We hebben 288 gasten online

Vervolging dreigt voor broeders op Eikenburg

Gepost in Misbruik RKK

Bron NRC 7 OKT 2010

 

Burgemeester Rob van Gijzel van Eindhoven heeft de hoofdofficier van justitie gisteren gevraagd of het mogelijk is de broeders te vervolgen die jongens hebben misbruikt op voormalig internaat Eikenburg in Eindhoven. „De burgemeester weet dat hij niet gaat over vervolging. Maar hij leeft met de slachtoffers mee. Daarom wil hij bekijken wat de mogelijkheden zijn om de broeders aan te pakken", liet de woordvoerder van Van Gijzel vanmorgen weten.

De hoofdofficier is bereid de mogelijkheid tot vervolging te onderzoeken. Het zal vooral om de vraag gaan of verjaring eventuele vervolging in de weg staat. De hoofdofficier benadrukt wei dat er eerst aangifte van misbruik moet worden gedaan, voor er aan zo'n onderzoek kan worden begonnen.

Over geen enkele katholieke jeugdinstelling kwamen zo veel meldingen van misbruik binnen als over het voormalige jongensinternaat Eikenburg in Eindhoven. Dat is te lezen in, het boek Vrome zondaars dat gisteren ,verscheen. Onderzoeksjournalist van deze krant joep Dohmen beschrijft in het boek hoe kinderen er hun eigen braaksel moesten opeten, broeders moesten bevredigen enverkracht werden. Onafhankelijk van elkaar vertelden 35 slachtoffers over het schrikbewind dat tussen 1949 en 1984 werd gevoerd op Eikenburg. Van de tachtig broeders die in die periode op het internaat werkten, zouden er zich 23 hebben schuldig gemaakt aan mishandeling en seksueel misbruik.

Al in het voorjaar sprak burgemeester Van Gijzel met een aantal slachtoffers van misbruik door de Broeders van Liefde op Eikenburg. Hij vroeg de broeders de slachtoffers tegemoet te treden. Zij gingen hier niet op in. De generale overste van de Broeders van Liefde, de Vlaming René Stockman, weigert op de beschuldigingen in te gaan.

In een rapport van CDA'er Omtzigt dat gisteren is behandeld door de -Raad van Europa, stelt hij dat Europese' landen lessen moeten trekken uit de recente reeks gevallen van seksueel misbruik. De landen zouden binnen twee jaar verslag uit moeten brengen over de veranderingen die ze hebben, doorgevoerd om het misbruik tegen te gaan. Het gaat dan om zaken als verjaring van zedendelicten en het screenen van vrijwilligers. Ook het Vaticaan zou moeten' rapporteren, stelt Omtzigt.
De Raad van Europa is een mensenrechtenorganisatie waarbij 47 landen zijn aangesloten.