We hebben 179 gasten online

Eis Levenslang Johan van R. moord in Heerlen Deel 3

Gepost in Toch geen levenslang

Persberichten

Slachtoffer moord Heerlen is Philips-ingenieur

Publicatie: woensdag 3 maart 2010 -Bron Omroep Brabant

EINDHOVEN - De man die afgelopen zondag werd neergestoken in Heerlen is dr. Theo Bisschops uit Eindhoven. Hij werkte bij Philips.

Bisschops was het willekeurige slachtoffer van een man die later in Utrecht werd gearresteerd omdat hij daar een ander willekeurig slachtoffer sloeg. Bisschops was op familiebezoek in Heerlen toen hij voor de deur van een hotel in de hals werd gestoken. Hij overleed korte tijd later in de hal van het hotel.

Het slachtoffer werkte sinds 1989 bij Philips Research. Hij was gespecialiseerd in vacuüm technologie. Bisschops heeft veel patenten op zijn naam staan en stond aan de basis van diverse succesvolle producten van Philips.

De 22-jarige verdachte van de steekpartij in Heerlen moet nog zeker veertien dagen in voorarrest blijven. Dat heeft de rechter-commissaris bepaald. De verdachte is in het verleden al eens onderzocht in het Pieter Baan Centrum, vanwege een persoonlijkheidsstoornis.

 Eis: levenslang voor doden Eindhovenaar

Publicatie: vrijdag 1 oktober 2010  bron Omroep Brabant

MAASTRICHT - Justitie heeft vrijdag voor de rechtbank in Maastricht levenslange gevangenisstraf geëist tegen een man die op 28 februari in Heerlen de 53-jarige Theo Bisschops uit Eindhoven in zijn hals stak. Kort na het incident overleed het slachtoffer.

Volgens justitie stak de 22-jarige verdachte uit Ede het slachtoffer bij het Glaspaleis in Heerlen zonder enige aanleiding. Na deze daad vertrok de dader per trein naar Utrecht.

Op het centraal station van Utrecht sloeg hij vervolgens ook nog een ander willekeurig slachtoffer, een 46-jarige man uit Amsterdam, meerdere keren met een hard voorwerp op zijn hoofd. De Amsterdammer raakte daardoor zwaargewond.

Vastzitten tot de dood
Justitie wil dat de Edenaar tot zijn dood in de cel blijft zitten. Een woordvoerster van justitie noemde de eis in een toelichting "zeer uitzonderlijk". Een dergelijke eis komt slechts zeer zelden voor. "Ik heb zo'n eis van in de cel zitten tot de dood intreedt bij het arrondissement Maastricht niet eerder meegemaakt", zei ze.

Dat geeft volgens haar aan hoe hoog het OM de zaak opneemt. Het feit dat de verdachte volkomen willekeurige slachtoffers koos, is volgens de woordvoerster dermate ernstig dat de officier tot deze eis kwam.

Familiebezoek
Dr. Theo Bisschops werkte bij Philips. Hij was op de noodlottige dag op familiebezoek in Heerlen toen hij voor de deur van een hotel in de hals werd gestoken. Hij overleed korte tijd later in de hal van het hotel.

Het slachtoffer werkte sinds 1989 bij Philips Research. Hij was gespecialiseerd in vacuümtechnologie. Bisschops heeft veel patenten op zijn naam staan en stond aan de basis van diverse succesvolle producten van Philips.

OM eist in hoger beroep 12 jaar cel en TBS voor moord Heerlen

29 maart 2012 - Ressortsparket Den Bosch

Het Openbaar Ministerie (OM) in Den Bosch heeft vandaag in hoger beroep een gevangenisstraf van 12 jaar en TBS met dwangverpleging geëist tegen een 24-jarige verdachte uit Ede. De man wordt onder andere verdacht van het plegen van een moord in Heerlen op 28 februari 2010 alsmede van een poging moord op diezelfde dag in Utrecht.

Volgens het OM heeft de verdachte op de betreffende middag vanaf het NS-station in Heerlen een toevallige voorbijganger enkele honderden meters achtervolgd. In het centrum bracht de verdachte het 53-jarige slachtoffer met een messteek in de hals om het leven. Enkele uren later probeerde de verdachte in een winkelcentrum in Utrecht eveneens een toevallige voorbijganger te vermoorden door hem met een hamer meerdere malen op het achterhoofd te slaan.

Daarnaast wordt de man nog verdacht van een poging tot moord op een medegedetineerde, een poging tot doodslag op een medewerker van de penitentiaire inrichting en mishandeling van een politiemedewerker.

Deskundigen van het Pieter Baancentrum stelden een zeer ernstige psychiatrische stoornis bij de verdachte vast en concludeerden dat de verdachte sterk verminderd toerekeningsvatbaar is. "De grote oninvoelbaarheid van alle vijf delicten deden al het vermoeden ontstaan dat verdachte zijn daden in psychotische wanen heeft verricht, een veronderstelling die bevestiging vindt in het rapport," aldus de advocaat-generaal ter zitting. Gezien de problematiek van de verdachte, acht het OM behandeling in het kader van TBS met dwangverpleging noodzakelijk. Vanwege de ernst van de feiten eiste het OM daarnaast een lange gevangenisstraf.

De Rechtbank Maastricht ontsloeg de verdachte eerder van alle rechtsvervolging en legde TBS met dwangverpleging op. De officier van justitie had een levenslange gevangenisstraf geëist. Het OM stelde hoger beroep in tegen de beslissing van de rechtbank.

Uitspraak (naar verwachting) op 12 april 2012.

Toch celstraf voor moordenaar Eindhovenaar

Publicatie: donderdag 12 april 2012 - Bron Omroep Brabant

DEN BOSCH - De dader van de moord op de 53-jarige Eindhovenaar Theo Bisschops gaat toch de gevangenis in. Dit heeft het Hof in Den Bosch donderdag bepaald. De 24-jarige man uit het Gelderse Ede werd veroordeeld tot negen jaar cel voor het doodsteken van de Eindhovenaar in februari 2010 in Heerlen.

Eerder was de man uit Ede door de rechtbank in Maastricht ontslagen van alle rechtsvervolging. Dit omdat hij volledig ontoerekeningsvatbaar zou zijn. Het Hof in Den Bosch kwam donderdag tot een andere conclusie en veroordeelde de man tot negen jaar en tbs met dwangverpleging.

Willekeurig slachtoffer
Bisschops was het willekeurige slachtoffer van de man uit Ede. De dader werd later in Utrecht gearresteerd omdat hij daar een andere man met een hamer sloeg. Bisschops was op familiebezoek in Heerlen toen hij voor de deur van een hotel in de hals werd gestoken. Hij overleed korte tijd later in de hal van het hotel.