We hebben 159 gasten online

Pater bekent misbruik Don Rua

Gepost in Misbruik RKK

Joep Dohmen in NRC 23 maart 2010

Rotterdam, 23 maart. Een ex-broeder van de orde der salesianen geeft toe begin jaren zestig meerdere minderjarige jongens te hebben misbruikt. Het gaat om leerlingen van het rooms-katholieke internaat Don Rua in ’s-Heerenberg.

Met zijn bekentenis, tegenover NRC Handelsblad, wil de nu 68-jarige ex-broeder gevolg geven aan de oproep van paus Benedictus XVI van dit weekeinde. In zijn brief aan Ierse gelovigen riep de paus alle rooms-katholieke geestelijken op om schuld te belijden als zij seksueel misbruik hebben gepleegd.

De ex-broeder is de derde salesiaan die misbruik opbiecht. Vorige week gaf een ex-pater in het actualiteitenprogramma Netwerk al toe jongens te hebben misbruikt in ’s-Heerenberg.

Eerder deed een ex-broeder hetzelfde in het actueliteitenprogramma Nova. Huize Don Rua was het eerste internaat dat eind februari door NRC Handelsblad en de Wereldomroep in verband werd gebracht met seksueel misbruik. Tussen 1960 en 1971 vond er op grote schaal misbruik plaats. Andere katholieke instellingen volgden.

Tegenover NRC Handelsblad en de Wereldomroep zegt de ex-broeder dat tussen hem en drie jongens sprake was van „handtastelijkheden”. De broeder: „Ik heb niemand verkracht. Dat is heel wat anders. Ik ga het in ieder geval bespreken met Hulp en Recht, het klachtenbureau van de kerk.”

De bekentenis bevestigt een melding van één van de slachtoffers. Volgens deze oud-leerling nam de broeder vaker enkele jongens tegelijk mee om seksuele handelingen te verrichten.