We hebben 70 gasten online

Eis Levenslang Soenil Debi Deel 2 metselmoorden

Gepost in Toch geen levenslang

Persberichten Metselmoorden Den Haag

Twee mannen werden op 12 augustus 2004 in een woning in de Cartesiusstraat in Den Haag om het leven gebracht. De politie vond de lijken ruim een maand later ingemetseld achter een muur in een pand aan de Wolmaransstraat. Het Openbaar Ministerie (OM) denkt dat de mannen om ruzie over geld met de familie D. om het leven zijn gebracht.

De lichamen van Rob Mahabier (25) uit Zaandam en Jeroen Dekkers (24) uit Zaandijk waren hoogstwaarschijnlijk nooit gevonden als de politie geen speurhonden had gehad. Dat zei officier van justitie P. Spoon voor de rechtbank in Den Haag in de pro forma zitting. De stoffelijke overschotten zaten verstopt in een kleine ruimte achter het toilet van een leegstaand winkelpand aan de Boerenstraat in Den Haag. De twee mannen zijn doodgestoken en daarna ingemetseld. De muur waarachter ze zaten was volgens het Openbaar Ministerie (OM) netjes betegeld.

 Vrijspraak voor hoofdverdachte metselmoorden

ANP 28 februari 2008 DEN HAAG - De 37-jarige Aniel D. is niet schuldig aan het medeplegen van de dubbele moord in de Haagse metselmoordenzaak. De rechtbank sprak de hoofdverdachte daarom donderdag vrij.
Het Openbaar Ministerie had twintig jaar cel tegen de man geëist. De officier van justitie achtte hem schuldig aan de moord op Jeroen Dekkers en Rob Mahabier. Beide mannen uit de Zaanstreek werden in augustus 2004 in een woning aan de Haagse Cartesiusstraat met messteken om het leven gebracht. De politie vond de lijken maanden later terug, ingemetseld in een pand aan de Wolmaransstraat.
Het Openbaar Ministerie (OM) gaat in hoger beroep. ‘De rechtbank heeft het bewijs anders gewogen dan het OM’, zei een woordvoerster van justitie. De zegsvrouw kon inhoudelijk niet op de uitspraak reageren. Eerder veroordeelde de rechtbank de tweede hoofdverdachte, Soenil D., broer van Aniel, tot een levenslange celstraf. Soenil heeft bekend de moorden te hebben gepleegd, maar meende uit noodweer te hebben gehandeld. De vader van het tweetal kreeg twintig jaar voor het medeplegen. Volgens de familie D. had het tweetal uit de Zaanstreek hen afgeperst. Zij zouden naar het huis aan de Cartesiusstraat zijn gekomen om een bedrag van 160.000 euro op te eisen. Justitie is altijd uitgegaan van een geplande moord, maar de rechtbank zag hiervoor donderdag geen enkel bewijs. De rechtbank zag eveneens ‘geen enkel bewijs’ dat Aniel aandeel had in de steekpartij. Wel zag de rechtbank aanwijzingen dat Aniel betrokken zou zijn geweest bij het inmetselen van de twee slachtoffers. Maar aangezien de 37-jarige man hiervoor niet was aangeklaagd, kon de rechtbank hem er ook niet voor veroordelen. Aniel heeft altijd ontkend betrokken geweest te zijn bij de zaak. Zijn advocate, Martine Groeneveld noemde de uitspraak dan ook ‘de enige juiste’.
 
Twintig jaar cel geëist metselmoorden
20 februari 2008 ANP
DEN HAAG - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft gisteren voor de rechtbank in Den Haag twintig jaar cel geëist tegen een verdachte in de metselmoordenzaak.
De 37-jarige Aniel D. is de vijfde verdachte in deze zaak. Justitie verdenkt hem van het medeplegen van de moord op twee mannen uit de Zaanstreek.

De beide slachtoffers, Jeroen Dekkers en Rob Mahabier, werden in augustus 2004 in een Haagse woning aan de Cartesiusstraat om het leven gebracht. Maanden later vond de politie de mannen ingemetseld terug in een pand aan de Wolmaransstraat. Soenil D., de broer van Aniel, bekende de moorden en zei uit noodweer te hebben gehandeld. De rechtbank veroordeelde hem vorig jaar tot levenslang. Vader D. kreeg twintig jaar. Twee medeverdachten kregen celstraffen voor het uitwissen van sporen.

Volgens het OM was er sprake van een plan van de broers en hun vader om de twee mannen uit de Zaanstreek te vermoorden. Het feit dat Aniel eerder door het tweetal zou zijn ontvoerd, vond het OM ‘geen rechtvaardiging van zijn daden’.

