We hebben 219 gasten online

Pastoor Kerkrade per direct weg om misbruikaffaire

Gepost in Misbruik RKK

NRC 12 april 2010

Een wegens misbruik van een dakloze jongen veroordeelde pastoor heeft afgelopen weekeinde met onmiddellijke ingang zijn functie bij drie parochies in Kerkrade neergelegd. Het is de vierde rooms-katholieke (ex-)geestelijke in Nederland die zijn baan verliest na de publiciteit rond seksueel misbruik in de kerk.

Afgelopen vrijdag maakten de salesianen van Don Bosco al de schorsing bekend van drie (ex-)religieuzen van die congregatie die beschuldigd worden van misbruik van internaatsleerlingen, of dat misbruik hebben toegegeven.

Overleg met bisdom

Het vertrek van de pastoor in Kerkrade volgt na overleg met het bisdom Roermond. De man werd onlangs opnieuw in de publiciteit genoemd. Hij maakte zich als pastoor van een parochie in Heerlen eind jaren negentig schuldig aan het seksueel misbruiken van een dakloze jongen. Hiervoor veroordeelde de rechtbank Maastricht hem.

De veroordeling was voor bisschop Wiertz van Roermond enkele jaren later geen belemmering om hem weer tot pastoor te benoemen in Kerkrade. Die benoeming was aanleiding voor twee leden van het kerkbestuur terug te treden. De woordvoerder van de bisschop zegt dat Wiertz het ontslag van de pastoor aanvaard heeft. „Er is geen druk op hem uitgeoefend. Voor de bisschop had hij kunnen blijven, maar de druk op hem was door alle publiciteit waanzinnig”, aldus de woordvoerder.

'Achterstallig onderhoud'

De Nijmeegse hoogleraar kerkgeschiedenis Peter Nissen kwalificeert het vertrek van de pastoor in Kerkrade als „achterstallig onderhoud”.

Misbruikslachtoffers hebben kritiek op de houding van Nederlandse kerkprovincie in de afgelopen jaren. Affaires rond priesters en religieuzen die zich aan kinderen vergrepen, belandden doorgaans in de doofpot, bleek uit onderzoek van deze krant.

'Dom'

Het hoofd van de orde van salesianen van Don Bosco in Nederland, pater Herman Spronck, noemt het achteraf „dom” dat hij anderhalve maand geleden niet meteen open is geweest toen hij vragen kreeg over misbruik binnen zijn congregatie. Hij zei dat gisteren in het programma Kruispunt Radio. Inmiddels is gebleken dat Spronck wist van het misbruik. Spronck zegt nu dat hij het belang van de orde boven dat van de slachtoffers heeft gesteld.

Volgens Nissen is het belangrijk dat personen die beschuldigd zijn, tijdelijk terugtreden. „Het is een signaal aan de slachtoffers en samenleving dat men zich niet langer verschuilt achter het lopende onderzoek van de commissie-Deetman.”