We hebben 334 gasten online

Levenslang Frenky Peeters Deel 3

Gepost in Levenslang gestraften

 • Hof vreest voor vluchtgevaar veroordeelde Turken Arrestatie bendeleden Venlo gelast;

 • Kamerlid stelt vragen over BendevanVenlo;

 • De Bende van Venlo;

 • Leden vanBendevanVenlo tekenen cassatie aan;

 • BendevanVenlo in hoger beroep harder gestraft;

 • Ontspannen aankomst gaat over in een overhaaste aftocht;

 • Weer levenslang hoofdverdachte Bende van Venlo;

 • De bendevan ellende;

 • Hof stelt vrouw uit Bende van Venlo in vrijheid;

 • Advocaat verwacht vrijspraak op grond van gevangenisdagboeken Astrid van Venlose bende op vrije voeten;

 • Moszkowicz hekelt politie en OM in zaak Venlose bende;

 • Verdediging Bende van Venlo: bewijsmateriaal onontwarbare kluwen;

 • Aanklager BendevanVenlo krijgt felle kritiek;

 • Levenslang geëist tegen leider vanBendevanVenlo;

 • Zware eisen in hoger beroep Bende van Venlo;

 • 'Advocate trachtte moeder bendelid te beinvloeden';

 • Sjakievan de BendevanVenlo maakte verhoorders hoorndol;

 • Strafdossier BendevanVenlo bekritiseerd;

 • Hof geïrriteerd in hoger beroep BendevanVenlo Rechercheur balanceert op de rand van meineed;

 • Nieuwe getuigen in beroepszaak bende van Venlo;

 • Moeder van vermoorde eist bij hof hoofdrol op;

Hof vreest voor vluchtgevaar veroordeelde Turken Arrestatie bendeleden Venlo gelast

ANP 25 september 1996Het gerechtshof in Den Bosch heeft de gevangenneming bevolen van twee zwaar gestrafte Turkse leden van de Bende van Venlo. Het gaat om de 44-jarige A. A. en de 42-jarige H. T. Dat heeft de advocaat van beiden dinsdag bevestigd. Het hof veroordeelde hen in april in hoger beroep wegens moord tot celstraffen van zes en twaalf jaar.
Het besluit van het hof werd maandag in besloten zitting genomen op verzoek van de procureur-generaal, die vluchtgevaar als belangrijkste argument aanvoerde. De rechtbank van Roermond sprak het tweetal eerder vrij en stelde het op vrije voeten. Na de veroordeling door het hof in hoger beroep verdwenen de mannen naar hun vaderland. De verdwijning leidde tot kamervragen van D66 aan minister Sorgdrager van Justitie. Er zou sprake zijn geweest van slordigheid van de kant van het Openbaar Ministerie, dat na de veroordeling geen verzoek indiende tot onmiddellijke inhechtenisneming van de bendeleden. Volgens de advocaat-generaal van het hof in Den Bosch waren er geen wettelijke gronden aanwezig, omdat de mannen in hoger beroep gewoon op de zitting verschenen. Na de commotie over de vrij rondlopende Turkse bendeleden besloot het Openbaar Ministerie alsnog een verzoek tot gevangenneming in te dienen voor T. en A. Volgens de advocaat is T. op 30 augustus teruggekeerd in Nederland na een vakantie in Turkije. Hij sluit echter niet uit dat T. na de uitspraak van het hof opnieuw het land zal verlaten. Het proces tegen de Turkse tak van de Bende van Venlo is nog steeds niet afgerond. Op 22 oktober dient de zaak in cassatie bij de Hoge Raad. De behandeling zal naar verwachting enkele maanden in beslag nemen.

Kamerlid stelt vragen over Bende van Venlo

Volkskrant 6 september 1996
Kamerlid B. Dittrich van D66 zal minister Sorgdrager van Justitie schriftelijk vragen waarom zes zwaargestrafte leden van de Bende van Venlo nog steeds op vrije voeten zijn. Dat zei Dittrich donderdagavond in het televisieprogramma Netwerk. De jurist noemt het 'buitengewoon uitzonderlijk en onbegrijpelijk' dat de procureur-generaal van het hof in Den Bosch na de veroordeling in hoger beroep van de mannen niet om onmiddellijke gevangenneming heeft gevraagd.

De Bende van Venlo

NRC Handelsblad 8 juni 1996

De Bende van Venlo maakte zich tussen voorjaar '93 en lente '94 schuldig aan ten minste 250 misdrijven, variërend van diefstal, brandstichting, drugshandel, afpersing en mishandeling van homoseksuelen tot moord. De veertien verdachten (zeven Nederlanders, zeven Turken) werkten in groepjes van verschillende samenstelling, die doorgaans onder leiding stonden van Frenkie P. (23). Sannie (20) gold als zijn rechterhand.

Juni '93 werd in opdracht van Hacibey K. (een godfather in het wel als Klein-Chicago omschreven Venlo) Ibrahim Karaca doodgeschoten. De man zou een partij hasj hebben verduisterd. Deze klus leverde 20.000 gulden op. Drie illegale Turken die getuige waren van de liquidatie werden later eveneens door bendeleden om het leven gebracht, uit angst voor verraad. Net als Frenkie ontkent Sannie dat hij betrokken was bij deze moorden. De verdenkingen schrijven zij toe aan 'insinuerende verhoren' en 'verzinsels' van Sjakie H., een medebendelid.Eind januari '94 overvielen Frenkie en Sannie in het plaatsje Reuver J. Wissink ('Jeu de Hoerenloper'). De bewaker van nederwietkassen had duizenden guldens in huis voor de aanschaf van een nieuwe auto. Een vechtpartij, waarin Sannie zijn honkbalknuppel gebruikte, eindigde met dodelijke schoten uit het pistool van Frenkie. In deze zaak hebben de twee kompanen bekend.Op carnavalsavond '94 (15 februari) werden in Venlo-Oost de komkommer- en augurkenteler in ruste Van Rijn en zijn vrouw omgebracht. De bende was uit op een Van Nelle-koffieblik waarin het echtpaar f 35.000,- bewaarde. Volgens Sjakie H. hanteerde Sannie opnieuw zijn honkbalknuppel, en maakte Frenkie met een broodmes een eind aan de levens van de bejaarden. Het duo ontkent.De rechtbank van Roermond veroordeelde Frenkie P. vorig jaar tot levenslang wegens doodslag op J. Wissink en het echtpaar Van Rijn, alsmede moord op de vier Turken. Die straf werd in hoger beroep voor het gerechtshof in Den Bosch gehandhaafd ("Vanuit het oogpunt van vergelding en bescherming van de samenleving is het absoluut noodzakelijk dat de verdachte voorgoed uit de maatschappij wordt verwijderd"). Sannie's gevangenisstraf werd in hoger beroep gewijzigd: aangewezen als mededader in zes gevallen en als ontvoerder van het slachtoffer in het zevende, kreeg hij tien jaar in plaats van achttien.Verschillende leden van de Bende van Venlo hebben verklaard dat nog méér slachtoffers zijn gemaakt. Ongeveer tien willekeurige voorbijgangers zouden met schoppen en bijlen in mootjes zijn gehakt, met pikhaken uit elkaar zijn getrokken of verzwaard met stenen in de Maas zijn gegooid. Bewijzen hiervoor ontbreken.

Leden van Bende van Venlo tekenen cassatie aan

ANDRE LAMMERSE in Volkskrant 8 mei 1996
De raadslieden van de hoofdverdachten van de Bende van Venlo hebben vrijwel allemaal op voorhand cassatie aangetekend tegen de uitspraken van het gerechtshof in Den Bosch. Het besluit de procedure te beginnen, wordt definitief genomen na bestudering van de motivatie van het hof. De processtukken zijn morgen beschikbaar. Het hof veroordeelde de twaalf bendeleden tot gevangenisstraffen van drie jaar tot levenslang, in één geval gecombineerd met tbs en dwangverpleging. Ook zes Turkse verdachten die door de rechtbank in Roermond waren vrijgesproken, kregen anderhalve week geleden zware celstraffen. De Bende van Venlo is volgens het hof verantwoordelijk voor het doden van zeven mensen: het bejaarde echtpaar Van Rijn, de bewaker Wissink, de Turkse hasjdealer Karaca en drie onbekende landgenoten van hem. Van dit drietal werd slechts één lijk gevonden.

