We hebben 423 gasten online

Misbruik in r.k. kerk; steeds meer meldingen

Gepost in Misbruik RKK

bron Volkskrant 2 maart 2010

AMSTERDAM - Steeds meer rooms-katholieke internaten in Nederland worden beticht van betrokkenheid bij praktijken van seksueel misbruik van oud-leerlingen door priesters. Bij de Volkskrant hebben zich maandag zeker tien mensen gemeld met ervaringen van verkrachting of aanranding op verschillende katholieke internaten en kostscholen in de vorige eeuw. ‘De beerput kan nog lang niet dicht’, schrijft één van hen in de aanhef.

Na het Don Rua-klooster van de salesianen in ’s-Heerenberg, het kleinseminarie van de franciscanen in Katwijk, het internaat van de priesters van het Heilig Hart in Bergen op Zoom en het kleinseminarie van de scheutisten in Vught worden nu onder meer ook genoemd: het internaat De Ruwenberg in Sint Michielsgestel, Huize Sint Joseph in Heer (Maastricht),, het kleinseminarie van de Montfortanen in Voorschoten, het internaat van de franciscanen in Venray, het kleinseminarie Christus Koning van de paters van het Heilig Hart in Helmond en seminarie Beekvliet in Sint Michielsgestel.

Klachtenstroom

In alle gevallen gaat het om meldingen van aanrandingen en verkrachtingen die ruwweg veertig tot vijftig jaar geleden zouden hebben plaatsgevonden. De Konferentie Nederlandse Religieuzen, de koepelorganisatie van kloosterorden en congregaties, wilde maandag nog geen reactie geven op de aanzwellende klachtenstroom.

Woensdag komt het bestuur bijeen om wellicht een besluit te nemen over een groot onderzoek. ‘We bezinnen ons of we dat doen en als we het doen, hoe we het doen’, zegt bestuurssecretaris Patrick Chatelion Counet. Bij de KNR zijn 190 congregaties en orden aangesloten. Hij wijst erop dat een groot onderzoek onder alle leden geen eenvoudige klus is: ‘Dat wordt een enorme organisatie.’