We hebben 400 gasten online

Levenslang Frenky Peeters Deel 5

Gepost in Levenslang gestraften

 

 • Bende van Venlo: niemand in vrijheidVrijspraak bepleit in zaak tegen BendevanVenlo;
 • Verhoor van Bende van Venlo zou niet deugen;
 • Lange gevangenisstraffen geëist tegen Bende van Venlo;
 • Recordstraffen geëist tegen BendevanVenlo;
 • Nieuwe verklaring belastend voor Venlose verdachten: Moeder bendelid vertelt verhaal carnavalsmoord;
 • 'Sjakie enige verdachte die met bezwaard geweten rondloopt';
 • Nieuwe belastende verklaring in zaak Bende van Venlo;
 • Scholier houdt getuigenis tegen bendeVenlo vol;;
 • Bende van Venlo 'mocht liegen';
 • Bendelid trekt ook verklaring in over 'Turken-moorden';
 • Rechtbank hoort nieuwe getuigen carnavalsmoord;
 • Bende van Venlo' ontkent betrokkenheid moord op Turk;
 • Bende van Venlo ook beschuldigd van meineed;
 • Verdachte carnavalsmoord beschuldigd van meineed;
 • Verdachten Bende van Venlo ontkennen moord op echtpaar;
 • Hoofdverdachten zijn laconiek over doodschieten slachtoffer Dood vrijgezel was 'uit de hand gelopen ongeluk';
 • Verdachten mogen als getuige gehoord: Verdediging BendevanVenlo beschouwt beslissing rechtbank als overwinning;
 • Eerste bekentenissen in zaak Bende van Venlo;
 • Rechtbank verwerpt kritiek Bende van Venlo;
 • Advocaten BendevanVenlo pogen 'fantasieverhalen' aan te vechten;
 • Proces tegen Bende van Venlo; Verdediging: verklaar OM niet ontvankelijk;
 • Proces BendevanVenlo;
 • Familie schildert Sanny af als naïeve meeloper van 'Toni Montana';
 • BendevanVenlo liet politie vergeefs naar lijken graven;
 • Vijftienjarig lid moordbende Venlo krijgt jeugd-tbs;

 

Bende van Venlo: niemand in vrijheid

ANP 4 september 1995

De rechtbank in Roermond heeft vanochtend het verzoek afgewezen van raadsman mr. M. Moszkowicz om Frank G., een van de verdachten in het proces tegen de Bende van Venlo, onmiddellijk in vrijheid te stellen. De rechtbank sloot echter niet uit dat in deze zaak een vervroegde uitspraak wordt gedaan.

Het Openbaar Ministerie verdenkt G. ervan dat hij hoofdverdachte Frenkie P. 20.000 gulden in het vooruitzicht heeft gesteld voor het vermoorden van I. Karaca. Het slachtoffer zou van een plaatselijke 'drugsbaron' in Venlo, een goede relatie van G., enkele kilo's hasj hebben gestolen. Justitie eiste vorige week tegen G. een celstraf van zeven jaar.

Het proces tegen de Bende van Venlo ging vandaag de derde week in. Voor de rechtbank staan vijftien verdachten terecht, onder wie een vrouw. Justitie verdenkt hen ervan dat ze in wisselende combinaties zeven mensen om het leven hebben gebracht, danwel daartoe opdracht gaven. De geëiste straffen lopen uiteen van twintig jaar met tbs en dwangverpleging, tot vier jaar.

Justitie baseert de verdenkingen tegen G. op verklaringen van enkele medeverdachten. De meeste verdachtmakingen zijn afkomstig van de 23-jarige Sjakie H. een drugsverslaafde die volgens deskundigen debiel is. Moszkowicz haalde talloze voorbeelden aan waaruit volgens hem blijkt dat die beweringen niet kunnen kloppen.

Zo beschuldigde H. bij herhaling twee mannen van medeplichtigheid, terwijl dat duo op het moment van de moord in de gevangenis zat. Het onderzoek in deze zaak is een te zware opgave geweest voor de Venlose politie, zei de raadsman. "De verklaringen van H. bevatten zoveel tegenstrijdigheden dat het absoluut onduidelijk is wat er precies is gebeurd. Bovendien staan er heel veel beweringen in die controleerbaar onjuist zijn. De politie heeft nauwelijks iets nagetrokken. Was dat wel gebeurd, dan had mijn cliënt hier niet gestaan", aldus Moszkowicz. Volgens hem heeft de politie Sjakie H. bij het afleggen van zijn verklaringen in een bepaalde richting gestuurd. Sjakie H. is iemand die erbij wil horen, aldus de verdediger. "Daarom vertelde hij de politie wat zij graag wilden horen." Bewijs dat Frank G. was betrokken bij de moord op Karaca is er niet, aldus de raadsman, daarom eiste hij onmiddellijke invrijheidsstelling. De officier van justitie verzette zich daartegen, omdat de rechtsorde door de misdrijven waarvan de Bende van Venlo wordt verdacht, ernstig is geschokt.(ANP)

 

Vrijspraak bepleit in zaak tegen BendevanVenlo

ANP 2 september 1995

De raadsman van de 22-jarige Franky P., een van de hoofdverdachten van de Bende van Venlo, heeft vrijdag voor de rechtbank in Roermond gedeeltelijk vrijspraak bepleit voor zijn cliënt. Volgens hem is niet bewezen dat P. bij de moord op het bejaarde echtpaar Van Rijn en vier Turken betrokken is geweest. De verdachte heeft alleen de overval op Jeu Wissink bekend. De man zou daarbij 'per ongeluk' zijn doodgeschoten.

Donderdag eiste de officier van justitie tegen P. een gevangenisstraf van twintig jaar met tbs en dwangverpleging. De raadsman, mr T. Klaasen, hekelde in zijn pleidooi de manier waarop de politie de verdachten heeft verhoord en de selectieve manier waarop de resultaten daarvan zijn vastgelegd.

De raadsman uitte ook kritiek op de manier waarop de rechter-commissaris Franky's vijftienjarige broer Dennis heeft verhoord. De jongen zou geen gebruik hebben mogen maken van zijn verschoningsrecht. 'Daarbij is zelfs gedreigd met gijzeling', aldus de raadsman.

In zijn pleidooi voerde mr Klaasen aan dat de verklaringen van de verdachten elkaar op een groot aantal punten tegenspreken. Als bewijslast zijn ze dus niets waard, concludeerde hij.

Mr E. Geradts, advocaat van de 23-jarige verdachte Sjakie H., bepleitte een veel kortere celstraf dan de achttien jaar die donderdag tegen zijn cliënt is geëist. In zijn betoog wees hij erop dat zijn cliënt vooral behoefte heeft aan behandeling en dat het zeker niet de bedoeling van H. was geweest om mensen te vermoorden. De verdachte zelf drong ook aan op een snelle verpleging.

De vijftien leden van de Bende van Venlo staan terecht voor het in wisselende combinaties doden van zeven mensen, danwel het geven van een opdracht daartoe.

Verhoor van Bende van Venlo zou niet deugen

NRC Handelsblad 2 september 1995

Alle advocaten die tot nu toe hun pleidooi hebben gehouden in de rechtszaak tegen de Bende van Venlo, zijn het faliekant oneens met de methode die de politie hanteert bij het verhoren van verdachten. Volgens de raadslieden wordt het hoog tijd dat de verhoren op een geluidsband worden vastgelegd.

Het openbaar ministerie houdt vol dat de verhoren correct zijn verlopen. "Wij hebben u aan de hand van getuigen een ongekende blik in de verhoorkamer gegund met alle risico's van dien. U heeft zelf kunnen zien dat er geen onoirbare druk op verdachten is uitgeoefend", repliceerde officier van justitie Van Delft.

Tijdens het proces, dat maandag zijn derde week ingaat, hebben alle verdachten die aanvankelijk bekentenissen hadden afgelegd, die later ingetrokken. Justitie beschouwt dat als een manoeuvre die in een later stadium is afgesproken, toen de verdachten met elkaars verklaringen waren geconfronteerd. De verdediging houdt vol dat de politie antwoorden heeft gesuggereerd aan verdachten die daar bevattelijk voor waren.

De advocaat van de Turkse verdachte Hacibey K., mr. Th. Hiddema, noemde vooral Sjakie H. als de man die erop los had gefantaseerd om de politie een plezier te doen. Sjakie had Hacibey aangewezen als de grote opdrachtgever voor de vier moorden op Turken die in 1993 werden geplaagd. Hiddema beschreef hoe het mechanisme gewerkt moet hebben: de agenten die Sjakie verhoorden zouden de naam van K. hebben gehoord van hoofdverdachte Frenkie, die K. als zijn opdrachtgever had genoemd omdat hij hem als mafiaburgemeester beschouwde. Toen Frenkie de naam had genoemd, was het niet moeilijk om Sjakie op de suggestie 'denk eens aan K.' te laten zeggen dat K. bij de moorden was.

Lange gevangenisstraffen geëist tegen Bende van Venlo

NRC Handelsblad 1 september 1995

In het proces tegen de Bende van Venlo heeft het openbaar ministerie gisteren tegen vier verdachten de hoogste strafmaat geëist die Nederland kent, twintig jaar gevangenis. Twee verdachten hoorden 18 jaar tegen zich eisen, één 15 jaar, drie twaalf jaar en de overigen straffen variëren tussen de vier en acht jaar. In totaal belopen de eisen tegen de vijftien verdachten, die in groepjes van wisselende samenstelling worden verdacht van zeven levensdelicten, een gevangenisstraf van 198 jaar.

Het werd gisteravond doodstil in de zaal toen officier van justitie D. van Delft zijn eisen formuleerde. Hoezeer de aanwezigen de afgelopen twee weken ook gegruwd hebben van de feiten die de bendeleden ten laste zijn gelegd, het was een schok om te horen dat jonge mensen van 19, 22, 23 en 25 jaar zo lang mogelijk uit de maatschappij verwijderd moeten worden. Maar Van Delft vroeg een duidelijk antwoord op het gedane onrecht. "Strafrecht is vulgair recht en hoort dat te blijven: recht tussen mensen waar onrecht is geschied. "De juridische norm moet weer schitteren", zei de officier die voor de aanvang van het proces had aangekondigd een strafrechtelijk monument voor de slachtoffers te willen oprichten.

Hoofdverdachte Frenkie P. (22), die volgens justitie in alle zeven gevallen de moord of doodslag heeft uitgevoerd, moet naar de mening van het OM na een zo lang mogelijk verblijf in de cel ter beschikking worden gesteld om gedwongen te worden verpleegd. Hetzelfde lot verdient volgens de officier Sanny P., 19 jaar oud en enkele jaren geleden nog een keurige VWO-leerling, omdat hij en zijn idool Frenkie elkaar aanvulden in een symbiotische relatie: "Sanny voerde als hoogst intelligente sparringpartner vele onderdelen van de sensatie-regie, terwijl Frenkie het uitvoerende slagerswerk verrichtte", zo luidde het argument van Van Delft.

Volgens de officier verdienen mensen die zelf zo meedogenloos te werk zijn gegaan, geen greintje mededogen. Met name zou dat gelden voor Frenkie P., die volgens justitie het hoogbejaarde echtpaar Van Rijn bij een roofoverval de keel doorsneed, die bij een andere roofoverval de reeds zwaar gewonde Jeu Wissink uit Reuver twee kogels door het hoofd schoot met de woorden 'hier heb je je ambulance' en die vier Turken in opdracht van de Turks-Venlose drugsmaffia liquideerde. Een maatschappijgevaarlijke psychopaat noemde Van Delft hem tijdens het formuleren van zijn eis. Waarop Frenkie, die steeds geweigerd heeft zich psychiatrisch te laten onderzoeken, boos terugriep: "Man, je bent zelf hartstikke gestoord!"