Bende van Venlo in hoger beroep harder gestraft

Volkskrant 27 april 1996
Het gerechtshof in Den Bosch heeft de Bende van Venlo aanmerkelijk zwaarder gestraft dan de rechtbank van Roermond heeft gedaan. Zes Turkse verdachten die vorig jaar nog werden vrijgesproken, kregen vrijdag van het hof forse celstraffen. Bendeleider Franky P. (23) werd opnieuw veroordeeld tot levenslang. Het hof wil dat Franky, schuldig aan zeven moorden in Venlo en directe omgeving, nooit meer in de samenleving terugkeert. Normaal betekent levenslang in de praktijk van het Nederlandse strafrecht dat de dader na maximaal twintig jaar wordt vrijgelaten. Het hof hoopt dat dit bij Franky niet gebeurt: 'Uit het oogpunt van vergelding en bescherming van de samenleving is een definitieve verwijdering van verdachte uit de samenleving absoluut noodzakelijk.' De zwaarste, in Nederland zelden toegepaste gevangenisstraf is volgens het vonnis op zijn plaats omdat het hof Franky onverbeterlijk acht. Daarom is ook geen tbs (psychiatrische behandeling in een gesloten kliniek) opgelegd. 'Verdachte heeft zeven mensen op een kille, maar tevens brute wijze om het leven gebracht. Telkens was hij degene die het geweld toepaste. Gevoelens van medeleven kent hij blijkens zijn laatste woord alleen jegens zichzelf omdat hij door justitie onrecht zou zijn aangedaan.' Franky, voor het eerst in driedelig pak, hoorde het gespannen aan. President mr W. Smulders was nog niet halverwege zijn vonnis toen hij hoofdschuddend de zaal uit liep. 'Ik hoor het: bewezen dit, bewezen dat. Ik ga naar m'n cel terug.' Zijn rechterhand Sanny P. (20) hoorde zijn straf met een dromerig gezicht aan: tien jaar met tbs wegens betrokkenheid bij eveneens alle zeven moorden. Dit is aanzienlijk lager (acht jaar) dan bij de Roermondse rechtbank. In tegenstelling tot Franky is Sanny nog wel voor verbetering vatbaar, vindt het hof. Zijn advocaat mr H. Peters was opgetogen. 'Als het een beetje meezit, is Sanny over vijf jaar vrij man.' De advocaat van Franky, mr T. Klaasen, wilde niet alle hoop voor zijn cliënt wegnemen. 'Het is koffiedik kijken of hij ooit nog vrijkomt. Misschien als hij zich goed ontwikkelt.' Een goede bekende van de bendeleider was somber. 'Franky houdt levenslang nooit vol. Die jongen wordt compleet gestoord. Dat wordt zelfmoord.' Het grootste verschil met de uitspraak in Roermond is dat het hof nu alle Turkse medeplichtigen heeft veroordeeld. De Turkse hoofdverdachte Hacibey K. (35) ging opnieuw voor de bijl: vijftien jaar onvoorwaardelijk. Hij gaf Franky opdracht om Ibo Karaca, een Turkse hasjhandelaar uit Venlo, dood te schieten. De Karaca-moord geldt als de meest gecompliceerde moordzaak van de Bende van Venlo. Er waren dertien mensen bij aanwezig, onder wie zeven Turkse Venlonaren, die ieder een kleine schakel in het geheel vormden. Zes Turken werden vorig jaar vrijgesproken. Justitie tekende destijds boos hoger beroep aan. En met succes, zo bleek gisteren. Voor Hasan T. (41) was de klap het hardst: hij ging van vrijspraak naar twaalf jaar cel. De broers Suleyman en Abdullah A. kregen zes jaar. Sjakie H., in het dossier beter bekend als Sjakie de junk, had zelf afgezien van hoger beroep. Hij kreeg in Roermond veertien jaar plus tbs voor zijn aandeel in de bloedige roofmoord op het bejaarde echtpaar Van Rijn. Zijn vriend Marcel N. ging wel in hoger beroep. Zonder resultaat: ook het hof legde hem twaalf gevangenisstraf op voor het neersteken van de bejaarden. Astrid van B., het vriendinnetje van Franky, was de enige die werd vrijgesproken.

Ontspannen aankomst gaat over in een overhaaste aftocht

Volkskrant 27 april 1996
Woede en tevredenheid, vrijdag in het gerechtshof van Den Bosch. De woede zat vooral bij de familie van Hacibey K., de Turkse 'mafiaburgemeester van Venlo', die vijftien jaar cel kreeg. De tevredenheid bij justitie en politie, die een lang onderzoek en dito proces bekroond zagen met stevige straffen voor bijna alle verdachten. De parketwacht moest er aan te pas komen toen het hof de straf tegen K. bekendmaakte. De agenten verwijderden tien heetgebakerde familieleden van de Turk met enig duwen richting uitgang. Dit gebeurde nadat scheldwoorden, een damespump en een busje haarlak door de statige bijzaal van het hof vlogen, in de richting van de rechercheurs van het onderzoeksteam die waren komen luisteren hoe 'hun' zaak, tegen de Bende van Venlo, afliep. Het Bossche hof was toneel van nog een ander opmerkelijk tafereel. Enkele Turkse verdachten die aanvankelijk gemoedelijk, als vrij man, naar het gerechtsgebouw waren gekomen, omdat zij vorig jaar bij de rechtbank in Roermond waren vrijgesproken, gingen er opeens als hazen vandoor. Dit gebeurde in de loop van de ochtend, toen aan de hand van de vonnissen tegen de hoofdverdachten duidelijk werd dat de rechters ditmaal ook over hen harder zouden oordelen. Het hof legde de 'vrijen' straffen op variërend van drie tot twaalf jaar voor betrokkenheid bij vier moorden op andere Turken, die afrekeningen waren in het drugsmilieu. De Turkse hoofdverdachte Hacibey K. had voor deze liquidaties de diensten ingehuurd van Franky en Sanny. De desbetreffende verdachten, de broers T., de broers A. en Hasan T., zijn allen bekenden uit het door de Turkse familie K. gedomineerde soft-drugscircuit in Venlo. Het vermoeden bestaat dat de 'vrije' veroordeelden gisteren meteen naar het buitenland zijn vertrokken, om hun straf te ontlopen. 'Zouden ze dit weekend al in Samsun zitten?', grapte een van de advocaten. Samsun is de plaats aan de Zwarte Zee waar de meeste Turkse verdachten uit Venlo oorspronkelijk vandaan komen. Een andere Turk die eerder werd vrijgesproken en die nu is veroordeeld, zit daar al enige tijd. Voor hem zal een uitleveringsverzoek naar de Turkse justitie worden gestuurd. Ondanks deze incidenten kunnen justitie en politie tevreden zijn. Het Bossche hof volgde de reconstructie die het onderzoeksteam had gemaakt van de zeven moorden van de Bende van Venlo consequenter dan de rechtbank in Roermond. Die leek wat verdwaald in het doolhof van tegenstrijdige verklaringen over schuld en onschuld in het dikke dossier van de bende. Dit leidde er september vorig jaar toe dat acht verdachten, vooral Turken, werden vrijgesproken van medeplichtigheid. De rechtbank in Roermond kreeg hiervoor ongebruikelijk felle kritiek van de behandelend officier van justitie, Van Delft. Hij stelde dat het onlogisch was om sommige verdachten op vrije voeten te stellen, omdat de verdenkingen tegen hen waren gebaseerd op hetzelfde bewijsmateriaal - verklaringen van andere verdachten, met name de wispelturige Sjakie de junk - waarmee de hoofddaders Franky en Sanny wel waren veroordeeld. Het gerechtshof in Den Bosch toonde zich op dit cruciale vlak wel consequent: het hechtte in alle gevallen geloof aan de meest belastende verklaringen. Het hof motiveerde zijn vonnissen ook uitvoeriger dan de rechters in Roermond. Dit tot vreugde van procureur-generaal J. Wubben, die de raadsheren prees voor de uitgebreide motivatie. Ook bij de meeste advocaten was overigens, ondanks de hogere strafmaat, lof te horen over de zorgvuldige wijze waarop het hof zich van zijn taak had gekweten. Cassatie lijkt zinloos, verzuchtte Franky's raadsman, mr T. Klaasen.

Weer levenslang hoofdverdachte Bende van Venlo

NRC Handelsblad 26 april 1996Het gerechtshof in Den Bosch heeft de 23-jarige hoofdverdachte van de Bende van Venlo vanmorgen in hoger beroep veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf.De president van het Hof, mr. W. Smulders, achtte het "vanuit een oogpunt van bescherming van de samenleving absoluut noodzakelijk dat de verdachte voorgoed uit de maatschappij wordt verwijderd". Net als eerder door de rechtbank in Roermond was gebeurd, werd Frenkie P. door het Hof schuldig bevonden aan de doodslag op J. Wissink uit Reuver en het bejaarde echtpaar Van Rijn uit Venlo en aan de moord op vier Turken uit Venlo.Zijn metgezel Sanny P. (20) werd door het Hof in zes gevallen aangewezen als mededader en in het zevende geval als ontvoerder van het slachtoffer. Sanny P. kreeg een veel lichtere straf dan in Roermond, tien in plaats van achttien jaar, opgelegd, omdat het Hof de kans groot acht dat hij na een dwangverpleging 'als een evenwichtig mens' kan terugkeren in de maatschappij.De Turkse hoofdverdachte Hacibey K. werd veroordeeld tot vijftien jaar, omdat hij de moord op drie van de vier Turkse slachtoffers zou hebben georganiseerd.Toen de president deze straf uitsprak, brak in de zaal waar de pers en het publiek de zitting kunnen volgen, groot tumult uit.Familieleden van K. begonnen verwensingen te schreeuwen naar een groep Venlose rechercheurs en gooiden schoenen en cosmetica in hun richting. De familieleden werden vervolgens met geweld uit de zaal verwijderd, waarna ze buiten op straat luidkeels doorgingen met het verklaren van de oorlog aan de Venlose politie.Astrid van B., de vriendin van Frenkie P., werd vrijgesproken omdat het Hof veel geloof hechtte aan het dagboek dat na haar veroordeling in Roermond is opgedoken. Zij was twee weken geleden al in onmiddellijke vrijheid gesteld. Zes Turkse verdachten die in Roermond waren vrijgesproken zijn door het Hof alsnog veroordeeld tot straffen die uiteenlopen van drie tot twaalf jaar.Het Hof verwierp alle bezwaren van de verdediging tegen de manier waarop de verdachten door de politie waren verhoord.Volgens de verdedigers zijn de verklaringen van met name kroongetuige Sjakie H., die niet in beroep was gegaan tegen zijn straf, onder druk en door suggestie verkregen.