Advocaat wil vrijspraak verdachte metselmoorden

Telegraaf 19 februari 2008
DEN HAAG - Aniel D. is niet schuldig aan de dood van twee mannen in de zogenoemde metselmoordenzaak. Zijn advocaat Martine Groeneveld zal woensdag voor de rechtbank in Den Haag dan ook pleiten voor vrijspraak.
Dat zei Groeneveld dinsdag na afloop van de eerste dag van de inhoudelijke behandeling van de zaak. Het Openbaar Ministerie (OM) zal woensdag de eis formuleren tegen de verdachte. Justitie verdenkt D. van de moord op twee Zaankanters op 12 augustus 2004. De rechtbank veroordeelde vorig jaar Aniels broer Soenil tot levenslang. Zijn vader kreeg twintig jaar voor het medeplegen. Beiden zijn in hoger beroep gegaan. Soenil D. verklaarde al in een vroeg stadium Jeroen Dekkers en Rob Mahabier met tientallen messteken te hebben vermoord in een huis aan de Haagse Cartesiusstraat. Volgens hem bedreigden beiden hem en handelde hij uit noodweer. De rechtbank vond deze verklaring ongeloofwaardig en verweet vader D. dat hij niets had ondernomen om de slachtpartij te stoppen, terwijl hij in de woning aanwezig was ten tijde van de moord. De lijken van de twee mannen werden enkele maanden later ingemetseld gevonden in een ander pand van Aniel. De slachtoffers zouden de familie D. hebben afgeperst. Zij waren naar het huis in de Cartesiusstraat gekomen om een bedrag van 160.000 euro op te eisen. Justitie denkt dat de moorden waren gepland en dat Aniel daarbij was betrokken. Aniel zei dinsdag dat hij Dekkers en Mahabier wel de woning heeft zien ingaan, maar dat hij uit angst er met een auto vandoor was gegaan. „Ik ben in de voorafgaande periode meerdere keren bedreigd en ze hebben me ook ontvoerd. Ik leefde daarom in angst en ben gevlucht.” Later bedacht hij zich en keerde terug naar de woning. Aniel weigerde dinsdag in te gaan op wat er daarna is gebeurd en wie de lijken heeft ingemetseld. Justitie houdt hem alleen verantwoordelijk voor de moorden en niet voor het wissen van sporen en het verbergen van de lijken. „Daarom beroept Aniel zich in deze op zijn zwijgrecht”, aldus Groeneveld.Aniel vluchtte na de moorden naar India, waar hij in 2006 werd opgepakt. In mei 2007 leverde dat land hem uit aan Nederland.

Broer 'metselmoordenaar' in februari voor rechter

Telegraaf 6 november 2007
DEN HAAG - De vijfde verdachte in de Haagse metselmoordenzaak, Aniel D., verschijnt in februari voor de rechtbank in Den Haag. Dat bleek dinsdag bij een pro-formazitting in zijn zaak. Tijdens de inhoudelijke behandeling moeten de rechters bepalen in hoeverre hij bij de moord op twee mannen was betrokken. Twee familieleden van D. werden begin augustus veroordeeld tot lange celstraffen. Zijn vader Bidjaipersad kreeg 20 jaar gevangenisstraf voor het medeplegen van de moorden. Soenil, de broer van Aniel, kreeg levenslang. Hij heeft bekend de twee mannen uit de Zaanstreek op 12 augustus 2004 te hebben vermoord. Aniel vluchtte na de moorden naar India, waar hij in 2006 werd opgepakt. In mei werd hij overgeleverd aan Nederland. Justitie verdenkt hem van betrokkenheid bij de moorden.
Levenslange celstraf voor Metselmoorden
DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag heeft een van de verdachten in de Metselmoordenzaak in Den Haag dinsdag veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf. De 38-jarige Soenil D. heeft bekend in augustus 2004 Jeroen Dekkers (24) en Rob Mahabier (25) te hebben gedood. Zijn vader Bidjaipersad D. kreeg 20 jaar cel voor het medeplegen van de moorden. Twee andere mannen, Taras K. en Angierpersad G., kregen respectievelijk 231 en 179 dagen cel. Zij waren zijdelings bij de zaak betrokken. Het Openbaar Ministerie (OM) had twintig jaar tegen vader en zoon geëist. De geruchtmakende moordzaak in Den Haag sleepte zich ruim drie jaar lang voort. Begin dit jaar besloot de rechtbank de zaak te heropenen, omdat zij het onderzoek onvolledig vond. Soenil D. had al in een vroeg stadium verklaard de twee mannen uit de Zaanstreek met tientallen messteken te hebben vermoord. Volgens hem bedreigden beiden hem en handelde hij uit noodweer. De rechtbank vond deze verklaring ongeloofwaardig. D. heeft een klein postuur, terwijl zijn belagers groot en sterk waren. De moorden waren volgens de rechter met voorbedachten rade gepleegd. De rechtbank verweet vader D. dat hij niets had ondernomen om de slachtpartij te stoppen, terwijl hij in de woning aanwezig was ten tijde van de moord. Nadat Dekkers en Mahabier om het leven waren gebracht, besloot de familie D. het tweetal achter een muur in een andere woning in te metselen. De rechtbank vond de eisen van het OM voor Soenil nog niet genoeg. „Het is absoluut noodzakelijk dat hij definitief uit de samenleving verwijderd wordt”, aldus de rechter, die de kans op herhaling erg groot acht. De advocaten van vader en zoon D. lieten weten in hoger beroep te gaan. „De rechtbank heeft geen enkel argument gegeven waaruit blijkt dat de vader direct bij de moord betrokken is geweest”, aldus Frank van Ardenne, raadsman van de vader. De advocaat was verbaasd dat de rechtbank in haar oordeel geen rekening heeft gehouden met de voorgeschiedenis van de moorden. De slachtoffers zouden de familie D. hebben afgeperst. Zij waren naar het huis in de Cartesiusstraat gekomen om een bedrag van 160.000 euro op te eisen. Het pand waar de slachtoffers werden ingemetseld, was van een broer van Soenil, Aniel. Het OM houdt hem verantwoordelijk voor het inmetselen van de lichamen. Aniel vluchtte volgens justitie na de moorden naar India. Omdat hij pas dit voorjaar is uitgeleverd, wordt zijn zaak apart behandeld. Bron Telegraaf dinsdag 4 september 2007

