We hebben 154 gasten online

'Het OM houdt de legende levend'

Gepost in Lucia de Berk

Wiskundige Richard Gill hekelt de houding van het Openbaar Ministerie

Anne Boer in Eindhovens Dagblad 18 maart 2010

De gevraagde vrijspraak in de zaak Lucia de B. brengt de Apeldoornse wiskundige prof dr. Richard Gill niet de bevrijding die hij had gehoopt.

Hij is en blijft erg boos over de gang van zaken. »Het is walgelijk", luidt zijn snoeiharde. oordeel.

„Het Openbaar Ministerie heeft niets geleerd. Blijft bezig heilig in het eigen gelijk te geloven. Vergeten menselijkheid te -,tonen. Ze houden de legende levend dat Lucia de moorden heeft gepleegd, maar ze kunnen het niet bewijzen en daarom vragen ze om vrijspraak."

Het woordgebruik in de rechtszaal ergert de hoogleraar. „Het OM zegt dat we nooit de ware toedracht zullen weten, en hoe erg het is voor de kinderen en hun familie, maar geen woord over Lucia."


Richard Gill is er al drie jaar stellig van overtuigd dat Lucia onschuldig is en het slachtoffer van geklungel in het ziekenhuis en bij politie en justitie.

Hij baarde opzien door in december 2007 met tal van andere prominente wetenschappers, die hij persoonlijk optrommelde, de publiciteit te zoeken om Lucia vrij te pleiten. De boodschap was dat wetenschappers het niet meer pikken dat een verdachte in Nederland met zo weinig bewijs veroordeeld kan worden.

Zo bestond het bewijs deels uit statistisch onderzoek, waarmee Gill publiekelijk de vloer aanveegde. Uit dat onderzoek zou blijken dat er opvallend veel overlijdensgevallen waren als Lucia dienst had in het ziekenhuis. Gill toonde aan dat die cijfers niet klopten, dat er geen goede vergelijking was gemaakt met de diensten van anderen en er bovendien juist minder overlijdensgevallen waren sinds Lucia in het ziekenhuis werkte.

„Ik zou willen dat het Openbaar Ministerie openlijk durft toe te geven dat er geen moorden zijn gepleegd, er dus geen misdaad was. In plaats daarvan blijven ze zoeken naar dingen die Lucia fout heeft gedaan en de schuld afschuiven op ziekenhuis en eerdere rechters."