We hebben 135 gasten online

Hoofdstuk 21: Levenslang Mehmet Alkan & Ischa Magaev Moorden Helmond Brandevoort

Gepost in Boek: De praktijk van de levenslange gevangenisstraf in Nederland

Dat de nieuwe wijk Brandevoort in Helmond in het nieuws kwam om dat er een drievoudige moord was gepleegd kwam voor de inwoners als een schok.

 De Helmondse wijk Brandevoort heeft al veel lof over zich heen gehad. Mensen vergapen zich aan de grachtengordel en de fraaie architectuur. Maar dé trekpleister was ineens de Statenlaan 49.

21.1 Drievoudige moord

De politie vond woensdagavond kort voor middernacht de drie slachtoffers in de woning van een van hen, een 30-jarige man die alleen woonde. De twee anderen komen uit Venlo (33) en Oosterhout (28). Volgens buurtbewoners is het drietal doodgeschoten. De politie wil daarover niets kwijt.

Het drama speelde zich af in een woning aan de Statenlaan 49, in de nieuwbouwwijk Brandevoort. Inmiddels beschikt de politie over talloze getuigenverklaringen van omwonenden. Die zeggen onder meer dat ze in de straat een auto hebben zien staan met daarin drie mannen. Andere getuigen hebben kort voordat de lijken zijn ontdekt een auto horen wegrijden[1]

Het drama dat zich de avond ervoor in de woning heeft voltrokken, houdt de straat in een wurggreep. De bewoners zijn geschokt. Het is ook bijna niet te bevatten: op een rustige doordeweekse dag wordt zomaar je buurman in zijn huis en met z'n visite door het hoofd geschoten[2].

De roddels en geruchten op straat worden ieder uur smeuïger en pikanter. De straatbewoners kennen Dehne alleen bij zijn voornaam. De meesten kennen hem van zijn labrador, die hij dagelijks uitliet. Veel meer weten ze niet over hem, veel contact met de buurt was er niet. Ja, hij was vriendelijk en voorkomend. Netjes gekleed en groette beleefd. Reed een Renault Laguna. Heel gewoon allemaal.

Juriaan Dehne woonde sinds twee jaar in de Statenlaan. Hij komt oorspronkelijk uit Eindhoven. Hij heeft in veel cafés in het centrum gewerkt. Hij is dan ook geen onbekende op de Stationsplein en het Stratumseind, waar hij af en toe nog werkte in café Basta.
De eigenaar van café Basta, is fors geschrokken van de moord. Ruim een jaar werkte Dehne als vaste barman bij Basta. Daar hield hij onlangs mee op. Wel stond hij nog af en toe als oproepkracht achter de bar.

In het Eindhovens Dagblad van  28 februari 2003 verwoordt een inwoner van Brandevoort het gebeurde als `Daar gaat de goede naam van Brandevoort´. Er heerst slechts onbegrip over de moord op Juriaan Dehne en zijn twee gasten. 'Jezus, nu ook al in Brandevoort. Vorige week nog in Dierdonk en nu hier. Daar gaat de goede naam', zegt een oudere heer vertwijfeld, nadat hij heeft gehoord wat er zich op de Statenlaan heeft afgespeeld. 'De hoeveelste is dat al dit jaar[3]?'

Dehne's vriendin vond het vreemd dat Juriaan woensdagavond de telefoon niet opnam, hoewel ze hem kort daarvoor nog gesproken had. Ze ging naar hem toe en zag door de open voordeur een lichaam in de gang liggen. De achterbuurman kwam net thuis en trof haar gillend en in paniek op straat aan. Samen gingen ze naar binnen. Het andere slachtoffer werd gevonden op de bank. De derde man bevond zich ook op de begane grond, hij leefde nog. Toen de politie arriveerde was hij overleden. Van de dader, of daders, ontbreekt nog elk spoor en de politie wil in het belang van het onderzoek weinig tot niets kwijt[4].