De bende van ellende

ANDRE LAMMERSE; HANS MOLEMAN in Volkskrant 26 april 1996
Vandaag doet het gerechtshof van Den Bosch uitspraak. Zeven moorden worden Franky en Sanny ten laste gelegd. Samen met Sjakie staan ze bekend als de Bende van Venlo. Maar was het wel een bende? 'Een kindercrèche', zegt een Venlonaar die hen van nabij zag ontsporen. Maar dan een crèche met dodelijke neigingen. Optelsom van een ongelukkige jeugd.
De Bende van Venlo? Marc grijnst. Die benaming vindt hij te veel eer voor het amateuristische geklungel van Franky en Sanny. 'Het was meer de bende van ellende. Mickey Mouse en Donald Duck, noemde ik ze altijd.' Marc kan het weten: als vriendje van Nancy, de zus van Franky, zag hij het jonge misdaadduo aanrommelen voordat het landelijke bekendheid verwierf als hoofdrolspelers in de grootste moordzaak die Nederland heeft gekend. Zeven moorden zouden Franky (23) en Sanny (20) op hun geweten hebben. Ze hebben er slechts één bekend. Maar de kans is groot dat het gerechtshof van Den Bosch hen vandaag ook de andere zaken aanrekent. De in Nederland ongebruikelijke straf van levenslange detentie annex behandeling in een gesloten TBS-kliniek hangt boven hun hoofd. Onverschillig zat het duo erbij tijdens het langdurige proces. Alsof ze in de verkeerde film terecht waren gekomen. Wat zijn dat voor jongens? Keiharde criminelen of toch vooral treurige losers? Stuurloze pubers zijn het, zeggen mensen uit hun omgeving. Jongens die een beetje op straat rondhingen en gewoon maar hun gang gingen. Het begon met diefstalletjes, en bijna nonchalant ging het over in moord en doodslag. Dat beeld wordt bevestigd door de psychiatrische rapportages die voor de rechtbank over de bende zijn gemaakt. Franky groeide op in de achterbuurt De Sloot, in een gezin waar het besef over mijn en dijn altijd op een laag pitje heeft gestaan. Die wijk en Genooy, de andere asociale buurt van Venlo, vormden het milieu waarin de jongens ronddobberden. De meest beruchte moorden werden vlak om de hoek gepleegd. 'Sociaal zwak' is de kwalificatie die gedragvorsers gebruiken voor het type gezin waaruit Franky voortsproot. Vader Heinz, een Duitser die z'n geld verdiende met het sorteren van champignons, maakte van het gezinsleven een rommeltje. Heinz, nazaat van een woonwagenkampfamilie, sloeg vrouw en kinderen, rommelde open en bloot met andere vrouwen. Hij had morbide trekjes: op een nacht keelde hij zijn duiven en liep onder het bloed de kinderkamer in. 'Ik kom jullie bang maken'. Toen Frank twaalf was vertrok zijn vader voorgoed. Frank groeide op bij moeder Ine, die zelf uit Genooy kwam. De lts werd niks, op zijn zestiende hield hij zich alleen nog bezig met inbreken en rondklooien. Gestolen goederen kon hij kwijt in de schuur van Ine, bij zus Nancy of oom Kuek. Voor moeder waren z'n criminele verdiensten een welkome aanvulling op de uitkering. Ze kocht er goud voor - 'om de buurt en de andere familieleden de ogen uit te steken' - of liet zich met de taxi naar de zonnebank rijden. Een beetje in de auto rondrijden en kijken waar wat er te halen viel, dat deed hij het liefst. Franky bezat veel ouwe brikken, al had hij geen rijbewijs. De wagens stonden op naam van Kuek, die hem later ook de tip gaf voor een inbraak waaruit een moord voortkwam. Franky wilde graag de grote jongen uithangen. Tony Montana, de gangster uit Scarface, was zijn voorbeeld. Al schietend baant Montana zich een weg door het leven en legt hij diens omgeving zijn wil op - in de eerste scène al wordt iemand die in de weg staat een arm afgeschoten. De video werd thuis grijsgedraaid. Met zijn lange zwarte matje, zijn bontgekleurde overhemden en gouden schakelkettingen speelde Franky in zijn eigen film, tot in het politiebureau toe. 'Toni Montana/ Frank komt back/Venlo pas op' kalkte hij er op de muur. Vanaf zijn twintigste liep hij met een doorgeladen pistool op zak. Zijn broertje Dennis kreeg het tegen zijn hoofd gedrukt, voor een spelletje Russisch roulette. 'Franky was een sensatiepersoon, hij wilde dat je tegen hem op keek', aldus een goede bekende uit Genooy. Het pistool had hij gekocht om zijn vijanden van het lijf te houden. Frank had vaak ruzie omdat hij iedereen belazerde en de buit van inbraken moeilijk kon delen. Moeder stond erbij en keek ernaar. 'Ze scharrelde liever met Turkse mannen die geld en goud hadden. Het was hoeren en snoeren in dat gezin.' Voor de grote mannen in de Venlose onderwereld bleef hij een agressief opscheppertje. Ze gebruikten hem als het te pas kwam. Franky vond zijn bendeleden in meelopers als Sjakie, een junk uit een nog rampzaliger gezin, en Sanny, een stuurloze scholier uit een betere wijk van Venlo. Ze deden maar wat, en ze hadden op hun vingers kunnen natellen dat ze tegen de lamp zouden lopen. Het was Sjakie, die bij Franky om de hoek woonde, die uiteindelijk tegenover de politie uit de school klapte toen hij over een eenvoudige diefstal aan de tand werd gevoeld. Wie de levensloop van Sjaak beziet, moet onwillekeurig huiveren. Zo'n beetje alles wat fout kon lopen, liep fout. Hopeloze ouders, een gezin van acht kinderen met een talent voor uitzichtloosheid en ellende. Alcoholisme, drugsverslaving, schulden, epilepsie, spierziekte: Sjakie, zijn zes broers en z'n enige zus bleef niets bespaard. Moeder voedde haar kinderen 'vrij' op, zoals ze het zelf noemde. Als Sjakie niet wilde eten of slapen, prima. Als hij wegliep van school, niks aan de hand. 'Het zwerven zit hem echt in het bloed', zei z'n moeder dan, trots op haar eigen woonwagenverleden. Hij begon te jatten, werd op z'n vijfde al door de politie weggeplukt achter het stuur van een auto waarin hij zo maar een ritje maakte. Een lange tocht langs speciale opvoedingsinstituten volgde, maar nergens kon Sjakie aarden. Hij nam de benen, gooide de ruiten in, sloopte het paviljoen. 'Een kind dat geen dwang, beperking of bevel verdraagt, dat door stoer te doen en door gewiekst te zijn zijn angst en onzekerheid verhult', observeerden de specialisten. Als Sjaak dertien is, snuift hij benzine, zijn lichaam groeit niet meer. Een jaar later gebruikt hij heroïne en cocaïne. Geestelijk blijft hij hangen op het niveau van de tweede klas lagere school, lezen of schrijven kan hij amper. Maar Sjakie mocht wel mee met Franky en Sanny in de auto, als ze weer wat rond gingen rijden. Als hij maar niet teveel onder de invloed van middelen verkeerde, want dan hadden ze niks aan hem. Sjaak vond die aandacht prachtig. Ook Dennis mocht graag op stap gaan met zijn grote broer Franky en zijn vrienden. Dertien was hij, en als Frank hem niet mee wilde nemen, ging hij huilen. Het werd soms goedgemaakt met een gestolen trainingspak, nieuwe Nike Air Max of een bromscooter. Bij een moord zat Dennis of een vriendje soms ook in de auto. Zoals toen een Turkse man van de straat werd gepikt en in natuurgebied het Zwarte Water, aan de rand van Venlo, werd afgeschoten. 'Je houdt wel je kop, he?', zei Franky met een veelbetekenende knipoog. Lts-scholier Dennis is zelf al bij de kinderrechter veroordeeld voor zijn betrokkenheid bij drie moorden. Aanvankelijk legde hij uiterst belastende verklaringen af over zijn broer. Zo vertelde hij dat Frank hem de laatste kogels uit zijn pistool liet afschieten op een onbekende Turkse man. Het was een van de schimmige liquidaties die de bende uitvoerde op lieden uit het Venlose drugsmilieu, vermoedelijk in opdracht van een plaatselijke Turkse drugsbaas. Begin 1995 trok Dennis al zijn verklaringen weer in, op aandrang van zijn familie en Franky. 'Ik ben zo bang, ik ben zo bang voor Franky', jankte de jongen op het politiebureau. Hij zit nu tot zijn 21ste in een jeugdinrichting waar hij een psychiatrische dwangbehandeling krijgt. Franky's meest volwaardige partner in crime was Sanny. Op de een of andere manier klikte het tussen de VWO-scholier en de straatjongen. Ze kwamen elkaar in 1990 toevallig tegen op een veldje in de buurt van Genooy, waar Franky, ooit een goaltjesdief bij de Venlose Boys, een balletje trapte. Samen reden ze op de fiets naar huis. De op het oog zo stoere Franky maakte een verpletterende indruk op Sanny. Het was in een periode dat het niet goed ging met Sanny. Thuis zat het niet lekker, al waren het problemen van een andere orde dan bij Franky of Sjakie. Sanny miste een echte vader, en zijn moeder had het te druk met haar eigen leven. Hij voerde niets meer uit op het Atheneum, moest verhuizen naar een MBO-school. Het was ingewikkeld thuis. Nog niet zo lang geleden had hij te horen gekregen dat oom Hay zijn werkelijke vader was, en niet de fietsenmaker uit Velden waarmee zijn moeder vroeger getrouwd was. Hay was de rij-instructeur op wie ze onderwijl verliefd was. Ze scheidde in 1977 van de fietsenmaker en hertrouwde tien jaar later met een internist. Sanny kon het niet vinden met zijn nieuwe, keurig gemanierde stiefvader. Dat was anders met oom Hay. Sanny was elf jaar toen hij hoorde wie zijn vader was. Hij vond het prachtig om met Hay, een wat ruwe bonk, op te trekken. Maar twee jaar later was hij z'n vader kwijt, overleden aan een acute hartstilstand. Sindsdien was Sanny de oude niet meer. Zijn moeder liet hem dobberen. Ze had het te druk met haar studie voor advocaat en haar nieuwe huwelijk. Met Kerstmis werd Sanny naar de McDonald's gestuurd. Het gevoelige, dromerige jongetje van weleer verhardde van binnen. Met de dag werd hij onverschilliger. In die tijd kwam hij Franky tegen, aan wie hij zich kon optrekken. Hij 'verafgoodde' de straatjongen uit De Sloot, zegt een oude vriendin. Franky's uiterlijk en manieren werden snel gekopieerd. Sanny liet een matje groeien, verruilde zijn gympies voor bordeelsluipers, ging ook goud dragen. Nu wàs hij iemand. Moeiteloos deed hij mee aan Franky's criminele avonturen. Diefstal, brandstichting, potenrammen, inbraak en ten slotte zeven levensde licten. Als zijn nieuwe makker hem thuis kwam ophalen voor een beetje rondrijden, vloog hij stralend de deur uit. Franky kwam nooit binnen, hij claxonneerde altijd twee keer. Toet-toet, en weg was Sanny. 'De Bende van Venlo was een kindercrèche', zegt Marc, 'en Franky was de crechèleider.'