OM blijft bij eis in zaak metselmoorden

Het Openbaar Ministerie blijft bij de eis van twintig jaar cel voor de twee hoofdverdachten van de zogenaamde metselmoorden. de officier van justitie zei op 21 augustus 2007 voor de rechtbank in Den Haag, dat nader onderzoek haar niet op andere gedachten heeft gebracht en zij bij haar eis blijft. Soenil D. en zijn vader Bidjaipersad worden ervan verdacht in 2004 twee mannen te hebben gedood en de lijken te hebben ingemetseld in een pand in Den Haag.210807 (ANP)

Vijfde verdachte Haagse metselmoordenzaak uitgeleverd

DEN HAAG/NEW DELHI - 22 maart 2007 De rechterlijke macht in India heeft toestemming gegeven om een vijfde verdachte in de Haagse metselmoordenzaak uit te leveren aan Nederland. Aniel D. heeft zelf om zijn uitlevering verzocht. Dat maakte zijn Nederlandse raadsvrouw Martine Groeneveld donderdag bekend. „Ik verwacht dat mijn cliënt binnen twee maanden in Nederland is.” De geruchtmakende zaak rond de metselmoorden sleept zich al twee jaar voort. Rob Mahabier en Jeroen Dekkers werden op 12 augustus 2004 in de Haagse Cartesiusstraat om het leven gebracht. De politie vond de lijken enkele maanden later ingemetseld in een pand aan de Wolmaransstraat in Den Haag. Aniel D. vluchtte naar India waar hij in januari 2006 werd aangehouden.

Rechtbank heropent metselmoordenzaak

DEN HAAG -Donderdag 25 januari 2007 De rechtbank in Den Haag heeft donderdag besloten geen uitspraak te doen tegen vier verdachten in de zaak rond de Haagse metselmoorden. De zaak wordt heropend. De rechter kwam tot deze opmerkelijke conclusie, omdat de onderzoeken naar de bloedsporen onvolledig waren. De toedracht en de locatie van de moorden bleven hierdoor onduidelijk. De geruchtmakende zaak rond de metselmoorden sleept zich al ruim twee jaar voort. Op 12 augustus 2004 werden in de Haagse Cartesiusstraat twee mannen om het leven gebracht. De politie vond de lijken enkele maanden later in een huis aan de Wolmaransstraat in Den Haag. Ze waren in tapijten gerold en lagen ingemetseld in een ruimte achter het toilet. De moorden zouden zijn gepleegd na een ruzie over geld met de familie D.. Het Openbaar Ministerie (OM) eiste op 10 januari twintig jaar celstraf tegen twee hoofdverdachten, de 38-jarige Soenil D. en zijn 60-jarige vader Bidjaipersad D.. Het OM verdenkt Taras K. en Angierpersad G. van het uitwissen van sporen. Zij hoorden in januari respectievelijk 231 dagen en 179 dagen tegen zich eisen. Bron Telegraaf

Advocaat: Vrijspraak in zaak metselmoorden

DEN HAAG -11 januari 2007 Soenil D., hoofdverdachte in de zaak rond de Haagse metselmoorden, heeft gehandeld uit noodweer en moet daarom worden vrijgesproken. Dat zei zijn advocaat Pieter Hoogendam donderdag in zijn pleidooi voor de rechtbank in Den Haag. Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt D. van het medeplegen van de moord op twee Zaankanters op 12 augustus 2004. Jeroen Dekkers en Rob Mahabier werden in een woning aan de Cartesiusstraat in Den Haag met tientallen messteken om het leven gebracht. De lijken van beide mannen trof de politie enkele maanden later ingemetseld aan in een pand aan de Haagse Wolmaransstraat. Justitie is ervan overtuigd dat de moorden waren gepland. Daarbij zou ook de vader van Soenil betrokken zijn. De officier eiste woensdag 20 jaar cel tegen hen en sprak van een gruwelijke, mensonterende en bizarre daad. Volgens Hoogendam was er geen sprake van een plan en drongen op de bewuste dag Jeroen Dekkers en Rob Mahabier de woning binnen. Zij gedroegen zich agressief en gebruikten geweld. „Mijn cliënt heeft er alles aan gedaan om een confrontatie te voorkomen. Uiteindelijk is hij een kleine kamer ingeschopt. Hij verkeerde in enorme doodsangst.” Hoogendam uitte ook flinke kritiek op het optreden van het OM. Volgens hem heeft justitie op alle mogelijke manieren onderzoeken, aangedragen door de verdedigingen, proberen te frustreren. Zo is de kleding van de twee slachtoffers vernietigd. „Dat had ontlastend kunnen zijn voor Soenil.”Ook heeft het OM "bitter weinig" ondernomen om een andere verdachte en getuige naar Nederland te halen. Aniel D., Soenil's broer, is aangehouden in India en voor hem loopt een uitleveringsprocedure. „We hebben de indruk dat de officier geen belang heeft bij deze getuige.” Hoogendam wil mede daarom dat de rechter het OM niet ontvankelijk verklaard. Ook Frank van Ardenne, advocaat van Soenils vader, pleitte daarvoor en wil vrijspraak voor zijn cliënt.