 Op 1 maart 2003 meldt het Eindhovens Dagblad dat de moorden zeer waarschijnlijk in verband kunnen worden gebracht met drugs. Inmiddels is de identiteit van het tweede slachtoffer ook bekend: de 28-jarige Ricardo Selder uit Oosterhout. Nadere gegevens over de 33-jarige man uit Venlo ontbreken nog. De mannen waren bekenden in de Eindhovense uitgaanswereld, waar ze elkaar ook geregeld ontmoetten. Van de dader(s) ontbreekt nog ieder spoor. Op 2 maart bevestigde de politie dat er een verband was tussen de moorden en het drugscircuit. In een persverklaring wordt echter aangegeven dat de  politie kan binnen deze kring tot nu toe echter geen concrete verbanden leggen, aldus de persverklaring.

Evenmin heeft de politie een helder beeld van de onderlinge relatie tussen de drie slachtoffers en van het motief voor de moorden[5]. De slachtoffers zijn de 30-jarige Juriaan Dehne, de 28-jarige Ricardo Selder uit Oosterhout en een niet met name bekende 33-jarige man uit Venlo. Ze zijn woensdagavond in de woning van Dehne aan de Statenlaan in Brandevoort door kogels om het leven gebracht. Het politieteam dat de moorden onderzoekt bestaat nog altijd uit 25 rechercheurs. Dat zal worden uitgebreid naar 45 rechercheurs.

De politie maakte op 4 maart bekend wie het derde slachtoffer is: de 33-jarige A. Fahti uit Venlo[6]. De man, van Marokkaanse afkomst, was bevriend met de twee andere slachtoffers, Juriaan Dehne uit Helmond en Ricardo Selder uit Oosterhout. Na de vondst van enkele kilo's amfetamine in de woning aan de Statenlaan vermoedt de politie dat de daders in het drugscircuit gezocht moeten worden. De politie heeft nog geen enkele concrete aanwijzing wie de dader zou kunnen zijn van de drievoudige moord in Brandevoort.

De Bossche officieren van justitie R. Lemstra  en G. Robben  en plaatsvervangend afdelingschef G. Verhoeven van Helmond-West lichten de uitkomsten van het onderzoek naar de drievoudige moord in Helmond  op 6 maart 2003 nader toe. Het blijkt dat in de woning aan de Statenlaan 49 een hoeveelheid drugs is aangetroffen met een waarde van ruim een miljoen euro.

Getuigen zagen kort voor de moord een auto met drie mannen in de omgeving van de woning aan de Statenlaan rijden. Dat blijken de drie Eindhovenaren te zijn geweest die zich nu gemeld hebben. In het onderzoek naar de drievoudige moord in Brandevoort heeft de politie de drie Eindhovenaren aangehouden De drie mannen van 21, 25 en 28 jaar zijn in Helmond opgepakt vanwege betrokkenheid bij de handel in verdovende middelen. De politie kwam de mannen op het spoor door verder onderzoek naar de aangetroffen amfetamine in de woning van de vermoorde Juriaan Dehne. Of de mannen ook betrokken zijn bij de liquidatie wordt verder onderzocht. Een woordvoerder geeft aan dat door de recente ontwikkelingen de oplossing van de moordzaak een stuk dichterbij is gekomen.

Uit hun verklaringen wordt duidelijk dat de verdachten uit Duitsland al enkele dagen voor de liquidatie hierheen zijn gekomen om de overdracht van de drugs voor te bereiden. Duidelijk is dat ze in die periode ook al met de slachtoffers hebben gesproken[7].

De overdracht zou plaatsvinden op woensdagavond 26 februari. Het trio uit Duitsland kwam die avond inderdaad naar het huis van Juriaan Dehne om daar de pillen en grondstoffen, zo lijkt het nu, in ontvangst te nemen. Of de fatale problemen op dat moment ontstonden, of dat ze er al eerder waren, is nog onduidelijk.

De slachtoffers van de Brandevoort-moorden blijken 'kleine jongens' te zijn in het drugscircuit[8] Een grotere drugsdeal zou ze nu fataal geworden kunnen zijn. Van Dehne is bekend dat hij in het verleden al eens is gepakt voor het kweken van hennep. Selder zat volgens ingewijden al langer in de drugswereld. Jaren geleden verkocht hij in de Eindhovense uitgaanswereld xtc-pillen. Hun relatie tot Venlonaar A. Fahti, het derde slachtoffer dat door het hoofd werd geschoten, blijft echter een raadsel.