Hof stelt vrouw uit Bende van Venlo in vrijheid

NRC Handelsblad 13 april 1996De enige vrouwelijke verdachte van de Bende van Venlo, de 19-jarige Astrid van B., is gisteren op de laatste dag van de behandeling van de zaak in hoger beroep in vrijheid gesteld.Het gerechtshof in Den Bosch besloot gisteren dat er niet langer een meer dan redelijke twijfel bestaat dat zij als vriendin van hoofdverdachte Frenkie P. een aandeel heeft gehad in de doodslag op J. Wissink, een van de zeven slachtoffers die de bende volgens justitie heeft gemaakt. Gisteren was de zeventiende zittingsdag van het hoger beroep.Of de vrouw wordt vrijgesproken, wordt pas duidelijk op 26 april, wanneer het hof zich uitspreekt over de schuld van de veertien verdachten. Vorige week had de procureur-generaal nog een gevangenisstraf van vier jaar tegen haar geëist omdat zij zou hebben geholpen bij de overval op Wissink, die na een worsteling werd gedood door Frenkie P. en Sannie P.De rechtbank in Roermond veroordeelde Astrid vorig jaar nog tot een straf van twee jaar, waarvan vier maanden voorwaardelijk. Frenkie werd in september 1995 tot levenslang veroordeeld.Astrids advocaat, mr. Th. Hiddema, denkt dat het Hof met de vrijlating vooruitloopt op een vrijspraak van zijn cliënte. Hij acht het waarschijnlijk dat het Hof grote waarde hecht aan het dagboek dat Astrid in het Huis van Bewaring in Maastricht schreef en dat pas na het proces in Roermond boven water is gekomen.Daarin beschrijft zij hoe Frenkie P. haar getuige heeft laten zijn van vijf moorden die hij samen met anderen pleegde. Over de roofoverval op Wissink zegt zij niets in het dagboek, tot op het moment dat Frenkie haar een rol in die zaak toedicht. Dat gebeurde daags nadat zij aangifte tegen hem had gedaan wegens mishandeling en verkrachting. Later bekende zij bij de overval te hebben geholpen, maar zij herriep die bekentenis.Frenkie en zijn vriend Sannie hebben steeds toegegeven dat zij Wissink hebben gedood, maar ontkennen iets met de andere delicten te maken hebben. Gisteren volhardden zij tijdens het laatste woord in die ontkenning.Ook de overige twaalf verdachten hielden vol dat zij niets met de moorden op het bejaarde echtpaar Van Rijn en op vier Turkse mannen uit Venlo te maken hebben. Unaniem schrijven zij de verdenking tegen hen toe aan verzinsels van Sjakie H., het enige lid van de bende die niet tegen zijn veroordeling in Roermond in beroep is gegaan, en aan de volgens hen insinuerende verhoren van de recherche.In zijn laatste woord vertelde Frenkie P. het hof gisteren de afgelopen twee jaar in een nachtmerrie te hebben geleefd. "Overal is het Frenkie hier en Frenkie daar. Dan heb ik weer een Turk doodgemaakt, dan weer een trimmer. Van het onderzoek bij de politie klopt helemaal niks."

Advocaat verwacht vrijspraak op grond van gevangenisdagboeken Astrid van Venlose bende op vrije voeten

ANDRE LAMMERSE 13 april 1996
Het negentienjarige vrouwelijke lid van de 'bende van Venlo', Astrid van B., is vrijdag door het gerechtshof in Den Bosch op vrije voeten gesteld. Het hof achtte 'geen ernstige bezwaren aanwezig' om Astrid nog langer gevangen te houden. De MBO-scholiere wordt ervan verdacht hand- en spandiensten te hebben verleend aan de roofmoord op de vrijgezel Jeu Wissink uit Reuver.
Raadsman mr T. Hiddema verwacht dat zijn cliënt over veertien dagen zal worden vrijgesproken. Of dat inderdaad gebeurt valt uit de summiere motivering van het hof niet op te maken. Het is ook mogelijk dat Astrid wordt veroordeeld, maar dat de duur van de gevangenisstraf overeen komt met de anderhalf jaar die zij in voorlopige hechtenis heeft doorgebracht. Procureur-generaal mr P. Bender eiste twee weken geleden vier jaar celstraf tegen de part-time schoenenverkoopster. Het was vrijdag de zeventiende en laatste zittingsdag van het hoger beroep tegen de bende van Venlo. Bendeleider Franky P. (24) toonde zich tijdens zijn laatste woord geemotioneerd. De Venloër die wordt aangeklaagd voor alle zeven moorden presenteerde zich vorig jaar augustus, aan het einde van het proces bij de Roermondse rechtbank, de harde jongen die het juridische circus soms lachend gadesloeg. Vrijdag kwam de tot levenslang veroordeelde Franky adem te kort om zijn onschuld aan te tonen. 'Oké, Wissink heb ik gedaan, maar het is niet in koelen bloede gebeurd, zoals de politie zegt. Het was een ongeluk, het pistool ging tijdens een worsteling af. In dat hele pak dossier kom je overal mijn naam tegen. Je leest alleen maar Franky dit, Franky dat. Dan vraagt de politie me: ''Waar was je dan die nacht toen Karaca werd vermoord? Je hebt geen alibi.'' Hoe weet ik nou waar ik twee jaar geleden was? Het wordt tijd dat ik uit die nachtmerrie kom; ik word er langzamerhand gek van', aldus Franky die sinds een half jaar opgesloten is in Vught. Zijn maatje Sanny (20), eveneens door de rechtbank veroordeeld voor alle zeven moorden (achttien jaar met tbs), las van een vel papier zijn relaas voor. De voormalige Atheneum-scholier die in de gevangenis zijn havo probeert af te maken, leek wat meer berouw te tonen over zijn daden. 'Ik ben erg fout bezig geweest. Ik had dat huis van Wissink niet binnen moeten gaan, maar ik kan het jammer genoeg niet meer goed maken. Ik wil nu hard gaan werken aan mezelf.' Franky en Sanny hebben bijna twee jaar volgehouden dat ze alleen bij de moord op Wissink zijn geweest. De andere zes moorden zouden verzinsels zijn van enkele verdachten. Die verklaarden dat het duo ook de hand heeft gehad in de bloedige roofmoord op het bejaarde echtpaar Van Rijn, de liquidatie van de Turkse hasj-dealer Ibo Karaca en de seriemoord op drie onbekende Turken in de bossen bij Venlo. Astrid, het liefje van Franky, heeft over deze delicten gedetailleerde bekentenissen afgelegd. In de zaak-Wissink getuigde zij als laatste op 25 januari 1994. Ze werd toen geconfronteerd met een bekentenis van haar ex-vriend, tegen wie ze toen net aangifte van verkrachting had gedaan. Uit rancune lapte Franky Astrid erbij, meent de verdediging. Het grote raadsel is waarom Astrid dan toch medeplichtigheid bekende. 'Onevenwichtigheid', meent advocaat Hiddema. Volgens Hiddema heeft het hof veel waarde toegekend aan de dagboeken die zijn cliënt in de eerste maanden van haar detentie bijhield. De raadsman durft zelfs zover te gaan dat de dagboeken gisteren tot Astrids vrijlating hebben geleid. In de dagboeken beschrijft Astrid haar tragische relatie met Franky, die haar bij alle moorden betrok. Ook geeft zij en passant ooggetuigeverslagen van vijf moorden. Eén moord ontbreekt: die op Wissink. Hiddema onderbouwde met dit gegeven zijn verzoek om onmiddellijke invrijheidstelling. 'Over Wissink wordt niet gerept. Opmerkelijk en veelzeggend. Want deze dagboeken zijn geen geheugensteuntjes geweest; ze bieden een inkijk in de kelders en schuilhoeken van haar ziel. Zij waande zich onbespied en hoefde Wissink niet te verzwijgen.'

