We hebben 63 gasten online

Cevdet Yilmaz krijgt verlof, ondanks levenslange gevangenisstraf

Gepost in Levenslang gestraften

De tot levenslange gevangenisstraf veroordeelde Cevdet Yilmaz, voor de zesvoudige moord in het Delftse café t'Koetsiertje in 1983, blijkt volgens persberichten in de Telegraaf en het ANP buiten de gevangenis op verlof te zijn geweest.

Bron Telegraaf 25-08-09

Levenslang gestrafte stichtte zelfs gezinnetje

Slachter jaren op verlof

door door John van den Heuvel en Bert Huisjes

UTRECHT - Een van de meest beruchte moordenaars van ons land blijkt jarenlang op verlof te zijn geweest. De man eist nu van justitie dat de vrije dagen blijven doorgaan. Justitie kan momenteel niets tegen de verloven ondernemen.

Hoewel zesvoudige moordenaar Cevdet Yilmaz een levenslange gevangenisstraf uitzit, mocht hij afgelopen jaren op 'therapeutische basis' geregeld naar huis. Buiten de celmuren stichtte hij zelfs een gezinnetje. De Turkse Cevdet Yilmaz geldt als een van de meest geruchtmakende meervoudige moordenaars in ons land. Hij schoot in 1983 in het Delftse café 't Koetsiertje zes mensen dood, onder wie een meisje van 12. Ook verwondde hij een groot aantal anderen. Een motief bleef altijd onduidelijk.

Gratieverzoek

Hoewel de rechter bepaalde dat hij de rest van zijn leven achter tralies moet doorbrengen, blijkt nu dat de Van der Hoeven Kliniek sinds 2001 jarenlang werkte aan zijn 'resocialisatie'. Dit terwijl een gratieverzoek net was afgewezen, zijn enige kans op vervroegde vrijlating.

De kliniek vroeg in 2006 zelfs onbegeleid verlof aan voor de zesvoudige moordenaar. De verlofregeling, zo blijkt, kon buiten de rechter om ontstaan nadat justitie de moordenaar in 1999 psychisch had laten onderzoeken. Zij drong aan op behandeling in een tbs-kliniek omdat hij 'detentieongeschikt' zou zijn. Hoewel de Cevdet Yilmaz aanvankelijk weigerde naar een tbs-kliniek te gaan, stemde hij later toe. De Van der Hoeven Kliniek had bij justitie namelijk bedongen dat zij alleen bereid was hem op te nemen als er ook een verlofbeleid op kon komen. Het gunnen van verloven aan levenslang gestraften is uiterst ongebruikelijk. Het is voor levenslang gestraften sinds enkele jaren zelfs verboden. Maar in 2006 hoorde Cevdet Yilmaz zelfs van zijn rapporteurs dat voortzetting van het verlofbeleid 'verantwoord' was.

Justitie probeerde in 2007 de fout te herstellen en wilde hem terugplaatsen in de gevangenis voor hervatting van zijn levenslange celstraf. De raad van sanctietoepassing zette daar echter een streep door. Inmiddels zijn de verloven van de zesvoudige moordenaar onderwerp van een felle juridische strijd tussen zijn Rotterdamse advocaat mevr. Ch. Van den Puttelaar en justitie. Bij het gerechtshof in Den Haag loopt nu een zaak om de verloven definitief te maken. De advocate stelt dat zij met justitie wil komen tot een structurele verlofregeling voor bezoek aan zijn vrouw en kind. In dat geval is Cevdet Yilmaz bereid de rechtszaak bij het gerechtshof af te blazen. "Daar onderhandelen we nu met justitie over."

Verlof kan niet worden geschrapt

Volgens een woordvoerder van het ministerie van Justitie heeft het geprobeerd om zesvoudig moordenaar Sevdet Yilmaz terug te plaatsen in de cel en zijn verloven te beëindigen.

"Het is een zeer uitzonderlijke zaak", zegt hij. "Voorlopig kunnen de verloven niet worden geschrapt, want de machtiging blijft geldig. De kliniek heeft ons echter verzekerd dat hij nooit alleen naar buiten gaat." Het ministerie stelt met een besluit in de zaak-Yilmaz nu te willen wachten op een nieuwe beleidsnotitie over hoe om te gaan met levenslang gestraften. "We verwachten eind van het jaar een besluit te kunnen nemen in deze zaak. Tot die tijd blijven de verloven van kracht."