De in poedervorm aangetroffen amfetamine, beter bekend als speed en tevens een belangrijke grondstof voor xtc, heeft een geschatte straatwaarde van 25.000 euro. Of de drie slachtoffers zelf XTC wilden fabriceren of de grondstof probeerden door te verkopen, is nog onduidelijk.
In het Helmondse crematorium Berkendonk werd op 6 maart door honderden familieleden, vrienden en kennissen afscheid genomen van de dertigjarige Dehne.

Twee weken na de moorden werden in Duitsland drie mannen - een Duitser, een Israëliër en een Turk - aangehouden op verdenking van de moorden. De 22-jarige Duitser die een van de verdachten is van de drievoudige moord op 26 februari in de Helmondse wijk Brandevoort wordt definitief niet uitgeleverd aan de regiopolitie. Een 31-jarige Turk en 40-jarige Israëliër, die samen met de Duitser in Berlijn zijn aangehouden, worden vermoedelijk wel uitgeleverd.

Op 29 april 2003 meldt het Eindhovens Dagblad 'Drugsonderzoek drievoudige moord Brandevoort klaar'. Het onderzoek naar de drugshandel waarmee de slachtoffers en verdachten van de drievoudige moord in de Helmondse wijk Brandevoort zich bezighielden, is afgerond. De zaak dient half juni pro forma bij de rechtbank in Den Bosch. Dan staan vijf verdachten terecht, later moeten nog eens twee mannen zich verantwoorden. Het gaat om vijf Eindhovenaren, een man uit Gemert en een Marokkaan. Daarvan zitten drie Eindhovenaren nog in voorarrest.

Het moordonderzoek is vergevorderd, maar kan vooralsnog niet behandeld worden omdat twee van de drie verdachten nog door Duitsland uitgeleverd moeten worden. Daardoor is nog onduidelijk wanneer dat gedeelte van de fatale drugsdeal dient bij de rechtbank.
De 31-jarige Turk en een 40-jarige man uit Israel willen volgens het Openbaar Ministerie inmiddels meewerken aan hun uitlevering. Ze worden vermoedelijk binnen enkele weken overgebracht. Hun 22-jarige Duitse medeverdachte wordt niet uitgeleverd, omdat Duitsland nooit eigen staatsburgers uitlevert. Hij wordt in zijn eigen land berecht.

21.2 Strafzaak Rechtbank Den Bosch

Op 26 juni 2003 stonden vier mannen uit de regio zuid Oost Brabant  terecht voor de drugsdeal die op 26 februari 2003 leidde tot een drievoudige moord aan de Statenlaan 49 in Brandevoort[9]. De slachtoffers waren Ricardo Selder (28), Juriaan Dehne (30) en Amar Fahti (33). De vier mannen die gisteren voor de Bossche rechtbank verschenen worden ervan verdacht betrokken te zijn bij de deal waar 80.000 xtc-tabletten werden verhandeld.

Met de moorden hebben de vier verdachten niets te maken. Die zijn gepleegd door een 40-jarige Israëliër uit Berlijn die nog niet is uitgeleverd. Selder, Dehne en Fahti werden vermoord nadat zij minder xtc-pillen konden leveren dan met de Israëliër en zijn twee Berlijnse partners was afgesproken. Een van de mannen die gisteren terecht stond, was de 21-jarige broer van Amar Fathi. Deze verdachte is illegaal in Nederland. Hij zou achter de organisatie van de deal hebben gezeten. Tegen hem werd twee jaar gevangenisstraf geëist.
De tweede en derde verdachte zijn twee Eindhovenaren van 26 en 28 jaar oud. Amar Fahti had aan zijn broer en aan deze bevriende Eindhovenaren gevraagd of zij tijdens de deal buiten een oogje in het zeil wilden houden. De drie mannen waren echter niet goed ingelicht en wisten niet op welk huisnummer de overdracht zou plaatsvinden. Daarom stonden zij urenlang op zo'n 750 meter van de bewuste woning, zonder dat ze iets hebben meegekregen van wat er in de woning gebeurde. Toen zij sirenes zagen, zijn ze weggereden. Een dag later zouden ze pas gehoord hebben wat er was gebeurd.
De officier van justitie legde de drie mannen het medeplegen van de deal ten laste. Tegen de 26-jarige Eindhovenaar werd een werkstraf van 180 uur geëist, tegen de 28-jarige een werkstraf van 240 uur.

