We hebben 167 gasten online

Eis levenslang Tamir K. Dubbele moord Spijkenisse Deel 2

Gepost in Toch geen levenslang

Persberichten

ROTTERDAM - De 30-jarige Tamer K., die werd verdacht van een dubbele moord in Spijkenisse, is vrijdag door de rechter in Rotterdam vrijgesproken. De 20-jarige Saïd K. kreeg 15 jaar celstraf opgelegd omdat hij zich schuldig heeft gemaakt aan moord en doodslag.

Het Openbaar Ministerie (OM) had levenslange gevangenisstraf geëist tegen Tamer K. Saïd K. hoorde ruim drie weken geleden 24 jaar celstraf tegen zich eisen. Justitie verdacht hen van de moord op twee mannen in een woning aan de Ristervoorde in Spijkenisse, waarschijnlijk op 26 mei 2006. De stoffelijke overschotten werden enkele dagen later gevonden.

Schot
Het eerste slachtoffer, een 46-jarige Colombiaan, kreeg meteen nadat hij de deur had geopend een schot door zijn hoofd en overleed direct. Het tweede slachtoffer, de 55-jarige bewoner van het huis, liep eerst een schampschot op en werd later door zijn hoofd doodgeschoten.

De officier van justitie noemde het aannemelijk dat Tamer K. de schoten had gelost. Maar volgens de rechtbank ontbreekt het bewijs dat hij in de woning was. In het huis werd wel de afdruk van een sportschoen gevonden, van hetzelfde type dat Tamer K. ook heeft. Maar volgens de rechters is niet met zekerheid vast te stellen dat het ook daadwerkelijk een afdruk van zijn schoen is.

De man beriep zichzelf lange tijd op zijn zwijgrecht, maar vertelde onlangs ten tijde van de moorden in een kroeg in Den Haag te zijn geweest. Saïd K. verklaarde dat Tamer K. hem dwong mee te gaan naar de woning. Volgens hem is Tamer de schutter. De rechter stelde dat die verklaring op sommige punten niet toetsbaar is.

Kompaan
De rechter gaat ervan uit dat Saïd K. met een tweede persoon naar de Ristervoorde is gegaan, maar gelooft niet dat Saïd K. de schutter is. Onduidelijk blijft wie de kompaan van de veroordeelde is. De twee gingen naar het huis om een partij cocaïne op te eisen. Die zou een straatwaarde vertegenwoordigen van zo'n 100.000 euro, aldus de rechter.

Het OM bestudeert op dit moment het vonnis, zo zei een woordvoerster. ‘We bekijken nadrukkelijk of we in hoger beroep gaan.’

Vrijspraak voor dubbele moord

SPIJKENISSE - De 30-jarige Tamar K., verdacht van een dubbele moord in Spijkenisse, is vrijdag vrijgesproken.

De rechters lieten weinig heel van het verhaal van het Openbaar Ministerie (OM).

De 20-jarige Saïd K. kreeg 15 jaar cel. Niet omdat hij wel geschoten zou hebben, maar vanwege medeplichtigheid.

Midden 2006 werd zanger Edwin Berkenmeijer in zijn huis doodgeschoten. Ook een 46-jarige Colombiaan werd daar doodgeschoten.

De rechter veegde de vloer aan met het door justitie aangedragen bewijs tegen Tamar K., dat grotendeels leunde op verklaringen van Saïd. Tamar zou de fatale schoten hebben gelost, maar de verklaringen van Saïd stroken niet met de uitkomsten van forensisch onderzoek. Zo zou Berkenmeijer niet in de woonkamer zijn gedood, zoals Saïd beweert, maar in de badkamer. Daar is zijn hersenweefsel aangetroffen. Saïd was volgens de rechter wel aanwezig bij de moordpartij, maar de schoten moeten zijn gelost door een derde persoon. Volgens de rechter wilden Saïd en de vermoedelijke schutter coke stelen.

