We hebben 197 gasten online

Hoofdstuk 16 De zogenaamde Playstationmoorden Ugur U. en Edwin Z. krijgen levenslang

Gepost in Boek: De praktijk van de levenslange gevangenisstraf in Nederland

Op vrijdag 23 november 2001 kwam er bij de politie in Dordrecht een melding binnen van een schietpartij in een woning aan de Giessenstraat in Dordrecht. Een 16-jarig meisje, haar even oude vriendje en de moeder waren in hun woning aangetroffen, liggend op hun buik, de handen op de rug vastgebonden, een tape op de mond. Ze waren met een schot in het hoofd om het leven gebracht[1].

Al snel werd duidelijk dat de verdachten op geld waren uitgeweest. Belangrijk hierin was de verklaring van de 35-jarige stiefvader Guus de Wit, de hoofdbewoner van het huis. Hij had naast zijn reguliere baan een illegale handel in computerpelletjes. Een van de overvallers, die zich uitgaf onder de naam Michael, had vaker software bij hem gekocht. De dag voor de overval had hij opgebeld voor een afspraak op de dag er na. Volgens de stiefvader belde hij de bewuste vrijdag aan en nadat de stiefvader de deur had geopend, werd hij door Michael en de twee overvallers in de keuken neergelegd, vastgebonden en gekneveld[2].

De mannen doorzochten de rest van de woning waarbij ze de 11-jarige dochter van de moeder ongemoeid lieten. Zij zou de eerste zijn die uiteindelijk het gruwelijk tafereel als eerste zou zien. Linda en haar vriend Ismael moesten in de gang op de grond gaan liggen, aan de polsen vastgebonden en hun mond afgeplakt, met een krant over hun hoofd.  Moeder Wilma werd in haar slaapkamer overmeesterd, waar ze ziek in bed lag. De stiefvader hoorde, nadat twee verdachten de woning hadden verlaten, twee schoten. De stiefvader slaagde erin zich te bevrijden en vluchtte via de voordeur de woning uit, waarop hij een derde schot hoorde. Kort daarna hoorde hij een auto vertrekken, en dacht dat de daders weg waren, maar stond ineens oog in oog met een van de overvallers, die hem gelukkig niet herkende. De stiefvader alarmeerde buurtbewoners en werd 112 gebeld[3].

Bij aankomst van de politie bleek de 39 jarige Wilma van Griensven, haar 16 jarige dochter Linda van Helden en het 16 jarige vriendje van de dochter, Ismaël Yilmaz, koelbloedig te zijn omgebracht. De buit bestond uit was sieraden, geldsom van 700 gulden en een spelcomputer[4].

De verdachten konden na enkele dagen achterhaald worden via een uitdraai van gsm -gesprekken. Rutger M.(19 jaar) en Edwin Z. hadden een dag tevoren een 'verkennend' bezoekje gebracht aan het gezin. Ze kochten voor de vorm enkele cd's met illegale spelletjes. Een dag later, vrijdag 23 november, kwamen ze s' avonds om 23:00 uur terug, toen met z'n drieën. Ruim een kwartier later lagen drie mensen dood in huis, met een kogel in het hoofd.

De drie verdachten bleven elkaar de zwarte piet toespelen. Ze gaven alle drie toe, dat ze in de bovenwoning aan de Giessenstraat in Dordrecht waren geweest, maar over het genadeloos liquideren van de vastgebonden slachtoffers wezen ze met de beschuldigde vinger naar elkaar.

Officier van Justitie Mirjam Mol was in de loop van het langdurige onderzoek komen vast te staan, dat Ugur U. de dodelijke schoten gelost moet hebben. Als belangrijkste bewijs geldt dat hij als laatste het huis heeft verlaten. Maar tijdens de rechtszaak werd bekend, dat aan de zool van U's sportschoen een beetje bloed van een van de slachtoffers kleefde. Daarnaast had hij nog een kleine schoenzoolafdruk (met bloed) achtergelaten op een dekbed[5].

De officier van Justitie ging  uit van voorbedachte rade. Dat baseerde ze op het feit dat de verdachten bivakmutsen, die de daders hadden gekocht, in de auto hadden laten liggen en uit de verklaring van de stiefvader die twee van de drie daders had horen zeggen dat er volgens hen niets anders opzat dan de bewoners af te schieten, omdat ze herkend waren. Zij eiste twee maal levenslang en voor de jongste dader Rutger M 20 jaar en tbs met dwangverpleging. De rechtbank van Dordrecht veroordeelde uiteindelijk alle drie de daders voor gekwalificeerde doodslag tot een levenslange gevangenisstraf. Het hoger beroep dat diende voor het gerechtshof in Den Haag veroordeelde Ugur U. en Edwin Z. tot levenslange gevangenisstraf en Rutger M tot twintig jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging.

Het ingestelde cassatieverzoek werd door de Hoge Raad op 7 september 2004 ongegrond verklaard waardoor de uitspraak van het Hof te den Haag onherroepelijk is geworden.


[1] Opportuun juni 2002

[2] Opportuun juni 2002

[3] Opportuun juni 2002

[4] Leistra, Gerlof & Nieuwbeerta, PaulPagina 145

[5] Algemeen Dagblad mei 2001

Gebruikte bronnen:

Leistra, Gerlof & Nieuwbeerta, Paul,: Moord en doodslag in Nederland 1992-2001. Uitgeverij Prometeus 2003. ISBN 9789044601312.

Opportuun, juni 2002 Drievoudige moord Dordrecht.

rechtspraak.nl 07-06-2002 rechtbank Dordrecht AE3832

rechtspraak.nl 07-06-2002 rechtbank Dordrecht AE3830

rechtspraak.nl 28-05-2003 Gerechtshof Den Haag AF9256

rechtspraak.nl 28-05-2003 Gerechtshof Den Bosch AF9267

rechtspraak.nl 07-09-2004 Hoge Raad AP0191

Telegraaf mei 2001 Boogert, Huub: Maximale eisen voor "Playstation' moorden.

http://www.blikopdewereld.nl/Ontwikkeling/rechtspraak/levenslang/levenslang-gestraften/1581-inhoudsopgave-levenslang-ugur-u-en-edwin-z-playstationmoorden

Zie verder Hoofdstuk 17: Beest van Harkstede, Willem van Eyk.