De vierde verdachte was een vriend van Selder. Het gaat om een 38-jarige man uit Aalburg. Zijn zaak staat eigenlijk los van de drugsdeal omdat hij daar niets mee te maken heeft. Omdat deze man, een chemicus, aanvankelijk ook verdachte was in de moordzaak is zijn huis doorzocht. Daar werden wat verboden drugs aangetroffen. In het huis van zijn broer in Eindhoven, waar de man veel spullen had opgeslagen, zijn attributen gevonden waarmee volgens het OM een drugslaboratorium opgezet kan worden. Tegen deze man werd twee jaar gevangenisstraf geëist.
Er  had nog een man terecht moeten staan, een 22-jarige man uit Gemert die als tussenpersoon bij de deal zou hebben gefunctioneerd. Hij kon niet aanwezig zijn bij de zitting omdat hij in een rolstoel zit en er geen passend vervoer voor hem geregeld was van het Huis van Bewaring naar de rechtbank. Zijn zaak is verzet naar 27 augustus.
De Israëliër en zijn twee Berlijnse partners, een Duitser en een Koerdische Turk, wilden bij Juriaan Dehne 200.000 xtc-tabletten kopen. Aan de deal waren al enkele dagen van onderhandelen vooraf gegaan. Beide partijen vertrouwden elkaar niet.

De verdachten die verdacht worden van betrokkenheid bij de drievoudige moord verblijven nog in Duitsland. 'Het kan soms heel lang duren voordat zo'n zaak afgerond is. De verdachten hebben allerlei rechten en plichten. Als de verdachten bijvoorbeeld zelf bereid zijn mee te werken aan hun uitlevering kan het zo geregeld zijn. Maar als ze dat niet willen, kan het heel lang duren. Ze kunnen bezwaar maken en vervolgens zijn er mogelijkheden om in beroep te gaan. Ik durf ook niet te zeggen wanneer we ze hier kunnen verwachten. Maar dat ze ooit komen is zeker, want ze moeten hier berecht worden'[10], aldus een politiewoordvoerder.

Op 11 juli 2003 vermeldt het Eindhovens Dagblad dat een van de drie mannen die als bodyguards moesten optreden bij de grote drugsdeal in Brandevoort van 26 februari, op 10 juli 2003  door de Bossche rechtbank wegens drugshandel veroordeeld is tot twee jaar gevangenisstraf. De 21-jarige Eindhovenaar had een flink aandeel in de handel in 80.000 xtc -tabletten waar het bij de deal om ging. Hij is een broer van een van de drie mannen die bij de transactie in de Statenlaan werden vermoord door een van de kopers.

Op 10 december 2003 is het dan eindelijk zo ver dat de twee mannen die verdacht worden van de drievoudige moord in Brandevoort  vanuit Duitsland naar Nederland zijn overgebracht. Het betreft een 32-jarige Turkse man en een 41-jarige Tsjetseen. De twee worden verdacht van moord, doodslag, handel in verdovende middelen en het in bezit hebben van vals geld of medeplichtigheid daaraan. De twee uitgeleverde verdachten zijn al in Duitsland gehoord en hebben bekend. In Nederland zijn ze aangehouden en in verzekering gesteld. Ze worden nog verder gehoord over details [11].

21.2 Rechtbank Den Bosch

Op 11 maart 2004 begint voor de rechtbank in Den Bosch het proces tegen de verdachten van de drievoudige moord in Helmond-Brandevoort. De ene verdachte is een 41-jarige Tsjetsjeen die in Berlijn en Israël heeft gewoond. De andere verdachte (32) komt ook uit Berlijn en heeft de Duitse en Turkse nationaliteit.

Een derde (23-jarige) verdachte die bij de moorden betrokken zou zijn, kon door Duitsland niet aan Nederland uitgeleverd worden omdat hij alleen de Duitse nationaliteit heeft. Hij zal in Duitsland berecht worden.