20 jaar geëist in metselmoordenzaak

Anita Vliegenberg Eindhovens DagbladDEN HAAG - 10 januari 2007 Het Openbaar Ministerie (OM) heeft woensdag voor de rechtbank in Den Haag tegen de hoofdverdachten in de Haagse metselmoordenzaak twintig jaar celstraf geëist. Justitie verdenkt twee mannen van het medeplegen van de moord op twee mannen uit de Zaanstreek. Het gaat om een 37-jarige verdachte man en zijn 60-jarige vader. Het is onduidelijk wie de fatale messteken heeft toegebracht. Het OM is ervan overtuigd dat de twee verdachten samen Rob Mahabier en Jeroen Dekkers in de Haagse Cartesiusstraat hebben omgebracht. De daad was gepland, aldus de officier van justitie. De zoon heeft bekend, maar zegt in zijn eentje en uit noodweer te hebben gehandeld. De vader zou alleen hebben geholpen bij het transport van de lijken. De geruchtmakende zaak rond de metselmoorden sleept zich al ruim twee jaar voort. Beide slachtoffers werden op 12 augustus 2004 in de Haagse Cartesiusstraat om het leven gebracht. De politie vond de lijken enkele maanden later in een huis aan de Wolmaransstraat in Den Haag. Ze waren in tapijten gerold en lagen ingemetseld in een ruimte achter het toilet. De moorden zouden zijn gepleegd na een ruzie over geld met de familie D. Het OM verdenkt twee mannen van het uitwissen van sporen. Zij hoorden respectievelijk 231 dagen en 179 dagen tegen zich eisen. Voor beiden is dat gelijk aan de voorlopige hechtenis.De uit Oekraïne afkomstige man ontkent iedere betrokkenheid. De andere verdachte legde tegenstrijdige verklaringen af. Hij zei tijdens verhoren de familie geholpen te hebben met het vervoer van de lijken. Voor de rechtbank ontkende hij dat toen de zaak inhoudelijk werd behandeld. Een vijfde verdachte, een andere zoon van de vader en broer van de andere verdachte, vluchtte naar India waar hij eind januari 2006 werd aangehouden. Tegen hem loopt nog een uitleveringsprocedure die zeer moeizaam verloopt.

‘Forensisch experts belasteren bedrijf’

Van onze verslaggever Menno van Dongen in Volkskrant 17-11-06
DEN HAAG - Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) is bezig met een stelselmatige lastercampagne tegen een concurrerend particulier bedrijf. Dit stelt de eigenaar van dat forensische laboratorium, Richard Eikelenboom. Hij beraadt zich op juridische maatregelen.
Eikelenboom was een van de toponderzoekers van het NFI. Hij vertrok twee jaar geleden en begon een eigen laboratorium: Independent Forensic Services in Nunspeet. De oud-NFI’er doet geregeld contra-expertises. Eikelenboom stelt dat hij ‘heel veel’ potentiële klanten van zijn laboratorium verliest door toedoen van het NFI. Medewerkers daarvan zouden zijn opdrachtgevers afraden met hem in zee te gaan.Volgens het NFI zou Eikelenboom vanwege persoonlijke rancune hij te kritisch oordelen over werk van zijn oud-werkgever.De onderzoeker spreekt dit tegen. ‘Ik oordeel op basis van forensisch-technische feiten.’ Hij vermoedt dat het NFI andere motieven heeft: ‘Ik ben hun enige concurrent in Nederland. Ze willen niet dat iemand met mijn expertise kritisch kijkt naar hun onderzoeken.’Het conflict met het NFI sluimert al langer. Het escaleerde donderdag, tijdens een zitting in de zogeheten metselmoordenzaak. Eikelenboom deed in die zaak onderzoek naar bloedsporen, op verzoek van de rechter-commissaris, en kwam tot heel andere conclusies dan het NFI. Zijn ‘kritiek’ werd gedeeld door een onafhankelijke deskundige, docent Martin Eversdijk van de Politie Academie.Het Openbaar Ministerie probeerde donderdag twijfel te zaaien over de betrouwbaarheid van Eikelenboom. Justitie maakte een vertrouwelijke brief openbaar die hij in juni naar het NFI had gestuurd. In die brief klaagt zijn advocaat, die ook betrokken is bij de metselmoordenzaak, over de ‘lastercampagne’ tegen de oud-mewerker.Het NFI heeft tegenover Eikelenboom ontkend dat er sprake is van een lastercampagne.

'Bloedsporen Haagse moordzaak leveren niets op'

DEN HAAG - 16-11-2006 Aan de onderzoeken naar bloedsporen in de geruchtmakende zaak rond de metselmoorden kunnen geen conclusies worden verbonden. Dat zeiden de deskundigen Richard Eikelenboom en Martin Eversdijk donderdag voor de rechtbank in Den Haag.Beiden voerden een contra-expertise uit naar de bloedsporen die werden aangetroffen in een kamer van een woning aan de Cartesiusstraat in Den Haag, waar op 12 augustus 2004 twee mannen werden omgebracht. De politie vond de lijken van de Zaankanters Rob Mahabier en Jeroen Dekkers enkele weken later ingemetseld in een woning aan de Wolmaransstraat. (ANP)

'OM had metselmoorden mogelijk kunnen voorkomen'

Uitgegeven: 14 november 2006 21:39
Laatst gewijzigd: 14 november 2006 21:42 DEN HAAG - De metselmoorden hadden mogelijk voorkomen kunnen worden als het Openbaar Ministerie (OM) eerder had ingegrepen. Dat zei raadsman Frank van Ardenne dinsdag tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak. Hij is advocaat van een van de hoofdverdachten van de moorden die zich in 2004 in Den Haag afspeelden.
Uit rapporten van de Criminele Inlichtingen Eenheid blijkt dat een van de twee slachtoffers, Rob Mahabier, mogelijk deel uitmaakte van een criminele organisatie die zich bezighield met cocaïnehandel. "Misschien speelt er een hoger belang en is dat de reden waarom de twee slachtoffers nooit zijn aangehouden", aldus Van Ardenne. Rob Mahabier en Jeroen Dekkers werden op 12 augustus 2004 in de Haagse Cartesiusstraat om het leven gebracht. De twee werden ingemetseld aangetroffen.

