We hebben 250 gasten online

Eis levenslang tegen Alasam S.

Gepost in Toch geen levenslang

Het Openbaar Ministerie eiste op maandag 11 februari 2013 levenslang tegen Alasam S. die 13 april 2011 in Baflo zijn vriendin Renske Hekman (29) en politieman Dick Haveman (48) om het leven bracht. Zijn advocaat, Mathieu van Linde,  noemt de eis inhumaan. 
Alleen de zwaarste straf doet recht aan de ernst van de feiten, betoogde officier van justitie Oebele Brouwer. Alasam S. heeft op 13 april 2011 zijn vriendin Renske Hekman opzettelijk en met voorbedachte rade van het leven beroofd. Dat betoogde op 11 februari het Openbaar Ministerie (OM) voor de rechtbank in Groningen, die zich voor de derde en laatste dag over de tweevoudige moord in Baflo buigt.

Volgens het OM had S. ,,tientallen seconden'' om na te denken waar hij mee bezig was, voor hij met een brandblusser insloeg op het hoofd van Renske Hekman. Het OM concludeert dat er geen sprake was van een plotselinge woede-uitbarsting, maar dat S. doelgericht handelde. Hierop staat doorgaans een zwaardere straf in vergelijking met het handelen in een opwelling.S. is geheel toerekeningsvatbaar ondanks jarenlange psychische problemen, stelt het OM. Levenslang is daarom 'de enige passende sanctie'.

Het OM liet op de derde zittingsdag ook delen van het gesprek horen dat hoofdagent Dick Haveman die fatale avond had met de meldkamer van de politie.,,Ja, okay. Dan kijk ik ook even rond. Ik ga rijden.'' Dat waren de laatste woorden van Haveman, even voordat hij werd doodgeschoten door Alasam S.

Haveman reed vervolgens richting het station waar hij Alasam S. trof. Die slaagde erin om het dienstwapen van de agent te grijpen. Haveman werd van korte afstand door twee kogels getroffen, één in de mond en één in de schouder. De laatste veroorzaakte een slagaderlijke bloeding, waaraan hij ter plekke overleed. 

S. deed dat alles volgens het OM ,,op een zeer gewelddadige manier en op brute wijze''. S. was zich die avond bewust van alles wat hij deed en volledig toerekeningsvatbaar, aldus het OM op 11 februARI 2013 voor de rechtbank in Groningen. De officier van justitie gelooft er niets van dat S. tot de geweldsexplosie kwam door het gebruik van een antidepressivum. ,,Hij handelde weloverwogen en maakte keuzes.'' Naast Renske Hekman en Dick Haveman probeerde Alasam ook twee inwoners van Baflo te doden. 

Alasam S., een uitgeprocedeerde asielzoeker uit Benin, doodde op 13 april 2011 in Baflo zijn vriendin Renske Hekman (29) en vervolgens hoofdagent Dick Haveman (48). Volgens het OM probeerde hij ook twee omstanders te vermoorden, verwondde hij één agent en bedreigde er twee. De dag voor deze geweldsexplosie had S. gehoord dat zijn asielverzoek definitief is afgewezen. Enkele uren voor de moord zocht hij hulp bij zijn vaste psychiater. Die verhoogde direct de dosering van een antidepressivum, paroxetine, dat Alasam aan het afbouwen was.

De zaak-Baflo gaat niet alleen over de rol van Alasam S., maar raakt ook de psychiatrie, erkende de officier van justitie maandag in de rechtbank Groningen. 'Het moet gaan over het medicijn paroxetine, en het moet gaan over toerekeningsvatbaarheid.' Maar volgens het OM is uiteindelijk alleen Alasam zelf verantwoordelijk voor het drama in Baflo. Daarom verdient hij de maximale straf.

Het Pieter Baan Centrum (PBC), de observatiekliniek van Justitie, acht Alasam volledig toerekeningsvatbaar. De kliniek kan desondanks niet uitsluiten dat er bij Alasam toch sprake is van psychiatrische problematiek.

De bevindingen van het PBC zijn opvallend. Alasam wordt namelijk sinds 2004 behandeld voor psychoses en een posttraumatische stressstoornis. Hij slikt nog steeds medicijnen. Tijdens de behandeling van zijn asielverzoek, vlak voor de moord in 20011, stelde niet alleen zijn psychiater maar ook een arts van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) dat de Afrikaanse twintiger kampt met ernstige psychische problemen.

'Bij alle delicten verkeerde Alasam in een volledige psychose', zegt zijn advocaat, Mathieu van Linde. Hij baseert zich op het oordeel van psychiater Ben Takkenkamp. Die gaat ervan uit dat Alasam tijdens het delict 'ontzettend psychotisch' was door stress over zijn afgewezen asielverzoek en de veranderde dosis paroxetine. Dit antidepressivum veroorzaakt in zeldzame gevallen agressief gedrag. Deskundigen zijn het oneens over de vraag in hoeverre daar bij Alasam sprake van is geweest.