Tegen de 41 jarige Tsjetsjeen, die de drie mannen doodschoot werd door de officier van justitie levenslang geëist. 'This is not a movie. Sit down.' Ricardo Selder, Juriaan Dehne en Amar Fahti gingen na dit dreigement zitten en werden vervolgens in koelen bloede geëxecuteerd. Ze werden doodgeschoten op de zitbank in het huis van -Dehne aan de Statenlaan in de Helmondse nieuwbouwwijk Brandevoort. Twee van hen kregen na de eerste kogels in de borst ook nog nekschoten, zodat de schutter zeker was van hun dood. De slachtoffers hadden ook gaten in hun handen omdat ze de kogels hadden proberen af te weren[12].

De schietpartij vond plaats op 26 februari vorig jaar, -'s avonds net voor negenen. Dehne, Selder en Fahti hadden 80.000 xtc-tabletten willen verkopen aan de 41-jarige schutter en diens 32-jarige handlanger, beide uit Duitsland afkomstig. Er ontstond ruzie tussen de vijf omdat de twee Duitsers de opdracht hadden gekregen met niet minder dan 200.000 pillen 'thuis' te komen. Maar Dehne en zijn vrienden vertrouwden er niet op dat ze betaald zouden worden, en wilden eerst geld zien voor de 80.000 pillen voordat ze de andere 120.000 pillen zouden leveren.

Tijdens de ruzie verliet de 32-jarige handlanger de woning, waarna de ander begon te schieten. Daarna zou de schutter op zijn dooie gemak met de pillen naar de auto zijn gelopen en rustig ingestapt zijn. Tegen zijn maat zei hij dat hij de mannen had doodgeschoten en de pillen niet betaald had. Vervolgens zette hij de autoradio aan.

Volgens de schutter was hem door zijn opdrachtgevers in Duitsland 30.000 euro beloofd als hij de mannen zou doodschieten. Een van zijn opdrachtgevers wilde met deze actie wraak nemen omdat hij nog een 'zaakje' te vereffenen had in Nederland. Daarom hadden de twee Duitsers ook vals geld meegekregen om de XTC mee te betalen. Achteraf bleek dat de slachtoffers niet de personen waren met wie de opdrachtgevers problemen hadden. Dat was een kennis van een van de drie.

Deze verdachte is een gelovig man, vertelde hij tijdens de zitting. Hij zei zich zelfs gesteund te voelen door de 'allerhoogste rechter op aarde'. En hij vond ook dat alleen díe rechter over hem kan oordelen. Hij zei erop te vertrouwen dat die 'allerhoogste' streng zal oordelen over de Bossche rechters, als die hem volgende week eventueel een levenslange gevangenisstraf opleggen[13].

De man is in Grozny (Tsjetsjenië) opgegroeid en heeft tijdens verhoren aan de politie verteld dat hij door de oorlog in zijn geboorteland weinig waarde hecht aan mensenlevens. Opvallend was wel dat hij niet naar de foto's van de slachtoffers wilde kijken, toen de rechtbank daarom vroeg[14].

Aan zijn eigen leven hecht hij kennelijk nog wel enige waarde. Na zijn arrestatie had hij in de gevangenis zelfmoord willen plegen maar uiteindelijk had hij het toch maar niet gedaan, zo vertelde hij de rechters.
De man gaf wel toe dat hij iedere nacht nachtmerries heeft waarin hij bezocht wordt door de drie slachtoffers. Die staan dan aan zijn bed en roepen naar hem en laten de kogelgaten in hun lichamen zien[15].

De rechtbank veroordeelde de schutter de  41-jarige Tsjetsjeen tot levenslange gevangenisstraf.

Bij de strafoplegging hield de rechtbank in het bijzonder rekening met de volgende uit het onderzoek ter terechtzitting naar voren gekomen omstandigheden ten bezware van verdachte[16]:

Verdachte heeft opzettelijk en met voorbedachten rade drie medemensen doodgeschoten en zich aldus schuldig gemaakt aan een drievoudige moord. In feite heeft verdachte de slachtoffers geliquideerd, terwijl zij daar geen enkele aanleiding voor hebben gegeven. Verdachte heeft daarbij puur uit winstbejag gehandeld, alsmede zich in het geheel niets aangetrokken van het lot en de belangen van de slachtoffers en hun nabestaanden. Met deze misdrijven heeft verdachte op brute en volstrekt zinloze wijze aan de slachtoffers hun kostbaarste bezit, het leven, ontnomen en is aan hun nabestaanden onherstelbaar leed toegebracht. Verdachte heeft blijk gegeven over een zeer gewelddadig, niets ontziend karakter te beschikken. Voorts heeft de rechtbank meegewogen dat de vriendin van een van de slachtoffers hen, doodgeschoten, in de woning van haar vriend heeft aangetroffen en aldus werd geconfronteerd met een beeld dat waarschijnlijk voor altijd op haar netvlies gegrift staat. Tenslotte heeft de door verdachte gepleegde drievoudige moord een voor de rechtsorde zeer schokkend karakter en brengt zij - mede omdat zij heeft plaatsgevonden in een woonwijk - bij de burgers grote gevoelens van angst en onveiligheid te weeg.
De rechtbank is daarom van oordeel dat de uitzonderlijke ernst van de door verdachte gepleegde feiten slechts tot het opleggen van een levenslange gevangenisstraf kan leiden. De naast (slachtoffer 3) op de bank gezeten slachtoffers (slachtoffer 2) en (slachtoffer 1) hebben geen kans gezien zich te verweren nadat het eerste schot gelost was op (slachtoffer 3). Uit de snelheid waarmee, alsmede de wijze waarop verdachte heeft geschoten leidt de rechtbank af dat verdachte een goed getraind schutter is. Door de aard van de straf wordt tevens zo veel mogelijk voorkomen dat verdacht nog ooit iemand anders van het leven zal beroven. Daarbij benadrukt de rechtbank dat het voor de hoogte van de op te leggen straf niet uitmaakt dat de slachtoffers in harddrugs handelden. De rechtbank heeft in hetgeen naar voren is gekomen omtrent de persoon en de persoonlijke omstandigheden van verdachte noch in zijn opstelling tijdens het strafproces aanknopingspunten gevonden voor een andere beslissing.

De schutter had een 32-jarige Duitse handlanger M. A. bij zich. Die was niet bij de schietpartij aanwezig, maar volgens de dader heeft deze man hem wel opdracht gegeven om hen dood te schieten. De zaak tegen deze handlanger werd aangehouden omdat advocaat D. Moszkowicz nog de tijd wilde hebben om een technisch rapport te lezen over het wapen dat gebruikt is. Deze verdachte werd door de rechtbank van Den Bosch op 6 oktober 2004 veroordeelt tot een gevangenisstraf van 18 jaar. M.A. ging tegen deze beslissing van de rechtbank van Den Bosch in hoger beroep.

21.3 Hoger beroep Gerechtshof Den Bosch

 Tijdens het hoger beroep in de Brandevoort moorden werd door het Openbaar Ministerie tegen beide verdachten Levenslang geëist.

Ook tegen de tweede verdachte in de drievoudige Helmondse moordzaak is op 29 november 2006 in hoger beroep levenslange gevangenisstraf geëist. De 35-jarige Duitser van Turkse afkomst werd twee jaar geleden, conform de eis, tot achttien jaar cel veroordeeld voor zijn aandeel in de uit de hand gelopen ripdeal in een woning in Brandevoort op 26 februari 2003. Volgens de advocaat-generaal van het gerechtshof was de rol van de Duitser aanmerkelijk groter dan de officier van justitie hem destijds heeft toegedicht. De Duitser zou zijn 43-jarige Tsjetsjeense metgezel opdracht hebben gegeven de drie dood te schieten. Hiervoor zou de Tsjetsjeen 30.000 euro krijgen. 

