We hebben 241 gasten online

Persberichten Alasam S. zaak Baflo

Gepost in Toch geen levenslang

Verdachte Baflo: Iedereen wilde mij dood hebben

 Zie ook zittingzaal 14 weblog http://robzijlstra.wordpress.com/2013/02/12/baflo-levenslang-2/

Rechtszaak. Alasam S., verdacht van het doodschieten van een motoragent en het doodslaan van zijn vriendin in het Groningse dorp Baflo stond gisteren terecht.

Bron Metronieuws 8 februari 2013

Iedereen wilde hem dood hebben, hij kon niemand vertrouwen en was bang, die gedachten gingen de dagen voor het moorddrama in Baflo, nu bijna twee jaar geleden, door het hoofd van verdachte Alasam S. Gisteren was de eerste dag waarop hij terecht stond voor de rechtbank in Groningen voor een dubbele moord, twee pogingen tot moord en het toebrengen van ernstig letsel

Nooit eerder had hij naar eigen zeggen een pistool gezien, laat staan vastgehouden, toch schoot hij die woensdagavond 13 april 2011 in het Groningse dorp Baflo de 48-jarige motoragent Dick Haveman dood met zijn eigen dienstwapen. Een omstander werd in zijn been geraakt en een andere agente liep naast een schampwond, een ernstige hoofdwond op. Even daarvoor had hij zijn 29-jarige vriendin Renske Hekman in de hal van haar appartement met een brandblusser doodgeslagen

“Ik was bang voor iedereen, behalve voor haar”, verklaarde Alasam gisteren. “Maar op het laatste moment werd ik bang voor degene die ik het meest vertrouwde. Het voelde alsof zij mij dood wilde hebben. Ik wilde haar huis uit, maar ze trok me terug. Het was goed bedoeld, zoals ik haar ken, maar op dat moment voelde het anders.” Volgens het politierapport sloeg Alasam zijn vriendin negen keer tegen het hoofd met een bijna negentien kilo zware brandblusser

Via zijn portofoon kreeg motoragent Dick Haveman het signalement van de verdachte door. Haveman, op dat moment in burger, zag Alasam lopen. Een worsteling volgde, volgens getuigenverklaringen. “Ik liep naar het station en kwam een man op een motor tegen”, blikte Alasam gisteren zelf terug. “Hij trok zijn pistool en schoot, ik dacht: zie je wel, iedereen wil mij dood hebben. Ik denk dat ik het pistool afpakte en ik begon te schieten, overal om me heen.

Haveman werd daarbij doodgeschoten, een omstander in zijn benen geraakt en een 22-jarige agente raakte gewond. “Hij bewoog als een robot, een zombie”, zo verklaarde de agente later. “Toen wij riepen dat hij zijn wapen moest laten vallen, deed hij zijn arm omhoog, hij richtte op mij. Hij keek recht in mijn ogen. Ik zag geen twijfel, ik zag dat hij niks te verliezen had, lege ogen. Ik wist dat hij zich niet over ging geven en schoot op zijn benen. Ik zag geen reactie, hij kwam nog steeds op me af.” Vermoedelijk waren de kogels van het dienstwapen op. De agente werd met het pistool hard op haar hoofd geslagen. Zes politiekogels raakten Alasam.

Gisteren kon Alasam zich nauwelijks details herinneren. Dat hij schoot, bevestigt hij, dat hij Renske met de brandblusser sloeg, dat weet hij ook nog. Maar waarom hij daarna wegliep en hoe hij nou precies aan het dienstwapen van Haveman kwam, dat zegt hij niet meer te weten

Alasam, afkomstig uit Benin, kreeg een week voor het moorddrama in Baflo te horen dat zijn verzoek om een verblijfsvergunning in hoger beroep opnieuw was afgewezen. Al langere tijd slikte hij medicijnen zoals antidepressiva en kwam hij regelmatig bij de geestelijke gezondheidszorg.

Vandaag wordt de zaak tegen Alasam voortgezet en worden deskundigen gehoord. Maandag zal het Openbaar Ministerie met een strafeis komen.

Verdachte Baflo sloeg vriendin dood met brandblusser

Bron AD 8 februari 2013

Renske Hekman, die op 13 april 2011 door haar vriend Alasam S. werd vermoord in het Groningse dorp Baflo, is negen keer 'met veel kracht' op haar hoofd geslagen met een brandblusser met een gewicht van bijna 18 kilo. Hekman overleed ter plekke in de centrale hal van het appartementencomplex waar zij woonde, als gevolg van zwaar hersenletsel.

Dat bleek donderdag op de eerste zittingsdag van de rechtbank Groningen, die zich 3 dagen over de zaak-Baflo buigt. S. staat daar terecht voor tweevoudige moord, behalve op Renske Hekman ook op politieman Dick Haveman, en poging tot moord op twee inwoners van Baflo.