Rechtbank buigt zich over Haagse metselmoorden

Gepubliceerd op maandag 13 november 2006
Na een slepend onderzoek van ruim twee jaar gaat maandag de rechtszaak tegen de verdachten van de geruchtmakende zaak rond de Haagse metselmoorden van start. De rechtbank in Den Haag heeft voor de inhoudelijke behandeling van de zaak vijf zittingsdagen uitgetrokken. Twee mannen werden op 12 augustus 2004 in een woning in de Cartesiusstraat in Den Haag om het leven gebracht. De politie vond de lijken ruim een maand later ingemetseld achter een muur in een pand aan de Wolmaransstraat. Het Openbaar Ministerie (OM) denkt dat de mannen om ruzie over geld met de familie D. om het leven zijn gebracht. Uitleveringsprocedure
De 37-jarige R.D. verklaarde in zijn eentje de mannen te hebben omgebracht, het OM gelooft dat niet. De 60-jarige B.D. verklaarde wel in huis te zijn geweest ten tijde van de moord, maar in een andere kamer. Een andere belangrijke verdachte, A.D. is op 30 januari dit jaar in India gearresteerd. Tegen hem loopt nog steeds een uitleveringsprocedure.

OM en advocaten twisten in zaak-metselmoorden

anp | Gepubliceerd op 13 maart 2006, 17:27
Laatst bijgewerkt op 14 maart 2006, 12:52 DEN HAAG - Het Openbaar Ministerie (OM) en enkele advocaten in de zaak van de zogenoemde metselmoorden kunnen het maar niet eens worden over een onderzoek naar bloedspetters. Dat bleek maandag bij een pro-formazitting voor de rechtbank in Den Haag.De twist gaat om een contra-expertise naar bloedspatten in de Haagse woning waar in de zomer van 2004 de Zaankanters Jeroen Dekkers en Rob Mahabier werden vermoord. De advocaten F. van Ardenne en M. van Stratum willen een tegenonderzoek omdat zij het niet eens zijn met de conclusies die justitie trekt uit een eerder onderzoek.Het patroon waarin de spetters op de muren zijn terechtgekomen, zou iets kunnen zeggen over wat zich in de woning heeft afgespeeld. De deskundige die Van Ardenne en Van Stratum de rechtbank hebben voorgesteld, is volgens het OM niet objectief omdat hij ,,op oorlogspad'' zou zijn tegen het NFI sinds hij daar niet meer werkt.VluchtOp 12 augustus 2004 zijn Dekkers (24) en Mahabier (25) gedood in een woning aan de Cartesiusstraat in Den Haag. De 36-jarige R.D. heeft tegen de politie gezegd dat hij de mannen in zijn eentje met messteken heeft gedood. Het OM gelooft niet dat hij er alleen voor stond, onder meer omdat D. klein van stuk is en zijn slachtoffers grote forse mannen waren. De lijken zijn later ingemetseld in een huis in een andere wijk van Den Haag, waar de politie ze eind september vond.D.'s 59-jarige vader B.D. zit ook vast wegens betrokkenheid. Zijn 35-jarige broer werd eind januari aangehouden in India, waar hij na het incident naartoe vluchtte. In totaal heeft justitie negen verdachten aangehouden. Het kan nog maanden duren voor de rechtbank de zaak inhoudelijk behandelt.

Twist in metselmoorden

DEN HAAG - Het Openbaar Ministerie (OM) en enkele advocaten van verdachten van de zogenoemde metselmoorden worden het niet eens over een onderzoek naar bloedspetters. Dat bleek maandag 13 januari bij een pro-formazitting voor de rechtbank in Den Haag.De twist gaat om een contra-expertise naar bloedspatten in de woning aan de Haagse Cartesiusstraat waar in de zomer van 2004 de Zaankanters Jeroen Dekkers en Rob Mahabier werden vermoord. Het patroon waarin de spetters op de muren zijn terechtgekomen, zou iets kunnen zeggen over wat zich in de woning heeft afgespeeld.

De advocaten F. van Ardenne en M. van Stratum willen een tegenonderzoek omdat zij het niet eens zijn met de conclusies die justitie trekt uit een eerder onderzoek. Volgens het OM is de deskundige die Van Ardenne en Van Stratum de rechtbank hebben voorgesteld, niet objectief. De man zou ‘op oorlogspad’ zijn tegen het Nederlands Forensisch Instituut sinds hij daar niet meer werkt. De conclusies van het OM zijn gebaseerd op onderzoek door het NFI.

Dekkers (24) en Mahabier (25) werden op 12 augustus 2004 gedood. Hun lijken werden daarna overgebracht naar een pand aan de Boerenstraat en daar ingemetseld. De politie vond de lichamen in september.

De 36-jarige hoofdverdachte R.D. zegt dat hij de mannen in zijn eentje met messteken heeft gedood. Het OM gelooft dat niet. D.’s vader (59) en 35-jarige broer zitten ook vast wegens betrokkenheid.

Verdachte metselmoorden in India gepakt

Gepubliceerd op 03 februari 2006, 09:25 den haag - Een 35-jarige verdachte van de Haagse metselmoorden is maandag in India aangehouden. Het Openbaar Ministerie (OM) in Den Haag heeft dat vrijdag laten weten. De man wordt verdacht van betrokkenheid bij de moord op twee Zaanse mannen. Jeroen Dekkers en Rob Mahabier, op 12 augustus 2004.

