We hebben 123 gasten online

Levenslang gestrafte Loi Wah C. heeft recht op voorwaarden voor gratie.

Gepost in Levenslang gestraften

De NOS meldt hierover op 14 april 2017 het volgende:

De Staat moet de tot levenslang veroordeelde Loi Wah C. zeggen waaraan hij moet voldoen om in aanmerking te komen voor gratie. Dat heeft de rechter bepaald in een kort geding dat door de gedetineerde was aangespannen. 

Loi Wah C. heeft al vijf keer tevergeefs om gratie gevraagd. Een zesde verzoek is nog in behandeling. De man kreeg in 1989 levenslang opgelegd voor een roofmoord op een Chinees gezin in Rotterdam. 

De rechter oordeelde dat de Staat nu duidelijk moet maken waar C. aan toe is en wat hij precies moet doen om gratie te krijgen. Deze uitspraak betekent niet dat de man nu al gratie krijgt.

Kritiek

Het levenslang-beleid in Nederland, waarbij een tot levenslang veroordeelde ook echt nooit meer vrij komt, is bekritiseerd door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg. Dat hof bepaalde dat een gedetineerde hoop moet kunnen houden op gratie, anders is levenslang onmenselijk. 

Volgens de Hoge Raad is de straf in strijd met internationale rechtsregels. Met de strikte interpretatie van levenslang staat Nederland alleen in Europa. 

Terughoudend

In afwachting van een beleidsverandering zijn Nederlandse rechters de laatste jaren terughoudend met een veroordeling tot levenslang. 

Demissionair staatssecretaris Dijkhoff van Justitie heeft voorgesteld om een commissie na 25 jaar te laten beoordelen of de gevangene in aanmerking komt voor vrijlating. Die hervorming is nog niet behandeld door het parlement. 

Zie voor verdere achtergronden:

Levenslang veroordeelde Loi Wah C. heeft recht op deelname resocialisatieprogramma

Hoofdstuk 6: De Chinees Loi Wah C. voor doodslag en drievoudige moord op 11 september 1987 Chinees gezin Tang in Rotterdam.

Levenslang Loi Wah C