Van Delft betoogde dat de houding van Frenkie P. en enkele medeverdachten, vooral Sanny, in de rechtszaal de indruk van gewetenloosheid hadden versterkt met hun lacherige onderonsjes, die geenszins de overtuiging gaven dat de twee hun fatale relatie willen opgeven. Sanny heeft dezer dagen nog gezegd dat Frenkie en hij het grootste vertrouwen in elkaar behouden hebben: "En dat is toch de basis van iedere vriendschap." Niettemin is tijdens het onderzoek gebleken dat Sanny regelmatig door Frenkie met een pistool werd bedreigd of mishandeld. Ook de vriendin van Frenkie, Astrid van B., zou dergelijke behandelingen hebben ondergaan.

Op enkele details na achtten de drie aanklagers, die de zaken hebben aangebracht, de moorden op Wissink, het echtpaar Van Rijn en de vier Turkse slachtoffers bewezen. Aan de dood van Wissink werden behalve Frenkie en Sanny ook Astrid en de oom van Frenkie, Keuk B., schuldig geacht. Astrid zou hebben geholpen bij de poging om Wissink vast te binden en Keuk zou de tipgever zijn geweest. Tegen Astrid (19) werd een gevangenisstraf van acht jaar geëist en tegen Keuk (45) twaalf jaar, omdat hij de tip gegeven zou hebben dat bij Wissink en de bejaarde Van Rijns veel geld te halen was.

 

Recordstraffen geëist tegen BendevanVenlo

Volkskrant 1 september 1995

De vijftien verdachten van de Bende van Venlo hebben in totaal 198 jaar gevangenisstraf tegen zich horen eisen, een record in de Nederlandse justitiële geschiedenis. De zwaarste eisen waren voor hoofdverdachten Franky P. en Sanny P.: elk twintig jaar cel en tbs.

'Franky is een gevaarlijke psychopaat. Hij mag niet meer in de maatschappij terugkeren', oordeelde officier van justitie mr D. Van Delft donderdag voor de rechtbank van Roermond. De eis is feitelijk levenslang, wat in Nederland maximaal twintig jaar betekent, waarna de tbs-verpleging zonodig voor de rest van het leven kan worden verlengd.

Ook tegen de andere verdachten van betrokkenheid bij de zeven moorden die de bende van Venlo ten laste zijn gelegd, eist justitie hoge straffen. Achttien jaar en tbs voor Sjakie H., de zwakbegaafde junk die meedeed aan het doodsteken van het hoogbejaarde echtpaar Van Rijnen. Twintig jaar voor Marcel N., die ook aan deze roofoverval meedeed. Achttien jaar voor Kuek B., de oom van Franky die hen tipte voor de roofovervallen op Van Rijn en Wissink, een drugshandelaar uit Reuver.

De 22-jarige metselaar Franky hoorde de eis laconiek aan en veegde wat pluisjes van de mouw van zijn zwarte blouse toen de officier hem van 'barbarij en 'volstrekte gewetenloosheid' betichtte. Alleen bij het woord 'psychopaat' veerde Franky op. 'Moet ik me dat laten zeggen door die gek', riep hij woedend richting Van Delft. Mokkend keek hij daarna weg, hand onder de kin, richting Sanny.

Ook deze toonde zich niet zichtbaar onder de indruk van de eis. De negentienjarige scholier frommelde wat aan de veters van zijn Adidas toen de officier hem als een emotioneel lege jongen afschilderde, die zich met de hulp van de advocaten in zijn familie (zijn moeder en oom) probeert te redden.

'Geen bekentenis maar intelligent schaakwerk met alibi's. Geheugenverlies als het zo uitkomt. Keiharde leegte, die in de toekomst opnieuw levensgevaarlijk kan worden gevuld', aldus Van Delft. Sanny kauwde zijn kauwgom en keek naar beneden.

Tegen de acht Turkse verdachten in het proces, die ervan worden verdacht Franky en Sanny als huurmoordenaars te hebben ingeschakeld om vier Turken uit het Venlose drugsmilieu te liquideren, werden straffen geëist variërend van twintig tot vier jaar. De hoogste eis is voor Hacibey K., de 'hasjburgemeester van Venlo', voor zijn rol als opdrachtgever en geldschieter. De eis voor zijn Nederlandse rechterhand Frank G. is zeven jaar cel.

Als laatste van de lange lijst kwam mr Van Delft op Astrid van B., tijdens het plegen van de moorden het vriendinnetje van Franky. De zeventienjarige schoenverkoopster heeft zich tijdens het al bijna twee weken durende proces als een muurbloempje opgesteld, alle betrokkenheid in haar lijzige Noordlimburgse accent ontkennend.

Heeft ze wel door over welke gruwelijkheden het gaat?, vroeg de officier zich af. 'Zij trok al haar belastende verklaringen tegen de anderen in omdat zij het niet langer leuk vond. In het reclasseringsrapport vinden we de schets van een meisje dat altijd braaf is geweest, totdat ze Frank P. leerde kennen. En om te functioneren probeerde ze de werkelijkheid te verdringen.'

Acht jaar luidt de eis tegen Astrid, wegens medeplichtigheid aan doodslag. Ze overhandigde tape, belde aan bij de woning van een slachtoffer en verborg geld, aldus Van Delft. Astrid hoorde het roerloos aan.

Aan de eisen ging een requisitoir van bijna zeven uur vooraf, waarin de beide officieren die het onderzoek naar de grootste moordzaak van Nederland hebben geleid, Van Delft en Janssen, nog eens uitvoerig de toedracht van de misdaden belichtten, op basis van de aanvankelijke verklaringen van diverse verdachten.

Het lastigste aspect in het proces vormt het feit dat bijna al deze verklaringen later weer zijn ingetrokken. Justitie tilt er niet zwaar aan; volgens haar hebben de bendeleden, toen zij eenmaal alle verklaringen hadden gelezen, deals gemaakt om elkaar onderling vrij te pleiten. Daarnaast speelde angst voor Franky een rol, vooral bij Astrid.

Ook de vele totaal uiteenlopende verklaringen van 'Sjakie de junk', waarvan enkele zeer belastend zijn maar andere weer iedereen vrijpleiten, vormen in de ogen van justitie geen echt probleem voor de bewijsvoering. 'Sjakie is niet zo dom als wel wordt gesteld. Je kunt een onbetrouwbare bron hebben, die toch betrouwbare informatie levert', betoogde mr Janssen.

Het proces gaat nog tot dinsdag door met de pleidooien van de advocaten, die hun cliënten zullen trachten vrij te pleiten op basis van de tegenstrijdige verklaringen. Het vonnis wordt over ruim tweeëneenhalve week verwacht.

Nieuwe verklaring belastend voor Venlose verdachten: Moeder bendelid vertelt verhaal carnavalsmoord

HANS MOLEMAN in Volkskrant 31 augustus 1995

Het net sluit zich steeds verder om Franky en Sanny, de hoofdverdachten in het proces tegen de Bende van Venlo. Justitie presenteerde woensdag een verrassende, nieuwe verklaring waarin het duo wordt beschuldigd van de bloedige roofmoord op het hoogbejaarde echtpaar Van Rijn, vorig jaar tijdens het carnaval in Venlo.

De verklaring is van de moeder van Marcel N., een vriend van het duo. Vorige week, na een uitzending van de stadsomroep Venlo over het proces, belde ze de politie met de mededeling dat haar zoon haar vorige maand vanuit de gevangenis over de telefoon vertelde hoe de roofmoord gebeurde.

Franky, Sanny, Sjakie de junk en Marcel drongen het huis aan de rand van Venlo binnen, terwijl Franky's vriendin Astrid in de auto wachtte. Marcel, die evenals Sjakie speed had gebruikt, zette de oude vrouw meteen een mes op de keel. Ze gingen daarna met haar naar de kelder, waar het echtpaar geld had verborgen. Toen ze weer boven kwamen, bleek Sanny de oude man inmiddels met een honkbalknuppel te hebben bewerkt, waarna Franky hem de keel doorsneed.

Ook de vrouw werd daarna door Sjakie neergestoken, met een schroevedraaier. De jonge junk had zelfs een naam, Harry, voor het steekwapen dat hij altijd bij zich droeg. Toen Astrid uit de auto kwam en het bloedbad in het huis zag, begon ze te schreeuwen. Het meisje werd door Franky en Sanny in de kofferbak van de auto gestopt. Diezelfde avond vierde het stel weer carnaval in de Venlose binnenstad.

Het verhaal van de moeder van Marcel komt overeen met eerdere verklaringen van de verdachten zelf, die ze later allemaal introkken. Ook Marcel liet zijn moeder vorige maand een paar dagen na zijn belastende verhaal weten dat ze er allemaal toch niet bij waren geweest.

De moeder, die door alle verwikkelingen rond het moordproces al zwaar onder de valium zat en zelfmoordneigingen had getoond, wilde vervolgens in haar wanhoop haar verklaring ook intrekken. 'Ik durf niet meer buiten te komen', schrijft ze in een brief aan de rechtbank. 'Ik heb getracht Marcel goed op te voeden. We schamen ons om een zoon te hebben die tot zoiets afgrijselijks in staat is geweest.'

Met de dramatische verklaring van Marcels moeder heeft de rechtbank van Roermond de behandeling afgerond van de zeven moorden waarbij de bende betrokken zou zijn. Vandaag zal het Openbaar Ministerie de eisen formuleren in het grootste moordproces dat Nederland heeft gekend.

De verwachting is dat tegen Franky en Sanny, als voornaamsten van de in totaal vijftien verdachten, levenslang en tbs zal worden geëist. Na de eis volgen de pleidooien van de advocaten, die op basis van de grabbelton van tegenstrijdige verklaringen zullen trachten het aandeel van hun cliënten in de diverse moorden zo klein mogelijk voor te stellen.

Gisteren kwamen ook de persoonlijke omstandigheden van Franky en Sanny nog aan de orde. De eerste is een luidruchtige telg uit een berucht asociaal gezin uit een achterbuurt, met een verleden van diefstal en heling. De negentienjarige Sanny is qua achtergrond zijn tegenpool: drop out van het vwo, gesloten zoon van gegoede ouders (moeder advocaat, stiefvader internist) uit een betere buurt. Het duo heeft alleen voor de moord op een drugsdealer uit Reuver ('een ongelukje') schuld bekend.

Hoe gestoord Franky is, blijft gissen. De 21-jarige Venloënaar, oorspronkelijk metselaar van beroep, weigerde medewerking aan psychiatrisch onderzoek uit angst dat dit zou uitlopen op het advies hem voor zeer lange tijd op te sluiten in een gesloten psychiatrische afdeling van de gevangenis. 'Ik had liever wèl een rapport gezien. Jammer dat het belang daarvan niet tot hem is doorgedrongen', merkte zijn advocaat, mr Klaasen, op.

Sanny wordt in een psychiatrisch rapport gekenschetst als een in aanleg begaafde jongen, die mede door problemen thuis (gescheiden ouders), een zwakke persoonlijkheid heeft. In het gezelschap van Franky werd hij zelfverzekerder: het duo bood tegen elkaar op, waardoor grenzen moeiteloos werden overschreden.

'Sanny heeft een duidelijke persoonlijkheidsstoring', aldus de psychiaters. 'Hij is emotioneel leeg. Hij wilde erbij horen. Maar het is niet zo dat hij zich als een willoos kind heeft laten meeslepen. Geen van beiden wilde voor de ander onderdoen.' De betrokkene hoorde het wat glazig aan. 'Het is natuurlijk niet niks wat er is gebeurd. Ik heb er lering uit getrokken, ja zeker.'

 

'Sjakie enige verdachte die met bezwaard geweten rondloopt'

NRC Handelsblad 31 augustus 1995

Gelaten horen de verdachten in het proces tegen de Bende van Venlo aan hoe officier van justitie D. van Delft de moord op het bejaarde echtpaar Van Rijn beschrijft. "De man kreeg zijn eerste steek in zijn bil. Uit een krasje op het heupbeen is op te maken dat het wapen op een bot stuitte. Dat komt overeen met het 'tok'-geluid waar verdachte H. het in zijn verklaring over had." Boos springt de bedoelde verdachte, Sjakie H., overeind. "Hier heb ik hem gestoken!", schreeuwt hij, wijzend op zijn zij, "en niet in zijn bil. Je moet goed lezen wat er in mijn verklaring staat!" Waarop Sjakie rood aangelopen en heftig gesticulerend naar de deur loopt en door parketwachters naar zijn cel wordt teruggebracht.