De slachtoffers werden ingemetseld in een muur teruggevonden.
Laatste verdachte metselmoorden opgepakt
Gepubliceerd op vrijdag 03 februari 2006
De laatste verdachte van de Haagse metselmoorden is maandag in India aangehouden. De twee slachtoffers zaten ingemetseld achter een muur. Een 35-jarige verdachte van de Haagse metselmoorden is maandag in India aangehouden. Het Openbaar Ministerie (OM) in Den Haag heeft dat vrijdag laten weten. De man wordt verdacht van betrokkenheid bij de moord op twee mannen op 12 augustus 2004. De slachtoffers werden ingemetseld in een muur teruggevonden. In de geruchtmakende zaak zijn nu bij elkaar negen verdachten aangehouden. De in India opgepakte man, inwoner van Den Haag, was de laatste die werd gezocht. Het gaat hoogstwaarschijnlijk om de broer van de 36-jarige R.D. die de verantwoordelijkheid voor de moorden op zich heeft genomen. De vader zit ook vast op verdenking van betrokkenheid. Tientallen messteken
Justitie gelooft niet dat R.D. in zijn eentje de Zaankanters Rob Mahabier en Jeroen Dekkers heeft omgebracht. Deze verdachte is zelf klein van postuur, de slachtoffers waren juist groot en fors. Hij was ook nog eens zwaargewond aan zijn linkerarm voordat hij het mes van een van de mannen kon ontfutselen en ze met tientallen steken doodde. Zijn raadsman vindt dat helemaal niet ondenkbaar, omdat zijn cliënt aan gevechtssporten doet. De zes andere verdachten zijn in afwachting van het proces vrijgelaten, omdat zij kleinere rollen zouden hebben gespeeld. De politie vond de lijken van de 24-jarige Dekkers en de 25-jarige Mahabier eind september 2004 in een pand aan de Wolmaransstraat in Den Haag. Ze zaten ingemetseld achter een muur. Volgens het OM zijn de mannen ongeveer anderhalve maand eerder, op 12 augustus, in een pand in een andere wijk van Den Haag omgebracht in verband met een ruzie over geld. De zaak van de verdachten die in voorlopige hechtenis zitten wordt naar verwachting in maart behandeld.

Zaak-metselmoorden mogelijk pas in 2006 behandeld

DEN HAAG (ANP) - Het lukt het Openbaar Ministerie (OM) mogelijk niet de zaak van de zogenoemde metselmoorden nog dit jaar rond te krijgen. Dat bleek dinsdag tijdens een pro forma-zitting voor de rechtbank in Den Haag.Er zijn nog maanden nodig om het onderzoek naar de in augustus 2004 gepleegde moorden op Rob Mahabier en Jeroen Dekkers af te ronden. De politie vond de lijken van de 24-jarige Dekkers en de 25-jarige Mahabier eind september in een pand aan de Boerenstraat in Den Haag. Ze zaten ingemetseld achter een muur.De 36-jarige Soenil D. heeft bekend dat hij de twee mannen op 31 augustus heeft omgebracht. Het OM vermoedt dat zijn vader en broer bij de moorden betrokken waren. De vader zit ook vast, broer Anil is nog voortvluchtig. Mahabier en Dekkers zouden zijn vermoord wegens een ruzie over geld. Twee andere verdachten zouden hebben meegeholpen.BloedsporenVoordat de rechtbank de zaak inhoudelijk kan behandelen, moet het OM nog een onderzoek naar bloedsporen afronden. Ook moet nog een aantal getuigen worden verhoord en wil het OM dat de vier verdachten die nu vastzitten naar het Pieter Baan Centrum gaan voor psychologisch en psychiatrisch onderzoek. Een van de getuigen van wie justitie een verklaring wil, verblijft in Suriname.De rechtbank liet een van de 'helpers' dinsdag vrij, omdat het OM hem verdenkt van een relatief kleine rol in de zaak. Hij is nog wel verdachte. Soenil D. en zijn vader blijven in voorlopige hechtenis.Omdat de verdachten allemaal een andere lezing van de gebeurtenissen hebben, hiel de rechtbank eind mei een reconstructie van de moorden in de Cartesiusstraat in Den Haag, in het pand waar de twee slachtoffers zouden zijn vermoord. Toen ze dood waren, hebben de verdachten de lijken naar het pand aan de Boerenstraat gebracht, zo meent het OM.Videobanden van de reconstructie krijgen de advocaten van de verdachten voorlopig nog niet. De rechtbank oordeelde dinsdag dat ze daarvan pas een kopie kunnen krijgen als Soenils broer Anil is gearresteerd. Tot die tijd kunnen ze de video wel bekijken als ze een afspraak maken met de onderzoeksrechter.

'Bloedspetters moorden weg'

Gepubliceerd op 18 november 2005, 10:01 Noord Hollans dagbladden haag - Bloedsporen op de muren van de kamer waar Zaankanters Jeroen Dekkers en Rob Mahabier vorig jaar zijn vermoord zouden zijn verdwenen. Advocaten van de verdachten vermoeden dat de muren zijn geverfd. Ze maakten dit gisteren bekend tijdens de vijfde en laatste proforma-zitting over de metselmoorden in Den Haag.