Vrijspraak in moordzaak Spijkenisse

ANP 27 juni 2008

ROTTERDAM - De 30-jarige Tamer K., die werd verdacht van een dubbele moord in Spijkenisse, is vrijdag door de rechter in Rotterdam vrijgesproken. Het Openbaar Ministerie had levenslange gevangenisstraf geëist tegen de gedaagde.

De 20-jarige Saïd K. kreeg van de rechtbank in Rotterdam 15 jaar celstraf opgelegd. Hij hoorde ruim drie weken geleden 24 jaar celstraf tegen zich eisen. Volgens de rechtbank heeft de man zich schuldig gemaakt aan moord en doodslag.

OM eist levenslang en 24 jaar in dubbele moordzaak

ANP
03 juni 2008 15:26

ROTTERDAM - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft dinsdag voor de rechtbank in Rotterdam levenslang geëist tegen de 30-jarige Tamer K. De 20-jarige Saïd K. hoorde 24 jaar cel tegen zich eisen.

Justitie verdenkt beiden van de moord op twee mannen in een woning aan de Ristervoorde in Spijkenisse. Het misdrijf is waarschijnlijk gepleegd op 26 mei 2006. De politie vond de stoffelijke overschotten enkele dagen later op 3 juni.

Beide slachtoffers werden geïdentificeerd aan de hand van hun gebit. De moorden houden volgens het OM verband met de handel in drugs. De twee slachtoffers zouden zijn omgebracht ‘omwille van het geld’.

Het eerste slachtoffer, een 46-jarige Colombiaan, kreeg meteen nadat hij de deur had geopend een schot door zijn hoofd en overleed direct. Het tweede slachtoffer, de 55-jarige bewoner van het huis, liep eerst een schampschot op en werd later door zijn hoofd doodgeschoten.

Het is onduidelijk wie van beide verdachten de schoten heeft gelost. Maar volgens de officier van justitie is het aannemelijk dat Tamer K. heeft geschoten.

Volgens het OM vormt hij een ‘ernstig gevaar voor de samenleving’ en daarom moet worden voorkomen dat hij terugkeert in de samenleving.

Justitie wees er op dat Tamer K. eerder in aanraking is geweest met justitie. Hij werd eerder door de rechtbank in Den Haag veroordeeld tot een celstraf voor een gewelddadige overval.

Tamer K. heeft op vele vragen geweigerd antwoord te geven. Wel verklaarde hij onlangs ten tijde van de moord in een kroeg in Den Haag te zijn geweest. Hij stelt dat Saïd de dader is.

Saïd K. wijst op zijn beurt Tamer aan als schutter. Wel moest hij volgens eigen zeggen onder dwang van Tamer mee naar het huis aan de Ristervoorde. Hij heeft de gruweldaden niet kunnen voorkomen en was bang dat hem zelf iets zou overkomen, verklaart hij.

Moord zanger lastige zaak

SUZANNE EIJGENRAAM in AD 30 mei 2008

SPIJKENISSE - De rechtszaak tegen twee verdachten van een dubbele moord aan de Ristervoorde in Spijkenisse is twee dagen bezig, maar het is nog steeds niet duidelijk wat zich precies in de woning heeft afgespeeld. Behalve het laten zien van foto’s en een 3D-reconstructie, kwamen gisteren ook twee bloedspetterexperts, een dna-expert en een schoenafdrukdeskundige aan het woord.

Geen van hen kon met zekerheid zeggen in welke ruimte de fatale schoten zijn gelost. Volgens de advocaten gaat justitie het nog heel moeilijk krijgen om het bewijs rond te krijgen. „Na twee jaar onderzoek weten ze nog niets. Het kan zomaar zijn dat er nog een andere persoon bij de moord betrokken is,’’ zegt advocate Peters.

De afgelopen twee jaar is uitgebreid onderzoek gedaan naar de moord op de zanger Edwin Berkemeijer en een 46-jarige Colombiaan. Zij zijn gevonden in de badkamer. Het stelen van slechts een paar kilo drugs zou de aanleiding zijn voor de liquidatie.

