We hebben 393 gasten online

Pedofiele priester was ook in Zuidoost-Brabant actief

Gepost in Misbruik RKK

ED 11 februari 2011 EINDHOVEN - Een pedofiele priester uit Best die na een veroordeling begin jaren negentig door kardinaal Simonis aan een nieuwe baan werd geholpen in Amersfoort, is daarna ook nog enkele jaren actief geweest in Zuidoost-Brabant. Zo assisteerde de nu 59-jarige priester uit Best tussen 2005 en mei 2010 bij diensten in de Verrijzeniskerk in de Achtse Barrier.

 

Missen die menigmaal begeleid werden door kinderkoor de Zingende B'Engels. Verder was hij ook assistent bij de Sint Willibrorduskerk in Middelbeers.

Pastoor K. Bennebroek van de Verrijzeniskerk in Eindhoven wil niet reageren op de commotie die ontstaan is rondom zijn voormalige assistent en verwijst naar het bisdom. Woordvoerder M. Savelsbergh verklaart dat pas in mei 2010 het aartsbisdom Utrecht bisschop Hurkmans informeerde over de Bestenaar. "Daarna is hij gestopt."

Kardinaal Simonis wist dat de priester die hij een nieuwe aanstelling bezorgde, veroordeeld was voor seksueel misbruik. Dat gaf hij donderdag toe. De Bestenaar werd in 1990 veroordeeld voor het misbruik van drie 14-jarige jongens in een parochie in Zoetermeer. Hij kreeg in dat jaar drie maanden voorwaardelijk. Toch stelde Simonis, toen aartsbisschop, hem in 1991 aan als pastoor in Amersfoort.

Hij informeerde de parochie daar niet over het verleden van de priester. Ook de parochies in Eindhoven en Middelbeers zouden jarenlang niets hebben geweten van het verleden van hun assistent.

Woordvoerster Y. Bouvrie van kinderkoor De Zingende B'Engels zei te zijn geschrokken van het nieuws. "Ik stond met mijn oren te klapperen." Bouvrie vermoedt dat er in Eindhoven niets onoirbaars is gebeurd. "Hij ging alleen voor in de kerk en had geen contact met de kinderen."

 

'Simonis beschermde pedofiele priester'

ED 10 februari 2011

HAARLEM - Kardinaal Ad Simonis heeft toen hij aartsbisschop was van het bisdom Utrecht een wegens pedofilie veroordeelde priester de hand boven het hoofd gehouden. Hij hielp de man begin jaren negentig aan een nieuwe baan in Amersfoort ondanks een veroordeling in 1990. De priester kreeg in dat jaar drie maanden voorwaardelijke celstraf wegens seksueel misbruik van drie jongens van veertien. In Amersfoort ging de betrokken priester opnieuw in de fout. In totaal zou hij tientallen jongens hebben misbruikt in Zoetermeer en Amersfoort. Simonis informeerde de parochie in Amersfoort niet over het verleden van de priester. Dat meldden NRC Handelsblad en de Wereldomroep donderdag. Ook kregen ouders van kinderen die bij de kardinaal hadden geklaagd over de priester geen gehoor, schrijft de NRC.

Bär informeerde Simonis


Simonis verklaarde in januari nog dat seksueel misbruik pas in de jaren negentig bij de bisschoppen op de agenda kwam te staan en dat het in zijn tijd eenvoudigweg niet bestond. De huidige aartsbisschop Wim Eijk onthief de betrokken priester vorig jaar alsnog van zijn priesterlijke taken. Kardinaal Simonis was van 1983 tot 2007 aartsbisschop. Hij wist van het pedofiele gedrag van de priester, schrijft NRC, omdat oud-bisschop Philippe Bär hem destijds had laten weten dat de priester jonge jongens had misbruikt. Bisschop Bär haalde de priester na zijn veroordeling weg bij parochie Meerzicht in Zoetermeer waar hij werkte.

Aangifte


In 1991 nam Simonis als aartsbisschop van Utrecht de toen werkloze kapelaan volgens NRC over van het bisdom Rotterdam en zorgde ervoor dat hij een baan kreeg als pastoor in de Sint Henricusparochie in Amersfoort. De parochianen werden echter niet geïnformeerd over het misbruikverleden van de priester. Volgens de NRC heeft het Openbaar Ministerie verklaard dat zes slachtoffers aangifte van seksueel misbruik deden tegen de pedofiele priester in de periode tussen 1987 en 2008. Ondanks een bekentenis van de priester in 1988 seponeerde het parket in Den Haag de eerste zaak. In 1990 werd hij wel veroordeeld wegens seksueel misbruik van drie minderjarige jongens in 1989. Eind 2007 liep er opnieuw politieonderzoek tegen de man omdat de politie in Amersfoort twee aangiftes had ontvangen. Die konden echter niet worden behandeld, één zaak was volgens NRC onbewijsbaar en één zaak reeds verjaard.