Na een aanvankelijke bekentenis heeft Sjakie H. al zijn verklaringen ingetrokken, maar hij staat er wel op dat de ingetrokken bekentenis correct wordt weergegeven. Eerder vanmorgen heeft hij boos geroepen dat hij de vrouw niet op de grond heeft geduwd, maar tegen de muur: "Zo staat dat toch in mijn verklaring!" Toch heeft officier Van Delft eerder in het requisitoir, dat vanmorgen is begonnen en dat naar verwachting de hele dag in beslag zal nemen, Sjakie de enige verdachte genoemd die met een bezwaard geweten rondloopt na de moord op de 78-jarige Van Rijn en zijn 80-jarige echtgenote. "Ik kan niet klaarkomen met die zaak van die oude mensen. Dat was een kankerstreek", heeft hij tegen de politie gezegd. Volgens de officier kan de bekentenis, waarvan Sjakie zegt dat hij die onder druk van de verbalisanten heeft verzonnen, niet op fantasie berusten. Zo beschreef hij precies waar de slachtoffers lagen, waar de vrouw haar pantoffel had verloren en waar hij na afloop tegen de muur had geurineerd. "Alles klopte precies met wat we aantroffen."

Bij het beschrijven van de verdachten koos de officier forse bewoordingen. Hoofdverdachte Frenkie P. beantwoordt volgens hem aan het beeld van de absolute macho, vrij van ieder mededogen, een produkt van de subcultuur van een a-sociaal gezinsverband, die de gemeenste en laagste misdaad als een huzarenstukje beschouwt." Dat Frenkie wel de moord op Wissink, samen met Sanny p., heeft bekend en niet die op het echtpaar Van Rijn, was volgens Van Delft te verklaren uit de criminele rangorde die de misdaadwereld hanteert: "Daarin staat de moord op oude mensen te laag in aanzien." Ook haalde hij aan wat Frenkie zei toen hij tijdens het onderzoek met de politie door de stad reed en de zoon van zijn slachtoffer Wissink had gezien: "Ha, daar heb je de zoon van Wissink," had hij lachend gezegd: "Mijn hart klopt nog, dat kan niet iedereen zeggen." Een andere keer had hij tegen een cipier gezegd: "Ik krijg een kick als ik mensen doodmaak, het is zo'n fijn gevoel als het bloed eruit loopt."

Volgens Van Delft is Frenkie het prototype van de psychopaat: "Ik kan me niet voorstellen dat de rechtbank een flintertje hoop heeft dat deze verdachte ooit zijn leven zal beteren.

Nieuwe belastende verklaring in zaak Bende van Venlo

NRC Handelsblad 30 augustus 1995

Volkomen onverwacht heeft de moeder van Marcel N., een van de verdachten in het proces tegen de Bende van Venlo, zich dit weekeinde bij de Venlose politie gemeld met de mededeling dat haar zoon haar uitvoerig heeft verteld dat hij betrokken is geweest bij de moord op het bejaarde echtpaar Van Rijn op 15 februari 1994. In diverse telefoongesprekken vanuit de gevangenis vertelde Marcel haar hoe hij samen met vier andere verdachten, Frenkie P., Sanny P., Sjakie H. en Astrid van B. bij de roofmoord aanwezig was geweest. Frenkie zou de bejaarde mensen de keel hebben doorgesneden. Frenkie's vriendin Astrid, die buiten in de auto moest wachten, was volgens Marcel in paniek geraakt toen zij kwam kijken wat er in het huis gaande was en de slachtoffers had zien liggen.

De verklaringen van de moeder zijn vanmorgen, één dag voor het requisitoir, aan het dossier toegevoegd. Dit is ook gebeurd met enkele andere getuigenverklaringen, die de afgelopen dagen bij de politie zijn binnengekomen naar aanleiding van de verslagen die de Stadsomroep Venlo iedere avond uitzendt. Zo hebben zich twee getuigen gemeld die kort na de moord in een café hebben gezien hoe Frenkie met Astrid, die volgens hen volkomen hysterisch was, probeerde te kalmeren. Het meisje werd tenslotte door een vriendin aan de haren uit het café gesleept. Ook twee bewakingsbeambten, die Marcel en Sjakie in het politiebureau hebben bewaakt, zijn dezer dagen komen verklaren dat zij van beide verdachten hebben gehoord dat zij bij de moord op de Van Rijns betrokken waren. Sjakie voelde zich overigens niet schuldig aan de dood van het echtpaar, omdat de schroevedraaier waarmee hij de man had gestoken, op een bot stuitte.

Marcel en Sjakie hebben in eerste instantie ook tegenover de politie bekend bij de dubbele moord betrokken te zijn geweest, maar later beweerden zij er niets mee te maken te hebben. De moeder van Marcel heeft maandag na overleg met Marcels advocate eveneens geprobeerd haar verklaring in trekken. Toen de politie weigerde de ondertekende verklaring ongedaan te maken, heeft zij in een uitvoerige brief aan de officier van justitie uitgelegd waarom zij naar de Venlose politie was gestapt. Zij schrijft dat zij haar verklaringen onder invloed van een zware dosis valium en rohypnol had afgelegd. Marcel zou later tegen haar gezegd dat hij alleen bekend had om de politie een plezier te doen.

Aan het slot van de brief zegt zij echter: "Ik schaam mij diep een zoon te hebben die met zo'n ernstig misdrijf iets te maken heeft." Nadat Marcel schijnbaar onbewogen het voorlezen van de brief had aangehoord, vroeg de rechtbankpresident hem om een reactie: "Een uitstekend verslag. Er staat precies in wat ik altijd heb gezegd. Ik heb bekend omdat de politie me niet geloofde als ik ontkende. Dit bewijst dat ik hier niet heb zitten liegen."

 

Scholier houdt getuigenis tegen bendeVenlo vol

Volkskrant 29 augustus 1995

Het proces tegen de Bende van Venlo heeft maandag eindelijk een getuige opgeleverd die zijn verhaal niet heeft ingetrokken. De zeventienjarige scholier Rico H. verklaarde dat hij de Nederlandse hoofdverdachten Franky en Sanny in de nazomer van 1993 een illegale Turk heeft zien vermoorden.

Deze 'nazomermoord' is een van de zeven moorden die het Venlose duo ten laste zijn gelegd. De onbekende man zou in een bos bij Arcen door Franky zijn doodgeschoten, nadat hij, zijn broer Dennis en Sanny hun slachtoffer eerst in Venlo van de straat hadden geplukt en in de kofferbak van de auto hadden gestopt. De moord zou een afrekening zijn in het Turkse drugsmilieu van Venlo, net als drie andere moorden.

Justitie kampt echter met het probleem dat er een nooit een lijk van een Turkse illegaal is gevonden. De verklaring van Rico H., die bij Franky en Sanny in de auto zat, is het enige houvast van het Openbaar Ministerie. Franky en Sanny hebben hun verklaringen die ze eerder bij de politie hadden afgelegd over betrokkenheid bij de moorden, weer ingetrokken. Alleen de roofoverval waarbij een Nederlandse drugsdealer uit Reuver om het leven is gebracht, hebben ze bekend.

Net als vorige week regende het gisteren weer beschuldigingen van meineed tegen bendeleden die in elkaars zaken als getuigen werden opgeroepen. Bij elke belastende verklaring die werd ingetrokken, klonk het: 'Ik verdenk u van meineed. Verder onderzoek zal volgen', van officier justitie K. Janssen.

Bij de 22-jarige hoofdverdachte Franky leidde de gang van zaken tot de nodige irritatie. 'Wat zit ze toch te kutten', flapte hij er uit. Op de vraag van een van de advocaten of hij door eerst verklaringen over moorden af te leggen en ze daarna weer in te trekken, soms bezig was met het stichten van verwarring, antwoordde de hoofdverdachte zonder blikken of blozen:

'Daar ben ik al vanaf november mee bezig.'

Bende van Venlo 'mocht liegen'

NRC Handelsblad 26 Augustus 1995

Sjakie H. (23) voelt zich de ster in het proces tegen de Bende van Venlo. Hij zit er ontspannen bij in zijn T-shirt met afgeknipte mouwen, die zijn lugubere taoeages beter doen uitkomen: "Ik voel me de laatste dagen een stuk beter omdat ik voor de zitting even een joint rook, legt hij uit. "Ik kan er gemakkelijk aan komen, een keer heb ik zelfs heroïne kunnen roken. Maar ik weet nog steeds donders goed wat ik zeg."

Niemand heeft tijdens het vooronderzoek zoveel verteld over de zeven moorden die de bende ten laste zijn gelegd als Sjakie. Zijn bekentenissen zijn het belangrijkste bewijsmateriaal waarover justitie beschikt. De andere verdachten hebben in enkele zaken ook bekentenissen afgelegd, maar die steken magertjes af bij de vijfhonderd bladzijden die de verhalen van Sjakie beslaan.

Maar alles wat daarin staat is verzonnen, beweert hij nu. Hij heeft de politie een plezier willen doen door bij ieder feit dat hem werd voorgehouden te gaan fantaseren. "Allemaal onzin wat daar staat. De rechercheurs hebben gezegd dat ik mocht liegen, dus maak ik van dat recht gebruik."

Toch is al meerdere keren aangetoond dat Sjakie enkele cruciale aanwijzingen niet heeft kunnen verzinnen. Zo heeft hij op de heide bij Arcen de plek aangewezen waar een onbekende Turkse man lag begraven. Bij het lijk vond de politie ook een trui en handschoenen die daar volgens Sjakie moesten liggen en die volgens hem van Frenkie P. waren. Maar Sjakie houdt nu vol dat hij in de nacht van 17 op 18 juni 1993, toen Karaca en twee onbekende Turken werden vermoord, in Arnhem was om een neef te helpen bij een verbouwing. Steeds weer herhaalt hij dat zijn verklaringen niet zijn te vertrouwen. De psychiaters van het Pieter Baancentrum hebben bij hem immers debilitas mentis, verslavingsproblematiek en een persoonlijkheidsstoornis met borderline, antisociale en afhankelijke trekken geconstateerd. Die combinatie maakt van hem een ongeleid projectiel, dat eenvoudig gelanceerd kan worden, menen de psychiaters.

De rechtbank mag straks in een tombola van ingetrokken bekentenissen en geheel of half verzonnen verhalen de waarheid gaan zoeken. Er is maar één getuige die op de avond van de moord op het bejaarde echtpaar Van Rijn heeft gezien hoe bij het huis twee mannen een zwaar voorwerp in de kofferbak van een Ascona hesen. Dat moet volgens justitie Astrid van B. zijn geweest, die in zwijm viel toen zij de voordeur opende en zag hoe haar vriend Frenkie de keel van de bejaarde man doorsneed. En misschien wordt Sjakie, door zijn kennissen de bokseschieter (broekeschijter) genoemd, nog een merkwaardige gewoonte fataal: na iedere inbraak liet hij in huis als handelsmerk zijn ontlasting achter. In huize Van Rijn werden die sporen ook aangetroffen. Officier van Justitie D. van Delft doet daar geheimzinnig over: "Wacht maar op mijn requisitoir", is zijn enige commentaar.

Bendelid trekt ook verklaring in over 'Turken-moorden'

ANDRE LAMMERSE in Volkskrant 26 augustus 1995

Ingeklemd tussen de overige leden van de Bende van Venlo barstte Hasan T. vrijdag tweemaal in snikken uit. 'Ik ben onschuldig', riep de Turkse Venloënaar uit voor de rechtbank van Roermond. 'Waarom zit ik hier?' Hasan begrijpt de Nederlandse rechtsstaat niet. Er bestaat één belastende bekentenis over hem van de 'debiele' Sjakie H., en toch wordt hij verdacht van de moord op vier landgenoten. 'Sjakie', smeekte Hasan om uitleg, 'we waren toch samen die avond om een pilsje te pakken?'