Verdachte Saïd K. (20) zegt dat Tamer K. (30) beide slachtoffers heeft neergeschoten. De Colombiaan werd direct bij binnenkomst in de hal met één schot geraakt. Ook Said stond bij de voordeur, maar die zou opzij zijn geduwd door Tamer. Berkemeijer zou volgens hem na twee schoten in de woonkamer zijn overleden.

Daarna zouden ze samen de lijken naar de badkamer hebben gesleept. Saïd zou zo geschrokken zijn, dat hij is gaan meehelpen. De woonkamer maakten ze schoon, om de sporen zoveel mogelijk te verwijderen. De vieze doeken hebben ze in de krappe badkamer op de lichamen gegooid en toen hebben ze de deur dicht gedaan.

De grote vraag is of het verhaal van Saïd klopt, want Tamer zegt dat hij helemaal niet in het huis was ten tijde van de moord.

Ook zijn er aanwijzingen dat Berkemeijer in de woonkamer alleen een schampschot bij zijn oor heeft gekregen, en nog levend naar de badkamer is gegaan. Daar zou hij het dodelijke schot hebben gekregen. Een deskundige beweerde dat woensdag aan de hand van gevonden hersenweefsel in de badkamer.

Ook twee bloedsporenexperts hebben al het bloed in de badkamer bestudeerd, maar zeggen daaruit niet te kunnen afleiden of Berkemeijer daar nog staand, en dus levend, is binnengeweest. Ook kunnen zij aan de hand van de sporen niet zeggen of daar is geschoten.

Het is de vraag of justitie voldoende kan bewijzen dat Tamer K. de schutter is. Zij moet het vooralsnog doen met de verklaring van Saïd en met een gevonden schoenafdruk die mogelijk van hem is. Ook is er telefonisch contact geweest tussen beide verdachten rond de tijd van de moord, maar dat ontkent Tamer ook niet.

Verrassend is dat er in het huis geen dna van de 30-jarige verdachte is gevonden. „Dat verbaast me,’’ zegt een dna-expert van het NFI. Van Saïd is wel een spoor gevonden. Toch wil het ontbreken van materiaal niet direct zeggen dat hij er niet geweest is. „Dit materiaal kan bijvoorbeeld door schoonmaken verdwenen zijn.’’

In huis zijn verder afdrukken gevonden van een Puma-schoen en een Nike-schoen. De Puma’s zijn van Saïd, zo heeft hij verklaard. De Nike is waarschijnlijk een maat 42,5, volgens een deskundige op het gebied van schoenafdrukken. Tamer heeft die maat. Ook heeft hij de bewuste Nike Air Max pro.

„Maar op zijn schoenen is niet de slijtage en de beschadiging gevonden die op de afdruk wel te zien is,’’ zegt de expert. Zijn advocate Peters vindt het zwak materiaal. „Heel veel mensen dragen deze schoenen in deze maat.’’

Expert weet niet of in douche is geschoten

SPIJKENISSE - Bloedspetterdeskundigen hebben gisteren in de rechtbank geen uitsluitsel kunnen geven of de Spijkenisser zanger Edwin Berkemeijer in zijn huiskamer, of in zijn badkamer door het hoofd is geschoten.

De lichamen van Berkemeijer en een 46-jarige Columbiaan zijn in juni 2006 in de badkamer van zijn huis aan de Ristervoorde in Spijkenisse gevonden. Ze lagen daar al een week. Saïd K. (20) en Tamer K. (30) staan hiervoor deze week terecht. Ruzie over drugs zou de reden zijn voor de moordpartij.

Zowel in de woonkamer als in de badkamer is veel bloed gevonden. Experts hebben rond het doucheputje in de badkamer bloed gevonden. Dat zou erop kunnen duiden dat Berkemeijer daar nog levend gestaan heeft, maar dat hoeft niet. „Het bloed kan ook afgedruppeld zijn van een stuk stof, dat zo doordrenkt was met bloed dat het is gaan lekken.’’