Zesvoudig moordenaar op verlof

DEN HAAG - De man die in 1983 in een café in Delft zes mensen doodschoot en daarvoor tot levenslang werd veroordeeld, is de afgelopen jaren verscheidene keren op begeleid verlof geweest. Een woordvoerder van het ministerie van Justitie heeft berichtgeving daarover in het AD en De Telegraaf bevestigd.

Cevdet Yilmaz schoot op 5 april 1983 in café 't Koetsiertje zes mensen dood, onder wie een 12-jarig meisje. In een documentaire vertelde hij in 1997 dat de eerste man die hij in de kroeg doodschoot hem ,,kankerturk'' noemde. Yilmaz was bang dat de man hem zou aanvallen en schoot hem neer. Daarna liep hij naar de uitgang, en schoot nog vijf mensen dood en verwondde er vier. ,,Ik schoot uit paniek. ik wist niet meer wat er aan de hand was, ik wilde alleen kost wat kost zo snel mogelijk van die plek vandaan'', zei Yilmaz.
Hoewel Yilmaz tot levenslang werd veroordeeld, werd hij later naar een tbs-kliniek verplaatst omdat hij 'niet geschikt was voor detentie'. De kliniek wilde hem opnemen, maar verbond daar de voorwaarde aan dat hij een normale tbs-behandeling zou krijgen, met de daarbij behorende mogelijkheid tot verlof.

