We hebben 125 gasten online

29 d) Deventer moordzaak Deel 4

Gepost in Strafrecht in Historie

 

Deel 4: Twee boeken die verschenen zijn naar aanleiding van De Deventer moordzaak 

ernst louwers

Deventer moordzaak

De Deventer moordzaak. Het complot ontrafeld

Wie heeft het gedaan, de 'boekhouder' of 'de klusjesman'?
De Deventer moordzaak is misschien wel de meest besproken Nederlandse moordzaak ooit. Als de gefortuneerde weduwe Jacqueline Wittenberg in september 1999 dood gevonden wordt in haar huis, wordt haar 'boekhouder' Ernest Louwes, de executeur-testamentair van de weduwe, al snel als de dader aangewezen. Hij krijgt uiteindelijk twaalf jaar cel. Toch is het justitie en rechters nooit gelukt om zijn motief aan te tonen, waarmee speculaties over zijn onschuld altijd zijn gebleven. Opiniepeiler Maurice de Hond is er van overtuigd dat Louwes, die altijd ontkend heeft, onschuldig is en dat Michaël de Jong, 'de klusjesman' van de weduwe, de echte moordenaar is.

In zijn boek De Deventer moordzaak toont onderzoeksjournalist Bas Haan op vakkundige wijze aan waar alle speculaties vandaan komen. Hij ontrafelt de complottheorieën en geeft aan de hand van het complete dossier en gesprekken met alle hoofdrolspelers antwoord op alle belangrijke vragen. In het boek staan onthullingen over zowel 'boekhouder' Ernest Louwes als 'klusjesman' Michaël de Jong. Maar ook de handelswijze van Maurice de Hond in deze zaak wordt tegen het licht gehouden.

Bas Haan is (onderzoeks)journalist bij NOVA en maakt vooral verhalen over het functioneren van de rechtsstaat. Van 2000 tot en met 2006 werkte hij voor Netwerk. In 2005 onthulde hij dat justitie bewijs had achtergehouden in de Schiedammer Parkmoord. Over de Deventer moordzaak maakte hij meer dan vijftien reportages en sprak hij vele malen met alle hoofdrolspelers.

De Deventer moordzaak

Op 22 december 2000 wordt Ernest L. door het Gerechtshof in Arnhem veroordeeld tot twaalf jaar gevangenisstraf, nadat hij eerst was vrijgesproken door de rechtbank. De fiscaal jurist Ernest L. zou de vermogende weduwe Jacqueline Wittenberg, vrouw van een Deventer arts, met een mes hebben vermoord. Ernest L. blijft ­beweren dat hij onschuldig is, en het flinterdunne bewijs spreekt in zijn voordeel. Wanneer er ook nog eens een andere verdachte opduikt spreken steeds meer deskundigen van een gerechtelijke dwaling waarbij die van de Puttense moordzaak verbleekt. Maar dan komen de tegenkrachten op gang.
Stan de Jong sprak met de hoofdrolspelers in dit drama en ontdekte dat er bij de Deventer politie vreemde dingen zijn gebeurd. Na een dwingende en spannende reportage stelt de lezer zich onherroepelijk de vraag: zit hier een onschuldig iemand al jaren gevangen?

NBD|Biblion recensie:

Op zaterdag 25 september 1999 mist de vermogende weduwe Jacqueline Wittenberg haar wekelijkse afspraak bij haar kapper in Deventer. Ze blijkt al enige dagen dood in haar huis te liggen: op gruwelijke wijze vermoord. Het moordwapen (een mes) wordt niet gevonden en er zijn geen sporen van braak. In november wordt de fiscaal jurist Ernest L. - pas door de weduwe benoemd tot executeur-testamentair- in staat van beschuldiging gesteld. Het bewijs is niet erg overtuigend, Ernest L.'s alibi ook niet. Het komt tot een rechtszaak: Ernest L. wordt in maart 2000 door de Zwolse rechtbank vrijgesproken, maar in hoger beroep in december 2000 door het Gerechtshof in Arnhem tot twaalf jaar gevangenisstraf veroordeeld. De bij de zaak betrokken grafologen, het echtpaar Waisvisz, overtuigd van Ernest L.'s onschuld, schakelen HP/De Tijd in: Stan de Jong buigt zich over de zaak waaraan bijzonder vreemde kantjes blijken te zitten. Een vlot geschreven, spannend en fascinerend journalistiek verslag over een duistere moordzaak en een omstreden veroordeling. De Jong besteedt ook aandacht aan de uitzendingen van Peter R. de Vries over deze zaak die vooral toegespitst waren op het verleden van grafologenechtpaar Waisvisz. De Hoge Raad deed maart 2003 uitspraak: geen herziening in de Deventer moordzaak.

(Biblion recensie, Redactie)