Voor het eerst vloeiden er tranen in het proces tegen de bende. Verdachte en tevens kroongetuige Sjakie (23) had kort tevoren zijn belastende verklaringen over Hasan en alle andere vermeende bendeleden ingetrokken. Hij had gezegd dat buurman Hasan niet bij de Venlose liquidaties aanwezig was geweest, maar de 45-jarige Turk vond het niet genoeg. 'Politie en justitie hebben Sjakie betaald om die bekentenissen af te leggen', snikte Hasan voor de Roermondse rechtbank.

Sjakie H., de verminderd toerekeningsvatbare junk die naar eigen zeggen 'debiel' is, eiste vrijdag een hoofdrol op tijdens de behandeling van de zogenoemde Turken-moorden van de Bende van Venlo. De advocaten richtten de schijnwerpers op Sjakie, omdat zij wilden weten waarom hij het Turken-verhaal de wereld in heeft geholpen. Sjakie's eerdere verklaringen bij de politie vormen de belangrijkste bewijslast voor de moord op een Turkse hasjdealer in Venlo, gepleegd op 18 juni 1993 door vier Nederlandse en acht Turkse mannen. Kort na deze huurmoord zou de groep in een andere samenstelling ook nog drie onbekende, illegale Turken hebben doodgeschoten.

Zo opvliegend als Sjakie H. zich eerder deze week nog manifesteerde (hij dreigde een officier van justitie de 'strot te zullen afknijpen) zo relaxed beantwoordde hij vrijdag het spervuur van vragen. Sjakie, wit T-shirtje aan en getatoueerde doodskop op de arm, had die ochtend namelijk 'een stick' gerookt. Of hij nog wel helder was, wilde rechtbankpresident R. Magnée weten. 'Ik rook al vanaf m'n negende joints. Van de week heb ik in het huis van bewaring nog heroïne gerookt. Anders blijf ik één bonk zenuwen, dan krijg ik die dingen niet uit m'n kop.'

Ook zijn vijfde beschulding van meineed kon Sjakie niet deren. 'Ik heb alles verzonnen van die Turken', zei Sjakie. 'Dat blijf ik duizend keer zeggen.' Evenals de eerdere zittingsdagen legde Sjakie uit dat hij zijn belastende verklaringen heeft afgelegd omdat hij 'het spelletje met de verbalisanten moest meespelen'. Waarom hij dan kort geleden toch nog één moord bekende bij de rechter-commissaris, kon Sjakie zich niet herinneren.

En dat terwijl een rechercheur getuigde dat Sjakie beschikt over 'een geheugen als een computer'. Volgens de rechercheur was hij de afgelopen dagen 'ten onrechte afgeschilderd als een domme junk die niets zinnigs kan vertellen.' Hij bestreed ook de lezing van de advocatuur dat Sjakie is aangezet tot verklaringen over de moord op de vier Turken. 'We zeiden alleen: denk aan de afspraak met je vader dat je de waarheid vertelt. Hij zat met een enorme gewetenswroeging naar zijn vader.'

De eerste week van het proces tegen de vijftienkoppige Bende van Venlo, beschuldigd van drie roofmoorden en vier liquidaties, stond in het teken van ontkennende verdachten en getuigen/verdachten die hun eerdere bekentenissen introkken. Door de hoofdverdachten Franky P. (22) en Sanny P. (19) werd alleen de roofmoord op de vrijgezel Jeu Wissink uit Noord-Limburg bekend, al was dat volgens hen een uit de hand gelopen overval.

Maandag worden Dennis P. (15) en Astrid van B. (18) als getuigen/ verdachten gehoord in de zaak van de Turken-moorden. Ook zij zullen al hun eerder afgelegde bekentenissen intrekken.

Rechtbank hoort nieuwe getuigen carnavalsmoord

ANDRE LAMMERSE in Volkskrant 25 augustus 1995

De behandeling van de zaak-Van Rijn, de bloedigste roofmoord van de Bende van Venlo, is opgeschort na een enigszins chaotische zitting bij de rechtbank van Roermond. De advocaten van hoofdverdachten Franky P. (22) en Sanny P. (19) mogen nieuwe getuigen horen, waarmee zij de bewijslast in de zaak-Van Rijn serieus onderuit hopen te halen. Daardoor wordt het monsterproces opnieuw vertraagd.

De rechtbank van Roermond zette donderdag, op verzoek van de verdediging, een vriendin van mede-verdachte Astrid van B. (18) op de getuigenlijst. Met het horen van vriendin Pascalle kiezen de raadslieden voor een omslachtige alibi-constructie om hun cliënten te ontlasten.

Astrid heeft aanvankelijk verklaard dat Sanny en haar vriend Franky bij de moord betrokken zijn geweest. Zij zou dat zelf hebben gezien in de gang van de Van Rijns waar het bejaarde Venlose echtpaar op 15 februari 1994 met messen werd afgeslacht. Afgelopen woensdag trok Astrid echter al haar bekentenissen weer in: zij zou op de bewuste avond carnaval hebben gevierd met Pascalle.

Pascalle en haar vader hebben het verhaal tegenover de politie bevestigd. Astrid heeft dus een alibi, zeggen de advocaten nu, zij kan de verklaringen nooit naar waarheid hebben afgelegd. Het alibi van Astrid kan een rammelende bewijslast opleveren, omdat er nog maar twee, onbetrouwbare bekentenissen overblijven: die van de junks Sjakie H. (23) en Marcel N. (24).

Zij hebben onder invloed van 'bommetjes' heroïne en speed de roofmoord gepleegd, samen met Franky en Sanny. Althans, dat vertelden ze vorig jaar tegen de politie. Voor de rechtbank van Roermond hebben ook Marcel en Sjakie al hun bekentenissen ingetrokken. De politie-agenten zijn bij hen 'zeer confronterend' te werk gegaan; Marcel en de verminderd toerekeningsvatbare Sjakie riepen maar wat 'om van het gezeik af te zijn'.

Verscheidene verbalisanten hebben de afgelopen twee dagen onder ede uiteengezet dat Marcel en Sjakie zèlf met hun gedetailleerde verhaal zijn gekomen over de moord op het echtpaar Van Rijn. De tactiek van de verdediging was erop gericht om gaten te schieten in de verhoormethodes van de politie. Het horen van de verdachten als getuige - eveneens een initiatief van de advocaten - heeft het monsterproces verder vertraagd en ingewikkeld gemaakt. Officier van justitie D. van Delft reageerde door dertien beschuldigingen van meineed te uiten, gericht aan de getuigen/verdachten die in elkaars zaken optraden. Het record aan verdenkingen van meineden in een Nederlandse rechtszaak is daarmee gebroken.

De zaak-Van Rijn zou donderdag worden afgesloten, maar is naar volgende week woensdag verzet vanwege het horen van de getuigen Pascalle en haar vader. De rechtbank besloot daartoe, nadat een weinig succesvolle zoekpoging was gedaan naar Pascalle op de publiekstribune. Woensdag was in het gewijzigde schema van de rechtbank bedoeld voor de 'persoonlijke omstandigheden' van de vijftien verdachten van de Bende van Venlo, die zeven moorden ten laste zijn gelegd. Van Delft vroeg zich af wanneer hij zijn drie uur durende requisitoir moest houden. Er werd twintig minuten gesoebat met de verdediging over een datum, maar het is vooralsnog onduidelijk hoe en wanneer de zaak-Van Rijn wordt afgesloten.

Even verrassend als de advocaten met het alibi van Astrid op de proppen kwamen, was de actie van officier Van Delft toen hij met een belastende brief voor de dag kwam van Marcel aan zijn moeder. 'Moeder', begint die brief van 19 oktober 1994. 'Eén ding moet ik je nog zeggen: ik ben erbij geweest, maar die twee mensen heb ik niet vermoord. En ik heb het steken nooit kunnen tegenhouden.' Er ontstond consternatie bij de verdediging en advocaat H. van Dijk riep Marcel op, dit keer als verdachte. Marcel zei opvallend genoeg deze boodschap inderdaad te hebben overgebracht: 'Ik moest de politie voor zijn. Ik was bang dat als m'n moeder het zou horen,

Bende van Venlo' ontkent betrokkenheid moord op Turk

NRC Handelsblad 25 augustus 1995

Drie Turkse mannen moeten op 17 en 18 juni 1993 in Venlo zijn vermoord. Enkele maanden later volgde nummer vier. Van slechts een van hen, Ibrahim Karaca, is de identiteit bekend. De drie andere slachtoffers staan in de dossiers van de 'Venlose moordzaken' te boek als 'N.N.'. Karaca's lijk en dat van één N.N. zijn teruggevonden, van de andere twee zijn namen noch stoffelijke resten achterhaald.

De vier Nederlanders en acht Turken die van de moorden verdacht worden, ontkenden vanmorgen op de zesde dag van het proces tegen de 'Bende van Venlo' ook maar iets met de zaak te maken te hebben. Toch liegen de verklaringen van de verdachte Sjakie H. en van Astrid van B., de vriendin van hoofdverdachte Frenkie P., er niet om.

De liquidatie van Karaca zou voor 10.000 gulden bij Sjakie zijn besteld door de eigenaar van een coffeeshop die zijn ex-medewerker Karaca ervan beschuldigde vijf kilo hasj van hem te hebben gestolen. Sjakie vroeg aan Frenkie en diens vriend Sanny P. of zij mee wilden doen. Hij had twee pistolen gekregen en zei dat er 20.000 gulden te verdienen was. Frenkie vond dat 'om te kicken, een tof idee'. De volgende avond zou de opdracht zijn uitgevoerd. Karaca werd 's avonds ontvoerd en door een uitgebreid gezelschap van zeven Turken en vier Nederlanders meegenomen naar een stille plek aan de rand van een industrieterrein. Daar loste Sjakie twee schoten in de lucht, waarna een van de Turken, bijgenaamd 'de Reus', het slachtoffer in de buik schoot. Frenkie maakte het karwei af met twee schoten.

Daarna ging het gezelschap terug naar de Van Postelstraat, waar Frenkie ruzie kreeg met de opdrachtgevers en enkele andere Turken, omdat hij niet genoeg geld zou hebben gekregen.

Frenkie ging naar huis om zijn 13-jarige broertje Dennis op te halen, samen reden ze terug naar de Van Postelstraat, even later klonk een schot en viel een van de mannen op straat. Hij werd in de kofferbak van de Ascona van Frenkie gestopt en naar de vijver van kanovereniging de Viking gebracht. Omdat de man nog kreunde schoot Frenkie nog twee keer op hem waarna hij het lijk met hulp van Sjakie, Sanny en opdrachtgever Hacibey K. in de vijver gooide.

Toen Sjakie de volgende dag in de vijver ging vissen, kon hij het lijk nog zien liggen. Daarop besloot hij met Frenkie, Dennis en Sanny de onbekende die avond te begraven op de heide bij Arcen. Op aanwijzing van Sjakie is het daar later teruggevonden, samen met de trui en handschoenen van Frenkie, die volgens Sjakie ook in het graf moesten liggen.

Bende van Venlo ook beschuldigd van meineed

NRC Handelsblad 24 augustus 1995

Vijf van de 15 leden van de Bende van Venlo zullen zich na afloop van hun proces ook moeten verantwoorden voor meineed. Officier van justitie D. van Delft heeft vanmorgen aangekondigd dat hij tot nu toe van dertien gevallen proces-verbaal wil laten opmaken.

Volgens Van Delft liegen de verdachten zodra ze als getuige in elkaars zaken gehoord worden. Vier van 13 gevallen van meineed komen op het conto van Sjakie H., die al zijn verklaringen uit het vooronderzoek heeft herroepen. Evenals de andere verdachten beweert hij dat hij onder druk van de politie willekeurige verhalen heeft verteld om zijn verhoorders een plezier te doen. Toen de officier hem gistermiddag voor de tweede keer van meineed betichtte, wees Sjakie naar hem en riep: "Die man daar, die trek ik nog een keer zijn strot af!"