Een derde betrokkene, een Duitse chauffeur die was meegereisd, heeft verklaard dat hij er getuige van was hoe de twee hun overeenkomst bezegelden met een handdruk. De twee hoofdverdachten zouden in Nederland 200.000 xtc-pillen kopen, in opdracht van een Duitse criminele familie. De 35-jarige Duitser had al vele malen de rit naar Nederland gemaakt, verklaarde zijn advocate mr. A. Laeyendecker gisteren. In juni 2002 was hij bij een deal opgelicht; na betaling van vijftig mille waren hem niet de beloofde honderd kilo hasjiesj geleverd.
De in Helmond geplande xtc-handel was bedoeld als ’eerherstel’ voor de familie én om de schuld van vijftig mille te vereffenen. De Duitser had hiervoor ruim 120.000 euro aan vals geld meegekregen.
Volgens de 35-jarige Duitser heeft de Tsjetsjeen al voor het vertrek naar Nederland opdracht gekregen de leveranciers te vermoorden. Volgens het Openbaar Ministerie echter is de Duitser hiervoor zelf verantwoordelijk.
Hij zou nóg een reden hebben gehad om de drie te laten vermoorden, volgens advocaat-generaal mr. A. de Veer: „De verdachte wilde hiermee aangeven dat met hem niet viel te spotten.”
Advocate mr. Laeyendecker had hier een duidelijke andere kijk op: „Mijn cliënt wist dat juist met de familie niet viel te spotten en durfde de opdracht voor de transactie niet te weigeren.”
Dat er een tweede persoon meeging, de Tsjetsjeen, was niet ongebruikelijk. Datzelfde gold voor het feit dat deze man gewapend was: bij moeizame transacties kan het dreigen met een wapen nog wel eens helpen. „Bij alle drugsdeals die mijn cliënt deed, is er echter nooit daadwerkelijk gebruik gemaakt van een wapen. Dat het deze keer wel gebeurde, was voor hem een complete verrassing”[17].

Uiteindelijk werden zowel de 35- jarige Duitser van Turkse afkomst M.A.  als de 43-jarige Tsjetsjeen I.M. door het Gerechtshof van Den Bosch veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf

De 35-jarige had eerder achttien jaar opgelegd gekregen, de Tsjetsjeen kreeg van de rechtbank levenslang. Volgens het Bossche gerechtshof hebben de twee de drievoudige moord tijdens een ripdeal in een woning in Helmond gezamenlijk en met voorbedachten rade gepleegd. De 35-jarige betaalde de ander 30.000 euro voor het doden van de drie. Mr. H. Harmsen, voorzitter van het hof, sprak van een ’weerzinwekkende, koelbloedige executie’ en een ’bewuste, nauwe samenwerking’[18]. De drie waren van zeer dichtbij beschoten en twee van hen hadden bovendien nog een nekschot gekregen.

De Tsjetsjeen trok enige tijd terug zijn bekentenis in en verklaarde dat niet hij geschoten had, maar de ander. Hij had aanvankelijk bekend in de hoop op een lichtere straf.

Het hof beroept zich in zijn arrest onder meer op de verklaringen van de verdachten en die van getuigen. Een derde betrokkene, de koerier die de 80.000 xtc-pillen naar Duitsland zou vervoeren, was erbij toen de twee hun overeenkomst sloten en met een handdruk bezegelden.

21.4 Cassatie Hoge Raad Mehmet Alkan

Deze uitspraak is niet gepubliceerd op Rechtspraak.nl. Hieronder ziet u de gegevens die bij ons over deze uitspraak bekend zijn.

LJN: BC3744, Hoge Raad , 01952/07
 
Datum uitspraak: 01-04-2008

 


[1] Eindhovens Dagblad: 28-02-2003 Geen informatie over moorden Helmond
[2] Eindhovens Dagblad:  Duivis, Ronald  28-02-2003 Drama houdt Statenlaan in wurggreepgreep
[3] Eindhovens Dagblad:  Duivers, Donald 28-02-2003 Daar gaat d e goede naam van Brandevoort
[4] Eindhovens Dagblad: Duivis, Ronald 28-02-2003 Drievoudige moord nog een raadsel.
[5] Eindhovens Dagblad: 02-03-2003: Politie bevestigt verband tussen moorden en drugscircuit
[6] Eindhovens Dagblad: 05-03-2003: Nooit eerder zoveel agenten op één zaak
[7] Eindhovens Dagblad: 07-32-2003: Besters, Fleur & Duivis, Ronald: Drugsdeal loopt uit op liquidatie
[8] Eindhovens Dagblad: 07-03-2003:'Kleine jongens' in drugscircuit.
[9] Eindhovens Dagblad : 27-06-2003 Werkstraf en cel geëist in drugsdrama.
[10] Eindhovens Dagblad: 09-09-2003 Verdachten moord Brandevoort nog niet uitgeleverd
[11] Eindhovens Dagblad: 11-12-2003 Moordverdachten in Nederland.
[12] Eindhovens Dagblad: Van Wissen, Mariëtte 12-03-2004 levenslang geëist voor 3 moorden
[13] Eindhovens Dagblad 16-03-2004: Een moordenaar van dertien in een dozijn.
[14] Idem
[15] Idem
[16] Rechtbank Den Bosch LJN AO 6249 25 maart 2004
[17] Eindhovens Dagblad:   Brug, Rob: Zware eis in Brandevoort-zaak.30-11-06  Zie tevens Gerechtshof Den Bosch LJN AZ 4169 12-12-2006
[18]Eindhovens Dagblad: 12-12-2006 Twee keer levenslang voor moord