Waar het fatale schot is gelost, is van belang om te kijken of de verklaring van Saïd op waarheid berust. Die zegt dat Tamar eerst de Columbiaan heeft doodgeschoten in de hal, en vervolgens twee keer op Berkemeijer heeft geschoten in de woonkamer. Daarna zouden ze beide lichamen naar de badkamer hebben gesleept en de woonkamer hebben schoongemaakt.

Tamer K. zegt dat hij niet in huis is geweest en niets met de zaak te maken heeft. Een dna-deskundige heeft geen sporen van zijn aanwezigheid in het huis gevonden. Van Saïd wel. „Toch betekent dit niet dat hij er niet geweest is,’’ zegt de deskundige. ,,De sporen kunnen bijvoorbeeld door het schoonmaken verdwenen zijn.’’ Ander bewijs tegen Tamer is de verklaring van Said, en gesprekken die de twee via de telefoon hebben gevoerd rond de tijd van de moord. Ook is er in huis een voetspoor gevonden in zijn schoenmaat, en van het merk schoen dat Tamer ook heeft.

Bron AD 30 mei 2008

 

OM liet gesprekstaps slingeren

CLAUDIA LANGENDOEN in AD 29 januari 2008

ROTTERDAM - Het Openbaar Ministerie heeft in de Spijkenisser dubbele moordzaak tientallen taps tussen advocaten en de twee verdachten en hun familieleden laten slingeren.

De advocaten willen dat de Rotterdamse rechtbank de twee daarom vrijspreekt. Net als in december met de van criminele activiteiten verdachte Hells Angels gebeurde nadat het OM in Amsterdam vergat gesprekken van een Angel met zijn advocaat te vernietigen.

De twee afgeluisterde mannen worden verdacht van de moord op de Spijkenisser zanger Edwin Berkemeijer en de Colombiaan Becerra Cuellar in juni 2006. De Spijkenisser zou met de Colombiaan en verdachte Saïd K. achter de smokkel van vier kilo cocaïne zitten. Hagenees Tamer K. (30) en Westlander Saïd K. (20) blijven ontkennen.


Er is veel telefoonverkeer geweest tussen Tamer K. en zijn advocaat, tussen de vriendin en broer van K. en de advocaat en tussen de moeder van Said K. en diens advocaat. Als de tap eenmaal draait, filtert die niet. Echter, gesprekken met advocaten moeten direct worden vernietigd. Dat is niet gebeurd. De rechtbank hecht veel waarde aan de vertrouwensband van advocaten. Die hebben verschoningsrecht.

Schriftelijke uitwerkingen of taps van gesprekken mogen niet gaan zwerven. De informatie mag niet gebruikt, maar is dus wel een half jaar lang te raadplegen geweest voordat het OM ze opborg. De vraag is of de rechercheurs en verbalissant zijn beïnvloed.

Het Rotterdamse OM verwacht ermee weg te komen. Het heeft namelijk bewust de taps niet vernietigd, maar veilig bewaard zodat de rechtbank kan oordelen of er echt geen beïnvloeding is geweest. Het OM: ,,De taps hebben nauwelijks iets toegevoegd en zijn niet aan het dossier toegevoegd. Nadat ze niet vernietigd bleken te zijn, hebben we direct de verslagen verwijderd en opnames geblokkeerd.’’ Dat laatste is cruciaal: verslagen van gesprekken tussen de Angel en zijn advocaat kwamen wèl in het dossier terecht.


De rechtbank hoort de onderzoeksleiding en verbalissant binnenkort. Ook wil die weten waarom het OM haar pas vorige week over de tap-affaire informeerde. Voor de advocaten is het klip en klaar: ,,Het OM heeft de rechtbank bewust misleid.’’

 

Dubbele moord schokt Spijkenisse

CLAUDIA LANGENDOEN AD 5 juni 2006

SPIJKENISSE - Een van de twee dode mannen die zaterdag zijn gevonden in een woning aan de Ristervoorde in Spijkenisse, ...

