We hebben 383 gasten online

Salesianen in misbruikzaak toch geschorst

Gepost in Misbruik RKK

Joep Dohmen in NRC 9 april 2010

Salesianen van Don Bosco die beschuldigd zijn van seksueel misbruik moeten zich met onmiddellijke ingang terugtrekken uit al hun functies binnen deze congregatie, hangende het onderzoek naar het misbruik in de Rooms-Katholieke Kerk.

Dat heeft pater Herman Spronck, overste van de congregatie in Nederland, vanmorgen besloten na vragen van deze krant en de Wereldomroep. Het is voor het eerst sinds de berichten over misbruik opdoken dat een congregatie in Nederland maatregelen neemt tegen religieuzen.

Nog actief

Uit onderzoek van de NRC blijkt dat drie (ex-)paters en broeders die beschuldigd zijn van misbruik of dat misbruik hebben toegegeven, nog actief zijn in het jongerenwerk of bestuursfuncties bekleden. Een van hen is coördinator van Don Bosco Assel in Apeldoorn, een bezinnings- en ontmoetingscentrum voor tieners en jongeren. Een ander is bestuurslid van dat centrum. Een derde is landelijk bestuurder van de salesianen.

Pater Spronck zegt, na overleg met de leiding van de salesianen in Brussel, de bestuurders te hebben „opgedragen zich met onmiddellijke ingang terug te trekken uit hun bestuurlijke en andere functies. Zij hebben mij inmiddels te kennen gegeven daaraan gehoor te geven”. Het is volgens hem „duidelijk dat zij niet meer in het Don Bosco-centrum actief of zelfs maar aanwezig zijn.”

Getuigenissen

De 33 slachtoffers die zich bij deze krant en de Wereldomroep hebben gemeld, hebben getuigenissen afgelegd over 23 paters en broeders salesianen. De meeste slachtoffers zouden in de jaren zestig zijn misbruikt in Huize Don Rua in ’s-Heerenberg. Spronck zegt dat het „ontluisterend [is] om met deze gegevens geconfronteerd te worden”. De congregatie zal „op alle mogelijke manieren” meewerken aan onderzoeken. Volgens Spronck hebben zich bij hem nu zes slachtoffers gemeld. In brieven hebben zij om een lotgenotenbijeenkomst gevraagd. Spronck wil dat nu niet: „De salesianen zijn de aangeklaagde partij. Het lijkt niet juist om nu reeds in vergadering te gaan met de slachtoffers.”