We hebben 194 gasten online

Drie keer levenslang uitgesproken in liquidatieproces Passage

Gepost in Levenslang gestraften

In het proces, dat op 9 februari 2009 van start ging, stonden elf verdachten terecht voor zeven liquidaties en vijf moordpogingen in de Amsterdamse onderwereld. Tegen zes verdachten eiste het Openbaar Ministerie in mei levenslang. Tegen drie verdachten, Sigfried Saez, Mohammed Rasnabe(Moppie)en Jesse Remmens. is daadwerkelijk levenslang uitgesproken

 

 

Centraal in het proces staat de rol van een kroongetuige Peter la S.

Een groot deel van de zaak is gebaseerd op verklaringen van La S. Het OM besloot in 2007 een overeenkomst met ‘Vieze Peter’ te sluiten. In ruil voor zijn verklaringen tegen de andere verdachten is hem strafvermindering en een getuigenbeschermingsprogramma beloofd.

De samenwerking tussen La S. en justitie verliep stroef, maar toch blijft het OM vertrouwen houden in zijn verklaringen. Tegen de kroongetuige, die wordt verdacht van het medeplegen van de moord op Kees Houtman, is acht in plaats van zestien jaar geëist. Hij werd afgelopen zomer vrijgelaten en de rechtbank heeft hem tot 8 jaar gevangenisstraf veroordeeld. Geconcludeerd kan worden, dat de rechtbank de deal met de kroongetuige goed heeft gekeurd.

De rechtbank in Amsterdam heeft op 29 januari 2013, drie verdachten veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf. Het zijn Sigfried Saez, Mohammed Rasnabe(Moppie)en Jesse Remmens.

Tegen de drie tot levenslang veroordeelden was ook door het Openbaar Ministerie levenslang geëist. Volgens de rechtbank zijn ze schuldig aan meerdere liquidaties in de onderwereld.

Jesse Remmens(44) spant daarbij de kroon: de rechtbank verklaarde bewezen dat hij bij zes moorden en twee moordpogingen betrokken is geweest en een moord heeft uitgelokt. 'Hij heeft van jongs af aan naar een carrière in de criminaliteit gestreeft'. Hij gaat in hoger beroep.  Remmens advocaat, Sander Janssen, verklaarde 'Met levenslang hebben we niets te verliezen'. Kroongetuige Peter de la S. betitelde hem als de meest fanatieke huurmoordenaar. Remmens treedt in het criminele familiespoor:zijn vader gold als drugsbaron. Hij pleegde al jong, met zijn boezemvriend Mohammed  Rasnabe, gewpanede overvallen. Aleerder werd het duo verdacht van moorden, maar toen was er onvoldoende bewijs voor een veroordeling.

Ook Mohammed Rasnabe gaat in hoger beroep. Zij werden alle drie (Sigfried Saez, Mohammed Rasnabe(Mopie)en Jesse Remmens) schuldig bevonden aan de moord op de Antwerpse diamanthandelaar Hennie Shamel en zijn vriendin Anne de Witte in 1993. Ook aan de moordpoging op Tony Vaz in 2000 zijn Mohammed R. en Jesse R. schuldig bevonden. De moord op sportschoolhouder Tonnie van Maurik in 2006 is volgens de rechtbank ook gepleegd door Jesse R. en Mohammed R. Volgens de rechtbank heeft Rasnabe zijn leven gewijd aan het plegen van zware delicten. Staat bekend als drugshandelaar en werd in 2006 aangehouden op basis van een verklaring van kroongetuige Peter de la S.. Alsbeste vriend van Jesse Remmens is hij al meermalen veroordeeld, voor onder meer overvallen. Volgens het Openbaar Ministerie heeft Rasnabe niet zelf slachtoffers doodgeschoten, maar zette hij daarvoor wel mensen aan het werk.

Siegfried Saez werd door de rechtbank bestempeld 'als een huurmoordenaar in de ware zin van het woord'. Hij heeft al vele veroordelingen op zijn naam staan.

Tegen Fred Ros, Dino Sorel en Ali A. was door het Openbaar Ministerie ook levenslang geëist.

Maar de rechtbank veroordeelde Fred Ros tot 30 jaar gevangenisstraf. De rechtbank veroordeelde hem tot deze zware straf omdat hij bij drie liquidaties betrokken is geweest, onder meer voort liquidatie van een kroegbaas. Lokte twee liquidaties uit en heeft er zelf een gepleegd. De rechtbank zei over de veroordeling tot 30 jaar: 'Er is geen enkel vertrouwen dat hij zich ontwikkelt tot een nette burger'. 

Dino Sorel werd tot zes maanden veroordeeld voor het witwassen van geld en het vervalsen van paspoorten. Hij is vrijgesproken van betrokkenheid bij de liquidaties van Kees Houtman enThomas van der Bijl, volgens de rechtbank was daar onvoldoende bewijs voor. Eerdere verklaringen van kroongetuige Peter de la S. werden door de rechtbank niet meegenomen in de bewijsvoering. De rechtbank acht het ontoelaatbaar, dat het Openbaar Ministerie eerdere verklaringen over Willem Holleder had weggelaten. Door het weglaten daarvan is volgens de rechtbank het belang van Dino Sorel geschaad. De zes maanden gevangenis heeft hij al uitgezeten, in voorarrest. Dino Sorel was werkzaam in de horeca. Eind jaren tachtig werd hij voor het eerst veroordeeld, voor een ruzie met dodelijke afloop. Het Openbaar Ministerie ziet hem alsgrote speler rond d eliquidaties, maar de rechtbank liet al eerder weten daaraan te twijfelen. De verdenking van moord was onvoldoende reden om hem in voorlopige hechtenis te houden.

Ali A. werd tot 1,5 jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens witwassen van geld. Ook hij is vrijgesproken van betrokkenheid bij de liquidaties van Kees Houtman enThomas van der Bijl, volgens de rechtbank was daar onvoldoende bewijs voor. De gevangenisstraf van 1,5 jaar heeft hij al uitgezeten in voorarrest. Het Openbaar Ministerie gaat tegen de uitspraken Van Dino Sorel en Ali A. in beroep. Het OM had levenslang geëist. Het OM verklaarde:'Het gat is te groot tussen wat wij hebben geëist en wat de rechtbank heeft opgelegd.