Moszkowicz hekelt politie en OM in zaak Venlose bende

Volkskrant 11 april 1996
Politie en justitie hebben in de zaak tegen de Bende van Venlo 'als een blinde' warrige bekentenissen bijeengegaard om enkele Venloërs koste wat kost achter de tralies te krijgen. Uit het zevenduizend pagina's tellende strafdossier valt niet op te maken waarom het Openbaar Ministerie bepaalde tegenstrijdige verklaringen heeft gebruikt en andere juist terzijde schoof. Advocaat mr M. Moszkowicz zei dat woensdag in zijn pleidooi voor het gerechtshof in Den Bosch.
De strafpleiter verdedigt de 35-jarige Turkse Venloër Hacibey K. in een zevenvoudige moordzaak, waarin veertien bendeleden terechtstaan. Hacibey werd vorig jaar tot vijftien jaar gevangenisstraf veroordeeld voor de moord op drie Turken. Bij het hof is tegen de 'maffia-burgemeester' van Venlo twintig jaar cel geëist, de op een na hoogste vrijheidsstraf in het proces.
De bewijslast tegen Hacibey vindt justitie in de bekentenissen van de 24-jarige Sjakie H. Die heeft verklaard dat Hacibey opdrachtgever was voor de moord op de Turkse hasjhandelaar Ibo Karaca op 18 juni 1993. Maar de zwakbegaafde, heroïneverslaafde Sjakie heeft tijdens het politie-onderzoek talloze verklaringen afgelegd en ze soms fundamenteel bijgesteld of volledig ingetrokken. Ook is gebleken dat Sjakie mensen valselijk heeft beschuldigd. Volgens Moszkowicz en de andere elf raadslieden van de Bende van Venlo mag het hof Sjakie's bekentenissen op z'n minst in twijfel trekken. 'Deze pijler van het Openbaar Ministerie is een gemakkelijk te beinvloeden, debiele man. In zijn alleenstaan heeft hij alles gedaan om bij de groep te horen en bij de politie in de gunst te komen. Het is bijna een belediging voor het hof dat het OM die ongecontroleerde bewegingen van Sjakie klakkeloos heeft overgenomen.' Andere voor Hacibey belastende bekentenissen kwamen van de negentienjarige Astrid van B. en bendeleider Franky P. (24). Ze hebben net als Sjaak alles ingetrokken. Van Franky is volgens Moszkowicz bekend dat hij als gewetenloos persoon talloze mensen als de schuldige heeft aangewezen. Astrid is volgens hem een onevenwichtig meisje dat in psychische nood verkeert. Bij de politie verklaarde Astrid dat Hacibey aanwezig was bij de dodelijke afrekening. Vervolgens legde ze dat ook vast in twee dagboeken in de gevangenis. Moszkowicz typeerde de dagboeken als een geheugensteun voor de politieverhoren. Ze bevatten volgens hem een 'stortvloed aan emoties en kinderlijke gedichten van een kindvrouw'. Aan de feiten wordt echter slechts oppervlakkig gerefereerd, vervolgde de raadsman, en betrokkenheid van Hacibey is opgetekend op losse stukjes papier. 'Waarom zou je zijn naam op een stukje papier moeten zetten als je erbij geweest bent. Dat vergeet je toch niet. Het duidt op een notitie waarmee de politie uit de voeten kon. Het zwakt het bewijs juist af.' Tijdens de behandeling van de Karaca-zaak in Den Bosch zijn verschillende Turkse getuigen gehoord. Die wezen allemaal in de richting van de gebroeders A. als de opdrachtgevers voor de huurmoord. Zij werden vorig jaar in tegenstelling tot Hacibey vrijgesproken. Ook de moeder van Ibo zegt ervan overtuigd te zijn dat Hacibey nooit haar zoon kan hebben omgebracht. 'De familie heeft bij de politie herhaaldelijk aangegeven dat er grote ruzie was met de broers. Abdullah A. zou Ibo zelfs openlijk met de dood hebben bedreigd. Justitie heeft er niets mee gedaan. Het paste niet in het beeld. Hacibey moest en zou de bloedgeldjongen zijn.' Vrijdag wordt het proces tegen de Bende van Venlo voortgezet met het repliek en dupliek van justitie en verdediging. Het hof doet eind deze maand uitspraak.

Verdediging Bende van Venlo: bewijsmateriaal onontwarbare kluwen

NRC Handelsblad 11 april 1996Het bewijsmateriaal in de strafzaak tegen de Bende van Venlo is een onontwarbare kluwen van 7.000 pagina's geworden waaruit het openbaar ministerie in den blinde een selectie heeft gemaakt om het verhaal van de zeven moorden en de veertien verdachten rond te breien.Dat is de algemene teneur van de pleidooien die de raadslieden gisteren na vijftien zittingsdagen hebben afgesloten. Het gerechtshof in Den Bosch kan de behandeling van de zaak in hoger beroep waarschijnlijk morgen afsluiten om vervolgens eind april arrest te wijzen.Vooral de uitvoerige bekentenissen van Sjakie H., de kroongetuige die als enige van de acht veroordeelden in Roermond niet in beroep is gegaan, hebben het moeten ontgelden. M. Moszkowicz, de raadsman van de Turkse hoofdverdachte Hacibey K., noemde Sjakie een debiele junk die tijdens verhoren wel vijftien verschillende versies van een van de moorden had gegeven. Volgens Moszkowicz wordt daarmee duidelijk aangetoond dat de politie Sjakie stuurde totdat er een passend verhaal uit zijn mond kwam.Ook de later ontdekte dagboeken die Astrid van B. in het huis van bewaring bijhield kunnen volgens de meeste raadslieden niet voor de bewijsvoering worden gebruikt. Moszkowicz sr. deed ze af als geheugensteuntjes voor wat de 19-jarige vriendin van hoofdverdachte Frenkie P. tijdens de verhoren bij de politie had verklaard.Maar de raadsman van Astrid, Th. Hiddema, gebruikte de dagboeken juist als argument om haar vrij te pleiten van medeplichtigheid van de moord op J. Wissink, het enige feit dat haar ten laste is gelegd. In het dagboek beschrijft zij uitvoerig vijf moorden die zij heeft zien plegen door haar vriend Frenkie en andere verdachten, maar de moord op Wissink komt pas ter sprake nadat Frenkie haar een rol heeft toegedicht. Dat zou volgens haar raadsman een wraakoefening zijn omdat Astrid een dag eerder aangifte had gedaan van mishandeling en verkrachting door FrenkieVooral de moord op de Turkse hasjhandelaar Ibrahim Karaca is inzet geworden van een strijd met getuigen. Een groot deel van de 20 getuigen, onder wie de ouders van het slachtoffer, heeft verklaard dat Karaca niet in opdracht van Hacibey K. is vermoord, die beurtelings is omschreven als de mafiaburgemeester en de hasjkoning van Venlo. K. werd in Roermond veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijftien jaar, maar volgens diverse Turkse getuigen zijn de werkelijke opdrachtgevers de gebroeders Suleyman en Abdullah A. geweest, de eigenaars van de coffeeshop waar Karaca werkte. De advocaat van Suleyman, J. van der Laar, zei dat de getuigen overduidelijk zijn gekocht door de invloedrijke familie van K.