 

is hoogstwaarschijnlijk de Spaanstalige zanger en toetsenist Jose Ebertos. Zijn ware naam is Edwin Berkemeijer. De politie gaat ervan uit dat het tweetal is vermoord.

Het Nederlands Forensisch Instituut heeft urenlang sectie verricht. Dat verliep moeizaam, omdat de lijken lang in het huis hebben gelegen. Pas gisteren kon het geslacht van het tweetal worden vastgesteld.

Bekenden in de omgeving van de Spijkenisser zanger sloegen alarm, nadat zij geruime tijd niets van hem hadden gehoord. Agenten gingen daarop de woning van de zanger in en deden de gruwelijke vondst.

De politie denkt niet dat een door buren gemelde ruzie, vrijdagavond in de achtertuin van de artiest, met de zaak te maken heeft. De twee waren toen allang dood.

Buurtbewoners hebben geschokt gereageerd op de dood van de oorspronkelijk uit Venezuela afkomstige zanger, die ook als schoonmaker werkt. ,,Edwin is zo’n aardige man,’’ stamelde een naaste buurvrouw. ,,Hij heeft gezongen op mijn bruiloft en kwam regelmatig een kopje koffie bij me drinken. Hij heeft geen gemakkelijke tijd achter de rug. Edwin is sinds drie jaar weduwnaar.’’ Ebertos was meerdere malen getrouwd. Een ex-echtgenote reageert geschokt. Zij had al maanden geen contact met haar vroegere man, maar is ervan overtuigd dat hij geen vijanden had. ,,Het is een heel lieve man. Hij is altijd erg voorzichtig en absoluut niet met rare dingen bezig.’’

Veel mensen kwamen op de zonnige zaterdagmiddag naar buiten om het politiespektakel in hun straat gaande te slaan. Enige tijd cirkelde een politiehelikopter boven de wijk om foto’s van het gebied te maken, terwijl de technische recherche onderzoek deed. Ook werd de auto van de bewoner weggetakeld voor sporenonderzoek.

De Ristervoorde ligt in de wijk De Akkers, die sinds januari wordt geteisterd door een golf van criminaliteit. Het gaat onder meer om een gewapende overval in een woning, beroving op straat, de inzet van kinderen als softdrugskoeriers, openlijk drugsdealen, vechtpartijen en autobranden.

Lijken lagen lang in woning Spijkenisse

SPIJKENISSE - De twee doden die zaterdagmiddag in een woning in Spijkenisse zijn aangetroffen, zijn twee mannen.

De lijken hadden daar al enige tijd gelegen, waardoor de identificatie moeizaam verliep.

Maandagmiddag verricht het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) sectie op de lichamen. Inmiddels is daaruit duidelijk dat het om twee mannen gaat. Volgens de woordvoerder gaat de politie in deze zaak nog steeds uit van een misdrijf. Agenten zijn ook een buurtonderzoek begonnen.

Omwonenden zeiden zondag al dat het zou gaan om een man van in de vijftig en diens zoon van een jaar of 25. Een overbuurman meldde dat de vader werkte als schoonmaker en in het weekeinde optrad met zijn keyboard.

Bekenden van de eigenaar van de woning aan de Ristervoorde meldden zaterdag bij de politie dat ze hem al enige tijd niet hadden gezien. Daarop ging de politie de woning binnen en trof de lichamen aan. De auto van de bewoner van het huis is in beslag genomen. Met een helikopter zijn foto's van de omgeving gemaakt.


(ANP) 5 juni 2006

Identificatie lijken Spijkenisse moeilijk

SPIJKENISSE - De identificatie van de twee lijken die zaterdagmiddag in een woning in Spijkenisse zijn gevonden, verloopt moeizaam. ,,Het is zelfs nog niet gelukt om het geslacht vast te stellen'', aldus een politiewoordvoerder zondag.

