We hebben 308 gasten online

Amerikaanse kardinaal beschermde priesters die kinderen misbruikten

Gepost in Misbruik RKK

Roger Mahony, die tot 2011 de aartsbisschop was van Los Angeles, is uit zijn ambt ontzet, nadat de kerk documenten had vrijgegeven waarin staat dat hij priesters beschermde die kinderen misbruikten. De Volkskrant refereert aan een bericht van Belga.be. 

De kerk is er jarenlang in geslaagd om documenten geheim te houden waarin staat dat het politieonderzoek naar kindermisbruik werd gedwarsboomd. Zo luidt het in een rapport, dat werd vrijgegeven op gerechtelijk bevel.

'Het doet me pijn om de documenten te lezen', aldus Jose Gomez, de huidige aartsbisschop van Los Angeles, in de krant Los Angeles Times. 'Het gedrag dat wordt beschreven, is erg bedroevend en kwaadaardig.' Hij verontschuldigt zich dan ook ten opzichte van de slachtoffers. 'Wat gebeurde met de kinderen kan niet goedgepraat worden. De priesters die betrokken waren, moesten de geestelijke vaders zijn van de kinderen en ze zijn gefaald.'

De documenten die vrijgegeven werden, maakten deel uit van een deal van 660 miljoen dollar die in 2007 werd gesloten tussen de kerk en de slachtoffers.

De kerk heeft geprobeerd om de namen van de hoge ambtenaren die betrokken waren geheim te houden, maar deze week werden ze toch vrijgegeven. Naast Mahony was bijvoorbeeld ook zijn voormalige raadgever Thomas Curry betrokken, die uiteindelijk bisschop werd van Santa Barbara en donderdag zijn ontslag heeft ingediend.

 

DOCUMENT: Los Angeles Archdiocese priest abuse files