Aanklager Bende van Venlo krijgt felle kritiek

ANP 10 april 1996
President mr W. Smulders van het gerechtshof in Den Bosch heeft dinsdag bij de voortzetting van het hoger beroep tegen de Bende van Venlo procureur-generaal mr P. Bender ongemeen fel de les gelezen. Het hof distantieert zich nadrukkelijk van bepaalde delen van het requisitoir waarin Bender de verdediging beschuldigde van het onnodig oproepen van een groot aantal getuigen. De aankondiging van de procureur-generaal dat hij Justitie in Roermond een onderzoek laat instellen naar de handelwijze van een van de advocaten, noemde Smulders 'ongepast'.
Volgens Bender heeft de lange reeks opgeroepen getuigen geleid tot onnodige onrust en een vertraging van het proces. 'Het hof laat dit volledig voor rekening van de procureur-generaal. Het oproepen van de getuigen voldeed in alle gevallen aan de wettelijke criteria. Er is op geen enkele wijze sprake geweest van oneigenlijk gebruik van getuigen', aldus president Smulders. Tijdens zijn requisitoir haalde Bender fel uit naar mr M. van Nisselroij, de raadsvrouwe van Marcel N. (24). Zij zou de moeder van de twaalf jaar cel veroordeelde verdachte hebben gevraagd een belastende verklaring in te trekken. Volgens het hof heeft de procureur-generaal de advocate met die beschuldiging overvallen. Smulders deed een beroep op de procesdeelnemers om zich te beperken tot een zakelijke benadering. De advocate noemde de beschuldiging overigens een pertinente leugen. 'Ik heb de moeder alleen gevraagd te verklaren dat haar zoon na een eerdere bekentenis tegenover haar, later ook meermalen heeft gezegd dat hij onschuldig is.' In Den Bosch staan tijdens een monsterproces dat eind februari begon dertien Nederlandse en Turkse verdachten in hoger beroep terecht voor hun aandeel in het ombrengen van zeven mensen. De rechtbank in Roermond sprak eerder acht verdachten vrij. De anderen zijn veroordeeld tot celstraffen uiteenlopend van twee jaar tot levenslang, in sommige gevallen met tbs. De procureur-generaal eiste tijdens het hoger beroep opnieuw gevangenisstraffen van levenslang tot vier jaar, soms gecombineerd met tbs.

Levenslang geëist tegen leider van Bende van Venlo

Volkskrant, Binnenland, 30 maart 1996
Tegen Franky P. (23), de leider van de Bende van Venlo, is voor het gerechtshof in Den Bosch vrijdag levenslange gevangenisstraf geëist. Tegen de andere dertien bendeleden eiste procureur-generaal mr J. Wubben celstraffen variërend van vier tot twintig jaar. Franky P., die wordt aangeklaagd voor alle zeven levensdelicten die de bende heeft gepleegd, werd vorig jaar bij de rechtbank van Roermond al veroordeeld tot levenslang. Hij ging in hoger beroep. In de praktijk wordt levenslang na gratie door de Kroon omgezet in een opsluiting van twintig jaar. Franky zou dan op 42-jarige leeftijd vrijkomen. Procureur-generaal Wubben benadrukte dat levenslang in het Nederlandse strafrecht ook daadwerkelijk als levenslang is bedoeld. Het hoeft niet zo te zijn dat Franky gratie krijgt, zei Wubben. Hij omschreef de Venlose metselaar als een gewetenloos persoon die optrad als de 'koelbloedige initiator van de moorden'. 'Ontstellend dat een mensenleven zo weinig voorstelt voor deze verdachte.' Tegen Franky's rechterhand Sanny (20) - die eveneens zeven moorden ten laste zijn gelegd - eiste Wubben achttien jaar met tbs. Tegen Hacibey K. (35), de Turkse hoofdverdachte van de bende, werd twintig jaar geëist; tegen Marcel N. (24) achttien jaar. Hacibey zou het brein zijn geweest achter de huurmoord op de Turkse hasjdealer Ibo Karaca. Hij hielp ook mee om twee getuigen van deze liquidatie uit de weg te ruimen. Marcel was betrokken bij de bloedige roofmoord op het bejaarde echtpaar Van Rijn uit Venlo. De roofmoorden op het echtpaar Van Rijn en die op de vrijgezel Jeu Wissink kwalificeerde procureur-generaal P. Bender als 'beestachtig'. Wissink werd in januari 1994 in zijn huis doodgeschoten door Franky en Sanny. Ook Astrid was in het huis van Wissink en zou een handje hebben geholpen om de man te knevelen. Voor haar aandeel in de Wissink-zaak werd vier jaar cel geëist, de laagste straf uit het requisitoir. Procureur-generaal mr P. Bender bestreed de stelling van de advocatuur dat tijdens de politieverhoren zware druk is uitgeoefend op de verdachten om hen zo te doen bekennen. Twintig rechercheurs werden de afgelopen weken hierover doorgezaagd door de verdediging. Die ondervraging leverde niets op, concludeerde Bender: 'Geen der verbalisanten is zijn boekje te buiten gegaan, heeft ongeoorloofde druk uitgeoefend of verdachten zo in de tang genomen dat zij ten einde raad dan maar een meervoudige moord bekenden ''om van het gezeur af te zijn''. Die stelling is ongeloofwaardig, ja zelfs lachwekkend', aldus Bender. De twee procureurs-generaal hadden bijna zeven uur nodig om hun requisitoir voor te lezen. Op dinsdag 9 april wordt het proces voortgezet met de pleidooien van de advocaten.

Zware eisen in hoger beroep Bende van Venlo

NRC Handelsblad 30 maart 1996Voor het Gerechtshof in Den Bosch zijn zware gevangenisstraffen, variërend van vier jaar tot levenslang, geëist tegen veertien verdachten van de Bende van Venlo.De twee procureurs-generaal die de afgelopen weken ieder een deel van de telastelegging op zich hebben genomen, menen dat er genoeg bewijzen zijn om de bendeleden te veroordelen voor zeven gevallen van moord of doodslag.De veertien verdachten, zeven Nederlanders en zeven Turken worden ervan beschuldigd in groepjes van verschillende samenstelling vier Turkse mannen, een bejaard echtpaar uit Venlo en een alleenstaande man uit Reuver van het leven te hebben beroofd. Van de vier Turkse slachtoffers is slechts in een geval de identiteit bekend. De andere drie zouden als ongewenste getuigen van diens dood uit de weg zijn geruimd.De zwaarste straf, levenslang, werd geëist tegen de 23-jarige hoofdverdachte Frenkie P., die vorig jaar door de rechtbank in Roermond eveneens tot levenslang werd veroordeeld na een eis van twintig jaar met tbs. In Roermond ging het openbaar ministerie ervan uit dat die straf de beste garantie bood voor de langst mogelijke verwijdering uit de maatschappij, maar de rechtbank veroordeelde hem tot levenslang omdat zij er niet zeker van was dat de terbeschikkingstelling zou worden uitgevoerd. P. heeft steeds geweigerd mee te werken aan een psychiatrisch onderzoek en de rechtbank achtte zich niet bevoegd een oordeel te geven over zijn geestesgesteldheid.Volgens procureur-generaal mr. J. Wubben had het openbaar ministerie in Roermond een eenvoudiger weg kunnen bewandelen door levenslang te eisen. De officier van justitie is er volgens Wubben ten onrechte van uitgegaan dat levenslang de facto een gevangenisstraf van twintig jaar betekent. Hij verwees naar een arrest van de Hoge Raad die in de zaak van Joseph Kotälla, een van de Vier van Breda, heeft uitgemaakt dat levenslang werkelijk levenslang betekent zolang er maar geen gratie wordt verleend.Van de overige verdachten hoorde Frenkie P's metgezel Sannie P. een straf eisen van 18 jaar met tbs en zijn vriendin Astrid van B. een straf van 4 jaar. Tegen de Turkse hoofdverdachte Hacibey K., die Frenkie voor de moord zou hebben gehuurd, werd 20 jaar geëist. De lange stoet getuigen die zijn raadsman mr. M. Moszkowicz had opgeroepen, had volgens procureur-generaal mr. P. Bender beter weg kunnen blijven. "Het vervult mij met grote zorg dat het bij de advocatuur steeds meer in zwang komt een groot aantal getuigen op te roepen. Dat veroorzaakt meer onrust en vertraging dan dat het bijdraagt aan de waarheidsvinding."De andere Turkse verdachten die allen in Roermond zijn vrijgesproken, hoorden nu straffen tegen zich eisen van twaalf, zes en vijf jaar voor hun aandeel in de executie van coffeeshopmedewerker Ibo Karaca, die een partij hasj van een van hen zou hebben verduisterd.Procureur-generaal Bender liet ook weten dat hij de hoofdofficier van justitie in Roermond heeft gevraagd een onderzoek in te stellen naar de handelwijze van de Venlose advocate mr. M. van Nisselroij die de verdachte Marcel N. verdedigt. Volgens de stiefvader van N. heeft de advocate de moeder van Marcel benaderd om haar te vragen een belastende verlaring in te trekken die zij eerder tegenover de politie had afgelegd.