Of dat komt omdat de lichamen al enige tijd in de woning hebben gelegen of omdat ze verminkt zijn, laat de zegsman in het midden. De politie behandelt de zaak nog steeds als een misdrijf en heeft hulp gekregen van het Nederlands Forensisch Instituut. Ook zijn agenten bezig met een buurtonderzoek.
Bekenden van de eigenaar van de woning aan de Ristervoorde meldden zaterdag bij de politie dat ze hem al enige tijd niet hadden gezien. Daarop is de politie de woning binnengegaan en trof de lichamen aan. De auto van de bewoner van het huis is in beslag genomen. Ook zijn vanuit een helikopter foto's gemaakt van de omgeving.
Omwonenden
Omwonenden zeiden zondag dat het zou gaan om een man van in de vijftig. Het tweede slachtoffer zou zijn zoon zijn, een jongen van een jaar of 25. Een overbuurman weet dat de vader werkte als schoonmaker en in het weekeinde optrad met zijn keyboard. ,,Hij had een normale baan, volgens mij is hij geen crimineel'', aldus de buurman.
Een buurvrouw is geschokt door de gebeurtenissen bij haar schuin onder in het appartement. ,,Er schijnt vrijdagnacht iets gebeurd te zijn. Het heeft gestonken 's nachts en zaterdag, dat wil je niet weten.'' Verder zegt de vrouw dat de agenten die de woning als eerste betraden onwel zijn geworden van de lucht in het pand en medische hulp nodig hadden.
(ANP) 4 juni 2006

Twee lijken in woning van zanger

Door CLAUDIA LANGENDOEN in Ad 3 juni 2006

SPIJKENISSE - De twee mensen die dood zijn gevonden in een huis in Spijkenisse, zijn vermoedelijk door een misdrijf om het leven gekomen.

Dit concludeert de politie op grond van de sectie op de lichamen en van de situatie die zaterdagmiddag werd aangetroffen in de woning aan de Ristervoorde. Maar de politie kan nog niet bevestigen of één van de doden de bewoner is, de Spaanstalige zanger Jose Ebertos.
De identificatie van de twee lijken verloopt moeizaam. ,,Het is zelfs nog niet gelukt om het geslacht vast te stellen,’’ aldus een politiewoordvoerder zondag. Of dat komt omdat de lichamen al enige tijd in de woning hebben gelegen of omdat ze verminkt zijn, laat de zegsman in het midden.
Het is onwaarschijnlijk dat een door buren gemelde ruzie, vrijdagavond in de achtertuin van de zanger, verband houdt met het misdrijf, meldt een woordvoerder van politie. Mogelijk waren de twee personen toen al dood. Intimi van de bewoner vroegen agenten een kijkje in de woning te nemen nadat zij enige tijd niets meer van hem hadden gehoord.

In de buurt is geschokt gereageerd op het waarschijnlijke misdrijf in de woning van de oorspronkelijk uit Venezuela afkomstige zanger die ook als schoonmaker werkt. Veel mensen kwamen op de zonnige zaterdagmiddag naar buiten om het politiespektakel in hun straat gaande te slaan.

Enige tijd cirkelde een politiehelikopter boven de wijk om foto's van het gebied te maken, terwijl de technische recherche binnen onderzoek verrichtte. Ook werd de auto van de bewoner weggetakeld voor sporenonderzoek.

,,Edwin (Jose is zijn artiestennaam, red.) is zo’n aardige man,’’ stamelde een naaste buurvrouw. ,,Hij heeft gezongen op mijn bruiloft en kwam regelmatig een kopje koffie bij me drinken. Hij heeft geen gemakkelijke tijd achter de rug. Edwin is sinds drie jaar weduwnaar.’’

Ebertos was meermalen getrouwd. Een ex-vrouw reageert geschokt op het bericht dat twee lijken zijn aangetroffen in de woning. Hoewel zij al enkele maanden geen contact meer met hem heeft gehad, is zij er van overtuigd dat haar ex geen vijanden heeft. ,,Het is een heel lieve man. Hij is altijd erg voorzichtig en absoluut niet met rare dingen bezig.’’

De Ristervoorde is gelegen in de wijk De Akkers, een wijk die recent wordt geteisterd door een golf aan criminaliteit en misdrijven.