Dekkers (24) en Mahabier (25) werden op 12 augustus 2004 met messteken om het leven gebracht in een kleine kamer van een woning in de Cartesiusstraat in Den Haag. Bloedsporen in de kamer bewijzen volgens het openbaar ministerie (OM) dat de Zaankanters zijn vermoord terwijl ze onder bedwang werden gehouden, maar de advocaten bestrijden dat en eisen een tegenonderzoek.
Gisteren toen de Haagse rechtbank ging kijken op de plek van de moord, bleek volgens de verdachten en de advocaten dat de voorheen vieze muren met bloedspetters schoon waren. ,,Ik heb me hoogst verbaasd dat ik vanochtend spierwitte muren zag'', aldus advocaat F. van Ardenne van de 59-jarige Hagenaar Bidjai D., de vader van hoofdverdachte Soenil D (36).
Advocaat H. Wansink van de Oekraïener Taras K., die de lichamen zou hebben verborgen, wil dat de politie proces-verbaal opmaakt over de muren. Hij zei dat hij in het huis een pot verf zag staan. Volgens officier van justitie P. Spoon is er niet geverfd in de kamer. Volgens haar wil het OM het huis voorlopig houden zoals het was tijdens de moord.
Advocaten Van Ardenne en M. van Stratum van Soenil D. willen dat een onafhankelijke deskundige opnieuw onderzoek gaat doen naar de bloedsporen. Volgens het OM zijn Dekkers en Mahabier naar de Cartesiusstraat gelokt en daar onder bedwang gehouden en doodgestoken. De advocaten en verdachten beweren dat de Zaankanters in het kamertje met Soenil D. in gevecht raakten. D. zou vervolgens in noodweer beide mannen hebben doodgestoken.
De zitting was voor een groot deel een herhaling van de vorige zittingen. De advocaten kwamen met veel verzoeken om nog getuigen te horen. Zo wil Van Stratum familie en vrienden van de slachtoffers horen. Van Stratum wil dat zij wat vertellen over de achtergrond van de moord. Hij probeert de twee Zaankanters voor te stellen als criminelen waarvoor Soenil D. wel bang moest zijn.
Soenil D. vroeg gisteren of hij opnieuw een verklaring mag afleggen bij de onderzoeksrechter. Hij vindt dat het OM en de politie de hele zaak benaderen vanuit een 'complottheorie'. Hij wil nu nogmaals vertellen wat er volgens hem in de woning is gebeurd ten tijde van de moord.
De inhoudelijke behandeling van de zaak, die zeker een week lang duurt, begint op 20 december.

Reconstructie van metselmoorden 31 mei 2005

DEN HAAG (ANP) - De politie en het Openbaar Ministerie (OM) zijn dinsdag 31 mei 2005 bezig met de reconstructie van de zogenoemde metselmoorden in Den Haag. De Cartesiusstraat waar de misdrijven werden gepleegd, is daarom afgesloten. Acteurs spelen op de plaats van het delict op basis de verschillende verklaringen in deze zaak, de verschillende geschetste scenario's na. De verdachten en getuigen in deze zaak hebben namelijk allemaal een andere lezing van de moorden op de 24-jarige Jeroen Dekkers en de 25-jarige Rob Mahabier. De dubbele moord gebeurde op 31 augustus. Justitie wil dat de 36-jarige hoofdverdachte Soenil D. dinsdagmiddag ter plaatse gaat meewerken aan de reconstructie. Zijn advocaat, F. van Ardenne, zegt dat hij zich daartegen zal verzetten.

'Ingemetselde lijken niet gevonden zonder speurhonden' di 4 jan 2005

De lichamen van Rob Mahabier (25) uit Zaandam en Jeroen Dekkers (24) uit Zaandijk waren hoogstwaarschijnlijk nooit gevonden als de politie geen speurhonden had gehad. Dat zei officier van justitie P. Spoon dinsdag voor de rechtbank in Den Haag over de zaak waarin de twee vermoorde mannen in een pand in Den Haag werden ingemetseld. Dinsdag behandelde de rechtbank de zaak pro forma. De stoffelijke overschotten zaten verstopt in een kleine ruimte achter het toilet van een leegstaand winkelpand aan de Boerenstraat in Den Haag. De twee mannen zijn doodgestoken en daarna ingemetseld. De muur waarachter ze zaten was volgens het Openbaar Ministerie (OM) netjes betegeld. Vermoed wordt dat de twee verdachten die dinsdag voor de rechtbank verschenen een conflict over geld hadden met de slachtoffers. Eind september vond de politie de lijken en is vervolgens enkele dagen bezig geweest om ze uit te hakken. Op 12 augustus zouden Dekkers en Mahabier naar Den Haag zijn gegaan om de geldkwestie te regelen. Zij gingen naar de Cartesiusstraat, waar een van de verdachten, die nu voortvluchtig is, een huis had. De broer van deze verdachte, Radjinderpersad D. (Debi, 35), die Soenil wordt genoemd, heeft inmiddels bekend dat hij de twee mannen toen heeft doodgestoken met een mes en dat hij dat uit zelfverdediging heeft gedaan. Toen ze dood waren, heeft Soenil samen met anderen de twee mannen naar het pand aan de Boerenstraat verplaatst. Soenil en zijn 58-jarige vader Bidjaipersad D. zitten vast, net als twee medeverdachten. Het OM heeft nog diverse andere verdachten op het oog. Justitie gelooft niet dat Soenil Mahabier en Dekkers alleen om het leven heeft gebracht. "Het is onwaarschijnlijk en ongeloofwaardig dat de kleine frêle Soenil twee grote mannen alleen heeft vermoord, terwijl hijzelf al meermalen in zijn linkerarm was gestoken", zei aanklager Spoon. Soenil heeft verklaard dat hij in zijn eentje met de twee latere slachtoffers in een kamer was toen Mahabier hem stak. Vervolgens zou Soenil hem het mes hebben ontfutseld en de twee belagers hebben gedood. Het is nog niet duidelijk wanneer de moordzaak inhoudelijk wordt behandeld. Het onderzoek is volgens de officier van justitie nog in volle gang en neemt nog zeker maanden in beslag. Politie en justitie moeten onder meer nog getuigen horen en DNA-onderzoek en een persoonlijkheidsonderzoek naar Soenil (laten) doen. Soenils advocaat M. van Stratum wilde dat de rechtbank de plaats van de moorden met eigen ogen ging bekijken en een reconstructie zou laten uitvoeren van de gebeurtenissen, maar die verzoeken wees de rechtbank af.