'Advocate trachtte moeder bendelid te beinvloeden'

Volkskrant, Binnenland, 30 maart 1996
Justitie stelt een strafrechtelijk onderzoek in naar gedragingen van de Venlose advocate mr M. van Nisselroij. Zij zou tegen de moeder van lid Marcel N. van de Bende van Venlo hebben gezegd dat zij haar belastende verklaringen over haar zoon bij het hof moest intrekken. Deze vorm van beïnvloeding is verboden.
Procureur-generaal mr P. Bender maakte vrijdag bekend dat hij de zaak zal laten onderzoeken door Justitie in Roermond. Marcel (24) werd door de rechtbank van Roermond tot twaalf jaar cel veroordeeld voor zijn betrokkenheid bij de moord op het Venlose echtpaar Van Rijn. Zijn moeder bracht hij van deze zaak met veel details op de hoogte. Later trok Marcel zijn verhaal in. De belastende verklaringen van zijn moeder bleven echter zwaar op hem drukken. Tegen de politie zei Marcels moeder: 'Marcel heeft mij diverse malen over de zaak-Van Rijn verteld. Dat zij met vijf man naar binnen waren gegaan. Dat de vrouw de deur had geopend; dat hij direct een mes op haar keel had gezet; dat hij speed had gebruikt; (. . .) dat Sanny de man met een honkbalknuppel had geslagen en dat Franky de man de keel had afgesneden. 'Marcel vertelde mij verder dat Astrid flink geschreeuwd had en in de kofferbak was gegooid. U wijst mij op mijn verschoningsrecht, maar ik vind dat ik de waarheid moet vertellen. Ik kan er anders niet meer tegen.' Van Nisselroij zou kort voor het hoger beroep bij Marcels moeder er op hebben aangedrongen haar verklaringen in te trekken als getuige bij het hof. Dat weigerde zij.

Sjakie van de Bende van Venlo maakte verhoorders hoorndol

ANDRE LAMMERSE in Volkskrant, Binnenland, 28 maart 1996 Hoorndol wordt het verhoorkoppel eind oktober 1994 van Sjakie H. (24). Binnen drie weken heeft de kroongetuige van de Bende van Venlo vijftien verschillende versies weten te produceren van de moord op de onbekende Turk. In ambtelijk proza laten de rechercheurs Sjakie kennis nemen van hun ergernis. In hun zoveelste proces-verbaal: 'U zegt dat u geen zin hebt om weer een dag te besteden aan het uittikken van een lul-verhaal. U zegt dat ik nu eindelijk de waarheid moet spreken.'
Ook bij het gerechtshof in Den Bosch drong president mr W. Smulders woensdag bij Sjakie aan op het 'vertellen van de waarheid, en niets dan de waarheid.' Maar van Sjakie wordt het Hof geen steek wijzer meer. Van de circa duizend pagina's beschrijvingen van de zeven moorden van de Bende van Venlo heeft Sjakie, de zwakbegaafde heroïneverslaafde, 'alles gelogen'. Aan zijn verklaring daarvoor was geen touw vast te knopen. Sjakie moest woensdag, op de dertiende dag van het hoger beroep tegen de Bende van Venlo, met de negentienjarige Astrid van B. als getuige verschijnen in de zogeheten nn-zaak. Deze seriemoord op drie onbekende Turkse mannen, vermoedelijk illegalen, werd gepleegd in de zomer van 1993 in Venlo en omgeving. Technisch bewijsmateriaal is er nauwelijks; wel bestaan stapels gedetailleerde verklaringen van Sjakie en Astrid. De nn-moorden zijn een vervolg op de liquidatie van de Turkse hasjdealer Ibo Karaca. Ibo werd in de nacht van 17 op 18 juni 1993 neergeschoten omdat hij vijf kilo hasj had verduisterd. Direct erna ontstond ruzie over de betaling van deze huurmoord tussen het Turkse en Nederlandse kamp van de Bende van Venlo. Franky zag een Turkse man op zich afstormen en schoot deze in het been. Twee andere onbekende Turken renden weg achter een flatgebouw. De aangeschoten Turk werd in de kofferbak geladen en weggereden naar de afgelegen kanovereniging De Viking in Arcen. Daar kreeg het slachtoffer het genadeschot van Franky. Met rechterhand Sanny (20), de toen dertienjarige Dennis en Sjaak werd het lijk de volgende dag begraven, nadat het weer was opgevist uit de kanovijver. Het graf werd pas een jaar later gevonden door twee jagers. Op het skelet lag een riem en een vuile trui van Franky. Van de andere twee Turkse getuigen, die zich bij de flats uit de voeten hadden gemaakt, zijn de lijken niet gevonden. De tweede Turk zou een dag na de moord op Ibo van straat zijn geplukt in Venlo. Ook hij werd in de kofferbak van Franky's Opel Ascona gestopt en zou in een bosgebied in Arcen, het Zwarte Water, met een aantal schoten om het leven zijn gebracht. Niet lang daarna onderging de derde en laatste Turkse getuige hetzelfde lot. Franky loste in alle reconstructies het dodelijke schot. Astrid, het liefje van Franky, was bij de eerste twee nn-moorden ongewild getuige vanuit de auto. Voor het hof weigerde zij op haar eerste bekentenissen bij de politie terug te komen. De politie heeft haar de moordverhalen in de mond gelegd, zegt ze. Toch heeft Astrid in de gevangenis dagboeken geschreven waarin zij haar relaas heeft vastgelegd. Een passage van 14 december 1994: 'Ik heb gezien dat Frenk bij een kanoclub nog twee à drie keer op de man schoot, 't was echt verschrikkelijk, en toen werd een steen op zijn buik gebonden en met 'n swingelgebaar in het water gegooid. De derde man werd bij het Zwarte Water uit de kofferbak gehaald. Ze sleurden hem mee het bos in en ik hoorde twee tot drie schoten. Ik was heel bang en vond het heel gruwelijk.' In de dagboeken doet Astrid nog meer moorden van de Bende van Venlo uit de doeken, maar tijdens het proces bij het Hof heeft ze er niets over los gelaten.

Strafdossier Bende van Venlo bekritiseerd

ANDRE LAMMERSE in Volkskrant, Binnenland, 23 maart 1996De Leidse getuige-deskundige prof. dr W. Wagenaar heeft woensdag voor het Gerechtshof in Den Bosch kritiek geuit op het strafdossier van de Bende van Venlo. Volgens Wagenaar is onduidelijk hoe bendelid en kroongetuige Sjakie H. (24) tot zijn eerste bekentenissen is gekomen. Sjakies verklaringen dienen als belangrijkste bewijslast in de zevenvoudige moordzaak.
'Uit dit dossier valt de verhoortechniek niet op te maken en dus ook niet of er op een suggestieve manier is verhoord,' zegt Wagenaar. 'Ik vermoed dat processen-verbaal een zwakke afspiegeling vormen van de werkelijk gevoerde gesprekken.' Wagenaar, hoogleraar psychologische functieleer aan de Rijksuniversiteit Leiden, bestudeerde op initiatief van de verdediging alle verklaringen van Sjakie. Hij kan er echter geen zinnig woord over zeggen, vertelde hij het Bossche Hof vrijdag op de elfde zittingsdag van het hoger beroep tegen de Bende van Venlo. Het ontbreekt volgens de getuige-deskundige aan een zorgvuldige verslaglegging door de politie. Alle verklaringen in het metersdikke dossier van de Bende van Venlo zijn vastgelegd op schrift. Wagenaar pleit er al jaren voor om politieverhoren op video te zetten of anders in elk geval op een geluidsband. De tientallen getuigen die de afgelopen weken werden gehoord, hebben het proces van de Bende van Venlo bijzonder gecompliceerd gemaakt. Ook zijn er talloze ingetrokken en tegenstrijdige verklaringen van de bendeleden. Zo heeft Sjakie bijzonder gedetailleerde bekentenissen afgelegd die hij later allemaal naar het rijk der fabelen verwees. Het hof zocht bij Wagenaar tevergeefs naar een verklaring voor Sjakies grilligheid. Kan het dat iemand zich allerlei moordzaken tot in de kleinste details herinnert waarmee hij in werkelijkheid niets te maken heeft gehad? Wagenaar: 'In het geheugen is alles mogelijk, niets is uitgesloten. Het klinkt cynisch maar als je maar genoeg mensen vermoordt, gaan de details door elkaar lopen.' De behandeling van het hoger beroep gaat maandag verder met de moord op drie onbekende Turkse mannen. Van hen is slechts één lijk gevonden. Het stoffelijke overschot is het enige technische bewijsmateriaal van de moord. De drie mannen zouden getuige zijn geweest van de liquidatie van Ibo Karaca, een Turkse Venloënaar die het slachtoffer werd van een afrekening in de drugswereld.