Alasam S. en zijn vriendin Renske Hekman hebben op de avond dat hij haar doodsloeg met een brandblusser eerst samen gegeten, muziek geluisterd en gepraat. Een dag eerder had S., die uit het Afrikaanse Benin komt, te horen gekregen dat hij definitief geen verblijfsvergunning in Nederland kreeg. Samen hebben ze die avond nog op de computer uitgezocht of ze met elkaar in Duitsland konden gaan wonen.

S. verklaarde donderdag voor de rechtbank in Groningen, die drie dagen heeft uitgetrokken voor de geweldsexplosie in het Groningse dorp, dat hij niemand meer vertrouwde, op het laatst ook zijn eigen vriendin Renske niet. 'Ze wilde me een slaapmiddel geven, zodat ik kon slapen. Ik vertrouwde het niet, werd bang. Ik dacht dat iedereen mij wilde vermoorden, dat zij mij ook dood wilde hebben.'

De verdachte vertelde de rechters dat hij wilde weggaan, terug naar Groningen, en dat zijn vriendin hem probeerde tegen te houden. 'Toen heb ik een brandblusser gepakt en heb haar daarmee geslagen. Ik weet niet meer hoe vaak en waar.

'Schutter Baflo niet te stoppen'

NOS 7 februari 2013

De man die verdacht wordt van de moord op zijn vriendin en een agentin april 2011 in Baflo, in Groningen, was nauwelijks te stoppen. Hij schoot gericht op agenten die hem wilden arresteren. Ook nadat hij vijf keer geraakt was door een politiekogel, bleef hij zich verzetten, blijkt uit politieverklaringen die vandaag werden voorgelezen tijdens de rechtszaak.

Agenten schoten gericht op de borst van de man om hem uit te schakelen. "Hij werd geraakt, maar het had geen effect", schrijft een agent.

Zombie

De man, een uitgeproduceerde asielzoeker uit Benin, werd in de benen, borst en schouder geraakt, maar slaagde er ook toen nog in om zich tegen zijn aanhouding te verzetten. Daarbij sloeg hij met zijn pistool een agente op het hoofd.

Ook bleek hij ongevoelig voor pepperspray. Volgens de politieverklaringen reageerde hij tijdens zijn aanhouding "als een zombie, als iemand die niet twijfelde en niets te verliezen had".

Dienstwapen 

Agenten konden hem overmeesteren doordat het dienstwapen dat hij even daarvoor van de gedode politieman had gepakt, geen kogels meer bevatte. "Hij haalde de trekker over maar er volgden geen schoten. Als hij de kans had gekregen, had hij ons allemaal doodgeschoten", schrijft een agent. De man zou 8 of 9 keer hebben geschoten met het politiewapen.

De rechtbank heeft drie dagen uitgetrokken voor deze rechtszaak. Vandaag, morgen en 11 februari

Verdachte Baflo is illegale immigrant

 

Bron 14 april 2011 NOS

De man die ervan wordt verdacht dat hij gisteravond een agent doodschoot in Baflo is een uitgeprocedeerde asielzoeker. Volgens het Openbaar Ministerie is het aannemelijk dat de 48-jarige hoofdagent is doodgeschoten met een politiewapen. Er zijn geen andere wapens gevonden rond het station waar de schietpartij plaatsvond.

De 25-jarige verdachte is een bekende van de politie. Het is onduidelijk welke nationaliteit hij heeft. Dat is ook de reden dat hij ondanks zijn illegale status nog niet was uitgezet, zei hoofdofficier van justitie Jan Eland op een persconferentie.

Behalve van de moord op de agent wordt de 25-jarige man ook verdacht van de moord op de vrouw van 29 die eerder op de avond werd gevonden in een appartementencomplex. Over de doodsoorzaak zegt het OM uit onderzoeksoverwegingen niets. Het slachtoffer woonde in Baflo en werkte bij de zeehondencrèche in Pieterburen.

Motorrijder

De omgekomen agent was motorrijder bij de verkeershandhavingsdienst en zat bij een aanhoudingseenheid. Onderzocht wordt hoe het kan dat de dader hem kon doodschieten met een politiewapen.

De politie heeft de verdachte nog niet kunnen verhoren. Hij ligt gewond in het ziekenhuis. Bij de schietpartij raakte ook een 22-jarige agente gewond. Met haar gaat het volgens het OM naar omstandigheden goed. Ze mocht gisteravond het ziekenhuis al verlaten. Een 72-jarige omstander die gewond raakte, ligt nog wel in het ziekenhuis.

 

Slachtoffer Baflo is vrouw van 29

Bron 14 april 2011 NOS

Eén van de twee doden die vielen bij het geweld gisteren in Baflo is een vrouw van 29. Dat heeft het Openbaar Ministerie bekendgemaakt.

Eerder gingen er geruchten rond dat het een meisje van vijftien was. Over de verdachte zegt het OM dat hij geen Nederlander is en dat er onderzoek wordt gedaan naar zijn verblijfsstatus.

De politie was na een tip gaan kijken in een huis aan de Heerestraat, waar het lichaam van de vrouw werd gevonden.

