We hebben 283 gasten online

'Blij met deze handreiking'

Gepost in Misbruik RKK

Bron Pascale Thewissen in Eindhovens Dagblad 8 oktober 2010

Blij dat er eindelijk iets gebeurt". Zo reageren de slachtoffers van seksueel misbruik op het voormalige jongenspensionaat Eikenburg in Eindhoven op het nieuws - dat de - hoofdofficier -van justitie bereid is te onderzoeken of de Broeders van Liefde te vervolgen zijn. Burgemeester Rob van Gijzel had de officier naar die
1 mogelijkheid gevraagd. Hij deed dat afgelopen zomer, na de eerste-berichten over seksueel misbruik op Eikenburg. Hij schreef ook een brief naar de Broeders van Liefde, waarin hij vroeg of de congregatie in contact wilde treden met de slachtoffers. De broeders hebben dat tot nog toe geweigerd.
We zijn blij met dit gebaar; dat er eindelijk een handreiking wordt gedaan", zegt een van de slachtoffers namens de onlangs opgerichte lotgenotenvereniging. De broeders' vinden echter dat de slachtoffers het initiatief moeten nemen voor een persoonlijke ontmoeting. ,,We willen ; graag een gesprek. Maar dan wel met de generaal overste van de Broeders van Liefde, op- neutraal terrein. Niet individueel, maar als groep. We bekijken nog of het ook mogelijk is om de broeders strafrechtelijk te vervolgen."


Bij de commissie-Deetman, die onderzoek doet naar het misbruik in de rooms-katholieke instellingen, zijn pasvijf gevallen bekend die niet verjaard zijn. „Dat is het grote probleem bij veel van dergelijke zar ken", zegt hoogleraar strafrecht Henny Sackers van de Radboud Universiteit in Nijmegen. „Het hangt af van de aard van het misbruik. Maar als ik uitga van het ergste - verkrachting, ofwel het seksueel binnendringen van het menselijk lichaam - dan staat daar een verjaringstermijn - op van twaalf
jaar, gelijk aan de maximumstraf. Bij minderjarigen begint die termijn pas te lopen als ze achttien worden. De hele zaak vervalt als de verdachte is overleden. Wel kun je te allen tijde een ` civiele rechtszaak aanspannen, bijvoorbeeld tegen de orde." Voor zover Sackers weet is het voor het` eerst dat een burgemeester persoonlijk aandringt op een strafrechtelijk onderzoek naar het misbruik door geestelijken in zijn gemeente. ,,Dat is opmerkelijk maar niet uniek. In andere grote zaken, zoals de vuurwerkramp in Enschede, is dat ook wel gebeurd. Het staat Van Gijzel vrij om die stap te zetten, als belangenbehartiger van zijn burgers."
„Van Gijzel weet dat hij niet over de vervolging gaat", reageert zijn woordvoerder. „Deze zaak heeft heel wat teweeggebracht. Hij wil op deze manier uiting geven aan de grote verontwaardiging in de stad."