Gebruikte bronnen: 

Rechtbank den Bosch JLN: AO6249 25 maart 2004

Gerechtshof Den Bosch JLN: AZ4170 12-12-2006

Gerechtshof Den Bosch JLN: AZ4169 12-12-2006

Eindhovens Dagblad: 28-02-2003 Geen informatie over moorden Helmond.

Eindhovens Dagblad: Duivis, Ronald 28-02-2003 Daar gaat goede naam van Brandevoort.

Eindhovens Dagblad: Duivis, Ronald 28-02-2003 Drama houdt Statenlaan in wurggreep.

Eindhovens Dagblad: Duivis, Ronald 28-02-2003 Drievoudige moord nog een raadsel.

Eindhovens Dagblad: Duivis, Ronald & Kleis, Roelof; 01-03-2003 Drugs in spel bij moorden.

Eindhovens Dagblad: 01-03-2003: Slachtoffer woonde in Eindhoven tot 2001.

Eindhovens Dagblad: 02-03-2003: Politie bevestigt verband tussen moorden en drugscircuit.

Eindhovens Dagblad: 03-03-2003: Motief voor moorden in Helmond onduidelijk.

Eindhovens Dagblad: 05-03-2003: Nooit eerder zoveel agenten op één zaak.

Eindhovens Dagblad: 07-03-2003: Besters, Fleur & Duivis, Ronald; Drugsdeal loopt uit op liquidatie.

Eindhovens Dagblad: Duivis, Ronald 07-03-2003 Aanhoudingen in Brandevoort-moorden.

Eindhovens Dagblad: 07-03-2003: 'Kleine jongens' in drugscircuit.

Eindhovens Dagblad: 12-03-2003: Nog geen bekentenis 3-voudige moordzaak.

Eindhovens Dagblad: 20-03-2003: Geen uitlevering Duitse verdachte moord Brandevoort.

Eindhovens Dagblad: 22-03-2003: Weer twee verdachten gepakt in moordzaak Brandevoort.

Eindhovens Dagblad: Duivis, Ronald: 24-03-2003: Statenlaan verwerkt langzaam Brandemoord.

Eindhovens Dagblad: 29-04-2003: Drugsonderzoek drievoudige moord Brandevoort klaar.

Eindhovens Dagblad: 27-06-2003: Werkstraf en cel geëist in drugsdrama.

Eindhovens Dagblad: 11-07-2003: Twee jaar voor rol in zaak-Brandevoort.

Eindhovens Dagblad: 09-09-2003: Moordverdachten nog in Duitsland.

Eindhovens Dagblad: 09-09-2033: Verdachten moord Brandevoort nog niet uitgeleverd.

Eindhovens Dagblad: 11-12-2003: Verdachten moorden in Nederland.

 Eindhovens Dagblad: 29-12-2003: 'Een rij van twaalf dikke ordners over de zaak'.

Eindhovens Dagblad: 10-03-2004: Morgen proces moorden Brandevoort.

Eindhovens Dagblad: Van Wissen, Mariëtte; 12-03-2004: Levenslang geëist voor drie moorden.

Eindhovens Dagblad: 16-03-2004: Een moordenaar van dertien in een dozijn.

Eindhovens Dagblad: 26-03-2004: Levenslang voor dader Brandevoortmoorden.

Eindhovens Dagblad: Burg, Rob; 30-11-06: Zware eis in Brandevoort-zaak.

Eindhovens Dagblad: 12-12-2006: Twee maal levenslang moord Helmond.

Zie verder Hoofdstuk 22: Frans Boons tbs 'er vermoorde een mede-tbs er...en krijgt levenslang