Politie-agent

In het Groningse dorp kwam gisteren naast de vrouw een 48-jarige hoofdagent om het leven. Hij werd op het station van Baflo doodgeschoten. Zijn identiteit blijft om privacyredenen nog geheim.

De vlaggen op Nederlandse politiebureaus hangen de hele dag halfstok, als eerbetoon aan de overleden agent.

Bijeenkomst

In het dorpshuis Agricola van Baflo wordt vanavond rond half acht een informatiebijeenkomst gehouden voor dorpsbewoners. Hierbij zijn vertegenwoordigers van de gemeente, de politie, de GGD en Slachtofferhulp aanwezig.

Vrouw en agent gedood in Baflo

 

Bron 14 april 2011 NOS

In Baflo, in Noord-Groningen, zijn gisteravond een nog onbekende vrouw en een agent om het leven gekomen door geweld.

Rond 20.00 uur kwam er vanuit een woning in het centrum van het dorp een melding van huiselijk geweld. Toen twee agenten op het adres gingen kijken, vonden ze in het huis het lichaam van de vrouw.

Schietpartij

De vermoedelijke dader was gevlucht naar het station van Baflo. Daar ontstond een schietpartij, waarbij een hoofdagent van 48 jaar om het leven kwam

De 25-jarige verdachte raakte gewond en is gearresteerd. Ook een agente (22) en een omstander raakten gewond. Zij zijn niet in levensgevaar.

Het is niet duidelijk of de verdachte een eigen vuurwapen had of dat hij het dienstwapen van een van de agenten heeft gebruikt.

Onderzoe 

De Groningse politie belegde vannacht nog een persconferentie waarin werd bekendgemaakt dat bewoners hun woningen niet meer uit mochten. De wijde omgeving is vannacht afgezet voor het politieonderzoek. Ook het treinverkeer werd stilgelegd, maar inmiddels rijden de treinen op de lijn Groningen-Roodeschool weer.

Eerder op de avond had de politie de bevolking via Burgernet opgeroepen uit te kijken naar een getinte man met dreadlocks, een blauwe jas en een blauwe spijkerbroek. Of de opgepakte verdachte voldoet aan dit signalement is niet bekend 

Burgernet is een samenwerkingsverband tussen burgers, gemeente en politie om de veiligheid in de woon- en werkomgeving te bevorderen. Hierbij wordt gebruikgemaakt van een telefonisch netwerk van inwoners en medewerkers van bedrijven uit de gemeente.

Gemeente Winsum

Baflo maakt deel uit van de gemeente Winsum en heeft samen met buurdorp Rasquert ongeveer 1800 inwoners.

Gegil, sirenes en helikopters in Baflo

Bron 14 april 2011 NOS

"Ik woon in het gebouw waar de nog onbekende vrouw dood is gevonden", zegt Emmie Postema uit Baflo. Ze hoorde gisteravond lawaai en gegil, maar zocht daar op dat moment niets achter en sliep door.

"Totdat mijn huistelefoon ging. Niet veel mensen hebben dat nummer, dus ik nam op. Het was mijn moeder die ongerust was, omdat ik mijn mobiel niet opnam." Even later belde Postema's tante, die er op stond dat ze bij haar zou overnachten.

Laken

Toen Postema de deur uitliep, zag ze wat er was gebeurd. "Bijna recht voor de deur, op de gang, zag ik een lichaam liggen met een laken erover. Er was veel bloed en er lag een brandblusser."

Ze liep naar buiten, waar de politie stond te wachten. Die noteerde haar gegevens, waarna ze kon vertrekken.

Sirenes en helikopters

In het Baflose dorpshuis Agricola, dat in de straat van de schietpartij ligt, was op het moment van de schietpartij een bijeenkomst aan de gang van vrouwenvereniging Vrouwen van Nu.

De aanwezigen hoorden sirenes en twee helikopters overkomen, meldde één van hen per telefoon. Volgens de vrouw kwam plotseling de beheerder van het centrum de zaal in om te vertellen wat er gaande was. "Hij zei dat er geschoten werd bij het voormalige Rijkswaterstaatsgebouw, waar veel appartementen zijn."

"Verder vertelde hij dat de politie aan het zoeken was naar de schutter. En dat de deuren van het dorpshuis goed gesloten waren."

Beklemmende sfeer

Er ontstond geen paniek in het dorpshuis. De bijeenkomst ging gewoon door, maar volgens de vrouw was er wel sprake van "een wat beklemmende sfeer".

Na enige tijd kwam de beheerder met de mededeling dat er iemand was aangehouden. "Baflo is weer net zo veilig als vanmiddag", was de boodschap.

De meeste deelnemers gingen na de bijeenkomst zo snel mogelijk naar huis. "Ik heb verder niet meer rondgekeken, ik vond het nog steeds eng", zegt de vrouw, die naar eigen zeggen meteen in de auto stapte en naar huis reed.