Bijna alle Nederlandse verdachten zijn op verzoek van de verdediging als getuige opgeroepen in elkaars zaken. Telkens verklaren zij onder ede dat hun vermeende bekentenissen een samenraapsel zijn van verzinsels en van informatie die zij tijdens het onderzoek uit de verklaringen van medeverdachten hebben gehoord of gelezen. Een van de politiemensen die de verhoren hebben afgenomen, verklaarde vanmorgen echter als getuige dat Marcel N. de moord op het bejaarde echtpaar Van Rijn zonder enige voorkennis van andere verklaringen had afgelegd. Marcel H. ontkende. In een brief die Marcel H. uit de gevangenis aan zijn moeder zond, en die door de rechter-commissaris werd onderschept, schrijft deze dat hij de moord op het echtpaar Van Rijn niet heeft kunnen voorkomen, maar niet heeft meegedaan aan het steken.

Intussen dreigt de planning van het proces in het honderd te lopen. Officier van justitie Van Delft beklaagde zich over de houding van de advocaten die zich volgens hem niet houden aan de afspraak na iedere moordzaak het feitelijk deel van het requisitoir en de pleidooien te houden.

 

Verdachte carnavalsmoord beschuldigd van meineed

ANDRE LAMMERSE in Volkskrant 24 augustus 1995

Zijn advocaat probeerde hem woensdag voor de Roermondse rechtbank nog te kalmeren maar bij 'Sjakie de Junk', prominent lid van de Bende van Venlo, waren alle stoppen doorgeslagen. Officier van justitie D. van Delft had Sjakie zojuist beschuldigd van zijn tweede meineed die middag. 'Die meneer daar', wierp Sjakie Van Delft toe, 'die meneer knijp ik zijn strot af.'

Even voordat hij voor de tweede keer moest optreden als getuige/verdachte in de zaak-Van Rijn, een roofmoord op een hoogbejaard echtpaar uit Venlo, vroeg rechtbankpresident R. Magnée nog of Sjakie de druk wel aan kon. Daarop stamelde de bleke Sjakie, dat hij 'opgefokt' raakte van het getuigen. 'Ik maak me kwaad als ik weer meineed krijg.'

Voor de rechtbank van Roermond verwees Sjakie al zijn bekentenissen over de zaak-Van Rijn naar het rijk der fabelen, evenals Franky P., Sanny P. en Marcel N. deden, de andere Venlose twintigers die het echtpaar Van Rijn met messen zouden hebben afgeslacht. Zij maken deel uit van de vijftienkoppige Bende van Venlo die terecht moet staan voor zeven moorden in Venlo en omgeving. Hun verklaringen van woensdag staan haaks op de belastende bekentenissen bij de politie en rechter-commissaris afgelegd. Daaruit blijkt dat de roofmoord door het viertal is gepleegd.

De reconstructie van justitie gaat als volgt. Op 15 februari 1994, het is dan acht uur en carnavalsavond in Venlo, rijdt het viertal en Astrid van B., het 17-jarige vriendinnetje van bendeleider Franky, in een auto naar het huis van het echtpaar Van Rijn. Volgens de oom van Franky bewaren de bejaarden hun spaarcenten in een weckpot in de kelder. Marcel belt aan, de tachtigjarige Ferda van Rijn krijgt meteen een mes op haar keel en de jongens stappen binnen. Sjakie en Marcel hebben zich die avond tegoed gedaan aan een mix van heroïne en speed, en Sjakie staat onder hoogspanning. Als de 75-jarige Sjeng op het gestommel afkomt, steekt Sjakie hem neer en schreeuwt tegen Ferda om het geld.

Ferda geeft hem in de kelder dertigduizend gulden. Intussen wordt Sjeng in de gang verder toegetakeld met een honkbalknuppel door Sanny. Of er nog meer geld is, snauwt Franky. Als Sjeng op zijn broekzak heeft gewezen, besluit Franky de stembanden van de kermende Sjeng door te snijden. Terug uit de kelder zet Ferda het op een gillen bij de aanblik van haar man. Sjakie steekt een tiental keren op haar in. Franky snijdt ten slotte ook Ferda de keel door.

Astrid die het geschreeuw in de auto hoort, gaat kijken wat er gebeurt. In de deuropening blijft ze versteend staan. Ze valt flauw en wordt door Sanny en Marcel in de kofferbak geduwd. Een getuige zal later verklaren dat hij twee mannen met een lijk heeft zien zeulen. De politie begrijpt het niet, totdat het 'lijk' Astrid blijkt te zijn.

Tegenover de recherche verklaarde Marcel: 'Dit had nooit mogen gebeuren. Als ik alles nog eens mocht overdoen, was ik die dag op bed blijven liggen.' De gedetailleerde beschrijvingen die hij over de gewelddadigheden gaf, kwamen vlekkeloos overeen met die van Astrid en Sjakie. Ook Sanny verklaarde die avond met het gezelschap naar de Van Rijns te zijn gereden.

Alle verdachten kwamen woensdag terug op hun verklaringen. Sjakie zou tijdens zijn voorlopige hechtenis zijn 'doorgeflipt. Franky merkte bij de rechtbank op dat 'messen niet zijn afdeling zijn' en Astrid wilde niet dat de anderen er alleen voor op zouden draaien. 'Er zijn mij verklaringen voorgehouden en daar ga je dingen bij verzinnen.'

De officier beschuldigde Astrid, Franky en Marcel van verscheidene meineden; Franky heeft er volgens de officier nu twee op zijn naam staan, Astrid, die alle onder ede afgelegde verklaringen heeft ingetrokken, drie.

Verdachten Bende van Venlo ontkennen moord op echtpaar

NRC Handelsblad 23 augustus 1995

Zo vlot als de verdachten in het proces tegen de Bende van Venlo gisteren de moord op Jeu Wissink toegaven, zo hardnekkig ontkennen ze vandaag ook maar iets te maken te hebben met de gewelddadige dood van het bejaarde echtpaar Sjeng (78) en Ferda van Rijn (80). De twee werden op de avond van 18 februari vorig jaar met doorgesneden keel door een zoon aangetroffen in hun woning.

Terwijl drie verdachten, Astrid van B., Marcel N., en Sjakie H. tegenover de politie en de rechter-commissaris uitvoerige bekentenissen hebben afgelegd, zeggen Marcel en Sjakie nu van niets meer te weten. Astrid was vanmorgen niet aanwezig, maar zij heeft eerder gezegd dat al haar verklaringen introk. De verdachten zeggen nu dat zij hun verklaringen onder druk van de politie hebben afgelegd.

Vooral Marcel heeft in geuren en kleuren verteld hoe hij op carnavalsdinsdag 1994 samen met Frenkie, Sanny en Sjakie de woning van de slachtoffers was binnengegaan en hoe zij ieder met een mes het echtpaar hadden bedreigd. De man werd eerst door Sjakie gestoken, de vrouw werd met een mes op de keel gedwongen naar de kelder te gaan om haar spaargeld, dat in een blik werd bewaard, af te geven. Toen zij halverwege de keldertrap Sjakie hoorde roepen 'ik heb die vent kapot gemaakt' rende zij in paniek terug, waarna ze geslagen werd en opnieuw naar beneden werd gedwongen, deze keer met Marcel en Sjakie. Zij gaf hen 22.000 gulden. Toen de vrouw en de twee overvallers weer bovenkwamen, zagen zij hoe Frenkie de man de keel doorsneed en hoe Astrid, de vriendin van Frenkie aan de voordeur stond te schreeuwen. Vervolgens was het de beurt aan de bejaarde vrouw, die volgens Marcel 'helemaal hysterisch' was, hetzelfde lot te ondergaan. In totaal kreeg zij twaalf messteken in haar lichaam.

Marcel zei vanmorgen dat hij het verhaal half had verzonnen en half uit de verklaringen van Astrid en Sjakie had gehaald. Zijn bekentenis had hij alleen afgelegd om van het gezeur van de politie af te zijn. De officier van justitie, D. van Delft, merkte echter op dat het verhaal precies klopte met de situatie die de agenten in het huis van Van Rijn hadden aangetroffen.

Intussen roert de 22-jarige Frenkie P., die als de kwade genius van het stel wordt afgeschilderd, zich steeds heftiger in de rechtszaal. Als de officier hem voorhoudt dat hij tegenover de politie zou hebben verklaard 'in een flits een huis op een berg te zien en een oude vrouw die bloedend op de grond valt' roept hij: "Waar haal je dat nou weer vandaan? Heb je dat soms ook uit die mouw geschud?" Waarop de officier antwoordt dat hij dat uit een ondertekende verklaring van Frenkie heeft gehaald en dat hij daar graag commentaar van Frenkie op wil hebben. "Dan kun je nog lang wachten," is het antwoord van Frenkie.

Hoofdverdachten zijn laconiek over doodschieten slachtoffer Dood vrijgezel was 'uit de hand gelopen ongeluk'

ANDRE LAMMERSE in Volkskrant 23 augustus 1995

'Ik zat met m'n knie op hem en ineens komt die vent overeind. Dat schot ging af, ik kon er niets aan doen.' Bijna verontwaardigd reageert Franky op de beschuldigingen die rechtbankpresident R. Magnée hem voorhoudt. Franky P., kopstuk van de Bende van Venlo, tutoyeert president Magnée en gebiedt hem te luisteren: 'Het ombrengen van Jeu Wissink was een ongeluk. We gingen naar zijn huis om hem te overvallen. Niet om 'm te doden.'

Zonder een spoortje berouw bekende Franky (22) dinsdag voor de rechtbank van Roermond, het doodschieten van Jeu Wissink op 20 januari 1994 in het Noordlimburgse Reuver. Franky en zijn maatje Sanny P. (19) waren uit op de zestigduizend gulden die Wissink thuis bewaarde. De ongehuwde man werd met een honkbalknuppel in zijn woonkamer toegetakeld en met een aantal pistoolschoten om het leven gebracht. Officier van justitie E. van Dongen achtte de gekwalificeerde doodslag bewezen en sprak van 'een gruwelijke afslachting die zijn weerga niet kent'.

Van Dongen kwam in haar requisitoir nog niet toe aan de strafmaat. De zaak-Wissink die dinsdag werd afgesloten, is een van de zeven moorden/doodslagen waarvoor vijftienkoppige Bende van Venlo de komende weken terecht staat. Aan het einde van het proces telt justitie de straffen van de afzonderlijke verdachten en hun moordzaken bij elkaar op.

Franky en Sanny, hoofdverdachten van de Bende van Venlo, worden beschuldigd van alle zeven levensberovingen. Tegenover de politie hebben zij echter alleen hun betrokkenheid bij de zaak-Wissink bekend.

Die verklaringen legden zij opnieuw af voor de rechtbank van Roermond: Sanny sloeg Wissink half bewusteloos met een honkbalknuppel, nadat het knevelen van het slachtoffer was mislukt. Franky schoot op Wissink toen deze probeerde overeind te krabbelen. In de lezing van justitie zou Franky zich vervolgens als meedogenloze killer hebben gemanifesteerd toen de zwaargewonde Wissink om een ambulance vroeg. 'Hier heb je je ambulance', zou Franky hebben gezegd, waarop hij Wissink een laatste kogel door het achterhoofd schoot. 'Ik zit ervan te kijken', reageerde Franky dinsdag met opgetrokken wenkbrauwen.

De laconieke houding van Franky en Sanny was wel het meest opvallend tijdens de behandeling van de zaak-Wissink. Het tweetal dat tijdens eerdere zittingsdagen zo nu en dan in lachen uitbarstte, sprak met weinig eerbied over hun slachtoffer en deed kalmpjes uit de doeken dat er sprake was van een 'uit de hand gelopen ongeluk'. Sanny: 'Als dat vastbinden was gelukt, had-ie nu nog geleefd. Die vent kroop over de grond; ik probeerde 'm met mijn knuppel bewusteloos te slaan, zodat Franky niet meer hoefde te schieten.'

Franky: 'Ik zette het pistool op z'n kop, maar er ontstond een worsteling. Alles gaat dan vanzelf. Je hebt geen gedachten meer - het gebeurt gewoon.'

Voor het mede-plegen van de doodslag achtte officier Van Dongen ook Kuek B. en Astrid van B. verantwoordelijk. Zij zijn respectievelijk oom en voormalige vriendin van Franky. Oom Kuek (45) bekende dat hij de jongens de tip had gegeven dat Wissink thuis zestigduizend gulden bewaarde. Astrid (18) zou bij Wissink hebben aangebeld en een handje hebben geholpen bij het knevelen.

