We hebben 451 gasten online

"Alleen sorry van de kerk is te weinig"

Gepost in Misbruik RKK

Natasja Weber in Eindhovens Dagblad zaterdag 13 maart 2010

EINDHOVEN - De Eindhovense psychotherapeut André Lubbers (58) behandelde de afgelopen jaren bijna tweehonderd slachtoffers van seksueel misbruik door geestelijken. Het verbaasde hem niet dat honderden anderen afgelopen week met hun verhaal naar buiten traden. „Geenszins. Hier zat ik al jaren op te wachten. Het fenomeen seksueel misbruik in kerkelijke relaties is niet nieuw."

Maar hoe verklaart u het dat er nu in korte tijd zoveel getuigenissen zijn?

„Een van de voornaamste redenen is dat de machtsstructuur van de kerken afbrokkelt. Hierdoor durven mensen er nu wel over te praten. Bovendien is de maatschappij rijper. Mensen zijn mondiger.' En als er één schaap over de dam is..."

Bent u verrast door de spijtbetuigingen die her en der klinken?

„Wat is een spijtbetuiging? Je ziet nu dat katholieken zich onder druk van de media-aandacht haasten om er iets over-te zeggen. Het is niet alleen een beetje laat, het is ook te weinig om alleen 'sorry' te zeggen. Slachtoffers willen de Rooms Katholieke Kerk ruiterlijk horen toegeven dat er fouten zijn gemaakt. De kerk heeft haar mond vol van schuldbelijdenis. Voor slachtoffers is het essentieel dat de kerk schuld bekent. Het zou hele maal geweldig zijn als de paus openlijk zegt dat er fouten zijn begaan.

Wat doet de mediahype met de slachtoffers?

„Enerzijds zie ik bij veel mensen opluchting: ze zijn blij dat de zaken nu breed opgepakt worden. Maar aan de andere kant duwt de aandacht hen ook terug in hun verleden; Een groot aantal mensen heeft last van herbelevingen;'

Zag u de afgelopen dagen een toenemende vraag van mensen die willen praten over hun misbruik, in internaten?

Jazeker. Mensen bellen en mailen uit het hele land voor een afspraak. Ik had net nog een man uit Groningen aan de telefoon, die in zijn regio bij niemand terecht kan.

„Mensen willen hun verhaal kwijt. Velen worstelen met de vraag `hoe erg was het bij mij?'. Ik zie vooral een groeiende vraag van mensen die in het verleden bij mij in therapie zijn geweest en die nu doorflashbacks weer het nazorgtraject in willen."

Wat zijn de voornaamste klachten van mensen die in hun jeugd seksueel zijn misbruikt?

„Nachtmerries, agressie, -radeloosheid, neiging tot middelengebruik, problemen in relaties en seks en een gebrek aan zelfvertrouwen."

Wat is de kern van uw therapie?

„Het belangrijkste is het benoemen van wat is gebeurd; plus het slachtofferschap accepteren. Het verleden moet een plaatsje krijgen in de individuele geschiedenis. Het misbruik heeft nu eenmaal plaatsgevonden. Mensen die het misbruik kunnen zien als onderdeel van hun geschiedenis, herstellen sneller. Maar de individuele kracht van mensen bepaalt uiteindelijk hoe ze hun leven verder vorm geven."

U heeft de afgelopen twintig jaar zo'n 180 cliënten bijgestaan die slachtoffer zijn geworden van seksueel misbruik in kerkelijke relaties. Ziet u een rode draad in hun karakters?

„Het is heel gevaarlijk om daar iets over te zeggen. Maar wat ik wel opvallend vind - en waar ik ook onderzoek naar heb gedaan - is dat veel slachtoffers als kind last hadden van het zogenoemde charming character. Ze waren makkelijk toegankelijk, vriendelijk, positief ingesteld, aimabel en prettig in de omgang. Maar deze positieve eigenschappen maakten hen ook kwetsbaar. Ze konden moeilijk nee zeggen, waardoor ze een makkelijke prooi werden".