01-01-2005

Bekentenis in zaak 'metselmoorden'

Een 35-jarige man heeft bekend dat hij verantwoordelijk is voor de zogenoemde metselmoorden in Den Haag. Hij beroept zich op noodweer.

Winkelpand

De slachtoffers werden in september gevonden in de muur van een voormalig Haags winkelpand. Dat was van de broer van de verdachte. De mannen, de 25-jarige Rob Mahabier uit Zaandam en Jeroen Dekkers (24) uit Zaandijk, werden sinds 12 augustus vermist.

Bedreigd
Volgens de advocaat van de verdachte werd diens familie al maanden bedreigd door een criminele groep uit de Zaanstreek. De twee slachtoffers zouden bij drie groep hebben gehoord. Aanleiding voor de bedreigingen zou een geldkwestie zijn.

Mishandeld
De vader en broer van de verdachte zouden eerder dit jaar door de groep zijn ontvoerd. Na hun vrijlating deed de familie aangifte bij de politie. Op 11 augustus werden in het huis van de broer in Den Haag vernielingen aangericht. De volgende dag wilden de verdachte en zijn vader de woning leeghalen. Terwijl ze daarmee bezig waren, zouden Mahabier en Dekkers zijn binnengevallen.

Geen aangifte
Het tweetal zou de vader hebben bedreigd. Toen de verdachte tussenbeide kwam, werd hij naar eigen zeggen in een arm gestoken. Hij zou het mes hebben afgepakt en daarmee beide aanvallers hebben doodgestoken. De verdachte moest zelf in het ziekenhuis geopereerd worden, zegt zijn advocaat. De familie zou uit angst voor de Zaanstreek-groep geen aangifte hebben gedaan, en besloot de lijken in de oude winkel in te metselen.

Hagenaar bekent metselmoorden 31-12-'04

Een 35-jarige Hagenaar heeft bekend dat hij de twee mannen heeft doodgestoken van wie de lijken eind september ingemetseld werden gevonden in een winkelpand in Den Haag. Hij beroept zich op noodweer.

Volgens de advocaat van de Hagenaar maakten de twee slachtoffers, een 25-jarige man uit Zaandam en een 24-jarige man uit Zaandijk, deel uit van een criminele groep die de familie van de verdachte vanwege een geldkwestie maandenlang bedreigde. Eerder dit jaar ontvoerde deze groep de vader en broer van de Hagenaar en nog twee personen. Zij werden bedreigd en mishandeld.

Vernieling

Op 11 augustus werd in de woning van de broer van de verdachte in Den Haag ingebroken en werden vernielingen aangericht en post geopend. De verdachte en zijn vader besloten de volgende dag alle spullen uit het huis te halen.

Die dag kwamen de slachtoffers weer langs en forceerden de deur. Ze zouden de vader hebben bedreigd. D. zegt dat hij door één van de mannen werd gestoken en geslagen toen hij tussenbeide probeerde te komen. Daarop zou hij het mes hebben afgepakt en beide mannen hebben doodgestoken.

Angst

Uit angst voor de bende uit de Zaanstreek werd besloten geen aangifte te doen en de lijken in een voormalig winkelpand van de broer van de verdachte in te metselen. D. raakte zelf ook zwaargewond en moest in het ziekenhuis worden geopereerd, aldus zijn advocaat. De lijken werden in september door de politie ontdekt.

'Vermiste Zaankanters dood gevonden'

Twee mannen die sinds 12 augustus werden vermist, zijn waarschijnlijk dood gevonden in Den Haag.


Vermissing
Het gaat om Jeroen Dekkers (24) uit Zaandijk en Rob Mahabier (25) uit Zaandam. Zij worden sinds 12 augustus vermist. In een pand in Den Haag zijn de stoffelijke resten gevonden van twee mannen. Volgens het Openbaar Ministerie in de stad gaat het waarschijnlijk om de twee mannen.

Arrestatie
In verband met de zaak zijn 22 woningen in Den Haag onderzocht. De politie heeft een verdachte opgepakt. De politie verwacht meer arrestaties. De verwachting is dat het onderzoek aan de hand waarvan de identiteit van de slachtoffers definitief kan worden vastgesteld, nog enkele dagen zal duren.

Muur
Volgens buurtbewoners zat in het pand waar de mannen werden gevonden een Hindoestaanse winkel, maar stond die al geruime tijd leeg. De stoffelijke resten van de mannen werden gevonden in een muur in het pand. Brandweer en politie halen de lichamen er voorzichtig uit.

Afspraak
De mannen waren in augustus naar Den Haag gegaan voor een zakelijke afspraak. Ze zijn in Voorburg gezien bij een pinautomaat, hun auto werd later teruggevonden in de Haagse Vlierboomstraat. Verder ontbrak van de mannen tot nu toe elk spoor.