Hoewel Astrid in januari haar aandeel in de Wissink-zaak heeft bekend, trok zij dinsdag alles in. Astrid, die al drie dagen roerloos en ineengekrompen in de beklaagdenbank zit, zegt niet te weten waarom ze de belastende verklaring over zichzelf heeft afgelegd. Haar advocaat J. Schijns heeft daarvoor ook geen verklaring. Hij ziet wel enige oorzaak in de labiele geestestoestand van Astrid, die door een psychiater is omschreven als 'het vermengen van verliefdheid en angst voor Franky'.

Astrid wordt de komende dagen door de raadslieden aan de tand gevoeld over haar belastende verklaringen over de anderen in de meervoudige Venlose moordzaak. Volgens de advocatuur geldt zij samen met de junk Sjakie H. als een uiterst onbetrouwbare getuige. De hypernerveuze Sjakie moest dinsdag al voorkomen voor de 'waarheidsvinding' in de zaak-Wissink: 'Ik word gestoord als ze te lang aan m'n kop zeuren', beantwoordde hij een vraag van Astrids raadsman. Dan word ik zeer gevaarlijk en zeg ik dingen die niet kloppen.'

 

Verdachten mogen als getuige gehoord: Verdediging BendevanVenlo beschouwt beslissing rechtbank als overwinning

ANDRE LAMMERSE in Volkskrant 22 augustus 1995

De advocaten van de Bende van Venlo mogen vrijwel alle vijftien verdachten in de zevenvoudige moordzaak aan een kruisverhoor onderwerpen voor de rechtbank van Roermond. Met het horen van de getuigen/verdachten wil de verdediging proberen aan te tonen dat de moordzaak is gebaseerd op onbetrouwbare en tegenstrijdige verklaringen.

De rechtbank van Roermond wees maandag, op de tweede zittingsdag van het proces, slechts enkele getuigenlijsten af die de raadslieden hadden ingediend. De verdediging reageerde opgelucht. Zij ziet de toewijzing van de getuigenverzoeken als een eerste overwinning op justitie.

Officier van justitie K. Janssen had eerder bezwaar gemaakt tegen het horen van de verdachten als getuige. 'De officier weet dat ze nu geen grip meer heeft op de zaak', aldus advocaat T. Hiddema. Raadsman M. Moszkowicz sr spreekt van 'een niet geringe omwenteling die de hele zaak op z'n kop zet'.

De strategie van de verdediging concentreert zich op de confrontatie tussen de rechtbank en de leden van de bende. De zeven Nederlandse en acht Turkse mannen hebben de afgelopen veertien maanden een potpourri aan tegenstrijdige verklaringen afgelegd over zeven roofmoorden en liquidaties in Venlo en omgeving.

De rechtbank hoopt vandaag de eerste moord te behandelen, die op de vrijgezel Jeu Wissink uit Reuver, gepleegd in januari 1994. De Nederlandse verdachten staan verder terecht voor de bloedige roofmoord op het hoogbejaarde echtpaar Van Rijn in februari 1994. Samen met de Turkse groep worden zij beschuldigd van de huurmoord op de Turkse man Ibo Karaca in de zomer van 1993 en van de liquidatie van drie illegale, onbekende Turken.

De moorden op de drie Turken zijn het meest complex, omdat er slechts één lijk is gevonden, waarvan bovendien de identiteit nooit is vastgesteld. Behalve de tegenstrijdige verklaringen van vier Nederlandse verdachten, zijn er geen bewijsmiddelen.

Maar ook over de moorden waarvan de lijken wèl zijn geïdentificeerd, bestaat veel onduidelijkheid. In het tienduizend pagina's dikke politiedossier zitten talloze verklaringen die veelvuldig zijn bijgesteld of als uiterst onbetrouwbaar kunnen worden aangemerkt.

De rechtbank kreeg maandag een voorproefje van het klakkeloos intrekken van bekentenissen, waarop de bendeleden patent lijken te hebben. Astrid van B., de enige vrouw in de beklaagdenbank en ex-vriendin van hoofdverdachte Franky P., zei al haar eerder afgelegde verklaringen in te trekken.

Tegenover de politie bekende zij haar betrokkenheid, en die van anderen, bij verscheidene moorden. 'Het is niet eerlijk dat er mensen worden beschuldigd van dingen die ze niet hebben gedaan.'

Astrid behoort samen met 'Sjakie de junk' en Dennis P. tot de belangrijkste getuigen/verdachten die de advocaten de komende weken op hun betrouwbaarheid zullen testen. De uiterst labiele Astrid, de psychisch gestoorde Sjakie H. en Dennis P., het vijftienjarige broertje van Franky P., hebben de meest dubieuze verklaringen afgelegd en hebben tientallen moorden bekend, waarvan het merendeel waarschijnlijk nooit is gepleegd.

Eerste bekentenissen in zaak Bende van Venlo

NRC Handelsblad 22 augustus 1995

Als Sanny P. meteen de rol plakband had losgekregen, had Jeu Wissink uit Reuver nu nog geleefd. Maar toen het niet lukte de man met tape vast te binden, ontstond een worsteling. "Ik zat op zijn rug. Hij probeerde zich om te draaien en ineens kwam die kogel eruit. Ik snap het ook niet, het was gewoon een ongelukje." De hoofdverdachte in het proces tegen de Bende van Venlo, Frenkie P., verontschuldigt zich: "Ik snap het ook niet, het was een ongelukje."

De vier bendeleden die worden beschuldigd van de roofmoord op Jeu Wissink, Frenkie P., zijn 'Ome Keuk', zijn vriendin Astrid van B. en zijn vriend Sanny P. gaven vanmorgen op Astrid na grif hun betrokkenheid bij de dood van Wissink toe, maar ze wilden het misdrijf blijkbaar beperken tot mishandeling met dodelijke afloop. Ome Keuk had van een kennis gehoord dat Wissink vaker partijtjes nederwied, die clandestien in Venlose kassen was gekweekt, naar Rotterdam of Amsterdam moest brengen en dan met vijftigduizend gulden thuiskwam. Frenkie en Sanny hadden uitgezocht waar Wissink woonde en op 20 januari, een dag voordat Wissink een nieuwe auto moest betalen, zouden ze hun slag slaan. "We hebben hem nooit willen vermoorden, we wilden hem alleen overvallen," zegt Frenkie. "Waarom nam u dan een pistool mee?" vroeg de president van de rechtbank. "Ja hallo, wat denkt zo'n beer van een vent als hij daar twee magere jongens met een knuppel aan de deur ziet staan? Wat moeten die twee snotneuzen hier, denkt hij dan. Een pistool maakt toch veel meer indruk?" zegt Frenkie, terwijl hij zijn hoofd schudt over zoveel onbegrip.

Het pistool gebruikte hij om twee kogels in het bovenlichaam van Wissink te schieten en twee in diens hoofd. Tussendoor probeerde de 18-jarige Sanny het slachtoffer met een honkbalknuppel bewusteloos te slaan. Geld werd er niet gevonden, alleen een duur horloge dat ze even later uit de auto gooiden. Later op de avond, toen Frenkie zijn oom had gemeld dat de overval was mislukt, gingen ze terug naar Reuver om opnieuw naar het geld te zoeken, "maar toen stond de straat al vol politie," zei Frenkie.

De moord op Wissink is de eerste van de zeven moorden die in het proces tegen de Bende van Venlo wordt behandeld. De rechtbank stemde gisteren na lange beraadslagingen in met het verzoek van de verdediging om de verdachten als getuigen in elkaars zaken te horen. Op die manier hoopt de verdediging de onbetrouwbaarheid van de getuigenverklaringen te demonstreren. De rechtbank wees een verzoek om een gedragskundige te benoemen, die de waarde van de verklaringen moest beoordelen, van de hand met het argument dat de beoordeling van de bewijsmiddelen uitsluitend toekomt aan de rechter. Toch slaagden de verdedigers er vanmorgen in de eerste twijfels te zaaien over de getuigenverklaringen. Astrid zou volgens haar vriend Frenkie eerst niet, toen wel en daarna weer niet bij de moord op Wissink betrokken zijn. Eerst had Frenkie verklaard dat Astrid er niet bij was geweest, later zei hij dat ze bij Wissink had aangebeld om er zeker van te zijn dat hij de deur zou openen. Daarop verklaarde Astrid dat ze er inderdaad bij was geweest en gaf allerlei details, maar vervolgens trok ze die verklaring weer in. Ook Frenkie trok zijn beschuldiging in: "Ik wilde de politie eens laten zien dat je dat meisje alles kon laten verklaren wat je wilde."

Rechtbank verwerpt kritiek Bende van Venlo

ANP 21 augustus 1995

Justitie en politie hebben op geen enkele manier fout gehandeld bij het onderzoek naar de moorden door de Bende van Venlo. Dwangmiddelen als het geïsoleerd vasthouden van verdachten zijn terecht gehanteerd. In zaken van een dergelijke omvang gaat het belang van het onderzoek boven dat van afzonderlijke verdachten.

Met die motivering verwierp de Roermondse rechtbankpresident Magnée vanmorgen alle kritiek van advocaten van de Bende van Venlo. Op de eerste zittingsdag van het proces had de verdediging vrijdag fel uitgehaald naar vooral het openbaar ministerie. Door het langdurig en geïsoleerd vasthouden van verdachten in opdracht van het OM zouden belastende verklaringen en bekentenissen op onrechtmatige wijze zijn verkregen. Bovendien kon daardoor de verdediging pas laat op gang komen en waren belangrijke processtukken niet beschikbaar, zo meenden de raadslieden. Hun verzoek de officier van justitie daarom niet-ontvankelijk te verklaren werd afgewezen.

In Roermond staan 15 verdachten (14n mannen en een vrouw) terecht voor in totaal zeven moorden. Drie roofmoorden zouden zijn gepleegd op een bejaard echtpaar in Venlo en een bewaker van hennepkassen in Reuver. Daarnaast werd een Turkse medewerker van een coffyshop in Venlo in koelen bloede omgebracht. Ook zouden drie onbekende Turken, vermoedelijk uit de drugswereld, zijn gedood. Van twee van deze drie werden de lijken nooit gevonden.

In de herfst van vorig jaar werd een groot aantal verdachten aangehouden. Tijdens de verhoren legden sommige verdachten tot in detail verklaringen af over moorden die de groep in wisselende samenstelling had gepleegd. Op die verklaringen en bekentenissen baseert justitie, aldus een woordvoerder, vooral het bewijs rond de zeven moorden die ten laste zijn gelegd. (ANP)

Advocaten BendevanVenlo pogen 'fantasieverhalen' aan te vechten

Volkskrant 19 augustus 1995

Ze maken zo nu en dan geintjes tegen elkaar, Franky en Sanny, hoofdverdachten van de Bende van Venlo. Alsof ze in de rechtbank van Roermond naar een maffe tekenfilm zitten te kijken. Over de schouder van Hacibey K., de 'burgemeester' van de Turkse hasjmafia in Venlo, stoot Franky zijn maatje lachend aan.

Toch verraden het nagelbijten van Sanny en het onrustige gedraai van Franky andere gevoelens. Volgende week komen de moorden aan de orde waarvan het duo wordt verdacht, met als uitschieter de bloedige roofoverval die de jongens vorig jaar februari pleegden op het hoogbejaarde echtpaar Van Rijn in Venlo.

Het is vol in de grote zaal van de nieuwe rechtbank in Roermond, vrijdag op de eerste dag van het proces tegen de verdachten. Veertien mannen en een meisje zitten krap op elkaar, afgewisseld door politieagenten.

De verdachten vormen een bont gezelschap: Franky en zijn oom, beiden afkomstige uit een Venlose achterbuurt, de voormalige Atheneum-scholier Sanny, Hacibey K., junk Sjakie, inmiddels ontoerekeningsvatbaar verklaard, en een stel Turkse twintigers en dertigers uit de Venlose onderwereld.

