18 november 1998, nadat de procureur generaal ook levenslang had geëist. Juan N. stemde pas na de veroordeling door de Bredase rechtbank  in met een onderzoek naar zijn geestesvermogens. Daaruit bleek dat hij verminderd toerekeningsvatbaar was op het tijdstip van de moord. Procureur Generaal mr. P. Bender wilde evenwel geen tbs met dwangverpleging eisen in combinatie met een lage straf, hoewel de raadsheer van Juan N. mr. F van Baarle dit op grond  van het deskundigenadvies had voorgesteld.

Gebruikte bronnen:

Anker en Anker Overzicht levenslang gestraften in Nederland tot 11 december 2008.

NRC 31 december 1997 Levenslang voor moord op ex-echtgenote

Zie verder Hoofdstuk 14: Jan Stoffers (het monster van Assen).