We hebben 187 gasten online

Boeken over de zaak Lucia de Berk

Gepost in Lucia de Berk

 Metta de Noo schreef een nieuw boek over de zaak van Lucia.

Metta: "In de folder van Uitgeverij Aspekt staat de aankondiging van mijn boek. Op 14 april ligt het in de boekhandel.
Misschien goed om de 'zaak' nog eens op te frissen. En treurig te worden.

Boek van Metta de Noo: Er werd mij verteld, over Lucia de B. de klok, de klepel en de klokkenluider

ISBN: 9789059119741
Paperback 16.95 euro, 334 pagina's
Verschenen april 2010

"Ik hoop natuurlijk dat het boek gelezen wordt. Niet voor mijn eigen portemonnaie, maar voor rehabilitatie van Lucia, en een beter beeld achter de schermen van deze rechtszaak.

Het is geen boek zoals gebruikelijk. Wel non-fictie met documentatie, maar vanuit een persoonlijk vertelraam. De openbare personen met naam, de privé-personen geanonimiseerd. Een bewuste keus ter bescherming van de privacy. Sommigen van jullie zullen zich herkennen. Anderen, die ook hun steentje bijdroegen niet. Ik kon lang niet alles en iedereen vermelden. Dan was het boek nog vele malen dikker geworden. Ook de beschreven narigheid is maar een fractie van wat er werkelijk gebeurd is.
Ton Visser heeft in zijn pleidooi, dat op de site staat, daar al een heftig beeld van gegeven.
Lucia zelf is de enige die de haar overkomen ellende authentiek kan vertellen.

Langzaam begint het beeld over de zaak te kantelen. Er waren geen moorden. Een moord zaak, zonder moorden.
Rook, zonder enig vuur."

Lucia de B. Levenslang en tbs

Net als de meeste mensen was ik altijd van mening dat ons rechtssysteem goed en rechtvaardig was. Dat gaf me een veilig gevoel, ik vertrouwde erop dat eerlijke en capabele mannen en vrouwen de wet zouden handhaven.
Maar toen wist ik niet hoe het is als er een arrestatieteam voor je deur staat. En hoe het is om van misdaden beschuldigd te worden die je niet begaan hebt.
Ik kon ook niet weten hoe het is om machteloos te zijn en afhankelijk van mensen die je verachten.
En al helemaal niet hoe het is om jaren in onzekerheid te wachten totdat justitie besluit wat ze met je wil doen.
Nu weet ik dat wel.
En nu vertel ik jullie erover.

Lucia de Berk wordt in december 2001 gearresteerd op verdenking van moord op vier volwassenen en drie kinderen. Allemaal overleden ze in ziekenhuizen waar De Berk werkzaam was. In de media krijgt ze al snel de bijnamen 'Zuster Dood' en 'Engel des doods'.
De rechtbank veroordeelt haar in maart 2003 tot levenslang, ruim een jaar later oordeelt het gerechtshof net zo, dan zelfs met tbs.
Na onderzoek naar de bewijsvoering wordt de zaak uiteindelijk in 2008 heropend. Lucia de Berk wordt vrijgelaten. Ze heeft ruim zes jaar gevangen gezeten.
Op 17 maart 2010 eist het Openbaar Ministerie vrijspraak. Op woensdag 14 april werd Lucia de B. door het gerechtshof vrijgesproken.
Lucia de Berk schreef een bijzonder indringend verslag van haar leven vanaf september 2001. Met een voorwoord van Maarten 't Hart.

Zie ook mijn boek De dood als Machtsmiddel waarin ik in Hoofdstuk 4 uitvoerig op deze zaak in ga.

Drs. J.W. Swaen
De dood als Machtsmiddel

 

Dit boek gaat over De Dood als Machtsmiddel, Moord en doodslag door verpleegkundigen. Tijdens het proces tegen Lucia de Berk, de Haagse verpleegkundige die tot levenslang werd veroordeeld, zonder directe bewijzen, waren veel mensen geschokt. Een verpleegkundige die patiënten ombracht ? Dat kan toch niet waar zijn? Zou dat vaker voorkomen? Een heksenproces of een gerechtelijke dwaling? Reden voor mij om een aantal opmerkelijke zaken in Nederland, aan de hand van bronnenmateriaal, nader te onderzoeken en of er in de ons omringende landen wellicht sprake was van een toename van de Dood als Machtsmiddel, toegepast door verpleegkundigen.

 
 

De dood als Machtsmiddel

 
 

titel :

De dood als Machtsmiddel

   

auteur :

Drs. J.W. Swaen

aantal pagina's :

292

geïllustreerd :

nee

uitvoering/formaat :

paperback 16 x 24 cm

ISBN :

978-90-8834-679-8

verschijningsdatum :

26 december 2008

 
     

vaste prijs :

€ 17,95

 

Te bestellen via http://www.boekscout.nl/html/boek.asp?id=57
7