Justitie verdenkt de vijftien van het plegen van, of in ieder geval van betrokkenheid bij, in totaal zeven moorden. De zaak is ingewikkeld: er zijn slechts vijf lijken gevonden en diverse verdachten hebben een ratjetoe van uiteenlopende verklaringen afgelegd, waarin zij elkaar de schuld in de schoenen schuiven of elkaar juist weer vrijpleiten.

De rechtbank, onder voorzitterschap van mr R. Magné, heeft twee weken voor de zaak uitgetrokken. Op de eerste procesdag werden vooral formele kwesties afgehandeld. Maar één facet valt meteen op: de advocaten zullen de vele tegenstrijdige en onbetrouwbare verklaringen aangrijpen om hun verdachten vrij te pleiten. Volgens advocaat G. Lina zijn de verdenkingen op drijfzand gebaseerd. 'Fantasieverhalen.'

Zijn collega M. Moszkowicz sr vraagt zich af of de onbetrouwbare verklaringen wel in het proces gebruikt mogen worden. 'Verdachte-getuige Sjakie H. spant de kroon. In één week presteerde hij het om vijftien verschillende versies van een moord te geven. Hij noemde zelfs iemand die in de gevangenis zat als medeplichtige. Dan is het toch onmogelijk om vast te stellen wat er is gebeurd?'

Justitie laat zich door de zware kritiek van de advocatuur niet van de wijs brengen. Volgens officier van justitie K. Janssen is een deel van de getuigenverklaringen wel degelijk betrouwbaar te achten.

Maandag wordt de lijst opgesteld met de getuigen die de advocaten willen oproepen om de wankelheid van de beschuldigingen te onderstrepen. Vervolgens worden eerst de moorden op het bejaarde Venlose echtpaar Van Rijn en op een drugshandelaar uit Reuver behandeld. Daarna volgt de behandeling van de moorden op de vier Turken, allen figuren uit het Venlose drugsmilieu.

Proces tegen Bende van Venlo; Verdediging: verklaar OM niet ontvankelijk

NRC Handelsblad 19 augustus 1995

Op de eerste dag van het proces tegen de Bende van Venlo heeft het openbaar ministerie nog niet de eerste steen kunnen leggen van wat een strafrechtelijk monument voor de slachtoffers moet worden.

Eindeloos werd het refrein door een lange stoet advocaten herhaald: de verklaringen die enkele leden van de Bende van Venlo tegenover de politie hebben afgelegd, zijn zo evident onbetrouwbaar dat ze onmogelijk kunnen dienen als grondslag voor een eerlijk proces. Een officier van justitie die een zo rammelend dossier durft te presenteren, zou door de rechtbank afgestraft moeten worden met een niet-ontvankelijkverklaring, aldus de verdediging.

Over die verzoeken neemt de rechtbank maandag een beslissing, maar het ziet er niet naar uit dat de verdediging in het gelijk wordt gesteld. Bij vier eerdere zittingen, toen het ging om verlenging van de voorlopige hechtenis, werden soortgelijke verzoeken door de rechtbank ook al afgewezen. Volgens officier van justitie K. Janssen is de complexe zaak is relatief snel voor de rechter gebracht en hebben de beperkende maatregelen die in de eerste fase zijn opgelegd, niet langer geduurd dan redelijk was. Pas nadat die maatregelen waren ingetrokken en verdachten zich met een arm vol verklaringen in hun cel hadden teruggetrokken, zijn de wilde verhalen losgekomen, was het verweer van de officier.

Bijna alle raadslieden vonden dat hun cliënt het slachtoffer is geworden van een doorgedraaide medeverdachte. Jeugdige first offenders hebben volgens een van de advocaten van Sanny, G. van Asperen - de andere advocaat is Sanny's oom H. Peters - te lijden onder de lange duur van de voorlopige hechtenis en de strenge afzondering. Van Asperen sprak zelfs van Isolationsfolter, die tot gevolg had dat de murw gemaakte verdachten hun verhoorders naar de mond gingen praten.

"Bij mijn cliënt is volgens het Pieter Baancentrum sprake van debilitas, zei de advocaat van Sjakie, J. Geraedts: "Hij kan wel iets vertellen, maar dat doet hij alleen omdat hij denkt dat de verbalisant dat graag hoort. In totaal beslaan de bekentenissen van Sjakie vijfhonderd van de zesduizend pagina's die het dossier telt. Sjakie beschreef achttien moorden met gruwelijke details, terwijl het openbaar ministerie er niet meer dan zeven ten laste heeft gelegd.

M. Moszkowicz, verdediger van verdachte Frank, die doorgaat voor de financiële schakel tussen de Turkse en de Nederlandse tak van de bende, haalde een voorbeeld aan: toen Sjakie tijdens een verhoor op een evidente tegenstrijdigheid werd betrapt, zei hij dat het een grapje was geweest om een medeverdachte te beschuldigen. Dat zou hij de volgende morgen wel hebben rechtgetrokken.

Ook de spil van de Nederlandse tak van de bende, Frenkie, en zijn vriendin Astrid, hadden aantoonbaar valse verklaringen afgelegd, zeiden enkele raadslieden. Toen Astrid van de politie hoorde dat Frenkie mogelijk een andere vriendin had, deed zij aangifte tegen hem wegens mishandeling en verkrachting. Daarop verklaarde Frenkie dat Astrid betrokken was geweest bij de roofmoord op Jeu Wissink uit Reuver.

 

Proces BendevanVenlo

ANDRE LAMMERSE; HANS MOLEMAN in Volkskrant 17 augustus 1995

Voor de rechtbank van Roermond dient morgen een van de grootste moordzaken die Nederland heeft gekend. Het is zeker de meest gecompliceerde zaak: veertien mannen en een vrouw staan terecht op verdenking van zeven moorden, maar er zijn slechts vijf lijken gevonden

De moorden zouden in de periode 1993-'94 zijn gepleegd in Venlo en directe omgeving. De bloedige roofmoord op het hoogbejaarde Venlose echtpaar Van Rijn, op carnavalsdinsdag vorig jaar, trok de meeste aandacht.

De andere moorden betroffen een Turkse man uit Venlo en een Nederlander uit Reuver uit het drugsmilieu. Van hen werden de lijken geïdentificeerd. Van drie andere Turkse slachtoffers, vermoedelijk illegalen uit hetzelfde drugsmilieu, wist de politie slechts één lijk te traceren.

De vijftien verdachten, zeven Nederlanders en acht Turken, zijn bekend als 'de Bende van Venlo'. Toch is er van een samenhangende bende nooit sprake geweest. De misdaden waren meer het resultaat van opportunistische samenwerking tussen figuren uit de met drugs en prostitutie actieve Turkse onderwereld in Venlo en een paar Nederlandse criminelen uit diezelfde plaats, die zich met inbraken, heling en drugs bezighielden.

De Turkse verdachten hebben niets te maken met de moord op het echtpaar Van Rijn en die op de Nederlander uit Reuver. Deze zijn volgens justitie louter het werk van Franky P. en Sanny P., twee jongeren uit Venlo. Het Limburgse duo zou zich bij de overige moorden hebben laten inhuren door de Turkse hoofdverdachte Hacibey K., de 'burgemeester' van de lokale Turkse hasjmafia.

Het eerste slachtoffer van deze huurmoorden was Ibo Karaca, een loopjongen die een paar kilo hasj van Hacibey zou hebben verduisterd. Hij werd afgeschoten aan de oever van de Maas. In de dagen erna zouden nog drie Turkse getuigen van deze misdaad uit de weg zijn geruimd.

Het politiedossier beslaat tienduizend pagina's. Alleen het voorlezen van de dagvaardingen (81 pagina's) zal waarschijnlijk al een halve dag in beslag nemen. De rechtbank heeft elf zittingsdagen voor de zaak uitgetrokken.

Het dossier staat bol van de tegenstrijdige en onbetrouwbare verklaringen. Alle Turken ontkennen, twee Venlose junks leggen jojo-verklaringen af; het vriendinnetje van Franky, de achttienjarige schoenenverkoopster Astrid van B., zegt 'zo vaak ondervraagd te zijn, dat ik het niet meer weet'.

Justitie heeft drie officieren op de zaak gezet. De rechtbank in Roermond hoopt de behandeling van de zaak op vrijdag 1 september te kunnen afsluiten.

Familie schildert Sanny af als naïeve meeloper van 'Toni Montana'

ANDRE LAMMERSE; HANS MOLEMAN 17 augustus 1995

'Wat je moet doen is twijfel, twijfel, twijfel zaaien', zegt mr A. Peters in april van dit jaar tegen haar zoon. Alexander, Sanny voor familie en bekenden, is na zijn vriend Franky de belangrijkste Nederlandse hoofdverdachte van de Bende van Venlo. De 21-jarige mbo-scholier uit Venlo zit al elf maanden in voorarrest.

Ze vormden een merkwaardig duo. Sanny, de stille zoon van gegoede ouders (moeder advocaat, stiefvader internist), uit een van de betere buurten van Venlo. Franky, inbreker, rommelaar, opschepper, telg uit een berucht asociaal gezin in de volkswijk Genooy. Twee jongens met een totaal verschillende achtergrond, die elkaar in 1993 toevallig tegenkwamen en een bloedig spoor achterlieten.

De achterban van Sanny zal er tijdens de komende rechtszaak alles aan doen om hem zoveel mogelijk vrij te pleiten. De verdachte heeft zijn betrokkenheid toegegeven bij slechts een van de zeven moorden. Voor de rest rekent hij op het alibi dat zijn juridisch geschoolde familie voor hem bijeen heeft gesprokkeld, zo blijkt uit afgeluisterde telefoongesprekken tussen moeder en zoon in het politiedossier.

Als formele verdediger van Sanny treedt mr H. Peters uit Geleen op, broer en kantoorgenoot van zijn moeder. 'Ik blijf wel achter de linies, zeg maar, meer de zaak in de gaten houden, maar niet officieel', merkt de laatste ergens in het verslag van de telefoontap op. Oom Henk zal in de rechtszaal het beeld schetsen van zijn neef als naïeve jongen, die zich heeft laten meeslepen. Een gevoelige jongen ook, in tegenstelling tot de gewetenloze Franky.

Uit de telefoontaps duikt een moeder op die verbijsterd is over haar zoons gedrag, en een jongen die niet lijkt te beseffen wat hij heeft gedaan. Sanny is 'heel gesloten', merkt de moeder van zijn vriend René op in een getuigeverhoor, 'die thuis aan zijn lot is overgelaten'. Het alibi dat het advocatentandem Peters zocht, is moeizaam tot stand gekomen. Het behelst het eindexamenfeestje van René op vrijdag 18 juni 1993, de avond dat een Turkse getuige van de moord op een andere Turk, Ibo Karaca, uit de weg werd geruimd.

Sanny zat toen bij hem in de achtertuin, zegt René, op een half uurtje na, toen hij zijn geluidsinstallatie ophaalde. 'Dat ben ik op verzoek van de moeder van Sanny nagegaan. Uit overboekingen van de bank en uit het feit dat ik de week na mijn slagen dat feest had (. . .) kan ik afleiden dat dit feest op vrijdag de 18de moet zijn geweest', aldus René. Hij meldt ook nog dat Sanny's moeder hem vroeg 'een stuk te schrijven voor de Nieuwe Revu'. 'Ik heb daar overigens niet aan meegewerkt.'

'Heb je ook aan de politie verteld dat je alibi's hebt?', vraagt mr Peters in april aan haar zoon in de gevangenis. 'Ha, die geloven toch niks?', zegt Sanny. 'Luister, ik heb dat nou gezegd, en ik wil dat natuurlijk wel opschrijven', maant ze. 'Moet ik dan zeggen van die nacht van Karaca', vraagt Sanny. 'Ja, jij moet dat vertellen, dat moeten ze kunnen checken.'

Eind april spreken de twee over de dood van drugshandelaar Jeu Wissink, de enige zaak waarin Sanny een bekentenis heeft afgelegd. De moeder kan er niet bij dat haar zoon zo terloops reageerde. 'Daags daarna ga je naar school. Dat blijft je toch door de kop spoken, dat mede door jouw toedoen iemand doodgeschoten is?' 'Nee, dat weet ik niet meer.' 'Ach kom San.' Sanny vindt het 'nou nog niet eens reëel'. 'Dat is niet uit te leggen. Dat moet je meegemaakt hebben om dat te kunnen beleven.'

