We hebben 147 gasten online

Meer onderzoek hoger beroep in zaak Antony K.

Gepost in Toch geen levenslang

Het OM is in beroep gegaan tegen de veroordeling van Antony K. voor doodslag en seksueel misbruik van de 10-jarige Jennefer.

Het OM had levenslang geëist tegen de 27-jarige man, die ontkende het meisje te hebben misbruikt.

Levenslang geëist tegen verdachte dood 10-jarige Jennefer

27 augustus 2012 - Arrondissementsparket Rotterdam

 

De officier van justitie heeft maandag voor de rechtbank in Rotterdam een levenslange straf geëist tegen de man die ervan wordt verdacht verantwoordelijk te zijn voor de dood van de 10-jarige Jennefer. De eis is zo hoog omdat de man het meisje eerst verkracht zou hebben, en om dat te verhullen haar om het leven bracht. Omdat hij niet heeft willen meewerken aan een onderzoek in het Pieter Baancentrum naar zijn geestestoestand wil het Openbaar Ministerie dat de maatschappij maximaal beveiligd wordt tegen de man. Bovendien heeft de man geen opening van zaken willen geven. Hij laat zo de nabestaanden van het meisje in het ongewisse over wat er nu precies is gebeurd en waarom.

Jennefer verdween zaterdag 8 oktober 2011 aan het eind van de middag. Zij speelde die middag met de kinderen van verdachte in zijn huis. Volgens de man, een ex-zwager van Jennefer, had zij zijn huis op Rotterdam-Zuid verlaten om naar haar vader te gaan. Toen zij daar in de loop van de avond niet bleek te zijn aangekomen, meldde de moeder van het kind haar als vermist bij de politie. Zoekacties via taxibedrijven, het openbaarvervoerbedrijf en Burgernet, zaterdagnacht en zondag leverden niets op. Ook bezoeken van de familie van Jennefer en de politie aan het huis van de verdachte leverden geen spoor van het meisje op. Pas toen de politie zondagavond een gesprek afluisterde tussen de verdachte en zijn ex-vriendin, de zus van Jennefer, bleek dat hun kinderen hadden gezien dat de verdachte geweld tegen Jennefer had gebruikt. Daarop werd besloten de zus te horen, de verdachte aan te houden voor onttrekking aan het gezag, en een zoeking in de woning van de verdachte te doen. Na bijna twee uur zoeken werd Jennefer verpakt in plastic zakken en een tas opgevouwen in de bedbank gevonden. De man lag te slapen op die bank toen de politie voor de deur stond.

De verdachte is vele malen gehoord door de politie, maar heeft nooit willen vertellen wat er precies gebeurd is, noch wanneer Jennefer misbruikt en vermoord werd. Hij heeft alleen willen bevestigen dat wat er in een brief aan zijn overleden grootouders staat, klopt. Daarin staat dat Jennefer al op de avond van haar verdwijning omgekomen is. Overigens heeft de verdachte ook in deze brief ontkend verantwoordelijk te zijn voor het misbruik van het meisje. Maar dat staat door aangetroffen sporenmateriaal vast, aldus de officier van justitie. Uit de sectie bleek dat Jennefer met geweld is gewurgd en misbruikt. Jennefers kleren werden teruggevonden in de vuilcontainer het dichtst bij het huis van verdachte.

Ook tijdens de behandeling van de zaak wilde de verdachte, ondanks herhaaldelijk aandringen van de rechtbank en de officier van justie, geen antwoord geven op de vraag wanneer en waarom Jennefer omgebracht is. Volgens de man is dat voor hem ,,erg moeilijk''. Het misbruik ontkende hij, ook nadat hij geconfronteerd was met het forensisch bewijsmateriaal, ten stelligste.

De rechtbank achtte bewezen dat de man Jennefer had gedood, maar niet dat dat gebeurde om het misbruik te verhullen.

Overigens achtte de rechtbank wel bewezen dat de man het kind had misbruikt, maar was niet duidelijk wanneer.

Volgens de officier zijn er aanwijzingen in het dossier te vinden waaruit wel blijkt dat het misbruik heeft plaatsgevonden vlak voor Jennefers dood. Bovendien zou er nader forensisch onderzoek kunnen plaatsvinden, aldus de officier van justitie.

Drama

Het drama voltrok zich toen Jennefer bij K. was om met haar neefje en nichtje te spelen. K. was de ex van de zus van Jennefer. Jennefer wilde naar de film, maar kreeg daarover ruzie met K. Volgens het zoontje van K. werd ''papa gek in zijn hoofd'' en heeft hij Jennefer daarna gedood.

De rechter noemde het schrijnend dat K. de familie lange tijd voorloog en in onzekerheid liet over de ware toedracht rond de dood van Jennefer toen naar haar werd gezocht. Het werd K. ook zwaar aangerekend dat hij niet mee wilde werken aan het psychologisch onderzoek in het Pieter Baan Centrum en dat hij ook weinig bereidwilligheid toonde in de rechtszaal.

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft onder meer aan het Nederlands Forensisch Instituut gevraagd sporen te onderzoeken die zijn gevonden op een kussen, matras en laken in de woning waar het misdrijf plaatsvond.