We hebben 199 gasten online

Lou Geeraerts, de tot levenslang veroordeelde in de Venrayse moordzaak, pleegt zelfmoord

Gepost in Levenslang gestraften

Justitie bevestigt zelfmoord in cel van Paul Geeraaerts

Lau Geeraets, de man die gisteren is veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf  in de Venrayse moordzaak, is dood aangetroffen in zijn cel. Hij heeft zelfmoord gepleegd, bevestigt het ministerie van Veiligheid en Justitie. 

Volgens bronnen heeft hij een overdosis pillen genomen. Hij zou die al enige tijd in zijn cel bewaard hebben. In zijn cel lag ook een afscheidsbrief, melden de bronnen. 

Het is de eerste zelfmoord in een cel binnen de streng beveiligde EBI. Wel werden eerder zelfmoorden gepleegd op het terrein van het complex in Vught.

Geeraets werd gisteren veroordeeld voor de moord op twee mannen in 2006. De straf was gelijk aan de eis van het OM..

Nekschot 

Geeraets werd veroordeeld na een verklaring van een medegevangene. Justitie zag hem al meteen als hoofdverdachte, maar kreeg het bewijs niet rond. De medegevangene zei tegen justitie dat Geeraets de dubbele moord aan hem had bekend.De twee slachtoffers hadden ingebroken in de wietloods van Geeraets. Ze werden door Geeraets opgesloten en met een nekschot gedood. Hij kreeg hulp van een medeplichtige; die kreeg gisteren 30 jaar gevangenisstraf opgelegd, fors meer dan de eis van 14 jaar.

Vluchtgevaar

Lau Geeraets zat in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught, vanwege vluchtgevaar. Zijn advocaten probeerden hem daaruit te krijgen en hadden hoger beroep aangekondigd tegen de levenslange celstraf. In een reactie zeggen de advocaten dat zij het overlijden van hun cliënt betreuren. Volgens hen was Geeraets "een bijzonder aimabele man die tot het einde van zijn leven hoopte op gerechtigheid".In januari adviseerde de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming nog om Geeraets uit de EBI te halen omdat er geen vluchtgevaar was. "Maar justitie heeft desondanks gemeend dat hij daar toch moest blijven", zegt advocaat Hetty Cremers. Dat justitie Geeraets toch in Vught liet zitten had volgens haar te maken met de grote belangstelling van de media voor de strafzaak. 

"Omdat zijn verblijf in de EBI te Vught geen uitzicht op verbetering bood, moet dit voor Geeraets niet langer mentaal draagbaar zijn geweest. Zijn dood roept wederom de vraag op naar de humaniteit van het EBI-systeem", laten de advocaten weten.

In mei 2014 probeerde Geeraets een zelfmoord in scène te zetten om te vluchten. Hij had zijn polsen willen doorsnijden om in het ziekenhuis terecht te komen. Hij hoopte dat hij daar het personeel zou kunnen overmeesteren om weg te komen. De poging mislukte doordat medewerkers afscheidsbrieven en een tand van een vork vonden. 

Vaker zelfmoorden

In 2012 waren er vier zelfmoorden op het terrein in de gevangenis in Vught. Een van de doden was moordenaar Fred B. Ook hij was veroordeeld tot levenslang, voor de moord op zijn voormalige schoonouders in Middelburg. Onderzoekers adviseerden vorig jaar in een rapport dat de EBI alles in het werk moet stellen om de veiligheid van gedetineerden te garanderen. Omdat er vooruitgang was geboekt werd het dossier gesloten. 

Zie ook http://www.l1.nl/video/marcel-heuvelmans-en-robert-janssen-over-zelfmoor-van-lau-geeraets-24-apr-2015

http://nos.nl/artikel/2032253-lau-geeraets-bewaarde-pillen-in-apneu-apparaat.html

http://nos.nl/artikel/2032252-echt-alles-wordt-gecontroleerd-in-de-ebi.html