(ANP) 25-08-09

Minister begrijpt ergernis nabestaanden 'Delft' DEN HAAG - Het Openbaar Ministerie zoekt contact met de nabestaanden van de zes bezoekers die in 1983 in het café 't Koetsiertje in Delft zijn doodgeschoten. De dader werd destijds tot levenslang veroordeeld, maar blijkt al jaren geregeld op begeleid verlof te mogen. Minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie vindt dat ongewenst, maar kan er op dit moment vrijwel niets tegen doen. Hij wil daarom via nieuw beleid een einde aan de situatie maken. Hij kan zich goed voorstellen dat de zaak tot „verdriet en ergernis” bij de nabestaanden van de slachtoffers van de zesvoudige moord leidt. De bewindsman zei dinsdag na afloop van de ministerraad dat hij „niet blij” is met de situatie. Volgens hem werd de veroordeelde, Cevdet Yilmaz, in 2001 vanwege psychische problemen overgebracht naar een tbs-kliniek. Onderdeel van een tbs-behandeling, die gericht is op iemands terugkeer in de samenleving, is het verlenen van verlof. In 2007, toen de regels voor levenslang veroordeelden inmiddels waren aangepast, besloot het ministerie van Justitie de verlofmachtiging voor Yilmaz in te trekken. De Raad voor de Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) stak daar echter een stokje voor. Tegen die uitspraak was geen hoger beroep mogelijk. „We hebben deze uitspraak te respecteren”, zei Hirsch Ballin. Maar hij maakte duidelijk dat hij en verantwoordelijk staatssecretaris Nebahat Albayrak van Justitie „een andere opvatting” hebben. „Dit is niet wat wij willen. In zo'n situatie moeten we geen verlof verlenen.” De bewindslieden kunnen voorlopig niet voorkomen dat Yilmaz nogmaals op verlof gaat. Voor alle betrokkenen zal duidelijk zijn dat daarbij „uiterste voorzichtigheid” gepast is, zei Hirsch Ballin. Het ministerie werkt ondertussen aan nieuw beleid voor levenslang gestraften. Als dat klaar is, zal er opnieuw naar de zaak-Yilmaz worden gekeken. Fracties in de Tweede Kamer maken zich ook zorgen over de zaak en hebben de bewindslieden om opheldering gevraagd. De PVV wil dat de „blunder” door spoedwetgeving ongedaan wordt gemaakt. De oppositiepartij vindt het een „grove schande” dat de dader „dankzij het justitieel wanbeleid” een gezin heeft kunnen stichten en regelmatig van verlof geniet. Het CDA wil weten wanneer Yilmaz weer op normale manier zijn levenslange gevangenisstraf zal uitzitten. Ook vraagt de regeringspartij zich af of er meer levenslang gestraften zijn die eenzelfde behandeling inclusief verlof krijgen.
'Had hij mij ook maar doodgeschoten' door door John van den Heuvel en Bert Huisjes DELFT - "Ik kan alleen het graf van mijn dochtertje bezoeken, terwijl die bloeddorstige moordenaar zelf een eigen gezinnetje mocht beginnen." Cevdet Yilmaz Foto: ANP Gerard Sneekes (79) uit Delft kon gisteren samen met tientallen andere nabestaanden rekenen op medeleven van justitieminister Hirsch Ballin. Maar de verloven voor zesvoudig moordenaar Cevdet Yilmaz, die levenslang achter de tralies moet zitten, gaan voorlopig gewoon door. Slachtoffer Sneekes verwoordde gisteren de ontzetting over deze misstand. "Ik ben ziek naar bed gegaan, ik kon niet meer. Alles voelt of het gisteren is gebeurd." Sneekes zag in 1983 voor eigen ogen hoe zijn vrouw Tonny en zijn dochtertje Carmen (12) met kogels werden omgebracht in het Delftse café 't Koetsiertje. Hij werd zelf in nek en schouder geraakt. "Ik zie nog steeds de moordzucht in zijn ogen", zei Sneekes gisteren huilend in zijn woonkamer in Delft, waar de portretten van zijn vrouw en dochter nog steeds prominent aanwezig zijn. "Nog altijd zet ik bloemen bij hun foto's. Die ogen van hem! Hij wilde alleen maar doden." De 79-jarige die nooit opnieuw trouwde, eiste gisteren dat de meervoudige moordenaar op zijn gezin onmiddellijk weer achter tralies verdwijnt. "Hij kwam binnen en bleef schieten." Zes doden en 24 gewonden telde de politie naderhand. "De rechter gaf hem levenslang. Hoe kan hij dan tijdens zijn verlof een eigen gezin stichten? Mijn gezin en dat van vele anderen heeft hij uiteengerukt", zei Sneekes. "Is hij ineens een beter mens geworden? Hij mocht van de rechter nooit meer vrijkomen, maar ondertussen heeft hij dus zelf een vrouw en kind. Maar mijn vrouw en kind liggen onder een steen. Hij heeft geen recht op een gezin." Ook onder lezers van De Telegraaf heerste gisteren grote ontzetting dat een van de beruchtste moordenaars van ons land jarenlang dagjes vrijaf kreeg, en dat nog steeds krijgt. "Afschuwelijk", was de meest gehoorde reactie. Het openbaar ministerie stelde in een reactie op de trieste onthulling dat het contact gaat zoeken met nabestaanden van de zes doden en 24 gewonden. Mogelijk zullen zij - 26 jaar na dato - alsnog slachtofferzorg aangeboden krijgen. Nieuw beleid

"Daar heb ik niks aan", zei Sneekes gisteren. "Ik kan hem nu dus weer gewoon tegenkomen. Ik heb die man na die schoten nooit meer kunnen en willen zien. Zelfs bij de rechtszaken ben ik niet geweest, omdat ik het niet aankon. Hij moet gewoon terug achter tralies. Als deskundigen vinden dat hij wel weer naar buiten mag, dan moeten ze eens denken hoe het is om zonder vrouw en dochter verder te moeten. Mijn leven was op dat moment voorbij."

Minister Hirsch Ballin onderstreepte gisteren hoezeer hij met de zaak in zijn maag zit. Hij hoopt nu met nieuw beleid Yilmaz weer terug achter tralies te krijgen. Volgens advocaat Anker zijn de verloven voor Yilmaz 'uniek'. Volgens hem is sinds 2005 alleen nog incidenteel verlof mogelijk op humanitaire gronden. "Te denken valt aan het bijwonen van een begrafenis, een crematieplechtigheid of een acute opname in een ziekenhuis." Anker denkt dat Yilmas als enige nog valt onder het oude beleid.

Slachtoffer Gerard Smeekes zei dat hij De Telegraaf gisteren op tafel heeft gelegd, nadat een taxichauffeur hem de krant had gegeven. "Maar ik kan door de tranen niet lezen. En ik kan de krant niet wegleggen. Had hij mij ook maar doodgeschoten."