'En heb je dan niet gedacht: ''Godverdomme waar heb ik me nu mee ingelaten''?' 'Nee natuurlijk niet, dat was toch een ongelukje op dat moment.' De juriste begrijpt ook niet dat haar zoon later met geen woord meer erover sprak met Franky. 'Willens en wetens heeft hij hem doodgeschoten.' Het was gewoon afgesloten, zegt Sanny. 'Onvoorstelbaar', reageert ze, 'en dan zeg jij inderdaad ook nog van: wat denk jij wel niet van Franky.'

Sanny: 'Mm, ja. Wie weet, misschien is hij er wel helemaal niet bij geweest. Ik heb. . . je weet zelf, ik ben vanaf het begin nooit honderd procent overtuigd dat ik er echt bij was geweest.'

Op 6 juni is het resultaat te zien van de voorbereiding. 'Ik heb niets te maken met de moorden waarvan anderen verklaren dat ik daarbij betrokken ben geweest. De moord op Ibo Karaca, op de Viking Turk en de Zwarte Water Turk en het echtpaar Van Rijn', laat Sanny het onderzoeksteam optekenen. 'Ik was op een feestje bij een vriend van mij, René. Ik weet mij te herinneren dat dit de vrijdag was na de moord op Karaca. Dit heeft mijn advocaat tenminste uitgezocht.'

Franky zal het tijdens het proces veel zwaarder krijgen dan Sanny. Hij is flink belast door de verklaringen van zijn vijftienjarige broer, Dennis. Die werd in mei al apart tot jeugd-tbs veroordeeld voor de moord op een onbekende, illegale Turk. Hij verklaarde onder meer dat Franky een man in stukken had gehakt met een bijl. 'Kicken', zou Franky tijdens zijn daad hebben gezegd.

Uit de mond van Dennis volgden nog tientallen andere gruwelmoorden waarin zijn broer de hand zou hebben gehad. Justitie houdt het er na langdurig onderzoek op dat slechts enkele gevallen waar zijn, en dat de rest is ontsproten aan de verknipte fantasie van een jongen die evenals Franky was verslaafd aan keiharde misdaadfilms.

Favoriet was Scarface, een geweldsorgie van Brian de Palma, waarin Al Pacino de bloeddorstige gangster Toni Montana speelt. De band van Scarface draaide Franky volledig grijs: hij voelde zich de Toni Montana van Venlo. Of hij net zo gestoord is als Toni Montana, heeft het Pieter Baan Centrum in Utrecht niet kunnen vaststellen. De psychiaters hielden het vorige maand na drie weken voor gezien, omdat Franky iedere medewerking weigerde. Steevast herhaalde hij geen greintje behoefte te hebben aan psychiatrisch onderzoek.

De 22-jarige bleef ook tijdens de politieverhoren de harde jongen spelen. Over twintig jaar cel maakt hij zich geen zorgen; als hij wordt opgesloten in een tbs-kliniek, zal hij 'koste wat kost uitbreken'. En de rechercheurs - door hem als 'stinkhonden' aangeduid - leren hem dan nog wel kennen. 'Wacht maar tot ik eenmaal buiten ben.' De rechercheurs werden gedurende het veertien maanden lange onderzoek herhaaldelijk bedreigd door Franky. Manipulatie en intimidatie behoren tot zijn vaste repertoire.

Uit het proces-verbaal van 27 maart: 'Als ik weg zou kunnen komen door jullie met een asbak van twintig kilo de hersens in te slaan, zou ik het zeker niet laten.' Op zijn celmuur kalkt hij aan z'n vriendinnetje Astrid en aan Sanny: 'Zeg geen domme dingen/Praat mee/Vertrouw mij en praat niet zo dom.' Ook Dennis probeert hij te bewerken via zijn moeder en zus. Eind vorig jaar begint begint bij Dennis het besef door te dringen dat hij zijn broer voor seriemoordenaar heeft uitgemaakt en dat Franky hem dat niet in dank afneemt.

'Ik ben zo bang, ik ben zo bang', snikt de minderjarige. Zus Nancy belt Dennis eind april in de jeugdgevangenis. Ze is bij Franky op bezoek geweest. Hij doet aan body-building, ziet er goed uit. 'Frank was kwaad op jou, dat je dat allemaal gezegd hebt. Maar hij zegt dat er niks aan de hand is als je de verklaringen allemaal intrekt.' Dennis reageert met een timide 'oh' en 'ja'. 'Dus dan weet je wat je dinsdag moet vertellen', besluit zijn zus.

Een maand later, een dag voordat Dennis bij de kinderrechter moet verschijnen, stuurt zijn familie een fax aan de rechter-commissaris. Het is een klungelig, handgeschreven briefje van Dennis waarin hij meldt zijn verklaringen in te trekken. 'Echt waar ik weet van niets', staat eronder.

 

BendevanVenlo liet politie vergeefs naar lijken graven

ANDRE LAMMERSE in Volkskrant 14 augustus 1995

Lijkenspeurhond Donja werd ingezet, luitenant 'Harry the Nose' van de Koninklijke Landmacht, graafmachines, duikers, F-16's - kosten noch moeite zijn gespaard om de slachtoffers van de Bende van Venlo te vinden.

Twee maanden geleden stopte de Regiopolitie Limburg-Noord ermee. De rechercheurs van het zogeheten Asteam zullen zich toen ongetwijfeld hebben afgevraagd of ze niet zijn beetgenomen door een viertal verdachten met een op hol geslagen verbeelding.

De Bende van Venlo, bestaande uit veertien mannen en een vrouw, staat vanaf vrijdag voor de rechtbank van Roermond terecht voor ten minste vier moorden. Deze moordzaken zijn in zoverre tastbaar dat de identiteit van de slachtoffers is vastgesteld en er meteen sectie kon worden verricht op de vier lijken.

Uit de processen-verbaal blijkt dat de moorden op drie onbekende, vermoedelijk illegale Turken gecompliceerder liggen. Van één van hen is in november 1994 het stoffelijk overschot opgegraven. Dat gebeurde vier maanden na zijn dood, op de Leeremarksche Heide in Arcen en Velden.

Sindsdien heeft een vaste kern uit de Bende van Venlo talloze begraaf- en dumpplaatsen aangewezen. Volgens hun verklaringen zouden er tussen 1993 en 1994 zo'n dertig mensen om het leven zijn gebracht. De slachtoffers werden meestal met een pistool op hun hoofd de kofferbak in gewerkt en naar een afgelegen plek gereden. Daar volgde de liquidatie en werden de lijken met pikhouwelen en bijlen begraven. Enkele slachtoffers kregen touwen met stenen omgebonden teneinde ze in de Maas of in een vijver te laten zinken.

Vier verdachten zijn om beurten bij de rechercheurs in een arrestatiebusje gestapt om de plekken in Venlo en omgeving aan te wijzen. Die vier zijn bendeleider Franky P. (22), diens vijftienjarige broertje Dennis, Franky's vriendin Astrid (18) en 'Sjaak de junk' (23). Op een van die vele zoektochten lokaliseert Franky bijvoorbeeld een plek waar twee Turken met handboeien onder de grond zouden liggen. De politie legt de begraafplaats bloot, zoekt met speurhond en metaaldetectors maar er wordt niets gevonden. Dit vruchteloos gespeur zal zich herhalen bij zesentwintig andere locaties die door Franky en de anderen worden aangedragen.

Na de tijdrovende opsporing van de vermeende lijken en de povere bevindingen, trekken Franky en Dennis al hun verklaringen in. 'Hebben jullie nog veel gegraven?', vraagt Franky spottend aan twee verbalisanten in juni van dit jaar. 'Al die locaties zijn onzin. Ik heb twijfel willen zaaien in jullie onderzoek.' De ritjes door Venlo en omgeving kwalificeert Franky verder als 'leuke uitjes'.

Ook de totaal verwarde Dennis meldt in mei dat al zijn verklaringen zijn verzonnen.

De vijftienjarige jongen komt met bijna fantastische verhalen. Ze gaan over trimmers en homoseksuele mannen waarvan 'de koppen, armen en benen er met bijlen werden afgeslagen'. Ofschoon de andere verdachten volharden in hun verklaringen, zitten er ook in hun getuigenissen de nodige hiaten. Astrid zegt zich bijvoorbeeld te hebben vergist in een bosperceel in Tegelen. Op de plek waar meerdere lijken zouden liggen, blijkt zij bij nader inzien alleen met Franky te hebben 'gevreeën'.

Gedurende een half jaar onderzocht het Asteam van de regiopolitie Limburg-Noord 27 locaties. Daarbij kregen de rechercheurs assistentie van lijkenspeurhond Donja en luitenant Harry 'The Nose' Jongen, hoofd van de identificatieafdeling van de Koninklijke Landmacht.

Jongen heeft de macabere specialiteit om met een metalen prikstok lijken op te sporen. Als hij tijdens het 'prikken' een zekere weerstand in de bodem voelt, weet hij dat er een stoffelijk overschot ligt verborgen. Zijn scherpe neus kan de geringste lijkengeur waarnemen op de punt van zijn stok.

De inschakeling van Jongen heeft niet mogen baten. Ook van de infrarood-foto's die F-16-straaljagers boven de aangewezen locaties namen, werd het Asteam niet veel wijzer. Eind vorig jaar werd de bodem van een vijver in Venlo met duikers onderzocht. Toen dat geen resultaat gaf, besloot de politie de complete vijver leeg te pompen. Er bleef een grote kei in de vijver achter, mogelijk gebruikt om een slachtoffer te dumpen, maar géén lijk.

Ten tijde van de opgraving van het zogeheten 'Arcen-lijk' in november 1994, heeft het Asteam nog stokken, bijlen en een steekwapen uit de Maas opgevist. In de daarop volgende zes maanden zijn weinig noemenswaardige vondsten meer gedaan: het kadaver van een ree, scherven van een colaflesje en een knoop.

'Zonder lijk geen zaak', roepen de advocaten van de vijftienkoppige bende al maanden. Toch blijkt de juridische praktijk anders te werken. Dennis werd eind mei veroordeeld tot jeugd-tbs voor zijn betrokkenheid bij de 'Zwarte Watermoord', een moord zonder lijk. De kinderrechter achtte bewezen dat omstreeks 27 november 1993 in het Venlose natuurgebied het Zwarte Water een illegale Turk werd doodgeschoten. Het is dus zeer wel mogelijk dat de rechtbank van Roermond straks meer bendeleden zal veroordelen voor drie moorden die schijnbaar alleen op papier bestaan.

 

Vijftienjarig lid moordbende Venlo krijgt jeugd-tbs

Volkskrant 26 mei 1995

De rechtbank in Roermond heeft woensdag een vijftienjarig lid van de 'Bende van Venlo' veroordeeld tot jeugd-tbs. De jongen was in juni 1993 betrokken bij de liquidatie van een illegale Turk in Venlo. Deze werd samen met twee andere onbekende illegalen omgebracht omdat ze getuige waren geweest van de moord op een Turkse man uit het Venlose drugsmilieu.

De jongen is het eerste lid van de Bende van Venlo dat is veroordeeld. Hij zal tot zijn 21ste een gedwongen psychiatrische behandeling moeten ondergaan. In augustus begint voor de rechtbank van Roermond het monsterproces tegen de overige leden van de bende. Er staan dan dertien mannen en een vrouw terecht voor het (mede)plegen van ten minste zeven moorden en een grote serie andere misdrijven. Het onderzoek naar mogelijk meer moorden wordt medio juni afgerond.

Dat onderzoek wordt bemoeilijkt door tegenstrijdige verklaringen die enkele hoofdverdachten hebben afgelegd. De vijftienjarige jongen, broer van de 22-jarige hoofdverdachte, is een van de bendeleden die in eerste instantie melding maakte van zo'n achttien moorden. Tijdens de behandeling van zijn zaak zei de jongen alles te hebben verzonnen.