We hebben 486 gasten online

Eis levenslang Khalid Salah

Gepost in Toch geen levenslang

De Franse toeristen Beneforti en zijn 19-jarige vriendin Cathy Gilgemann werden in de nacht van 13 op 14 september 1997 verrast door vier mannen terwijl zij in hun auto op een parkeerplaats op de snelweg nabij Breda lagen te slapen. De overvallers ontvoerden de Fransen en schoten Beneforti korte tijd later op een parkeerplaats met zeven kogels dood. Volgens de rechtbank in Breda was Khalid Salah degene die de dodelijke schoten had afgevuurd.

De daders namen de vriendin van het slachtoffer mee naar een woning in Tilburg, waar zij bij herhaling door meerdere daders is verkracht. In de woning was een vijfde handlanger aanwezig. De vrouw werd twee dagen later doodgeschoten langs de snelweg in België gevonden. S. en medeverdachte D.T. zullen zich in België voor haar dood, en mogelijk ook voor daaraan voorafgaande in België gepleegde verkrachtingen, moeten verantwoorden.

De rechtbank veroordeelde de vier mededaders van S. tot acht, negen, elf en dertien jaar (eisen respectievelijk tien, tien, twaalf en wederom tien jaar). In het laatste geval, waarbij het gaat om de eigenaar van de Tilburgse woning, verdachte A. al B., vond de rechtbank de geëiste straf van tien jaar te laag.

De rechtbank verklaarde bewezen dat S. de vastgebonden Beneforti uit de auto heeft getrokken en hem heeft geliquideerd.

De rechtbank: "Het meisje heeft er getuige van moeten zijn dat haar vriend uit de auto werd gesleurd en omgebracht". In de Tilburgse woning is ook Gilgemann vastgebonden. Volgens de rechtbank is de ontvoering en gijzeling voor de vrouw "een zeer zware beproeving" geweest, te meer omdat daar "de afschuwwekkende moord" op haar vriend aan voorafging. Het college stelde vast dat S. "geen afstand van zijn daden heeft genomen".

Vóór en na de moorden op het jonge Franse paar pleegden S. en de zijnen een serie gewelddadige roofovervallen in Amsterdam. De politie kon de vijf daders door een gelukkige samenloop van omstandigheden vrij snel na de misdrijven arresteren. Een van hen sloeg tijdens verhoren door over de moorden op het Franse paar.(ANP)

Khalid S. wordt door de rechtbank te Breda op 29 juni 1998 veroordeeld tot levenslang vanwege zijn betrokkenheid in de ontvoering, verkrachting en moord. Het vonnis was gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie.

De zaak diende vervolgens in hoger beroep bij het gerechtshof in Den Bosch. Op 8 april 1999 eiste de procureur generaal levenslang tegen de dan 34 jarige Khalid Salah en twaalf jaar tegen de 26 jarige D.T.

De procureur-generaal achtte S. schuldig aan de moord op de 23-jarige Fransman Didier Beneforti in september 1997, aan ontvoering en verkrachting van Beneforti's vriendin en aan enkele brute overvallen in Amsterdam. Daarbij werden de slachtoffers geboeid, gekneveld, mishandeld en beroofd. T. zou bij dezelfde gebeurtenissen betrokken zijn geweest.

Op maandag 18 januari 1999 veroordeelde het gerechtshof in den Bosch  drie medeplichtigen tot gevangenisstraffen van twaalf, tien en acht jaar.

Op 22 april 1999 werd Khalid Salah, na een eis van levenslang, veroordeeld tot twintig jaar gevangenisstraf

de Volkskrant, Binnenland, 30 juni 1998 (pagina 3) Levenslang na moord op Franse toeristen

Volkskrant 9 april 1999 Levenslang geëist voor moord en verkrachting

Volkskrant 23 april 1999: MOORD EN VERKRACHTING

NRC 30 juni 1998: Rechter vonnist levenslang voor moord Franse toerist

NRC 23 april 1999: Twintig jaar cel voor moord

Trouw  19 januari 1999: Hoge celstraffen parkeerplaatsmoord