We hebben 283 gasten online

Commentaar Wim Anker na drie maal levenslang in Passageproces

Gepost in Levenslang gestraften

In het zogenaamde Passage-proces is door de rechtbank te Amsterdamdriemaal de ultieme sanctie, levenslang, opgelegd. Door diverse deskundigen is dit in de media uniek genoemd. 

Dat is echter niet het geval. De rechtbank te Rotterdam heeft op 26 juli 2007 drie mannen veroordeeld tot levenslang in verband met een drievoudige moord, poging tot moord, vrijheidsberoving en gijzeling in het Rotterdamse café ‘Inn & Out’ aldaar.

Het hof in Den Haag heeft inmiddels deze levenslange gevangenisstraf gehandhaafd en deze straffen zijn inmiddels onherroepelijk na het arrest van de Hoge Raad van 22 februari 2011.

De meeste liquidaties in het Passage-proces dateren van de jaren ’90.

Pas sedert 1 februari 2006 is het mogelijk om een maximale tijdelijke gevangenisstraf op te leggen van 30 jaren. Voor de oude zaken in het Passageproces bestond voor de Rechtbank in Amsterdam die mogelijkheid derhalve niet. Dan is er de keuze tussen een tijdelijke gevangenisstraf van 20 jaren (netto 13,4 jaren) of levenslang. Op deze manier is de ultieme sanctie eerder aan de orde.

Alleen Fred R. heeft een gevangenisstraf gekregen van 30 jaren. Dit zal te maken hebben met het feit dat de laatste liquidatie plaatsvond in april 2006.

In de andere zaken had de rechtbank derhalve niet het wellicht redelijke alternatief van 30 jaren.

 

mr. Wim Anker 31-01-13