We hebben 273 gasten online

Bisschop van Luyn doet aangifte tegen priester

Gepost in Misbruik RKK

Joep Dohmen in NRC 16-04-2010

Bisschop Ad van Luyn van Rotterdam heeft vanochtend, 16 april 2010, bij de politie aangifte gedaan van mogelijk seksueel misbruik door een pastoor van parochies in Leidschendam en Voorburg. Van Luyn voldoet hiermee aan de richtlijn van het Vaticaan van afgelopen maandag dat bij misbruik voortaan altijd justitie moet worden ingeschakeld. De priester is hangende het politieonderzoek op non-actief gesteld.

De aangifte volgt op vragen van NRC Handelsblad en de Wereldomroep. Uit informatie die beide media ontvingen, bleek dat de priester zich mogelijk schuldig gemaakt heeft aan kindermisbruik in de plaats Negombo in Sri Lanka.

Relaties met jongens

Ook zou hij in de jaren negentig, in zijn functie als pastoor in Dordrecht, relaties met jongens gehad hebben. Hiervoor zou hij door Van Luyn zijn berispt, maar vervolgens toch zijn gepromoveerd tot deken van Den Haag. Die functie bekleedde hij enkele jaren.

Het bisdom zegt in juli 2009 geïnformeerd te zijn over mogelijk seksueel misbruik en over mogelijke financiële malversaties door de priester in Sri Lanka, waar hij actief was op het charitatieve vlak. Eigen onderzoek hiernaar leverde volgens het bisdom „vooralsnog onvoldoende resultaat” op. Na overleg met het OM, dat gisteren plaatsvond, besloot Van Luyn toch aangifte te doen.

Celibaatsgelofte

Volgens het bisdom gaat het in de kwestie in Dordrecht niet om seksueel misbruik, maar om het „niet naleven van de celibaatsgelofte”. Het bisdom zegt in 1995 „indringend gesprekken” te hebben gehad met de priester over zijn „levensstijl”. Hierna waren er geen redenen om maatregelen te nemen, aldus het bisdom.