Hof geïrriteerd in hoger beroep Bende van Venlo Rechercheur balanceert op de rand van meineed

ANDRE LAMMERSE in Volkskrant, Binnenland, 21 maart 1996
Een van de leden van het opsporingsteam van de Bende van Venlo heeft woensdag voor het gerechtshof in Den Bosch gebalanceerd op de rand van meineed. Pas toen de verdediging de rechercheur het vuur na aan de schenen legde, erkende hij dat het team zich door middel van een rollenspel intensief heeft voorbereid op het hoger beroep bij het hof. President mr W. Smulders toonde zich geïrriteerd over het achterhouden van de informatie. 'Het feit dat het hof zich moet terugtrekken, heeft u aan uzelf te danken', sprak hij de politieman vermanend toe. Het hof moest zich beraden nadat strafpleiter mr M. Moszkowicz de rechercheur afschilderde als uiterst onbetrouwbaar. De procureur-generaal, die de rechercheur op de rand van meineed zag balanceren, had ijlings bezwaar aangetekend tegen de almaar scherper wordende vraagstelling van de verdediging. Later verklaarde de rechercheur dat hij de verdediging verkeerd had begrepen. Die uitleg was op zijn minst twijfelachtig, omdat advocaat mr T. Klaassen heel concreet had geïnformeerd naar het politiesamenzijn in februari van dit jaar. Toen kwam een deel van het Venlose opsporingsteam twee dagen bij elkaar om de te verwachten verhoormethodiek van de verdediging bij het hof door te spreken. Klopt dat, wilde Klaassen weten. 'Nee', antwoordde de rechercheur. 'Hebt u er dan van gehoord dat zoiets is georganiseerd?' Weer volgde een stellig 'nee'. Pas toen Klaassen en Moszkowicz hem confronteerden met uitlatingen die zijn collega een uur eerder had gedaan, begon de politieman te twijfelen en op zijn lip te bijten. 'Waarom zou u dit nu moeten verzwijgen?', vroeg president Smulders de rechercheur. 'Net als voetballers hun tegenstanders van tevoren op televisie bekijken, kunnen opsporingsambtenaren ook zo hun voorzorgsmaatregelen treffen. Daar is niks mis mee.' 'Ik heb zijn vraagstelling verkeerd begrepen', repliceerde de blozende rechercheur. 'We hebben in een rollenspel de gang van zaken bij het hof geoefend, hoe je bijvoorbeeld vragen van de advocatuur beantwoordt.' Eerder op de tiende zittingsdag van het hoger beroep werden opnieuw de gebroeders A. aangewezen als de moordenaars van de 23-jarige Ibo Karaca, het eerste slachtoffer van de Bende van Venlo. 'Mafiaburgemeester van Venlo' Hacibey K. zou verder niets met de huurmoord te maken hebben gehad. De 35-jarige K. werd vorig jaar door de rechtbank van Roermond als enige Turkse verdachte veroordeeld in de zevenvoudige moordzaak en kreeg vijftien jaar celstraf. Volgens Turkse Venlonaars die woensdag voor het Bossche Hof werden gehoord, zou K. echter in de nacht van de moord op een caféterras hebben gezeten met zijn vrienden. Verder verklaarden zij dat Ibo een flinke ruzie had met gebroeders A. en Ibo Karaca over een partij verdwenen hasj. Daarmee is de zoveelste suggestie gedaan dat niet Hacibey K. maar de broers Suleyman (41) en Abdullah A. (43) de moord op hun geweten hebben. Andere Turkse getuigen, waaronder de moeder van het slachtoffer, bevestigden het verhaal eerder tijdens het proces. Zij werden opgeroepen door Moszkowicz, de raadsman van Hacibey. Bij een van de Turkse getuigen bleek president Smulders zijn bedenkingen te hebben. Deze vriend van Hacibey kon zich de avond van 17 juni 1993 nog levendig voor de geest halen. 'Hacibey is niet weg geweest, hij heeft heel de avond op het terras gezeten tot diep in de nacht.' Smulders antwoordde dat hij zich niet meer zou kunnen herinneren wat hij drie jaar geleden op 17 juni deed. Waarom wist de getuige dat nog wel? 'Hacibey was er altijd, net als ik omdat ik nooit iets anders te doen had.' Smulders, verbaasd: 'Altijd? Jaren achter elkaar hebt u op dat terras gezeten en iedere avond zag u Hacibey?' Getuige: 'Ja, altijd.' Smulders: 'Ik heb verder geen vragen meer.

Nieuwe getuigen in beroepszaak bende van Venlo

NRC Handelsblad 19 maart 1996Het gerechtshof in Den Bosch, waar de zaak tegen de 'bende van Venlo' in hoger beroep wordt behandeld, heeft gisteren drie nieuwe getuigen opgeroepen, die zouden weten dat twee andere getuigen vorige week zijn omgekocht. Alleen al in de zaak-Karaca, een van de zes te behandelen delicten, komt het aantal getuigen daarmee op twintig. Het hof heeft voorlopig drie extra zittingsdagen gereserveerd.Twee in Duitsland wonende Turken hebben vorige week onder ede verklaard dat zij verdachte Suleyman A. in zijn seksclub in het Duitse Maag hebben horen bekennen dat hij in 1993 Ibo Karaca eigenhandig heeft gedood. Het slachtoffer, dat bij de gebroeders Suleyman en Abdullah A. in de coffeeshop Number One werkte, zou de 'doodstraf' hebben verdiend omdat hij vijf kilo hasj achterover had gedrukt. De rechtbank in Roermond heeft de gebroeders A. samen met nog vijf andere Turken en een Nederlander vrijgesproken, omdat hun plaats in het verhaal niet duidelijk was. Voor de moord op Karaca werden Hacibey K. en drie Nederlandse verdachten, Frenkie P., Sanny P, en Sjakie H., als schuldigen aangewezen. Hacibey K., die naar eigen zeggen de mafia-burgemeester van Venlo wordt genoemd, zou de moord besteld hebben bij Frenkie P.Voor het hof wordt door de verdediger van Hacibey K., M. Moszkowicz, alles op alles gezet om de gebroeders Abdullah en Suleyman A. als de ware schuldigen aan te wijzen. De ouders van het slachtoffer zijn al komen getuigen dat hun zoon voor zijn dood voortdurend werd bedreigd door de gebroeders A. en achter gesloten deuren hebben twee andere getuigen verteld dat Karaca in de koffieshop Number One is doodgeschoten. Zijn lijk zou later in een bosje bij de Maas zijn gedumpt. Als dat waar is zouden niet alleen Hacibey K. en vier andere Turkse verdachten worden vrijgepleit maar ook de drie Nederlandse verdachten. Bovendien zouden de overige drie moorden op Turken onverklaarbaar worden.Een van de Nederlandse verdachten, Sjakie H., heeft een heel andere toedracht verteld. Hij zou door Suleyman A. en Frenkie door Hacibey K. zijn benaderd om Karaca voor twintigduzend gulden uit de weg te ruimen. Karaca zou door acht Turken en drie Nederlanders zijn meegenomen naar het bosje bij de Maas en daar zijn doodgeschoten. Direct nadat het karwei was geklaard zou er ruzie zijn ontstaan over de betaling van het loon, twintigduizend gulden. Daarbij werd een tweede Turk gedood, wiens lijk - althans men neemt aan dat het van hem is - op aanwijzing van Sjakie H. is teruggevonden op de heide bij Arcen. Frenkie en Sanny zouden later nog eens twee ongewenste getuigen uit de weg hebben geruimd.Een van de Nederlandse verdachten, Sjakie H., heeft een heel andere toedracht verteld. Hij zou door Suleyman A. en Frenkie door Hacibey K. zijn benaderd om Karaca voor twintigduzend gulden uit de weg te ruimen. Karaca zou door acht Turken en drie Nederlanders zijn meegenomen naar het bosje bij de Maas en daar zijn doodgeschoten. Direct nadat het karwei was geklaard zou er ruzie zijn ontstaan over de betaling van het loon, twintigduizend gulden. Daarbij werd een tweede Turk gedood, wiens lijk - althans men neemt aan dat het van hem is - op aanwijzing van Sjakie H. is teruggevonden op de heide bij Arcen. Frenkie en Sanny zouden later nog eens twee ongewenste getuigen uit de weg hebben geruimd.Dat er in hoger beroep veel meer verhalen boven water komen dan voor de rechtbank in Roermond, kan verschillende redenen hebben. In Roermond vormden de Turkse verdachten met een beroep op het zwijgrecht een gesloten front, maar na de veroordeling van Hacibey K. zou er de nodige beroering zijn ontstaan in de Turkse gemeenschap in Venlo, waarbij de families elkaar met al dan niet betrouwbare getuigen bestoken.Onverwacht is nog een Turks lijk in de zaak betrokken, dat van Hüseyin K., de man die vier jaar geleden stierf na twaalf uur te hebben doorgebracht in een Venlose politiecel. De politie had hem voor dronken aangezien, maar later bleek zijn vreemde gedrag waarschijnlijk door een hersenbloeding te zijn veroorzaakt. Hüseyin is een schakel tussen de Turkse en de Nederlandse verdachten, want hij was niet alleen een neef van Hacibey K., maar ook een zwager van Frenkie P.. De familie P. heeft geprobeerd geld te krijgen van de familie K., die een fortuin in de hasjhandel heeft verdiend. Dat wordt bevestigd door de latere vriend van Frenkies zus, Mark. Die verklaarde gisteren als getuige voor het hof dat Frenkie hem in een café had verteld dat hij voor twintigduizend gulden een Turk had vermoord. Na zijn vertrek uit de rechtszaal vertelde de getuige bovendien dat Frenkie door het mislopen van het smartegeld de pest had gekregen aan Hacibey K.: "Hij heeft me gezegd dat hij die Hacibey een hak zou zetten zo gauw hij de kans kreeg."